Onzekere hond rent blaffend en grommend naar andere honden!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel anna-sophieanna-sophie

Mijn Spaanse hond van ongeveer 2jaar oud is nu ong. 3 maanden bij ons . Zij is veel gebeten in een erg overvol asiel waar veel vechtpartijen waren. In het bos rent zij blaffend en grommend naar andere honden die we tegenkomen. Zij wil ze dus wegjagen.
Thuis is ze allerliefst, ze is een kalme hond, maakt zich verder niet zo druk. Iedereen is welkom binnen, honden( even eng en raar doen, dan ok) mensen,kinderen etc..afgelopen kerst 22mensen hier binnen, even begroeten en een rustig plekje zoeken om weer lekker te slapen, heel gemakkelijk dus allemaal . Wat te doen met het gedrag in het bos, ik vind het. Heel vervelend ook voor de hond.
Honden die ze vaker tegenkomt, daar gaat ze mee spelen.
Graag een reactie, dank alvast!
Groet Fieke

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Mijn hond doet hetzelfde minus het spelen, ik geef hem de kans niet meer om een ander te intimideren. Hij gaat aan de lijn en wordt beloond voor rustig blijven en van de andere hond terug naar mij kijken. 
Je zou kunnen proberen om je hond alleen kennis te laten maken wanneer ze rustig de andere hond benaderd.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

wat goed dat deze hond nu in veiligheid is en een fijn plekje bij jullie heeft gekregen.

Ik zou als ik jou was de hond bij me houden voor andere honden en hun eigenaren en ook voor jou hond als jijzelf is dit gedrag niet prettig. En je weet nooit of het niet ooit eens tot een serieus gevecht zal komen.

Toen mijn hond net bij mij was viel ze uit naar alles, dit kwam doordat ze ook nog geen raad wist met situaties.
Ik heb dit opgelost door wandelingen kort en saai te houden in het begin en voor successen gezorgd. Dit door haar altijd bij me te roepen als er een andere hond (of mens) aankwam. Het is hierbij belangrijk een goede timing te hebben en nog voordat de hond er ook Maar aan denkt zich op de andere hond te fixeren en uit te gaan vallen jij al aktie onderneemt en het gedrag gaat voorkomen. Zorg ook voor voldoende afstand, maak bogen of keer desnoods om. Op die manier zal je hond leren dat jij verstandig bent en haar niet in situaties laat komen waar zij nog niet aan toe is en daardoor ook meer ontspannen aan de wandeling zal beginnen.

Zelf heb ik veel gehad aan Turid Rugaas haar boekje Help mijn hond trekt. Het is een stap voor stap methode om rust te brengen in de wandelingen en je te leren de aandacht van je hond te krijgen.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Misschien vind je hier iets bij Dog-dog reactivity 2 om te gebruiken, of juist niet.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

3 maanden is voor een hond nog maar pas...
ze zal zich wel 'zetten' en zekerder worden. geef het tijd.

Hoe meer ze op haar gemak raakt, hoe meer ze zal kunnen spelen, zonder te grommen. (is slechts rookgordijn)

Ik heb hier een herplaatser, en die heeft ook veel tijd nodig gehad.
(reken op een jaar, huishoudroutine, vreemde honden en geplogenheden incluis)

honden page profiel anna-sophieanna-sophie

dank alvast voor het reageren!

ik ga de tijd nemen en ook het boekje van Turid Rugaas nog eens lezen! goed idee!!

fijne jaarwisseling met weinig knallen wens ik jullie en alle dieren .  

een goed , gezond en diervriendelijk nieuwjaar!
groet Anna-Sophie

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Hm, ik zou dit gedrag in elk geval proberen te voorkomen. Want in feite laat je het haar zelf oplossen, zij probeert die andere honden weg te blaffen en daar staat ze eigenlijk alleen voor. Een echte vertrouwensrelatie is er denk ik ook nog niet, juist omdat ze dit gedrag laat zien. Ze vertrouwt jou nog niet genoeg om jou het op te laten lossen maar ze neemt zelf het heft in handen (poot ;-)). Ik zou haar dus aan de lijn houden bij dit soort onzekere situaties zodat je kunt voorkomen dat ze er vandoor kan gaan en wie weet succes kan boeken met het wegblaffen. Beter kun je als ze dit gedrag laat zien je omkeren en weg lopen, geen aandacht geven aan het blaffen e.d. maar gewoon weglopen. En voorkom dit soort dingen door bijvoorbeeld geen smalle paadjes in te gaan waar de honden op kleine afstand langs elkaar moeten lopen. En het ook geen uiting van zwakte om een conflict te voorkomen door met een bocht om de andere hond heen te lopen e.d.

Kalmerende signalen geloof ik niet zo in, het is maar de vraag of de hond het als kalmerend opvangt of juist als een stress-signaal, om maar iets te noemen. Bovendien geeft het extra aandacht aan het gedrag en ik denk dat je dit juist moet gaan negeren.

Succes in elk geval en hopelijk is het snel in goede banen!

honden page profiel miekemieke

honden foto van mieke

Dobber, omkeren en weglopen, en met éen boogje om de andere hond heenlopen zijn kalmerende signalen...
Ik zou dit zeker inzetten, én, als je dat eenmaal in hebt kunnen schatten, samen met de hond naar het object van zijn angst gaan kijken. Je kunt hem dan op die afstand belonen met een hoop koekjes, met een goed gesprek of door zijn schouders wat te masseren. Net wat jij en je hond het prettigst vinden. Laat de hond voelen dat je de situatie onder controle hebt en hij veilig is. Zorg wel voor éen groot genoege afstand, anders trap je idd in de valkuil waar Dobber denk ik op doelt, dat deze methode de hond juist kan overprikkellen.

honden page profiel kaikai

Ik begrijp de combi: onzeker-naar anderen rennen blaffend en grommend

niet helemaal?

Waarom zou de hond in deze onzeker zijn?

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

honden page profiel Jessie en Eli Jessie en Eli

honden foto van Jessie en Eli

Als je hond met dit gedrag succes heeft gehad, dus de andere hond ging weg, zal het erg moeilijk zijn om het af te leren.

Mijn hond doet het ook, kalmerende signalen, boogjes, en zelfs een GT ingeschakeld. Maar niks mocht baten.

Ik heb nog steeds geen oplossing gevonden om dit gedrag af te leren. Ik lijn hem steeds aan zodra ik een andere hond zie aankomen.

honden page profiel kaikai

" Tweede misverstand "


Angst is in deze hetzelfde als onzekerheid?

En, wanneer is dan iets onzekerheid en wanneer is iets simpelweg regeldrift? 

Blijft dus de vraag, hoe is deze emotie bij deze (specifieke) hond herkend?

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Door goed te leren observeren leer wat voor je hond kalmerend werkt en wat voor je hond meer stress oplevert.

Dit gedrag kun je oplossen d.m.v. BAT. Dit houdt in: Veel honden weten tegenwoordig niet meer hoe ze een hond moeten benaderen en gaan daarom maar meteen grommen, uitvallen of trekken aan de lijn. Ze vergeten de hondentaal (kalmerende signalen).

BAT is een techniek waarbij je de kalmerende signalen benadrukt (beloond) en zo de hond weer leert kijken naar een andere hond zonder agressie en dat de hond zelf een keuze maakt voor conflict vermijdend gedrag. Dit kan zijn door kijken naar de andere hond en daarna bv. te gaan snuffelen. Of na het kijken de kop te gaan draaien. We gaan het kijken naar de hond met een beloningswoord markeren en daarbij maak ik gebruik van een functionele beloning, nl. weglopen van de situatie.

Door dit in scene te zetten en gebruik te maken van een stabiele hond ga je je hond zien veranderen. Mijn honden heb ik al vaak in kunnen zetten om andere honden weer fijne ontmoetingen te hebben. Veel mensen willen juist dat hun hond alleen maar kijkt maar hunzelf maar ik wil juist het tegenovergestelde, leren dat er een wereld is waar gewone ontmoetingen mogen plaatsvinden.

Mocht je interesse hebben in BAT dan kan ik kijken welke trainer je kan helpen. In welke provincie woon je?

honden page profiel haarlemsehaarlemse

honden foto van haarlemse

Volgens mij gewoon onzeker gedrag..wat doet de andere hond ? Loopt die weg of staat hij stil en kijkt je hond aan met een blik van..raar beest..
Als de hond angstig wegloopt, dan zit er wel wat agressie in, maar als de andere hond stilstaat.. is je hond gewoon onzeker en dat gaat vanzelf over hoor..
De honden vertellen elkaar meer dan je denkt..

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Je hond vind vreemde honden duidelijk niet fijn en gezien haar geschiedenis heeft ze daar goede redenen toe! Als je een andere hond benadert, probeer dat zo een grote afstand te maken dat je hond die andere wel ziet, maar nog niet reageert. Dan ga je voertjes geven , hierdoor gaat je hond zich prettig voelen en zal dit prettige gevoel (na lang oefenen!) aan die andere hond koppelen. Als dit goed gaat, probeer je de afstand naar een vreemde hond  steeds te verkleinen naar een kleinere afstand, en blijven voertjes geven, maar ze mag nog niet grommen of blaffen. Als je dit heel consequent oefent en neem er echt heel veel tijd voor (maanden) zal je zien dat je hond op een gegeven moment als je een andere hond ziet, naar jou gaat voor een voertje en niet meer op de andere hond zal gaan reageren. Je buigt het gedrag van angst naar een andere hond om op een positieve manier. Ik heb mijn hond ook geleerd: kijk, en dan kijkt ze naar mij en krijgt een voertje. Is heel handig als je ergens langs wilt wat je hond eng vind, of als ze (in ons geval) achter  een jogger of fietser aan wilt, of als je langs een boze hond wilt lopen. Ik zelf ben geen gedrags therapeut of trainer, maar zit op een super leuke honden school. Mijn trainer is ook gedrags therapeut en dit alles leer ik van hem. Ook raadzaam en erg leerzaam om op cursus te gaan bij een goede honden  school, die leren je hond en jou goed kennen en hebben een voor jullie gepast adviezen! Succes!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Hm, ik zou dit gedrag in elk geval proberen te voorkomen. Want in feite laat je het haar zelf oplossen, zij probeert die andere honden weg te blaffen en daar staat ze eigenlijk alleen voor. Een echte vertrouwensrelatie is er denk ik ook nog niet, juist omdat ze dit gedrag laat zien. Ze vertrouwt jou nog niet genoeg om jou het op te laten lossen maar ze neemt zelf het heft in handen (poot ;-)). Ik zou haar dus aan de lijn houden bij dit soort onzekere situaties zodat je kunt voorkomen dat ze er vandoor kan gaan en wie weet succes kan boeken met het wegblaffen. Beter kun je als ze dit gedrag laat zien je omkeren en weg lopen, geen aandacht geven aan het blaffen e.d. maar gewoon weglopen. En voorkom dit soort dingen door bijvoorbeeld geen smalle paadjes in te gaan waar de honden op kleine afstand langs elkaar moeten lopen. En het ook geen uiting van zwakte om een conflict te voorkomen door met een bocht om de andere hond heen te lopen e.d.

Kalmerende signalen geloof ik niet zo in, het is maar de vraag of de hond het als kalmerend opvangt of juist als een stress-signaal, om maar iets te noemen. Bovendien geeft het extra aandacht aan het gedrag en ik denk dat je dit juist moet gaan negeren.

Succes in elk geval en hopelijk is het snel in goede banen! "

Kalmerende signalen zijn: bij een gestreste, onzekere hond, of iets wat een hond niet prettig of eng vind, laat hij deze signalen zien als afleiding en om te laten zien dat hij iets niet fijn vind. Als je (of een andere hond) doorgaat met wat je deed, zal uiteindelijk deze hond weg lopen, weg willen lopen en dan bijten, of pogen te bijten. Als je je hond negeert, steun je hem dus niet als baas en je hond niet steunen betekend dat hij je niet altijd kan vertrouwen en vertrouwen is wat we willen!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Ik begrijp de combi: onzeker-naar anderen rennen blaffend en grommend

niet helemaal?

Waarom zou de hond in deze onzeker zijn? "


.onzekere honden zetten vaak een grote mond op (blaffen, grommen) terwijl als je goed kijkt, je ziet dat of het lichaam naar achteren toe staat, of de oortjes of staart laag, of een pootje omhoog. Onzekere honden maken vaak heel veel kabaal om hun onzekerheid te overschreeuwen! Gezien zijn geschiedenis heeft hij genoeg redenen om onzeker/ angstig op andere honden te reageren

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Als je hond met dit gedrag succes heeft gehad, dus de andere hond ging weg, zal het erg moeilijk zijn om het af te leren.

Mijn hond doet het ook, kalmerende signalen, boogjes, en zelfs een GT ingeschakeld. Maar niks mocht baten.

Ik heb nog steeds geen oplossing gevonden om dit gedrag af te leren. Ik lijn hem steeds aan zodra ik een andere hond zie aankomen. "



Had je dan wel genoeg afstand? Als de hond blijft uitvallen is vergroten van de afstand nodig.


Bij ons was het het totaalplaatje wat tot de oplossing van het uitvallen geleid heeft, waardoor rust in de hond zelf gebracht is.
Onderweg steun geven en goed je hond leren lezen en daarop reageren is niet makkelijk maar komt na verloop van tijd als je weet hoe de hond in elkaar steekt en wat hij wel of niet aankan.

(Ik herinner me nog een mooi ogenblik uit een filmpje van Eli, waar jullie ergens wandelden en zij heel even bijna niet te zien naar jou keek. Ik vertaal dat dan als communiceren met jou, even jou reaktie peilen, zal ik gaan blaffen, uitvallen er naar toe rennen.
En ik denk dat je haar dan op zo'n moment bij je moet roepen. Of eigenlijk liever nog eerder zodat de hond zich helemaal niet hoeft af te vragen of ze moet gaan uitvallen of niet. Dat zal de hond dan ook meer vertrouwen in jou geven en daardoor ook weer steeds minder onrustig zijn omdat jij haar niet in situaties laat komen die ze niet aankan.)


Tegenwoordig loopt Lola ontspannen buiten en valt niet meer uit, maar er zijn een paar honden die ze gewoon niet mag. Als ze die honden los tegenkomt blijft ze daar ook ver bij uit de buurt, aan de lijn is ze afhankelijk van mij dat brengt het aan de lijn lopen met zich mee, dat de hond totaal afhankelijk is en je daarom een juiste beslissing moet nehmen.
Bij sommige honden is het dan genoeg om haar goed naast me te houden, riem in twee handen en stevig doorstappen met daarbij het commando doorlopen en ik natuurlijk tussen haar en de andere hond in. Bij haar aartsvijandin de Akita ga ik toch maar even een straatje om :-D

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Dobber, omkeren en weglopen, en met éen boogje om de andere hond heenlopen zijn kalmerende signalen...
Ik zou dit zeker inzetten, én, als je dat eenmaal in hebt kunnen schatten, samen met de hond naar het object van zijn angst gaan kijken. Je kunt hem dan op die afstand belonen met een hoop koekjes, met een goed gesprek of door zijn schouders wat te masseren. Net wat jij en je hond het prettigst vinden. Laat de hond voelen dat je de situatie onder controle hebt en hij veilig is. Zorg wel voor éen groot genoege afstand, anders trap je idd in de valkuil waar Dobber denk ik op doelt, dat deze methode de hond juist kan overprikkellen. "

Omkeren en weglopen is ook leidend gedrag en een echte baas (ranghogere ;-)) brengt de hond niet in een situatie waarvan 'ie weet dat de hond deze niet aan kan. Het past dan misschien in het kader van kalmerende signalen maar dat is niet waarom ik het dus aanraad want ik ben niet zo'n voorstander van de kalmerende signalen theorie ;-). Voor mij is dat omkeren/weglopen dus ook niet zozeer om te voorkomen dat de hond overprikkelt want ik geloof niet dat overprikkeling hier per definitie bij komt kijken. Kan natuurlijk wel, maar overprikkeling is ook al zo'n term die ik veel te vaak gebruikt vind worden ;-).

Het lijkt er m.i. op dat er in het geval van TS nog niet genoeg vertrouwen is over en weer tussen de hond en TS en dan is het belangrijk om duidelijk te maken dat TS de touwtjes in handen heeft en de leiding neemt. Juist door te besluiten weg te gaan en de hond uit die situatie te halen. En dat zorgt er ook voor dat er niet gecorrigeerd hoeft te worden voor dit ongewenste gedrag, want dat is het in feite. Een stukje conflictvermijding dus, ook een karakteristiek van een betrouwbare baas ;-).

Maar goed, wel grappig dat we beide hetzelfde zeggen maar vanuit een andere motivatie ;-).

honden page profiel kaikai

"

.onzekere honden zetten vaak een grote mond op (blaffen, grommen) terwijl als je goed kijkt, je ziet dat of het lichaam naar achteren toe staat, of de oortjes of staart laag, of een pootje omhoog. Onzekere honden maken vaak heel veel kabaal om hun onzekerheid te overschreeuwen! Gezien zijn geschiedenis heeft hij genoeg redenen om onzeker/ angstig op andere honden te reageren "


En dit gedrag is door jou, bij deze specifieke hond, geobserveerd?

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Misschien kan je aan de lange lijn gaan oefenen? 
Bij Max werkt afleiden wel heel goed. ( om hem bij mij te houden als er een hond passeert) met een balletje of dergelijke wat jouw hond leuk vind. Je hond moet voorbij gaande honden normaal gaan vinden.

honden page profiel miekemieke

honden foto van mieke

"
Omkeren en weglopen is ook leidend gedrag en een echte baas (ranghogere ;-)) brengt de hond niet in een situatie waarvan 'ie weet dat de hond deze niet aan kan. Het past dan misschien in het kader van kalmerende signalen maar dat is niet waarom ik het dus aanraad want ik ben niet zo'n voorstander van de kalmerende signalen theorie ;-). Voor mij is dat omkeren/weglopen dus ook niet zozeer om te voorkomen dat de hond overprikkelt want ik geloof niet dat overprikkeling hier per definitie bij komt kijken. Kan natuurlijk wel, maar overprikkeling is ook al zo'n term die ik veel te vaak gebruikt vind worden ;-).

Het lijkt er m.i. op dat er in het geval van TS nog niet genoeg vertrouwen is over en weer tussen de hond en TS en dan is het belangrijk om duidelijk te maken dat TS de touwtjes in handen heeft en de leiding neemt. Juist door te besluiten weg te gaan en de hond uit die situatie te halen. En dat zorgt er ook voor dat er niet gecorrigeerd hoeft te worden voor dit ongewenste gedrag, want dat is het in feite. Een stukje conflictvermijding dus, ook een karakteristiek van een betrouwbare baas ;-).

Maar goed, wel grappig dat we beide hetzelfde zeggen maar vanuit een andere motivatie ;-). "

Ik denk dat de verschillen tussen de verschillende "stromingen"hondenbegeleiding ook niet zo zwart-wit zijn als ze lijken. Ik ga er niet vanuit dat ik perse de leider van mijn hond moet zijn, ik bied hem liever mijn hulp aan. Omdat hij erg onzeker is let ik goed op dat ik hem niet in situaties breng die te spannend voor hem zijn. Ik help hem zich conflictvermijdend op te stellen t.o.v. andere honden ( en paarden, en enge mannen en groepjes jeugd etc., etc. ) Ik ga voorzichtig met hem op onderzoek uit om hem te laten ervaren dat al die enge dingen reuze meevallen als je rustig blijft. Ik hoop natuurlijk ook dat hij me dan een betrouwbare baas gaat vinden, dus daar ontmoeten we elkaar weer.
.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"
Ik denk dat de verschillen tussen de verschillende "stromingen"hondenbegeleiding ook niet zo zwart-wit zijn als ze lijken. Ik ga er niet vanuit dat ik perse de leider van mijn hond moet zijn, ik bied hem liever mijn hulp aan. Omdat hij erg onzeker is let ik goed op dat ik hem niet in situaties breng die te spannend voor hem zijn. Ik help hem zich conflictvermijdend op te stellen t.o.v. andere honden ( en paarden, en enge mannen en groepjes jeugd etc., etc. ) Ik ga voorzichtig met hem op onderzoek uit om hem te laten ervaren dat al die enge dingen reuze meevallen als je rustig blijft. Ik hoop natuurlijk ook dat hij me dan een betrouwbare baas gaat vinden, dus daar ontmoeten we elkaar weer.
. "


.ik ben het helemaal met je eens dat je niet de leider van je hond hoeft te zijn. Een hond wilt met jou als baas samen werken, een hond is er ook niet uit om zn baas te domineren. Ik zelf ben ook samen met mijn hond bezig, als ze iets eng vind komt ze achter me staan en ik bescherm haar. Het is idd jou taak om voor je hond een veilige omgeving te creëren en haar weg te halen uit situaties die ze eng vind om op een veilige afstand met haar te trainen aan die onzekerheid. Ik had eerder een stukje geschreven hoe mijn trainer me uitlegde dit met snoepjes op te lossen, kan je ook proberen. Maar zoek vooral een manier waar jij en je hond zich prettig bij voelen.

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Onze hond doet dit ook, soms (maar zonder te happen, ze probeert gewoon de andere hond weg te jagen), en soms rent ze met een grote boog weg. Ook angst, hier. Wij hebben geen specifieke training oid maar we gaan gewoon steeds het losloopgebied in. Zo is ze langzaamaan aan het leren dat ze niet overtrokken hoeft te reageren. Ze raakt namelijk juist in paniek als ze zelf aangelijnd is en de andere hond niet...

honden page profiel Jessie en Eli Jessie en Eli

honden foto van Jessie en Eli

" Door goed te leren observeren leer wat voor je hond kalmerend werkt en wat voor je hond meer stress oplevert.

Dit gedrag kun je oplossen d.m.v. BAT. Dit houdt in: Veel honden weten tegenwoordig niet meer hoe ze een hond moeten benaderen en gaan daarom maar meteen grommen, uitvallen of trekken aan de lijn. Ze vergeten de hondentaal (kalmerende signalen).

BAT is een techniek waarbij je de kalmerende signalen benadrukt (beloond) en zo de hond weer leert kijken naar een andere hond zonder agressie en dat de hond zelf een keuze maakt voor conflict vermijdend gedrag. Dit kan zijn door kijken naar de andere hond en daarna bv. te gaan snuffelen. Of na het kijken de kop te gaan draaien. We gaan het kijken naar de hond met een beloningswoord markeren en daarbij maak ik gebruik van een functionele beloning, nl. weglopen van de situatie.

Door dit in scene te zetten en gebruik te maken van een stabiele hond ga je je hond zien veranderen. Mijn honden heb ik al vaak in kunnen zetten om andere honden weer fijne ontmoetingen te hebben. Veel mensen willen juist dat hun hond alleen maar kijkt maar hunzelf maar ik wil juist het tegenovergestelde, leren dat er een wereld is waar gewone ontmoetingen mogen plaatsvinden.

Mocht je interesse hebben in BAT dan kan ik kijken welke trainer je kan helpen. In welke provincie woon je? "


.

Deze techniek heb ik ook samen gevolgt met een GT.
Maar is niet te doen zodra je weer in het dagelijkse leven zit.

Bij de honden die stabiel waren ging het op een gegeven moment goed. Ik blij, maar op straat werkt het voor geen meter, ik was op een gegeven moment meer aan het heen en weer lopen dan dat ik een wandeling aan het maken was. En soms kon ik niet anders dan gewoon doorlopen.

De training heeft voor eli niks gedaan, helaas, ik ben een hoop geld kwijt en eli is nog net zo als ervoor.

Nu lijn ik hem aan zodra ik een hond zie, want is nu een paar keer voorgekomen dat door zijn gedrag andere honden hem willen pakken ipv van dat ze weg gaan. Dus met gevolg dat hij gaat gillen en wegrennen.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Dat is jammer Jessie. Naast het BAT geef ik ook altijd tips voor op straat als je idd klem zit en geen ruimte meer hebt.

En ik adviseer zeker niet om een hond waar BAT mee getraind wordt om deze los te doen. Een hond heeft eerst veel zekerheid nodig, dan een lange lijn en dan pas los van de lijn. 1 slechte ervaring en weg training.

Zelf heb ik zeer goede ervaringen met BAT en ga hier zeker mee door.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"

En dit gedrag is door jou, bij deze specifieke hond, geobserveerd? "


.nee, maar ik heb hersens, kan lezen en conclusies trekken.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Ik zou zelf mijn hond voorlopig ad (lange) lijn houden, rustigere (voorspelbare) wandelplekken opzoeken om dat gedrag te voorkomen zodat het geen ingesleten gewoonte wordt die er nog moeilijker weer uit te krijgen is.

Hier kom ik ook met enige regelmaat honden tegen die hetzelfde gedrag vertonen en ik heb niet bij alle honden het idee dat het uit onzekerheid voortkomt dus zelf zou ik de daadwerkelijke reden wel willen weten zodat je ook gericht ermee ah werk kan. Misschien kan een bij de stichting aangesloten GT (als daar sprake van is) eens met je meekijken en voor verheldering zorgen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Door goed te leren observeren leer wat voor je hond kalmerend werkt en wat voor je hond meer stress oplevert.

Dit gedrag kun je oplossen d.m.v. BAT. Dit houdt in: Veel honden weten tegenwoordig niet meer hoe ze een hond moeten benaderen en gaan daarom maar meteen grommen, uitvallen of trekken aan de lijn. Ze vergeten de hondentaal (kalmerende signalen).

BAT is een techniek waarbij je de kalmerende signalen benadrukt (beloond) en zo de hond weer leert kijken naar een andere hond zonder agressie en dat de hond zelf een keuze maakt voor conflict vermijdend gedrag. Dit kan zijn door kijken naar de andere hond en daarna bv. te gaan snuffelen. Of na het kijken de kop te gaan draaien. We gaan het kijken naar de hond met een beloningswoord markeren en daarbij maak ik gebruik van een functionele beloning, nl. weglopen van de situatie.

Door dit in scene te zetten en gebruik te maken van een stabiele hond ga je je hond zien veranderen. Mijn honden heb ik al vaak in kunnen zetten om andere honden weer fijne ontmoetingen te hebben. Veel mensen willen juist dat hun hond alleen maar kijkt maar hunzelf maar ik wil juist het tegenovergestelde, leren dat er een wereld is waar gewone ontmoetingen mogen plaatsvinden.

Mocht je interesse hebben in BAT dan kan ik kijken welke trainer je kan helpen. In welke provincie woon je? "


.honden weten prima hoe ze elkaar moeten benaderen en zonder slechte ervaringen gaat het prima. Helaas hebben veel honden slechte ervaringen met andere honden, ooit aangevallen of gebeten of een verkeerde reactie van de baas (bv straffen als je hond naar een andere hond wilt) daardoor zijn ze angstig of onzeker naar andere honden en gaan ze ander gedrag vertonen. Met BAT kan je onder bepaalde omstandig heden met stabiele honden trainen, maar dat zal alleen in die specifieke  situatie misschien werken, maar niet in de dagelijkse omgang met anderen op straat. Je hebt er veel meer aan dat je je hond op je zelf leert vertrouwen  en dat je je hond in die specifieke situatie ander gedrag aanleert (met voertjes) trouwens, grommen en uitvallen is ook hondentaal!

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Ja zeker kun je op straat ook met BAT trainen.

Er wordt eerst getraind met een stabiele hond omdat er vaak automatische handelingen bij de eigenaar zitten. Strakke lijn, onbewuste spanning, verkeerde timing qua beloning. Dan ga je je automatische handelingen ombuigen tot een goede begeleiding voor je hond.

Ook een tuig kan helpen en daar is dan ook ruimte voor om deze te testen.

Gaat dit goed? Dan kun je ook trainen met wat onstabielere honden en ook op straat.

Wij mensen willen vaak te snel gaan en vallen vaak terug in oude gewoontes. BAT geeft ook vertrouwen aan zowel de hond zelf en als aan de baas!

En ik ben het met je eens dat grommen en uitvallen ook hondentaal zijn. Hoe wordt er hier ook op gereageerd in het algemeen? Dit mag in veel gevallen niet. Laatst in mijn lessen gevraagd aan 4 eigenaren. En dit mocht van geen enkele eigenaar.

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Plast maar 1 keer
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^