Gedragstherapeut geweest

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NicolineNicoline

honden foto van Nicoline

Zoals eerder geschreven in een ander topic springt Noor tegen andere mensen op. 
Naast een aantal andere dingen die mij opvielen; ons dolenthousiast blokkeren en zo de aandacht vragen, druk gedrag en ver weg lopen op het veld, overal aandacht voor behalve dan voor ons, was dit onze grootste ergernis. 

Ik kreeg mijn vinger er maar niet achter... Het voelde niet als alleen maar "jeugd" en lekker enthousiast. Dus vandaar onze gang naar de hondenfluisteraar van het Noorden. Ik was specifiek niet op zoek naar een "cursus", ik was meer op zoek naar een inzicht en andere benadering van het probleem.

Na wat informatie, heen weer lopen en contact zoeken, had hij een duidelijk beeld van haar "typje", wat hij vertelde kon ik direkt "zien" en was helemaal logisch.. De oplossing kon ik dan ook zelf bedenken, het past, dat voelt super goed!

Typje: Noor is een onzekere jonge hond met alpha-trekjes. Het alpha-gedrag heeft zij ontwikkeld om zo veiligheid te creëeren, vandaar de neiging om overal op te reageren en alles en iedereen te benaderen en te onderzoeken op "gevaar". Dit is uiteraard ietwat ongenuanceerd opgeschreven, maar daar komt het in grote lijnen op neer..
Ze pakte het daar super snel op ( heb altijd al gezegd dat het een slimme troela is, :-D). Nou ja, ik dus ook...  O-)

Ws oorzaak: doodgeknuffeld in het nest bij de fokster ( in huis met kindertjes) en daarna een week bij haar vorige eigenaar die de hele week op de grond met haar heeft zitten spelen.. Zij mocht toen bepalen waar en hoeveel zij geknuffeld werd en heeft geen grenzen meegekregen tov mensen.

Aanpak: al haar gedrag en aandacht zoekerij negeren, maar dan ook echt alles. Dus dat moeten we zelf goed oefenen, aandacht is snel gegeven met een blik of een geluid of een zucht of een duwtje..
Haar uiteraard niet compleet negeren, maar kort aandacht geven, echter dan op ons initiatief, zodra zij de regie van de aandacht wil overnemen, direkt stoppen. In het losloopgebied haar stukken aan de lijn houden en aandacht opeisen door haar geen ruimte te geven aan de lijn. Dus onvoorspelbaar de weg zoeken, zij moet opletten op ons, geen ruk aan de lijn maar gewoon de weg verleggen.

Doel: haar vertrouwen geven dat wij voor de veiligheid zorgen en alles in de gaten houden. Zodra zij rustiger gaat worden, zal de interaktie met ons sterker worden en zal daardoor veel " hinderlijk" gedrag verminderen... 

Meegenomen: een stabielere roedel, want wat voor Noor geld, geld voor Sam en Tom ook... 

Dit thuis direkt gaan toepassen en manlief geinstrueerd... En quess wat? Toen wij daarnet thuis kwamen en deden wat we hadden afgesproken, drie relaxte honden op de grond... ;-) 
Dus vol goede moed gaan we dit traject in, een kleine aanpassing met hopelijk grote gevolgen! 

Wish me luck!

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Super :-)! Komt vast helemaal goed!

Mag ik vragen welke GT je hebt ingeschakeld (aangezien we niet ver bij elkaar vandaan wonen) O-)?

honden page profiel NicolineNicoline

honden foto van Nicoline

" Super :-)! Komt vast helemaal goed!

Mag ik vragen welke GT je hebt ingeschakeld (aangezien we niet ver bij elkaar vandaan wonen) O-)? "


Pb!

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

Mag ik je dan alvast waarschuwen dat het gedrag eerst erger zal gaan worden. Het is geen alpha gedrag, maar aangeleerd gedrag. Door te negeren hoop je dat het gedrag uitdooft en bij uitdoven krijg je uitdovingsweerstand. Je hond zal het harder gaan proberen. Het gedrag zal dus eerst erger worden. Het zou zeer waarschijnlijk niet mijn aanpak zijn.

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Wat goed dat jullie dit hebben gedaan ;-)

Ik ben benieuwd hoe het over een tijdje gaat, wanneer jullie dit al langere tijd volhouden. Dus als je dat nog een keer wil laten weten, heel graag. Vind het altijd wel interessant. 
Komt vast helemaal goed met jullie Noor en de roedel!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

hmm voor mij voelt dat vreemd, je hond negeren die contact en misschien wel bevestiging of steun zoekt?

Nee zou niet mijn manier zijn, ik zou juist rust gaan brengen in de hond en de hond aandacht geven en steun als hij dit nodig heeft.

En is een Alpha niet gewoon een liefhebbend ouder, of heb ik het allemaal verkeerd begrepen....


honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Negeren kan in sommige gevallen helpen maar daar zet ik vaak tegen over: belonen voor goed gedrag. Dit hebben ze vaak erg snel in de gaten.

En dan beloon ik al heel snel: op het moment dat een hond maar 1 sec. goed gedrag laat zien dan beloon ik al. Dit kan evt. met voer maar dan ook met een rustige stem.

Ik ben ook wel benieuwd wie je geholpen heeft en hoe het verder gaat verlopen.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

Als ze hier op een dwingende onbeheerste manier aandacht opeisen negeer ik ook hoor, eerst rust en dan aandacht.

Ben benieuwd naar het resultaat hoop voor jullie dat het succesvol af mag lopen.

honden page profiel Nelis & NoaNelis & Noa 3 doggies

honden foto van Nelis & Noa

" hmm voor mij voelt dat vreemd, je hond negeren die contact en misschien wel bevestiging of steun zoekt?

Nee zou niet mijn manier zijn, ik zou juist rust gaan brengen in de hond en de hond aandacht geven en steun als hij dit nodig heeft.

En is een Alpha niet gewoon een liefhebbend ouder, of heb ik het allemaal verkeerd begrepen....


"


Een alpha zal enkel en alleen aandacht geven wanneer hij daar zin in heeft/nodig acht om het maar kort te zeggen, wat dat betreft klopt het verhaal van Nicoline helemaal vind ik. Een hond moet ook leren dat hij niet de lakens uitdeelt, wanneer er voldoende aandacht wordt gegeven en aan mentale/fysieke uitdaging wordt gedaan zal dat kleine stukje negeren niet veel uitmaken en voor de hond zelfs een opluchting opleveren: Hij/zij hoeft niet meer te regelen of te schooieren om aandacht, de baas bepaald wel wanneer hij/zij dat krijgt.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

ik zou mijn hond het ook zeker niet zelf laten uitzoeken of situaties laten regelen.

Vroeger ging Lola ons ook blokken en tegen de hielen opspringen, en proberen uit te vallen naar van alles en nog wat, maar dat was eerder een manier van duidelijk maken dat het allemaal teveel voor haar was.
En ik er dus voor moest zorgen dat ze alleen in situaties kwam die ze wel aankon.

Maar misschien bedoelen we hetzelfde maar gaan uit van verschillende gedachtes.

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

Ik vind het hele alpha idee in dit verhaal een beetje vreemd. Een hond is een sociaal dier en die zal gewoon af en toe om aandacht vragen. Dat is normaal gedrag. Uiteraard hoef je je hond niet altijd zijn zin te geven, maar zo af em toe mag dat best als je daar zin in hebt. En op de andere momenten kun je ook een vast antwoord geven. Dus bijvoorbeeld, en dat gebruik ik, 'nu even niet'. Als je dat altijd zegt als je geen zin hebt dan is het voor je hond helemaal duidelijk en zal hij meteen stoppen met vragen. Uiteraard kun je in het begin het commando 'nu even niet' laten volgen door het 'plaats' commando om te leren dar hij dan ook weg moet gaan. Uiteindelijk zal hij daarop anticiperen en uit zichzelf naar zijn plaats gaan. Dus gewoon duidelijk zijn i.p.v. de baas 'spelen'.

Ik denk dat het aangeleerd gedrag is omdat het voorheen ALTIJD beloont is met aandacht. Positieve of negatieve aandacht, maar er was altijd aandacht. Wat gebeurt er dan als je gaat negeren, de hond gaat nog harder proberen om de aandacht die hij altijd kreeg nu ook te krijgen. Een ander heel groot nadeel van uitdoven is dat er spontaan herstel op kan treden. Je hoeft maar 1 keer een vergissing te maken en je kunt weer opnieuw beginnen. Sterker nog je hebt je hond in 1 keer geleerd dat hij dus gewoon nog harder moet proberen, want uiteindelijk lukt het toch wel. Dus nee ik zou hier niet voor gekozen hebben. Sterker nog ik gebruik vrijwel nooit negeren, ook omdat wij niet kunnen negeren i.t.t. honden zelf.

honden page profiel NicolineNicoline

honden foto van Nicoline

"

Een alpha zal enkel en alleen aandacht geven wanneer hij daar zin in heeft/nodig acht om het maar kort te zeggen, wat dat betreft klopt het verhaal van Nicoline helemaal vind ik. Een hond moet ook leren dat hij niet de lakens uitdeelt, wanneer er voldoende aandacht wordt gegeven en aan mentale/fysieke uitdaging wordt gedaan zal dat kleine stukje negeren niet veel uitmaken en voor de hond zelfs een opluchting opleveren: Hij/zij hoeft niet meer te regelen of te schooieren om aandacht, de baas bepaald wel wanneer hij/zij dat krijgt. "

@Nelis 
Dit was idd de insteek. 

Belangrijkste is haar "vrijheid" en ruimte beperken, dus aangelijnd houden in het veld.

Daarnaast is het "negeren" niet zo "groot" als hier wordt gedacht. Dit is het idee: Omdat zij hunkert naar aandacht en die krijgt als ik het wil, zal zij meer op mij letten om te zien of ik haar aandacht wil geven. Dus heeeeeeeeeel veel positieve momenten op een dag,':-). Dit zal zich buiten dan ook voortzetten waardoor zij ws geen 200 meter weg loopt en zelf naar iedereen toesjeest, maar dan uiteindelijk dichterbij blijft waardoor wij eerder kontakt hebben (lees: terug kunnen roepen) als er iemand aan komt.
Maar goed: de tijd zal het leren...
Alle andere manieren werkten helaas niet... Of niet voldoende... 

Gek genoeg bleek vanochtend dat Sam nog dwingender is in de aandacht opeisen als Noor, dus met goede moed en klein stapjes.. O-)

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^