contacthond/therapiehond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Jeanine & CaintieJeanine & Caintie

honden foto van Jeanine & Caintie

Op dit moment ben ik aan het oriënteren om met Caintie iets te doen richting contacthond/therapiehond. 
Zelf werk ik als activiteiten begeleider in de gehandicaptenzorg en het lijkt mij erg gaaf als Caintie hier een rol in kan spelen. 

Iemand hier ervaring mee of cursus/opleiding mee gedaan? 

Caintie's valkuil is zijn enthousiasme dit moet afgeremd worden, hier zijn we op dit moment erg mee bezig. Hij maakt hier al vooruitgang in en is ook nog een jonge hond. Voor de rest is het een hele lieve en sociale hond, dol is op mensen en voor je te werken. 
Hij heeft puppycursus, basiscursus, brave puber cursus en op dit moment is hij bezig met gedrag en gehoorzaamheid niv. C. 
Daarnaast heeft hij een minicursus praktijkspeuren gevolgd. 

Ik ben heel benieuwd of mensen hier ervaringen mee hebben, hoe jullie dit vinden en waar ik mee aan de slag 'moet' voor ik deze opleiding/cursus eventueel ga doen.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

Als je zonder cursus al iets wilt betekenen; een tip; ga eens langs bij het bejaardentehuis in je buurt. Die hebben graag bezoek van hondjes (op bepaalde dagen), misschien kun je op die manier aansluiting vinden.(bij ons in de gemeente -België- gaat dat zo mee door)

Mijn hondje gaat soms met mijn dochter naar het rusthuis, en ze wordt er altijd hartelijk ontvangen!

Zo kom je ook sneller in contact met verenigingen, misschien een optie?(die daar vast komen)

succes!

honden page profiel Jeanine & CaintieJeanine & Caintie

honden foto van Jeanine & Caintie

Bedankt voor je informatie en tip.
Ik had al wat rond gekeken/gevraagd alleen helaas gaat dit niet overal zo makkelijk i.v.m. hygiëne en omdat het een huishond is.
Ik ga gewoon nog even verder kijken naar de mogelijkheden!

honden page profiel Rosanne & YlaineRosanne & Ylaine

honden foto van Rosanne & Ylaine

Ergens anders op het forum heb ik deze links gevonden:
http://www.zorgdier.nl/

http://www.pets4care.nl/

De bovenste is gratis, maar dan moet je ook een behoorlijke periode bij zorginstelling in je eigen buurt (die je volgens mij niet zelf kunt kiezen) komen om je hond in te zetten.

De onderste is niet gratis en volgens mij zelfs best prijzig. Bovendien wordt die cursus volgens mij maar in 1 regio gegeven, waardoor het voor mij te ver weg is..

Er zijn wel meer cursussen te vinden, maar het is lastig zoeken. Bovendien zitten de meeste in het westen, maar misschien woon jij daar wel dichter in de buurt dan wij ;-)

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Ik weet niet waar je woont maar in Alkmaar is er wel een bedrijf opzoek naar normale honden voor de ouderen..

honden page profiel Jeanine & CaintieJeanine & Caintie

honden foto van Jeanine & Caintie

Bedankt voor alle informatie, woon in het midden van het land.
Ik ga de sites even rustig bekijken!

honden page profiel Anneloes, Fleece addictAnneloes, Fleece addict

honden foto van Anneloes, Fleece addict

Ik zou een cursus/training toch wel zeker aanraden.
Ik heb zelf een tijd stage gelopen op een project waarbij honden werden ingezet bij SOVA trainingen (AAI/AAT).
Belangrijk is dat je je hond goed kan lezen. Voor de veiligheid van je hond als de veiligheid van je cliënten. Daarnaast moet je doorhebben dat je je hond niet overvraagd., want misschien hoeft de hond in andermans ogen niet veel doen dan aaien en koekjes ontvangen, voor honden is het toch zeker wel iets dat erg veel van hen vraagt. Ze moeten op verschillende mensen opletten en hun gedrag hierom aanpassen (Ze passen als het ware zelf hun eigen interventies toe) Dat vraagt veel van je hond.
Daarbij moet je een hele open hond hebben. Je hond mag best rustig of drukker van aard zijn, maar er mag totaal geen angst/dominantieagressie in zitten. De hond moet daarnaast ook heel veel kunnen tolereren.
Daarnaast is het verstandig je goed te richten op de verzekering. Wat als je hond toch perrongeluk een keer snept (het blijft een hond), in zijn enthousiasme iets kapot maakt, een ouder iemand omver duwt en hierdoor ten valt komt. Dan is het wel handig hoe dit verzekeringstechnisch gaat, omdat je toch je hond als middel binnen je beroep aan het inzetten bent.
Je geeft aan dat je Caintie op je werk wil gaan inzetten. Staat je werkgever hier ook achter? Want het "kost" de werkgever toch ook wel wat in de zin dat jij niet zo snel kan werken als voorheen, je altijd je aandacht ook bij de hond moet houden dus altijd je aandacht aan het verdelen bent, er een apart ruimte beschikbaar is waar je je hond moet kunnen laten rusten (want een hele ochtend/middag/dag op de groep is veel te veel) enz. Natuurlijk levert het ook een bende op, maar je baas moet ook achter de "mindere" kanten staan. Het zou zonde zijn als jij eerst tijd en geld in een cursus steekt en vervolgens de werkgever toch afhaakt.
En schrik niet van de prijzen van zo'n dergelijke cursus. Die kosten nou eenmaal veel geld.

honden page profiel Jeanine & CaintieJeanine & Caintie

honden foto van Jeanine & Caintie

Bedankt voor al je informatie en adviezen, hier heb ik zeker wat aan, en kan ik zeker wat mee doen.
Op dit moment is het nog in aanvraag op t werk, voor ik zekerheid heb ga ik sowieso niks ondernemen, omdat ik dit gewoon simpelweg te duur vind om niks mee te doen.

Het is allemaal nog erg onzeker maar ik wil wel eerst goed geïnformeerd zijn en hier ook 100% zelf achter staan.

honden page profiel Anneloes, Fleece addictAnneloes, Fleece addict

honden foto van Anneloes, Fleece addict

" Bedankt voor al je informatie en adviezen, hier heb ik zeker wat aan, en kan ik zeker wat mee doen.
Op dit moment is het nog in aanvraag op t werk, voor ik zekerheid heb ga ik sowieso niks ondernemen, omdat ik dit gewoon simpelweg te duur vind om niks mee te doen.

Het is allemaal nog erg onzeker maar ik wil wel eerst goed geïnformeerd zijn en hier ook 100% zelf achter staan. "


Er zullen vast ook nog wel onderzoeken te vinden zijn met de voordelen van dieren op de werkvloer en therapiehonden. Minder ziekteverzuim onder het personeel, minder stress en betere ontwikkelingen bij cliënten bijvoorbeeld. Als je dat kunt vinden heb je natuurlijk iets feitelijks en wetenschappelijks om je werkgever mee over te halen. Wie weet wel in zulke positieve zin dat je werkgever (gedeeltelijk) de kosten van de cursus wil vergoeden. Dat zou natuurlijk helemaal mooi zijn, maar dat ligt natuurlijk helemaal aan het bedrijf zelf.

Volgende forumvraag: Hondenschool enquete
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^