Goedluisterende loslopende honden moeten kunnen. Jullie mening.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Remie met sledehondenteam Silver linings

Ik heb een scene voor jullie en ik ben heel erg benieuwd wat jullie hiervan vinden.
Ik weet hoe deze scene in het echt afgelopen is, maar ik zal dat jullie pas later vertellen.

Bij ons in het dorp mogen honden officieel nergens los. Maar als honden die los lopen goed luisteren wordt het wel gedoogd. Nu is er bij ons best wat bos waar je lekker kunt wandelen. In het dorp is een grote parkeerplaats voor de sportcomplexen en verenigingen. ook voor de kynologenclub, en vanaf hier kun je ook prima naar het bos lopen. Hier parkeren dus nogal best wat mensen.
Zo ook mensen die naar het bos willen. Om van deze parkeerplaats naar bos te kunnen komen moet er eerst een weg overgestoken worden. Officieel is dit een 30 weg, maar niemand en ik zeg echt niemand rijd daar 30. je zou er zo met 50 overheen kunnen gaan. Nu rijd er niet heel veel verkeer, maar toch wel een auto per minuut gemiddeld denk ik.

Nu mijn vraag aan jullie:
Er lopen hier veel honden los, die luisteren best oke. Hier komen doen ze netjes enzovoort. Deze mensen steken de weg over en lopen zo naar het bos.

Wat vinden jullie hiervan?

Ik ben namelijk gisteren heel erg geschrokken, en dat was niet de eerste keer. Maar voordat ik dat vertel wil ik eerst graag weten wat jullie hiervan vinden. 

En van loslopende honden op plekken waar het officieel niet mag in het algemeen.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Ik laat Max nooit los waar auto's rijden
Verder laat ik bij ons in het bos Max los.. Wij hebben nergens een gebied waar honden kunnen loslopen. In dit bos lopen zelden mensen.

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van oukje

Je moet de hond aan de lijn houden tot dat je in het bos ben waar ze ook echt los mogen zoals in het Hammeler.

honden page profiel N & dogs N & dogs 3 doggies

honden foto van N & dogs

Ik zou dat risico niet nemen en mijn hond pas loslaten in het bos zelf, een weg oversteken met een loslopende hond doe ik echt niet. Bij ons is er een fietspad dat het losloopgebied kruist en dus moet je die oversteken om verder het losloopgebied weer in te wandelen, ik roep mijn honden altijd netjes bij me voordat ik bij dat fietspad kom en daarna pas mogen ze weer los.

Over het algemeen vind ik dat je in een woonwijk de hond aangelijnd moet houden, hoe goed deze ook luistert. In een bos waar het officieel niet mag tja.. ik ben opgegroeid in een stad waar je je hond nergens los mocht laten maar ze moeten toch een beetje hun energie kwijt en dus deed ik het toch. Maar in een bewoonde wijk vind ik dat gewoon niet kunnen. Ik had laatst ook een hond extra.. deze liep los en stak zo de weg over en rende op mijn honden af, in een woonwijk. Dat vind ik dus echt niet kunnen. Eigenaar was zo boos dat ie de hond een klap verkocht toen ie bij hem kwam. Enorm sneu vind ik dat.

honden page profiel Charlotte, Marcel, James, Arthur & GraceCharlotte, Marcel, James, Arthur & Grace 3 doggies

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Mijn honden (zeker de oudste ) lopen veel los. Maar never nooit zou ik ze los een straat waar ze zo snel rijden, laten oversteken.
Veel te gevaarlijk.

edit: ze lopen wel los in de bossen hier, het mag officieel wel en niet, België doet daar heel vreemd over.
Maar heel het dorp denkt zo en honden worden mooi aangelijnd als er een onbekende hond aankomt.

honden page profiel  Tosca en ik Tosca en ik 3 doggies

honden foto van  Tosca en ik

Hier is een loslloopgebied naast de weg, echt niet dat ik mij honden daar los doe.Nou moet ik zeggen dat ze ook niet al te best luisteren....ik rijdt 2 keer daags naar een losloopgebied die afgezet is met hekkens, waar ze ook niet bij auto s in de buurt kunnen komen.

honden page profiel AliceAlice 3 doggies

honden foto van Alice

Het vervelende is dat iedereen het "goed luisteren" van de hond anders ziet. De ene hond komt gelijk, maar de andere pas als hij 4x geroepen is,..en dan kan het wel eens te laat zijn. Dus als iedereen zich gewoon aan de regels houd wordt het wandelen voor zowel hondeneigenaren als niet hondenliefhebbers een stuk fijner;-)

honden page profiel Ziva †, Bullie †, en BandhuZiva †, Bullie †, en Bandhu 3 doggies

honden foto van Ziva †, Bullie †, en Bandhu

Nee, los laten lopen bij een straat doe ik nooit of te nimmer, al luisteren ze nog zo goed.

honden foto van Remie met sledehondenteam Silver linings

Fijn dat jullie allemaal hetzelfde denken als ik.

Gisteren liet er een vrouw met een loslopende hond naast haar. Deze luisterde heel goed, toen ze bij de weg kwam kwam er geen auto aan en zei tegen hond dat hij mocht oversteken. Maar toen kwam er ineens nog een auto aan, en ze kon nog net op tijd stop roepen tegen de hond. Hij stopte toen ook meteen.
Maar zulke dingen gebeuren steeds vaker. Ik schrik me elke keer weer dood als zoiets gebeurt.
;-)

honden page profiel Nikki & JetNikki & Jet 3 doggies

honden foto van Nikki & Jet

In het Hammeler mogen ze wel loslopen ':-) Daar ga ik altijd heen. 

Als ze de auto bij het zwembad parkeren om daar te gaan wandelen, vind ik dat je de hond gewoon aan de lijn moet houden totdat je ook daadwerkelijk in het bos bent. Ik rij daar zelf ook vaak en ik geef toe, ik rij daar ook geen 30... 

Dat ze daar in het bos loslopen heb ik niet zoveel problemen mee. Mits ze goed luisteren natuurlijk. Ik vind dan wel dat je je hond moet aanlijnen als je een hond aan de lijn tegenkomt. Je weet nooit de reden waarom deze hond aan de lijn zit...

honden page profiel S&F.S&F. 3 doggies

honden foto van S&F.

Echt goed luisteren (zoals bijvoorbeeld sommige BCs doen) ja vind ik prima. Of van die ultra relaxte honden die zich nergens druk om maken en dus geen rare uitspattingen hebben. Ook wel.

Maar het punt is dat de meeste honden uiteindelijk toch onbetrouwbaar zijn. Het zijn beesten. En dat vind ik echt niet kunnen.

Ik loop met een hond waarmee de training nu na 1, 5 jaar eindelijk zijn vruchten begint af te werpen maar alsnog is die geen fan van andere honden. Als er eentje op afschiet mag de baas nog steeds rennen al gaat het niet meer a la minuut fout. Maar toch ondanks dat het niet mijn schuld zou zijn zou ik het toch vreselijk vinden. Ook als ik er eentje aanrij. Niet mijn schuld maar sta waarschijnlijk wel te janken.

Liever gewoon aangelijnd dus. :-)

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Alweer jaren geleden hebben we thuis een beaglepup verloren omdat ze onder een auto was gesprongen.. Sindsdien heb ik grote angst voor alles wat rijdt in combinatie met een hond. Al zou Rhowdy wereldkampioen obedience zijn, waar verkeer rijdt zou ik nooit m'n hond los laten. Al is het maar voor de gemoedsrust van de automobilist of voetganger die wellicht bang is voor honden.

Wij hebben ook geen losloopgebieden rond het dorp, dus in het (hele kleine) 'bos' (eerder park), laat ik haar wel altijd even los. Het is er altijd rustig en ik heb goed zicht op alle 'openingen' , dus als er iemand aankomt heb ik genoeg tijd haar aan te lijnen want ze blijft altijd dichtbij. Ook geen verkeer in de buurt.

Nog iets over honden los bij verkeer: ALS het dan ook mis gaat (ik loop al m'n hele leven door het verkeer, en zelfs ik schrik nog weleens. Een hond kan altijd schrikken), dan ben je niet alleen je hond kwijt, maar heb je die automobilist ook een trauma bezorgt.

honden page profiel Safi KengeeSafi Kengeegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Safi Kengee

Eens met mijn bovenburen..

Ook al luistert hun hond heel goed, mensen moeten niet vergeten dat automobilisten niet weten of de hond goed luistert en ook van een goed luisterende hond kunnen schrikken en daaruit kun je ook weer ongelukken mee veroorzaken.. 

Mijn honden zouden daar absoluut niet los kunnen, maar als ze dat wel konden deed ik het nog niet..

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

dat hangt van de hond af, 90% blijft best aan de lijn tot in het bos. echter heb je ook honden (zoals mijn Kiratje) die een perfect volg-instinct hebben en met de juiste commando's goed onder de knie te hebben wel de hele weg los kunnen. Kira kent commando's als 'aan de kant', 'wachten', 'vooruit', 'andere kant' en zo verder. ze kent die commando's zo goed dat ze automatisch aan de kant van de huizen loopt, wacht na een paar meter, bij ons komt bij als we iemand tegen komen, wacht aan een oversteekpunt en pas oversteekt als wij dat zeggen. we houden haar altijd even bij ons als we een andere hond tegenkomen.
Kira loopt ook alleen zo los als mijn vriend er bij is en dan nog loopt ze zeker niet altijd of de hele tijd los. ze loopt ook enkel los op voetpaden die breedt genoeg zijn of waar een parkeerstrook naast het voetpad is zodat er nog een paar meter ruimte is tussen Kira en de straat.

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

Mijn honden lopen 90% van de tijd los. Het hangt heel erg van de hond, de omgeving en de situatie af vind ik. Hoe je dat inschat dat is aan jezelf, je kent je eigen hond het best.

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper 3 doggies

honden foto van Kim en Casper

Regels zijn er niet voor niks..,



Enne wie bepaalt of jouw hond goed genoeg luisterde? Juist de baas zelf. Dus iedere hond die op zijn naam reageert luistert....

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ik reageer op jouw openingspost, dus weet niet de afloop.

vasthouden de honden, altijd, een hond is geen robot.

even een voorbeeld, een hond op africhting, appel 100 punten, altijd, altijd los.

keurig aan de voet, en ja je raad het al....... aan de stoeprand zittend naast de baas, de hond zag aan de overkant een kat, een poot op de rijbaan, wordt voor de ogen van de eigenaar doodgereden, ik kende deze eigenaar en de hond, draaide altijd 100 punten voor appel, en liep altijd naast de eigenaar aan de voet, het is zo gebeurd.

hier een hond die goed luisterd, altijd vast, alleen waar het kan en toegestaan is daar mag de hond los, anders niet. enne, dat is mijn mening hoor, ik zie vaak anders. maar heus het is zo gebeurd. en nogmaals ik heb gereageerd op jouw openingspost, zo denk ik er over. !!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

zo ik heb nu alles even gelezen, en zie veel twijfel gevallen, zoals....

ligt aan de hond, wat voor hond, en mijn hond luisterd voor 90 % , en het moet toch kunnen.

nee deze hond luisterde echt voor 99 % nimmer anders, en net die ene keer, wachten op het verkeer aan een drukke weg, de hond ging nimmer achter een kat aan, maar toch met een poot de rijbaan over, het was gebeurd.

heus honden zijn geen robotten, een ongeluk zit in een kleine onoplettendheid van de hond of eigenaar, hou je hond vast al luisterd tie 100 % deze hond ook die luisterde volgens de eigenaar 100 % de hond is helaas 7 jaar geworden. en waarom ? omdat de eigenaar het prachtig vond dat zijn hond los kon lopen, mijn hond zit vast , maar heeft niet minder plezier om met mij ergens naar toe te wandelen.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

" Echt goed luisteren (zoals bijvoorbeeld sommige BCs doen) ja vind ik prima. Of van die ultra relaxte honden die zich nergens druk om maken en dus geen rare uitspattingen hebben. Ook wel.

Maar het punt is dat de meeste honden uiteindelijk toch onbetrouwbaar zijn. Het zijn beesten. En dat vind ik echt niet kunnen.


Ik loop met een hond waarmee de training nu na 1, 5 jaar eindelijk zijn vruchten begint af te werpen maar alsnog is die geen fan van andere honden. Als er eentje op afschiet mag de baas nog steeds rennen al gaat het niet meer a la minuut fout. Maar toch ondanks dat het niet mijn schuld zou zijn zou ik het toch vreselijk vinden. Ook als ik er eentje aanrij. Niet mijn schuld maar sta waarschijnlijk wel te janken.

Liever gewoon aangelijnd dus. :-) "


Een hond is inderdaad niet 100% betrouwbaar en een snelle reactie van een baasje is ook niet 100% gegarandeerd..

honden page profiel team Shadowteam Shadow 3 doggies

honden foto van team Shadow

Ik zal mijn hond nooit loslaten in de buurt van een weg, al luisterd Shadow perfect in de meeste situaties. Maar je weet nooit wat er gebeurd. Hier van de zomer een hond van een jaar of 15. Luistert altijd erg goed, en wacht met oversteken. Maar op dat moment liep er een loops teefje aan de overkant en hond was bijna dood.

Shadow loopt wel los op het fietspad, maar dat vind ik toch weer een stuk minder gevaarlijk als langs de weg.

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

" zo ik heb nu alles even gelezen, en zie veel twijfel gevallen, zoals....

ligt aan de hond, wat voor hond, en mijn hond luisterd voor 90 % , en het moet toch kunnen.

nee deze hond luisterde echt voor 99 % nimmer anders, en net die ene keer, wachten op het verkeer aan een drukke weg, de hond ging nimmer achter een kat aan, maar toch met een poot de rijbaan over, het was gebeurd.

heus honden zijn geen robotten, een ongeluk zit in een kleine onoplettendheid van de hond of eigenaar, hou je hond vast al luisterd tie 100 % deze hond ook die luisterde volgens de eigenaar 100 % de hond is helaas 7 jaar geworden. en waarom ? omdat de eigenaar het prachtig vond dat zijn hond los kon lopen, mijn hond zit vast , maar heeft niet minder plezier om met mij ergens naar toe te wandelen. "

ik vind goed luisteren iets heel anders dan een goed volg instinct. luisteren is aangeleert, instinct is iets dat van de hond uit komt en wat je niet kan aanleren. wij hebben Kira haar instinct aangevult met commando's om het veiliger te maken, nu ja... eigentlijk heeft mijn vriend die commando's aangeleert toen Kira pup was. in 9 jaar tijd is ze nog nooit ergens naar toe gegaan en als ze ergens naar kijkt, naam zeggen en ze heeft enkel nog aandacht voor ons, zelfs al lokt iemand haar.
.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

"
ik vind goed luisteren iets heel anders dan een goed volg instinct. luisteren is aangeleert, instinct is iets dat van de hond uit komt en wat je niet kan aanleren. wij hebben Kira haar instinct aangevult met commando's om het veiliger te maken, nu ja... eigentlijk heeft mijn vriend die commando's aangeleert toen Kira pup was. in 9 jaar tijd is ze nog nooit ergens naar toe gegaan en als ze ergens naar kijkt, naam zeggen en ze heeft enkel nog aandacht voor ons, zelfs al lokt iemand haar.
. "


deze hond liep appel op een africhtings vereniging, en wist vele commandoos feilloos, het alleen maar volgen deed deze hond niet, voor 100 % altijd en overal, zonder en met commandoos. ik heb deze hond zien werken, nimmer op een fout kunnen betrappen,binnen de vereniging niet en daarbuiten niet, en echt het is gebeurd, vandaar honden zijn geen robotten.

houdt je hond aan de lijn , los waar het kan. dat ene procentje daar hoef je dan niet bang voor te zijn.

.

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

"

deze hond liep appel op een africhtings vereniging, en wist vele commandoos feilloos, het alleen maar volgen deed deze hond niet, voor 100 % altijd en overal, zonder en met commandoos. ik heb deze hond zien werken, nimmer op een fout kunnen betrappen,binnen de vereniging niet en daarbuiten niet,  en echt het is gebeurd, vandaar honden zijn geen robotten.

houdt je hond aan de lijn , los waar het kan. dat ene procentje daar hoef je dan niet bang voor te zijn.

. "

je kan een jachthond leren om niet te jagen, hij kan dat perfect doen tot hij zelf de keuze moet maken en dan volgt de jachthond zijn instinct. Kira haar instinct is volgen, ze is heel erg op ons gericht, dat is het baasgerichte in haar ras.

het risico dat een kat onder een auto komt is vele malen groter en toch weerhoudt het menig katteneigenaren niet om hun kat binnen te houden. de 1ige reden waarom Kira zou oversteken is als er iemand van de familie aan de overkant loopt maar dan houden we haar aan de lijn.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Straten in de buurt , altijd hond aan de lijn, zelfs moest hij volledig onder appel staan. Word al ziek als ik nog maar een losse hond aan de rand vd rijweg zie staan  .......

Op plaatsen in t bos, waar het niet mag, en er is niks anders dat hem afleidt...daar durf ik het wel riskeren. Loop risico boete maar ja, dat neem ik erbij.

honden page profiel RandjeRandje 3 doggies

honden foto van Randje

Skip houd ik ook aangelijnd bij wegen, ik zou het mezelf nooit vergeven als hij onder een auto kwam. 

Daarbij vind ik het als automobilist ook niet prettig om een loslopende hond dichtbij een weg te zien. Dan kan de baas wel (denken te) weten dat de hond niet de weg oversteekt, ik als automobilist weet dat niet.

honden page profiel Inge, baasje van Sasha en Myra <3Inge, baasje van Sasha en Myra <3 3 doggies

honden foto van Inge, baasje van Sasha en Myra <3

mijn honden lopen veel los, maar nooit op plekken waar het gevaarlijk is! Ff aan de riem lopen is echt geen mishandeling voor ze hoor ;-)

honden page profiel C.C. 3 doggies

honden foto van C.

Ik zie honden het liefst gewoon aan de lijn op plekken waar dat moet. Scheelt een hoop: Ooh... dat doet ie anders nooit! situaties waar ik al meerdere keren in terecht ben gekomen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

"
je kan een jachthond leren om niet te jagen, hij kan dat perfect doen tot hij zelf de keuze moet maken en dan volgt de jachthond zijn instinct. Kira haar instinct is volgen, ze is heel erg op ons gericht, dat is het baasgerichte in haar ras.

het risico dat een kat onder een auto komt is vele malen groter en toch weerhoudt het menig katteneigenaren niet om hun kat binnen te houden. de 1ige reden waarom Kira zou oversteken is als er iemand van de familie aan de overkant loopt maar dan houden we haar aan de lijn. "


familie aan de overkant, wie weet net niet gezien en daar ga je hond, een hond is geen robot, er kan altijd wat gebeuren, neem geen risico.
jouw hond luisterd perfect lees ik, deze herder dito, baas gericht, en al die jaren een perfecte hond wat appel betreft, een werkhond, en toch gebeurd het.

het is geen welles nietes hoor, van mijn hond doet het niet omdat...... een hond blijft een dier wat pardoes zomaar iets anders doet, en hoe vaak hoor ik niet.... dat heeft tie nog nimmer gedaan, deze hond... dito, nimmer van de eigenaar afgeweken, tot de fatale dag na zeven jaar. weg hond.

.

honden page profiel Merp & MiepMerp & Miep 3 doggies

honden foto van Merp & Miep

Brody liep nogal eens los op plekken waar dit eigenlijk niet mag. Dit omdat bij ons het park in verschillende stukken is verdeeld waar los gelopen mag worden, die plekken liggen vaak in de buurt van de wegen (er is een héél drukke weg) en de padden tussen deze gebieden zijn erg kort. 

Nu gebeurt dit steeds minder, mede door de komst van Scott (die eigenlijk beter luistert dan Brody) en doordat er toch best wel wat bestuurders van fietsen en scooter erg snel door dit park rijden. Ook is er erg veel geklaag van deze bestuurders over honden die loslopen waar het niet mag en bestuurders die als gekke door de losloopgebieden crossen. Wij hopen dus wel een beetje het goede voorbeeld te geven.

Verder is Brody niet altijd even te vertrouwen in zijn gedrag (lees: gevoelig voor geurtjes en stront eigenwijs) wat het loslopen tussen deze fietsers en scooter gevaarlijker maakt. De kans dat Scott meegetrokken wordt in dit gedrag is nogal groot, ondanks dat hij goed luistert. 

Wat ik probeer te zeggen is dat er altijd wel iets kan gebeuren waardoor een hond niet meer luistert en een gevaar vormt voor zichzelf en andere, vandaar dat wij ze nu aan de lijn houden.

honden page profiel N & dogs N & dogs 3 doggies

honden foto van N & dogs

Ben het wel met Willemijn eens, een hond is geen robot en er kan altijd wat gebeuren. Hoe goed je hond ook luistert het is en blijft een dier. Daarom neem ik dat risico niet. Mijn honden lopen alleen los waar het veilig is.

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Dominantie ontkracht?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^