Tijdens wandelen bij de baas blijven.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel TomTom 3 doggies

honden foto van Tom

Het gaat hem bij het belonen bij het inchecken maar om dat de hond leert dat het leuk is om bij de baas te komen. Door afwisseling van beloning (spel, voer...) blijft het ook spannend. 

Leren inchecken (op geregelde basis terug naar de baas komen) is ook niet hetzelfde als recall (terugkomen wanneer geroepen) en dient ook anders benadert te worden. 

Inchecken hoeft ook niet perse in te houden dat de hond helemaal naar de baas terug komt. Dat kan evengoed even zijn hoofd draaien zijn, of enkel de oren om de positie van de baas juist te kennen. Dat is maar wat je hem aanleert. 

 

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

" @Dobber, even van jouw reactie gecopiëerd:

 heb de roedelregels weer ingevoerd, ben gaan corrigeren (het zij verbaal, het zij met een tikje in de zij of de hand over de neus) etc.

Dit is de Cesar Milan methode en daar sta ik niet achter.

En wat je schrijft dat een reu weet dat hij niet mag dekken, is complete kolder.

Je schrijft: "Trouwens, een reu die een loopse teef achteraan loopt is ook zoiets... Want wie heeft eigenlijk het recht op dekken? De ranghoogste (leider, baas of wat voor term je er ook aan wilt geven)".

 Hoe verklaar je dan dat een dek-reu wel aangeboden teven dekt terwijl de baas ook absoluut de baas is en hoogste in rang? "

 


In dat geval kun je je afvragen of de baas wel echt de baas is ;). Het is natuurlijk ook een interpretatie dat die en die de baas is over een hond. Uberhaupt is dat lastig te bepalen want honden zijn heel confclictvermijdend ingesteld. M.a.w.: het kan in heel veel situaties erop lijken dat de baas de baas is maar op het moment dat de hond maar graag genoeg iets wil kan die conflicvermijdendheid overboord gegooid worden en kan hij toch zijn eigen zin gaan trekken. Speelt ook mee wat voor ras het is natuurlijk... In elk geval hoor ik heel vaak van 'ik ben echt de baas!' terwijl ik me dan toch echt af kan vragen of dat zo is als ik bepaald gedrag zie. Maar goed, dat is natuurlijk interpretatie.

honden page profiel Jacko1Jacko1

honden foto van Jacko1

"  
In dat geval kun je je afvragen of de baas wel echt de baas is ;-). Het is natuurlijk ook een interpretatie dat die en die de baas is over een hond. Uberhaupt is dat lastig te bepalen want honden zijn heel confclictvermijdend ingesteld. M.a.w.: het kan in heel veel situaties erop lijken dat de baas de baas is maar op het moment dat de hond maar graag genoeg iets wil kan die conflicvermijdendheid overboord gegooid worden en kan hij toch zijn eigen zin gaan trekken. Speelt ook mee wat voor ras het is natuurlijk...

In elk geval hoor ik heel vaak van 'ik ben echt de baas!' terwijl ik me dan toch echt af kan vragen of dat zo is als ik bepaald gedrag zie. Maar goed, dat is natuurlijk interpretatie. "

 

@ Dobber, Ik heb het niet over de reu die achter een loopse teef aan gaat terwijl de baas geen dekking wenst, maar een dekreu waarvan het wél de bedoeling is dat hij dekt en waar de eigenaar van de reu bij aanwezig is. Zo'n reu zou dan in jouw opinie de teef weigeren omdat zijn baas de hoogste in rang is. Dan zouden er niet veel rashonden geboren worden tenzij de reu de baas is :-)

honden page profiel Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë 3 doggies

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

" Ik heb deze vraag bij volwassen hond gesteld, hoewel de hond waar ik het voor vraag net één jaar geworden is. Het is een Berner Sennen kruising en is dus een grote hond. Dus niet echt meer een pup.
 
Deze hond is van mijn dochter, heet Rasco, is een schat van een beest maar wanneer hij los loopt heeft hij maling aan de bazin. Je zou het puberen kunnen noemen, maar alles is leuker dan de bazin. Aangezien hij ook nog wat jacht instinct heeft en ook dol is op soortgenoten, neemt hij nog wel eens de benen. Alle trucjes en oefeningen werken niet. Aan de lange lijn gaat het natuurlijk prima, maar mijn dochter wil hem ook wel eens los laten. Hij heeft de puppen lessen en de cursus daarna met goed gevolg afgelegd, dus daar ligt het niet aan.
 
Nu heb ik een hele tijd geleden een You Tube filmpje dat op H.P. geplaatst was gezien van een ontspannen wandeling met honden waarbij de hond los steeds iets vooruit liep en dan steeds uit zich zelf even terug kwam.
Ik ben aan het zoeken geweest, maar kon het filmpje niet meer vinden. Wel andere filmpjes met oefeningen, maar daar hebben we niets aan omdat we die kennen.
 
Wie weet welk filmpje ik bedoel en zet de link hier neer? Misschien geeft dat nieuwe perspectieven.
(op deze foto is hij zeven maanden. Nu is hij een stuk groter) "

Hier hetzelfde...met een jachthond...

Ik kreeg hier het advies te trainen met een lange lijn..wat ook goed werkt. 7 maanden zit hij mogelijk in de pubertijd....dus zou ik hem aangelijnt houden en tijdens iedere wandeling vaak bij je terug roepen en belonen en dit volhouden...Komt hij niet hem dan naar je toe loodsen door de lange lijn aan te trekken. Mijn hond is nu een jaar en begin nu wat resultaten te zien....maar ook ik moet nog blijven volhouden...stug doorgaan...doorzetten enz.

Een jachthond is er wel op gefokt om zelfstandig weg te gaan en ook weer terug te komen. 

 

Op den duur zou het zo moeten zijn dat je de hond vertrouwt, dat hij terugkomt en weet wat hij doet.

 

Wat ik ook wil aanraden is om de hond bij ieder weg overgangetje te wachten...Op den duur kan hij dit ook zelfstandig en wacht hij op je bij iedere  bosweg overgang....Maar ook dit stug volhouden en zeer consequent blijven! Het resultaat heb ik al een keer gezien dat hij wegrende en voor een overgang naar een bruggetje keurig bleef staan om op mij te wachten...Dit was dan een goed luister ik ben niet super zelfstandig  dagje.

 

Na opstap geweest te zijn met een hondentrainster met Stabij's zag ik dat zij een fluit gebruikte om de lange gehoor afstanden te overbruggen. Je kunt de hond dan alvast trainen door terug te komen met een fluit. Met je stem red je het op den duur niet meer.

 

Wat op mijn verlang lijstje staat voor de toekomst is jachttraining...al is het alleen maar om de hond te leren om met zijn zelfstandigheid om te gaan en voor mij om daarop te kunnen vertrouwen.

 

 

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

"  

@ Dobber, Ik heb het niet over de reu die achter een loopse teef aan gaat terwijl de baas geen dekking wenst, maar een dekreu waarvan het wél de bedoeling is dat hij dekt en waar de eigenaar van de reu bij aanwezig is. Zo'n reu zou dan in jouw opinie de teef weigeren omdat zijn baas de hoogste in rang is. Dan zouden er niet veel rashonden geboren worden tenzij de reu de baas is <img class="/> "

 


Ik snap dat je bedoelt dat het om een gewenste dekking gaat maar het principe is hetzelfde ;-). Ik moet eerlijk zeggen dat ik denk dat het niet zo vaak voor komt dat de baas echt de baas is, niet als het er ECHT serieus op aan komt. Dat is wat ik ook bedoel te zeggen met dat er zoveel mensen zijn die zeggen dat zij echt de baas zijn over hun hond maar dat als het er echt op aan komt de hond doet wat hij zelf wil.

Maar bekijk het eens op een andere manier. Stel, je hebt twee dekreuen en een loopse teef. Beide honden zijn dekreuen maar niet beide mogen dekken. Alleen de ranghoogste mag dat. Zelfs al zou de ranghoogste niet de dekreu zijn. En als die ranghogere reu weg zou zijn zou de andere zijn kans aangrijpen vermoed ik zo, maar pas als die andere reu weg is en niet als hij er nog bij is ;-).

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

" Bedankt Dobber voor je duidelijke uitleg.

 

Niks mis mee met de roedelregels, misschien ouderwets en achterhaalt maar ook voor mijn aussie werkt die duidelijkheid enorm goed.

M'n collie heeft dat veel minder nodig.

 

In andere dingen kan ik me niet geheel vinden, vind dat iets te zwart/wit.

Maar het gaat er uiteindelijk altijd om dat er naar de hond apart gekeken wordt en daar de training op aangepast wordt.

Iedere hond is anders zelfs binnen het ras komen enorme verschillen voor als baas dus te zoeken naar de juiste manier. "

 


Klopt, helemaal gelijk in. Ik denk trouwens wel dat de Roedelmethode geschikt is voor elke hond. Maar de een zal natuurlijk gemakkelijker zijn dan de ander, dat is onvermijdelijk. Hier werkt het in elk geval erg goed en daar zijn mijn reacties ook op gebaseerd natuurlijk.

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Doodsbang voor grote honden
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^