Bijten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LynnLynn

honden foto van Lynn

Ik heb een probleem. Ik heb een vizsla van 20 maanden, heel lief, een teefje, kan met alle honden heel goed opschieten, behalve met mijn teckelteefje van 9 jaar.

Allebei heb ik ze van jonge pup af aan en beide teefjes zijn gecastreerd.

sinds een paar maanden is de teckel helemaal verliefd lijkt het op de vizsla, helaas niet wederzijds.

ze kronkelt om haar heen als of ze loops is, of alsof de vizsla loops is en zij een ongecastreerde reu. Het is echt heel erg irritant, ze piept er continu bij en kwispelt aan één stuk door. De vizsla gromt regelmatig naar haar, maar dat interesseert haar niks, ze springt steeds tegen haar aan n gaat onverstoorbaar verder met 'versieren', want daar heeft het alles van weg.

tot de vizsla het spuugzat is en na herhaaldelijk grommen een knauw uitdeelt, die echt wel serieus is en omdat een kleine teckel natuurlijk geen partij is voor een sterke vizsla, ook behoorlijk hard aankomt, echt tot bloedens toe.

 

wat moet ik hier aan doen?

 

ik durf ze niet meer samen alleen te laten(ik heb nog twee teckels en een vizsla, waarmee verder geen enkel probleem is) en weet ook niet wie van de twee ik aan moet pakken, ik hoopte dat het vanz,elf over zou waaien,maar daar lijkt het helemaal niet op. Ik ben heel benieuwd op de reacties.

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Je Teckel in dit geval moet leren naar signalen te luisteren.

In deze zul je de Vizsla even in bescherming moeten nemen.

Als de Teckel door blijft gaan en de Vizsla geeft signalen af er niet van gedient te zijn en de Teckel gaat niet zelf moet jij de Teckel erbij weg halen. Stuur de teckel naar de plaats of zet haar in een bench.

En blijf dit herhalen tot de Teckel bij een signaal van de Vizsla er niet van gedient te zijn zelf weg loopt, onmiddelijk belonen wanneer de Teckel zelf weg loopt (zo leert ze alsnog naar deze signalen te luisteren).

 

Hoe heten de beide honden het voelt wat ngevoelig om het over de Teckel en de Vizsla te spreken.

 

De Vizsla geeft duidelijk aan er niet van gewenst te zijn dat is haar goed recht. de Teckel hoort die signalen te begrijpen en afstand te nemen. Kennelijk heeft de Teckel niet geleerd naar die signalen te luisteren en heeft daar hulp bij nodig van jou. Dat de teckel uiteindelijk na niet luisteren en maar doorgaan en doorgaan na een snauw tot bloedens toe gehapt word (is geen schuld van de Vizsla in dit geval had een baasje allang moeten ingrijpen en de Teckel erbij weg moeten halen. Uiteindelijk te lezen als beide dieren in bescherming nemen). En nee zou ze zeker niet samen alleen laten zolang de Teckel de duidelijke signalen van de Vizsla neggeert. Zet de Teckel dan maar in een bench als je toch weg moet, want dat is degene die duidelijk niet de hondentaal begrijpt of wil begrijpen.

honden page profiel LynnLynn

honden foto van Lynn

Hartelijk dank voor je snelle antwoord. Is in grote lijnen eigenlijk wat ik ook al dacht, alleen hoopte ik dat het vanzelf over zou gaan, het is ook uit het niets begonnen.

 

Ik ga het zo doen, ik laat nog weten hoe het verder gaat, nogmaals dank.

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Als je sneller wilt voorkomen kun je misschien ook nog eens kijken voor het boekje kalmerende signalen van turid rugaas daar staan een stuk of 30 signalen in beschreven waardoor je nog veel sneller kunt herkennen en eerder de situatie kunt wijzigen. Is zeer interessant omdat je behalve meer van je honden en hun taal gaat begrijpen zelf ook dergelijke signalen kunt gebruikken om dingen duidelijk te maken.

 

Heel erg veel succes en ik hoor heel erg graag hoe dit verder verloopt.

Ik ben er van overtuigt dat ook bij een Teckel van 9 jaar nog steeds wakker geschud kan worden wat die signalen betekenen en hoe erop te reageren al zal het wel wat langer duren dan bij een jongere hond.

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Ik heb ergens gelezen wanneer de teef gecastreerd is, de testasoron het over gaat nemen (mannelijke hormoon weet niet precies hoe je het schrijft)

een ongeholpen teef heeft maar een heel klein beetje van dat hormoon, maar als ze gecastreerd zijn, valt de vrouwelijke hormoon weg en word er meer van dat mannelijke hormoon aangemaakt.

misschien voelt als ik het zo goed begrijp de teckel zich de man, en de viszla nog half vrouw.

en vandaar de ruzie's. En eigenlijk een soort miscommunicatie bij de honden.

Wat ik denk wat je kan doen, veel geestelijke uitdaging. Hou ze geestelijk bezig en moe, zodat ze zich te moe voelen om zich met elkaar te gaan bemoeien.

doe 1 rondje apart uitlaten van elkaar, zodat ze 1 op 1 persoonlijk contact hebben met jou. Honden vinden dat vaak erg fijn, en ze leren ook met jou bezig te zijn dan met elkaar.

en de thuisblijver heeft dan even tijd voor zichzelf en even rust. Want dit gedrag naar elkaar toe geeft ook veel stress

honden page profiel LynnLynn

honden foto van Lynn

Hmmm,zou kunnen,maar ze zijn beiden gecastreerd, ik heb in al die jaren, ze is bijna tien,nog nooit problemen gehad.

en wat betreft dat bezig houden, alle honden zijn de hele dag buiten, ze gaan met de baas mee met de schapen op pad, we wonen op het platteland en alles loopt hier door elkaar, kippen, parelhoenders, schapen en honden, gaat altijd allemaal goed, alleen nu dit probleem.

de teckel(heet trouwens Pina) is een beetje een eigenaardige tante, ze is altijd erg  op zichzelf geweest en toonde eigenlijk weinig interesse voor anderen, zowel mensen als honden.

heb haar met vijf weken bij iemand uit een schuur weggehaald, haar moeder was allang weg,ze zat te verpieteren daar en we hebben haar meegenomen omdat ze heel zielig was.

 

maar eigenlijk ging het altijd goed verder, nooit verwacht dat we na bijna tien jaar problemen zouden krijgen nog met haar.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Ik denk dat het niet onoplosbaar is.

Geduld, duidelijkheid, op tijd Pina uit de situatie halen. Voor het uit de situatie halen trouwens en bijvoorbeeld in de bench zetten niet boos doen of iets dergelijks , maar gewoon rustig uit de situatie halen in de bench zetten met bijvoorbeeld "rusttijd Pina".

En elke keer dat ze wel zelf weg gaat positief belonen. 

Heeft dit na langere tijd obserrveren, werken, op tijd uit de situatie halen, geen effect misschien dat het dan handig is er toch eens een deskundige naar te laten kijken, want die zien soms dingen die je zelf niet ziet en wij kennen natuurlijk je honden niet alleen wat je zelf beschrijft betreft wat jij zelf ziet/waarneemt.

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

heej lyn

 

Ten eerste meer grenzen stellen aan het gedrag van je teckel (de aanstichster)en dit gedrag niet tolleren .

Zou pas iets er van zeggen als ze ook daadwerkelijk zit te fietsen of nog beter de intensie al heeft om te gaan fietsen (dus niet gewoon langs loopt he ) met een commando wat ze gewend is (bij mij is dat een heej )

Gaat ze door of reageerd ze niet  dan zou ik opstaan en haar weg sturen en ook zorgen dat ze weg bleef . Probeer dus het liefste het onderonsje voor te zijn .

Lukt dit niet haal ze uit elkaar en stuur ze uit elkaar ,ga dan gewoon door alsof er niets aan de hand is en straal kalmte en rust uit (alsof je de situatie onder controle hebt )Je ziet dan dat de teven elkaar zullen negeren en liefst met een boog om elkaar heen lopen ,blijf kalm dit trekt wel weer bij .

Mijn honden liggen vaak al na 2 minuten  weer tegen elkaar te slapen . Gaan je honden door dan zul je opnieuw de situatie moeten beoordelen . Gromt er een bij het langslopen let op de andere hond zijn reactie druipt ze af dan is het goed en hoef je niet te reageren blijft ze  staan en gaat ze staren dan grijp je weer in met een heej en sta je op en stuur je ze alle 2 uitelkaar .Scheiden van honden doe ik niet aan (nu heb ik mijn honden alle 2 van pups af en aan dus ik ken ze door en door en zij mij ) ze zullen toch met elkaar in een huis moeten leven !(en in mijn ogen  creer je een gespannen sfeer als je steeds op je hoede moet zijn in je eigen huis )

Hoe vaker je laat zien dat je de situatie onder controle hebt hoe minder je hoeft op te treden !

 

succes ermee

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Ow wat een herkenbaar verhaal Rambo versus Brutus 

Was exact hetzelfde hier en ik liep continue op mijn tenen.

Bang voor wat er kon gaan gebeuren eigenlijk alleen maar bang

en had de Jack russel Brutus steeds op schoot gewoon uit angst.

Tot op een dag ik moest boodschappen doen mijn dochter bleef 

hier en ik weer thuis kwam daar lagen Rambo en Brutus samen tegen 

elkaar aan te slapen. Sinds een mnd of 7 gaat het perfekt ik ben niet

onrustig meer en zo nu en dan spelen ze zelfs samen even.

Maar wat ik zeggen wil is zorg dat je de onrust uit je zelf haalt dat 

kan heel veel schelen en niet TE snel reageren 

Anoniem (Gast)

Bedankt voor jullie reacties. Het is al een hele troost te lezen dat ik niet de enige ben met zoiets. Heel voorzichtig durf ik te zeggen dat het al wat beter gaat, als ik tegen Pina 'nee' zeg, gaat ze meteen de bench in en ze doet het nog wel af en toe,maar al veel minder. Ook het piepen is minder. Ik heb nu goede hoop dat het in de loop van tijd over gaat. bedankt voor jullie adviezen en reacties en ik laat nog weten of het helemaal over is. Maar dit is al een hele verbetering. groetjes, lynn.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Heel veel succes nog en hoop dat de positieve verandering zich voortzet.

 

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

 

 

Goed bezig en het mooie ervan is het werkt aan 2 kanten jij ziet dat het effect heeft dus je wordt rustiger ,dit merken je honden en hierdoor worden zij ook rustiger  Blijf consequent je grenzen aangeven dan komt het helemaal goed !

Leuk dat je ons op de hoogte houdt groetjes

 

Volgende forumvraag: Plots agressie naar vreemde honden
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^