Cosmic en d'r urine-probleem *UPDATE* Weer gezond!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel PP

Zucht. Oh wat baal ik..

Cosmic is de eerste paar maanden bij mij onzindelijk geweest. Inmiddels doet ze hier thuis niks meer binnen, maar bij vrienden, familie en winkels nog wel. Daarbij lekt ze na. Na het uitlaten laat ze druppeltjes achter waar ze gaat zitten. In rust overigens niet.

Afijn. Twee keer al een urineonderzoek gedaan bij mijn oude dierenarts, daar kwam uit dat er lichte onstekingscellen in de urine zaten, niet genoeg voor antibiotica. Ik heb sinds enkele tijd een nieuwe dierenarts, dus ik dacht, ik laat het voor de zekerheid gewoon nog een keertje checken. Ik had gehoopt dat ik voor een eurootje of 30 weer buiten zou staan.

Niet dus. Cosmic heeft een urineweginfectie waar ze antibiotica voor heeft gehad. Maar daarnaast heeft ze kristallen in de urine, en mag ze nu zes weken uitsluitend Royal Canin Urinary. Mogelijk moet ze dit voor de rest van haar leven. Daarnaast mag ze NIKS anders. Geen kluiven, geen BARF-hapjes, geen beloningsbrokjes, niks. Ik hoop dat ze de brokjes zelf als beloningsbrokjes gaat zien, maar vooral voor het alleen thuis blijven oefenen vormt dit toch wel een probleem. Ze kan dit namelijk, met kluif, ongeveer een kwartiertje. En zonder nog geen drie minuten. Ik ben bang dat ik die training de komende zes weken stil moet gaan leggen want ik heb verder werkelijkwaar alles al geprobeerd m.b.t. het janken als ik weg ben.. die kluif was het eerste wat haar een kwartiertje stil hield..

Om nog maar te zwijgen over hoe duur en wat voor rotzooi Royal Canin is.. Ik voer d'r nog liever afval.. De diagnose stellen was, vanwege het urineonderzoek en een echo van haar buik om te kijken of ze iets in de blaas zag overigens ook niet mis, financieel gezien..

Ik wil best zes weken Royal Canin voeren.. als ze daar beter van wordt. Maar mocht dit een levenslang probleem zijn/worden, hebben jullie dan tips m.b.t. een eventueel alternatief voor Royal Canin Urinary?

*baal baal* *boos boos*

honden page profiel Nikki & JetNikki & Jet 3 doggies

honden foto van Nikki & Jet

Ik reageer hier ook nog eventjes. ':-)

Afgelopen mei had Jet een fikse blaasontsteking. pH van 9, ook wat kristalletjes. Eerst voor 10 dagen AB meegekregen. Op de 8e of 9e dag van de AB weer urine na laten kijken. Aan de hand van de uitslag daarvan voor nog eens extra 10 dagen AB meegekregen. Totaal dus 20 dagen AB gehad, daarna was haar urine schoon.

Na een aantal weken weer haar urine laten controleren, dit maal had ze behoorlijk wat struviet in haar urine. pH rond de 8 - 8,5). Naar aanleiding daarvan een echo met blaaspunctie laten doen. Om op deze manier te zien of er een bacterie in haar blaas zit, die dit veroorzaken kan. Maar er was geen bacterie te bekennen. Advies dus om Royal Canin Urinary te gaan geven. 

Na 6 weken was haar urine helemaal schoon en ben ik weer KVV gaan voeren. Na 2 weken weer een urine check en ze had alweer struviet ontwikkeld. Dit ondanks extra verzuren van de urine. (Cranberry en PUUR blaas en nieren) Weer op het RC dieet gezet, na 2 weken weer schone urine.

Begin deze maand een overstap naar andere brokken gemaakt. Haar urine was helemaal schoon. pH van 6,5. Na 2 weken weer urine laten nakijken en alweer flink wat struviet te zien. (Ook zelf gezien door de microscoop) pH van 7,5. Ook deze keer de urine verzuurd d.m.v. cranberry.

Dus voor Jet zit er helaas niks anders op dan Royal Canin Urinary... 

Jet krijgt wel tussendoortjes. Altijd wat gedroogde snackjes. Er ligt ook altijd een FarmFood kluif.

honden page profiel PP

Ik zou ontzettend balen van geen KVV meer, en voor altijd (out of all brands) Royal Canin.. Maar veel erger vind ik dat ze niks meer te kluiven mag, dit was namelijk DE manier om haar rustig te houden bij mijn moeder thuis, in een restaurant, en zelfs een kwartiertje als ik een boodschap deed. Dus als ze in ieder geval weer gedroogde snacks (bij voorkeur runderkophuid) mag, dan ben ik al blij.. denk ik.. *zucht*

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin. 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

als het helpt Pauline ? Royal Canin Urinary, heb geen ervaring ermee, maar als het helpt ? probeer het eens een paar weken en kijk dan eens hoe het is.

honden page profiel Noëlla en ~Ioki~Noëlla en ~Ioki~ 3 doggies

honden foto van Noëlla en ~Ioki~

Ik zou het ook ff een paar weken doen en dan afwachten hoe het gaat.
RC geven als het zo verder moet, niks aan te doen maar ik zou toch ook nog kijken voor een been of snoepje die minder kwaad kan, Jet mag nu niet helemaal gestraft wordenook vind ik want ze weetniet dat het voor haar gezondheid is, dus ffkes de gulden middenweg zoeken zou ik doen

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Er zijn ook van andere merken antistruviet dieten.

honden page profiel De DamesDe Dames 3 doggies

honden foto van De Dames

Oef balen zeg! Heb met jullie te doen...
Als ze de brokjes lekker vind kan je ze misschien weken, prakken en in de kong doen?

honden page profiel PP

" Er zijn ook van andere merken antistruviet dieten. "


Het is geen struviet wat ze heeft. Het is "dat andere", zei de dierenarts. Maar er zijn een hoop andere vormen van kristallen, dus ik ga morgen even bellen met wat ze nu precies heeft :-)

honden page profiel PP

" Oef balen zeg! Heb met jullie te doen...
Als ze de brokjes lekker vind kan je ze misschien weken, prakken en in de kong doen? "


Er is ook Royal Canin Urinary blikvoer (hallelujah.. LOL) dus dat kan ik eventueel in de Kong doen. Maar die Kong heeft ze echt binnen drie minuten leeg, dus da's geen alternatief voor de alleen-thuis-blijf-kluif..

honden page profiel De DamesDe Dames 3 doggies

honden foto van De Dames

"

Er is ook Royal Canin Urinary blikvoer (hallelujah.. LOL) dus dat kan ik eventueel in de Kong doen. Maar die Kong heeft ze echt binnen drie minuten leeg, dus da's geen alternatief voor de alleen-thuis-blijf-kluif.. "


invriezen?

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

" Het is geen struviet wat ze heeft. Het is "dat andere", zei de dierenarts. Maar er zijn een hoop andere vormen van kristallen, dus ik ga morgen even bellen met wat ze nu precies heeft :-) "


Er zijn ook andere merken niet-"dat andere" voeding ;-)

honden page profiel PP

" Er zijn ook andere merken niet-"dat andere" voeding ;-) "


Haha, dat mag ik toch hopen! :-D Ik voer de eerste 2 tot 6 weken wel even deze meuk.. Hopelijk is het dan gewoon over.. En zo niet, dan ga ik toch maar eens rondvragen op barfplaats o.i.d.

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Het hondje op mijn vorige stage had ook blaasgruis. Maar, ook geen struviet. Hij mocht wel gewoon runderoren hebben. En eens in de zoveel tijd een buffelhuidrol.... Misschien is dat een optie?

honden page profiel S&F.S&F. 3 doggies

honden foto van S&F.

En zo'n Nylabone (ofzoiets)? Ik heb daar ooit voor gekeken maar het was volgens die mensen erg aannemelijk dat ze evengoed kapot zouden gaan hier. Cosmic is alleen wat fijner dus misschien blijft hij bij haar wel heel?

Verder durf ik het niet te zeggen. Ik hoop wel dat het snel goed met haar mag gaan!

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Meteen levenslang RC voeren, is een beetje overdreven. Ook een vers gevoerde pup kan wel eens blaasontsteking krijgen. Wat ik als eigenaar zou willen weten, is wat voor kristallen gevonden zijn. Een urineweginfectie, daar is specifieke antibiotica voor nodig, afgestemd op de betreffende bacterie. Vaak is daar een antibiogram voor nodig om de juiste AB bij in te zetten. Heb je al eerder AB gegeven voor blaasontsteking en is dat niet aangeslagen, dan is er al resistentie opgetreden bij een volgend geval. Dat aspect heeft dus nul komma nul met het wel of niet vers voeren te maken. Kristallen (oxalaat...?) zijn prima op te lossen met gerichte suppletie en wat aanpassing in verse voeding. Daar hoef je in de regel echt geen complete overstap naar brokvoeding voor te maken of zelfs levenslang te voeren.

honden page profiel PP

Ik ga morgen even bellen voor wat meer informatie. Inderdaad, wat voor kristallen zijn er gevonden, en wat moet er gebeuren, pH omhoog, pH omlaag.. Ik ga ook vragen of ik de zak RC nog terug kan brengen, want ik heb erg gewoon echt geen goed gevoel bij.. Noem me een muts, maar ik ben bang dat dit een hoop andere problemen met zich mee gaat brengen. Ik wil het gewoon heel graag met verse voeding op lossen, voor zover dit mogelijk is, ik heb een erg klein vriezertje dus zelf samen stellen gaat hem niet worden, maar door evt. een KVV te zoeken met nagenoeg juiste verhouding en daar zelf indien nodig bot, orgaan of spiervlees aan toe te voegen. 

Wat de AB betreft heb ik geen idee.. Het zijn dezelfde pilletjes als die Punk kreeg toen er een hoge ontstekingswaarde in haar bloed aangetroffen werd.

Kunnen jullie nog dingen bedenken die ik morgen absoluut moet vragen via de telefoon, afgezien van wat ik hierboven zelf al schreef? Ik ben zo'n type die op zo'n moment totaal vergeet wat ik wil vragen, en dan achteraf denkt, ja maar dit en dat en zus en zo.. Dus ik schrijf alles op..

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Het is iig belangrijk haar zoveel mogelijk te laten drinken. Hoe "dunner" de urine, hoe moeilijker het is om kristallen te maken.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

" Ik ga morgen even bellen voor wat meer informatie. Inderdaad, wat voor kristallen zijn er gevonden, en wat moet er gebeuren, pH omhoog, pH omlaag.. Ik ga ook vragen of ik de zak RC nog terug kan brengen, want ik heb erg gewoon echt geen goed gevoel bij.. Noem me een muts, maar ik ben bang dat dit een hoop andere problemen met zich mee gaat brengen. Ik wil het gewoon heel graag met verse voeding op lossen, voor zover dit mogelijk is, ik heb een erg klein vriezertje dus zelf samen stellen gaat hem niet worden, maar door evt. een KVV te zoeken met nagenoeg juiste verhouding en daar zelf indien nodig bot, orgaan of spiervlees aan toe te voegen. 

Wat de AB betreft heb ik geen idee.. Het zijn dezelfde pilletjes als die Punk kreeg toen er een hoge ontstekingswaarde in haar bloed aangetroffen werd.

Kunnen jullie nog dingen bedenken die ik morgen absoluut moet vragen via de telefoon, afgezien van wat ik hierboven zelf al schreef? Ik ben zo'n type die op zo'n moment totaal vergeet wat ik wil vragen, en dan achteraf denkt, ja maar dit en dat en zus en zo.. Dus ik schrijf alles op.. "


Wat Wendy al aangeeft, is doorspoelen van nier- en blaasstelsel belangrijk. Daar zijn diverse opties voor te bedenken, waarbij de urine wordt gezuiverd. Over het algemeen werkt Solidago Complex goed. En Huisdierendokter heeft gerichte kruidentoepassingen waarvan ik goede recensies ken. Als er een afwijking is in de urine van mijn honden vanuit een strip en centrifuge, dan wordt een vers monster naar het lab gestuurd voor volledig onderzoek. Daar krijg je een enorm duidelijke uitdraai van terug, inclusief het type steen of afwijking, soort bacterie, sediment etc. Als jij nu dezelfde AB weer hebt voorgeschreven gekregen, dan zou ikzelf achter mijn oren krabben wat de resistentie betreft. Een gericht AB advies kan ook opgevraagd worden vanuit het lab en kan je dierenarts doen.
PH omhoog/omlaag weet je op dit moment niet. Je weet geen basis van de urine nu. Vraag die op, dan weet je wat je moet doen. Hoog is verzuren, te laag is de boel iets alkaliseren. Tussen 6-6,5 is normaal en 'gezond' voor een rauw gevoerde hond, onder 6 is een risico bij honden met oxalaat vorming.
In beide gevallen is qua rauwe voeding op aan te passen, dus geen paniek voor dit moment.

honden page profiel PP

Cosmic drinkt doorgaans erg weinig. Alleen daarom al denk ik dat het verstandig is als ik gepureerde groente o.i.d. bij ga geven, dat ze toch wat meer vocht binnen krijgt. Die ene dag in de week dat ze brok eet, drinkt ze wel veel. Of nou ja, veel, gewoon zoals een normale hond.

Ik zit te wachten tot ik de dierenarts kan bellen, nog 20 minuutjes. Heb de zak RC eens bestudeerd en hij is tegen alle struviet kristallen en verzuurd de urine. Wat ze heeft weet ik niet, maar ik weet nog wel dat de dierenarts zei dat het geen struviet was. Straks zit ik de boel ook nog te verzuren terwijl dat juist NIET de bedoeling is.. ;-)

Ik ben benieuwd wat ze zometeen gaan zeggen.. Ondertussen laat ik de zak nog maar even dicht en krijgt Cosmic als ontbijt een lepeltje kwark met een eitje..

honden page profiel LizzyLizzy 3 doggies

honden foto van Lizzy

Oh, wat balen!!!!!!!!!
Vind ze een speeltje, bijv flosstouw niet leuk als alternatief voor een bot?

honden page profiel PP

Nee, ze speelt niet als ik er niet ben. Alleen 1 type hele lekkere kluif does the trick..

Maar ik heb net de dierenarts gebeld. Kreeg de assistente, de dierenarts zelf was vandaag vrij. Cosmic heeft calciumoxalaat. Ik vertelde dat ik Urinary S/O had gekregen, voor Struviet, wat de boel verzuurd wat JUIST niet de bedoeling is bij calciumoxalaat. Maar daar wist ze niets van af, ik moet morgen even terug bellen als de dierenarts er is. Voor alsnog laat ik de Royal Canin zak dus nog maar even dicht, totdat ik zeker weet hoe en wat. 

Zucht, ik baal hier van. Ik heb er te weinig verstand van en het vertrouwen dat ik in mijn nieuwe dierenarts had smelt als sneeuw voor de zon..

honden page profiel Orchidee&Huskpower; Misty&Fakie <3Orchidee&Huskpower; Misty&Fakie <3 3 doggies

honden foto van Orchidee&Huskpower; Misty&Fakie <3

Wat een vervelend probleem zeg die calciumoxalaat.
Naar mijn idee is de urinary ook niet de juiste voeding. Je kan met dit probleem eerder op een nierdieet gaan... lees even het volgende;


Blaasgruisproblemen bij de hond
Hoe ontstaan blaasgruisproblemen?

Blaasgruisproblemen kunnen ontstaan als gevolg van kristalvorming in de urine. Wanneer urine sterk geconcentreerd is, kunnen kristallen neerslaan en zelfs verder groeien tot stenen. De aanwezigheid van kristallen in de urineblaas kunnen de blaas irriteren en aanleiding geven tot problemen. De hond kan pijn krijgen bij het plassen, zal vaker willen plassen dan normaal, of bloed in de urine hebben. Wanneer de blaassteen de plasbuis verstopt, is het zelfs mogelijk dat de hond helemaal niet meer kan plassen. In dit geval is een spoedvisite aan de dierenarts noodzakelijk.
Verschillende soorten blaasstenen

Bij de hond kunnen verschillende soorten blaasstenen voorkomen. Blaasstenen kunnen o.a. bestaan uit struviet, calciumoxalaat, ammoniumuraat of cystine. Daarnaast kunnen blaasstenen ook zijn samengesteld uit meerdere soorten kristallen. De verschillende typen blaasstenen ontstaan onder verschillende omstandigheden en elk type blaassteen vereist een specifieke behandeling.
Calciumoxalaatstenen bij de hond
Bij uw hond zijn blaasstenen waargenomen, die zijn samengesteld uit calciumoxalaat. Calciumoxalaatstenen ontstaan als er grote hoeveelheden calcium en oxalaat in de urine aanwezig zijn.
De behandeling van Calciumoxalaatstenen

Afhankelijk van de ernst van de klachten zal de dierenarts uw hond leefregels, medicijnen en/of een aangepast dieet voorschrijven.
1. Operatie
Bestaande Calciumoxalaatstenen kunnen niet opgelost worden en moeten operatief verwijderd worden.
2. Medicijnen
Indien de dierenarts medicijnen heeft voorgeschreven, is het belangrijk om zijn instructies goed op te volgen, ook als de klachten ogenschijnlijk zijn afgenomen.
3. Algemene maatregelen
Om te voorkomen dat de urine van de hond erg geconcentreerd wordt, is het aan te raden uw hond te stimuleren om veel te drinken door altijd vers drinkwater klaar te zetten. Door de hond iedere dag voldoende keren uit te laten, zal de urine minder geconcentreerd worden.
Dieet

De kans is groot dat blaasgruis zich opnieuw ontwikkelt indien geen maatregelen worden genomen. Na behandeling door de dierenarts verdient het dus aanbeveling te voorkomen dat zich opnieuw stenen ontwikkelen. Met andere woorden: preventie!
Voorde preventie van Calciumoxalaatstenen bij de hond heeft Leo de volgende SPECIFIC dieetvoeding:Naam

Type voer

Verpakking

Code


SPECIFIC Nierproblemen

Droog

zak a 3 of 10 kg CKD

CKDSPECIFIC Nierproblemen

Nat

canflex a 300 g

CKW

Hoewel de aanbevolen SPECIFIC diëten oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor honden met nierproblemen, zijn deze diëten dankzij het lage eiwitgehalte en het veroorzaken van de juiste zuurtegraad van de urine ook bij uitstek geschikt voor de preventie van Calciumoxalaatstenen bij de hond.

Belangrijkste kenmerken van deze diëten:

Het eiwitgehalte is verlaagd.
Oxalaat kan in het lichaam gemaakt worden uit het aminozuur glycine, dat in eiwit voorkomt. Door het verlaagde eiwitgehalte krijgt de hond minder glycine binnen, waardoor er minder oxalaat gemaakt kan worden.
Het calciumgehalte is verlaagd, waardoor er minder calcium in de urine wordt uitgescheiden en er minder kans is op het ontstaan van calciumoxalaat.
De diëten zorgen voor een iets verhoogde urine-pH, waardoor de kans op calciumoxalaatstenen kleiner is.

Naast de hierboven genoemde specifieke richtlijnen-ter preventie van calciumoxalaatvorming, geldt eveneens het algemene advies kristalvorming tegen te gaan door de hond via de voeding veel water te geven. Hierdoor zal het urinevolume toenemen en de urine minder geconcentreerd worden. Een verhoogde wateropname kan bereikt worden door de hond een natte voeding (canflex) te geven of door de droge brokjes te weken in water.
Belangrijk

Zorg elke dag voor vers en schoon drinkwater.
Het geven van 'bijvoeding' of 'extraatjes' verstoort de balans van dit dieet en daarmee het succes van de behandeling.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Ik zou Tannetje Koning bellen en haar om voedingsadvies vragen bij kristallen in de urine. Ik kan me niet voorstellen dat RC de enigste oplossing is, maar ik heb zelf tekort kennis van kristallen in de urine.
Veel dierenartsen zien RC als enigste oplossing voor alle problemen, maar dat is natuurlijk niet zo.

Verder kan je bij bijvoorbeeld ellensdierenwinkel bio cranberry poeder kopen. Dat kan je over het eten heen geven. Het helpt de weerstand en maakt de urine zuurder, waardoor bacterien minder kans hebben om te overleven.
Any Animal in Heilloo geeft bijna standaard geen antibiotica mee, maar wel het advies van cranberries.

Maar ik zou gewoon even Tannetje bellen en vragen. Nee heb je, ja kan je krijgen..

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

" Cosmic drinkt doorgaans erg weinig. Alleen daarom al denk ik dat het verstandig is als ik gepureerde groente o.i.d. bij ga geven, dat ze toch wat meer vocht binnen krijgt. Die ene dag in de week dat ze brok eet, drinkt ze wel veel. Of nou ja, veel, gewoon zoals een normale hond.

Ik zit te wachten tot ik de dierenarts kan bellen, nog 20 minuutjes. Heb de zak RC eens bestudeerd en hij is tegen alle struviet kristallen en verzuurd de urine. Wat ze heeft weet ik niet, maar ik weet nog wel dat de dierenarts zei dat het geen struviet was. Straks zit ik de boel ook nog te verzuren terwijl dat juist NIET de bedoeling is.. ;-)

Ik ben benieuwd wat ze zometeen gaan zeggen.. Ondertussen laat ik de zak nog maar even dicht en krijgt Cosmic als ontbijt een lepeltje kwark met een eitje.. "


Je BARF/kvv bevat natuurlijk veel meer vocht als brok..

honden page profiel PP

Ik heb begrepen dat je bij struviet moet verzuren, maar bij oxalaat juist niet (omdat het dan al te zuur is). Zowel RC als cranberry extract verzuren. ik heb Tannetje Koning gemaild, ik ga haar morgen even bellen denk ik :-)

honden page profiel PP

Ik kon niet wachten en heb Tannetje Koning net gebeld.

Tannetje zei dat calciumoxalaat weinig met de zuurte van de urine te maken heeft, maar meer met vocht en calcium. Cosmic moet zo veel mogelijk vocht binnen gaan krijgen, en zo veel mogelijk plassen, zodat de kristallen uitgeplast worden. Ze mag gewoon haar normale KVV eten, maar met een scheut water er doorheen. Verder moet ik haar waterbak een paar keer per dag verversen en er wat druppels karnemelk of boullion doorheen doen om het aantrekkelijker te maken voor haar om te drinken. Groenten kunnen vocht toevoegen, maar oppassen met groene groenten, want daar zit weer veel calcium in. Eventueel meer spiervlees erbij geven, zodat het calcium-percentage in d'r voer wat afneemt.

Ik ben best een beetje gerustgesteld, moet ik zeggen..

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Goed dat je gebeld hebt..., en nog beter dat je een duidelijk en begrijpelijk antwoord hebt gekregen.

Veel succes met laten drinken en alle wandelingen om het er weer uit te laten plassen ;-)..., maar alles voor het goede doel...., beterschap !!

honden page profiel PP

Inderdaad, ben echt opgelucht.. Morgen bellen of ik de Royal Canin terug kan brengen (zal toch wel? zak is nog dicht..) en hopen dat ik daarmee mijn dierenarts niet beledig. Als het op deze manier niet werkt kan ik altijd nog de RC Urinary proberen.. Ik ben misschien onwijs koppig maar.. Tannetje's verhaal klinkt gewoon zoveel logischer..

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

" Ik kon niet wachten en heb Tannetje Koning net gebeld.

Tannetje zei dat calciumoxalaat weinig met de zuurte van de urine te maken heeft, maar meer met vocht en calcium. Cosmic moet zo veel mogelijk vocht binnen gaan krijgen, en zo veel mogelijk plassen, zodat de kristallen uitgeplast worden. Ze mag gewoon haar normale KVV eten, maar met een scheut water er doorheen. Verder moet ik haar waterbak een paar keer per dag verversen en er wat druppels karnemelk of boullion doorheen doen om het aantrekkelijker te maken voor haar om te drinken. Groenten kunnen vocht toevoegen, maar oppassen met groene groenten, want daar zit weer veel calcium in. Eventueel meer spiervlees erbij geven, zodat het calcium-percentage in d'r voer wat afneemt.

Ik ben best een beetje gerustgesteld, moet ik zeggen.. "


De vorming van calcium oxalaat heeft wel degelijk te maken met een te lage zuurtegraad, want dit type steen gedijt enorm goed onder de 6 bij honden die daar gevoelig op zijn. Als daar de voeding niet op wordt aangepast, dus inderdaad minder calcium, iets meer spiervlees en een normaal percentage totaal orgaan, plus een klein deel overige dan kom je uit op normale verhoudingen tot dat prooidier. 10% bot per week is voor menig volwassen hond ruim voldoende, zeker als daarnaast nog een klein percentage 'overige'bij wordt gevoerd. In een gemiddeld KVV zit 15-20% bot, de kwaliteit is afhankelijk van de karkassoort die er doorheen gedraaid zit. Mijn honden op hun zelf samengestelde voeding krijgen 10% bot en 15% bot per week. De hond met 10% bot (al 8 jaar...) neigde zo'n 6 jaar geleden naar een te verre basische pH onder de 6 en dat is voor hem dus niet wenselijk, omdat er ook oxalaat kristallen naast voorheen struviet in zijn urine waren aangetroffen. Ik zou dus wel degelijk zorgen dat die pH op een constant niveau blijft tussen 6-6,5. Merk je dat het te ver doorslaat, dan moet je alkaliseren.
Goed dat je hebt gebeld.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Weet je nu een beginwaarde van de pH?? Dit zou ik echt willen weten, want dat is je buffer voor verdere controles van de urine.

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Raar uitsteeksel uit staart
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^