Keuze: Dwergschnauzer of asielpup?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Hoi! :-)

(sorry, wordt een lang verhaal! En sorry als dit topic in de verkeerde categorie staat)

Een half jaar geleden hebben we een volwassen hond uit een asiel gehaald. Dit is ons uitermate goed bevallen, maar we willen op termijn misschien een pup ernaast in huis halen. Nu hebben we twee opties op het oog, maar hebben we echt nog geen idee wat we willen. Omdat vooral mijn kennis over rashonden en fokkers ontbreekt wil ik hier graag wat meer informatie gekregen zodat ik helemaal goed ben ingelezen en een goede keus kan maken. De daadwerkelijk aanschaf van een pup zal pas over minstens een half jaar zijn, maar je kan nooit vroeg genoeg beginnen met informatie inwinnen toch? :-)

Vroeger heb ik een dwergschnauzer gehad bij mijn moeder, en dit vind ik een geweldig leuk ras. En nog steeds sta ik geheel achter de eigenschappen die deze hond heeft, en dit trekt mij ook enorm aan. De dwergschnauzer van mijn moeder kwam van marktplaats, dus aan mijn moeder kan ik geen informatie vragen over de aanschaf van een dwergschnauzer pup.
Zijn er in Nederland goede fokkers van dwergschnauzers? We hebben een voorkeur voor de wit/zwarte variant, maar in principe maakt een ander kleurtje ons ook niks uit. Ik wil uiteraard niet bij een broodfokker uitkomen, maar gezien ik echt geen idee heb hoe ik een goede fokker moet onderscheiden van een broodfokker, zou ik graag wat meer informatie willen.

Naast de dwergschnauzer bij mijn moeder thuis heb ik de rest van mijn leven asielhonden gehad, en hier heb ik echt alleen maar plezier van gehad. Daarom is onze meest recente hond ook een herplaatsen, uit het buitenland zelfs.
En ergens zijn mijn principes heel erg gebaseerd op "Je kan beter een "ongewenste" asielhond adopteren dan naar een fokker gaan die specifiek voor jou een nieuwe hond fokt en de asielen nooit "leeg" raken." Nu heb ik hier op het forum al meer gelezen, en het lijkt erop dat mijn mening/principe misschien niet altijd op de juiste ideeen/argumenten is gebaseerd. Maar zodra ik denk aan alle asielhondjes die er zijn, en dan denk aan het idee dat ik misschien een rashond ga adopteren dan voel ik mij instant schuldig. Dus, is dit terecht? Of kan ik misschien toch beter een asielpup adopteren als ik hier toch geen problemen mee heb?

Wat denken jullie?
tl;dr Wat zijn goede fokkers van zwart/witte dwergschnauzers? Of kan ik beter voor een asielpup gaan ipv een pup van een fokker?

honden page profiel PP

Oef, goede fokkers ken ik niet.. Ik heb wel zelf een Dwergschnauzer gehad, heerlijk beest was dat, had voor zover ik weet wel een stamboom, maar was op zes jarige leeftijd bij ons gekomen, haar eigenaar was overleden, dus helaas hier ook geen ervaring met fokkers..

Ik vind dit overigens een lastig dilemma, waar je mee zit. Ik heb het mezelf ook afgevraagd, toen ik me aan het verdiepen was in de Noorse Lundehund (ben er nu achter gekomen dat het voor mij geen geschikte hondjes zijn, helaas..). Kan ik mezelf verantwoorden een dure raspup te kopen, wetende dat daar een hond in het asiel voor blijft zitten? Ik heb uiteindelijk niet alleen van de Lundehund afgezien, maar ook van het aanschaffen van een rashondje op zich. Ik ben een echt herplaatsers-mens, en de volgende wordt hier weer gewoon een herplaatser.. :-)

Ik moet wel zeggen; ik heb in het asiel gewerkt en de "leuke" honden (honden waar in principe niks "mis" mee is) zitten vaak niet langer dan een week in het asiel. Soms was het zelfs zo dat een hond 's morgens binnen kwam, even door de dierenarts werd nagekeken, op internet kon, en die middag nog opgehaald werd door mensen die vanuit Friesland eventjes naar Tilburg kwamen tuffen. De echte langzitters zitten meestal lang om een reden, het zijn vaak niet de gemakkelijkste, gezellige huishondjes..

Eigenlijk heb ik dus geen concreet antwoord op je vraag, maar ik hoop dat het delen van mijn hersenspinsels je misschien dingen laat bedenken waar je nog niet aan gedacht hebt.. of zo :-D

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna

honden foto van Suzanne & Senna

Leuk dat je een puppy wilt. Ik zit met het zelfde puppy van een rasfokker of puppy uit het asiel. Als denk puppy bij een Fokker te kopen en je soms veel geld betaald en in ren wachtlijst moet staan schaam ik me echt dat ik überhaupt denk aan kopen bij een Fokker want in het asiel zitten genoeg pups die zitten te wachten op een goed leven en dan gaan wij op de eventuele wachtlijst staan.. maar dan zijn er een aantal rassen (bij jou dus 1) die ij graag wil maar die je bij een Fokker moet halen. Lastige situatie he.. maar jou gedachten zijn echt dus niet raar of verkeerd! Ik begrijp het heel goed zelfs. Veel over dwergschnauzers weet ik niet, voor een Fokker kan een hun rasvergeningen opzoeken op Google daar staan meestal goeie fokkers verder blijft het altijd gokken vind ik. Maar kijk eens rond in asiels als je een puppy ziet en je bent verkocht dan is de keuze toch gemaakt haha. Ik ben heel erg van het adopteren van asiel honden omdat die het verdienen. Die dwergschnauzer die jij niet neemt vind toch wel een eigenaar maar die ene pup of hond in het asiel moet dan nog langer wachten tot hij/zij gekozen wordt snap je?

Hopelijk heb je er wat aan en daar naast volg je hart en wat je geviel zegt!

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

Er zijn in nederland 2 actieve rasverenigingen voor schnauzers

De "vsfl" en de "nsc".
Beiden zijn actief en veel fokkers zijn bij 1 of allebei aangesloten.

Uiteraard zijn beiden ook te vinden op het internet.

Ik heb zelf nooit een dwerg gehad maar het is best een geliefd ras en er zijn zeer zeker pure broodfokkers die daar op inspelen. Gezondheidsproblemen liggen dan op de loer.

Beide rasverenigingen zijn ook actief met herplaatsing en zo wordr menige schnauzer het asiel bespaard.

Mocht je toch voor zo'n heerlijke snorrebaard gaan zou ik echt ALTIJD via 1 van de clubs gaan.

Bij beiden zitten fijne mensen met veel hart voor schnauzers.

Succes !

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Baasje cabasja op dit forum fokt zwarte dwergjes met heel leuke karaktertjes! ;-)

Volgende forumvraag: dwergpoedel
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^