houdbaarheid brokken

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Even een spoedvraagje ;-)

Ik wil een zak brokken kopen en mijn keus is (voor nu) gevallen op DLG Passion.
Ze heeft van beide smaken (Fish & Potatoe en High Proteïn) zakken die bijna aan de houdbaarheidsdatum zitten (resp. 28 september en 7 oktober).

Als de zakken nog dicht zijn, is er geen lucht bij gekomen. Kan ik ze gewoon kopen en er nog 1 of 2 maanden mee doen, ondanks dat de tht is verstreken?
Of misschien beter om het tóch maar niet te doen?
Het zal niet haar volledige maaltijd worden, er ligt ook nog KVV in de vriezer, maar ik wil haar toch wat vaker brokken geven (ben een beetje vlees-moe en zij heeft toch ook wat dingetjes waarvan ik wil weten of het betert als ze heel ander voer krijgt).

Ik was van plan om het nu te bestellen en dan vanmiddag te gaan halen, maar besloot toch eerst even advies te vragen ;-)

honden page profiel Janca & Bailey{Luna  R.I.P)Janca & Bailey{Luna R.I.P) 3 doggies

honden foto van Janca & Bailey{Luna  R.I.P)

THT-datum
THT staat voor 'ten minste houdbaar tot'. Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, achteruit gaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. De fabrikant garandeert tot de THT datum een smaakvol en veilig product.

Op ongekoelde en gekoelde producten kan een THT-datum staan. Hiervoor geldt het volgende:

Ongekoeld met THT-datum: Bij producten die je ongekoeld kunt bewaren gaat vooral de kwaliteit achteruit na de THT-datum. Denk aan meel, koffie, snoep en frisdranken. Deze producten kunnen vaak nog prima gegeten worden na de THT-datum. Het is hierbij belangrijk om zelf te beoordelen of een product nog gegeten kan worden door te kijken, ruiken en proeven.
Gekoeld met THT-datum: Er zijn ook producten met een THT-datum die je gekoeld moet bewaren. Vaak zijn dit bederfelijke producten, zoals vleeswaren, eieren, zachte kaas en gebak. Voor deze producten geeft de THT-datum wel goed aan hoe lang je een product veilig kunt bewaren.
Producten waarvan de THT-datum is verstreken, mogen volgens de wet worden verkocht. Als dit gebeurt, is dit op verantwoordelijkheid van de verkoper.

TGT-datum
TGT staat voor 'te gebruiken tot'. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruchtensappen.

Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er namelijk ziekteverwekkers, zoals bacteriën gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum moet je het product dus weggooien.

Bewaarinstructie bij TGT-datum
Bij de TGT-datum moet er ook een bewaarinstructie op de verpakking staan. Zet deze producten altijd zo snel mogelijk in de koelkast en stel de temperatuur van de koelkast in op 4 °C. Producten met een verlopen TGT-datum mogen niet meer worden verkocht.

Door de producten kort na aankoop in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.

Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn:

Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden
Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer
Vers brood en banket wat op dezelfde dag gegeten wordt
Azijn
Keukenzout
Suiker
Suikerwerk, zoals snoep
Kauwgom
Bij deze producten kun je zelf de kwaliteit in de gaten te houden. Als het product er goed uitziet en goed ruikt, kan het vaak best een dagje langer mee.

Bewaren
Voor alle producten, met THT, TGT en zonder datum, geldt dat het goed bewaard moet worden.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Er komt altijd lucht in de zakken bij het vullen van de zakken. Bederving en het verlies van vitaminen start bij de eerste aanraking met zuurstof. Daarnaast zit je met allerlei bacteriën die ook in brok zitten. Ik zou dus geen brokken voeren die over de houdbaarheidsdatum heen zitten.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Voor mezelf ben ik nooit zo moeilijk, als het nog normaal ruikt dan eet ik mijn plakje cervelaatworst rustig een week later nog (nu is cervelaat wel héél lang houdbaar ;-)), en chips zal ook niet direct zacht en muffig worden als het een week of maand overdatum en nog gesloten is (maar zo lang blijft het tóch niet liggen bij ons haha! ;-)), maar met brokken heb ik weinig tot geen ervaring.

En ja, als mijn cervelaatworst niet meer goed is, dan gooi ik het weg, anderhalve euro, dit is toch iets duurder, vandaar mijn twijfel.

Als het nog een maand goed zou zijn, dan zou het anders zijn (2 weken overdatum is niet zo'n ramp), maar misschien beter om niet iets te kopen wat volgens de tht nog maar 4 en 13 dagen houdbaar is, vooral omdat ze ook nog andere dingen te eten krijgt. Dan zit ik in december misschien nóg met die brokken en uiteindelijk wordt het er niet beter op natuurlijk, hoe goed ik het ook afsluit.

honden page profiel jantienjantien 3 doggies

honden foto van jantien

Wat is dat voor een winkel, dat ze zulk oud voer verkopen?
De fabricage datum ligt meestal een jaar eerder, dus IK zou het  niet kopen.
Ik denk dat met name de vitamines afgenomen zijn.

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Ja dat kan nog best hoor, maar ik zou er zeker niet de volle pond voor betalen, gewoon voor het idee. Ik denk dat je er best flinke korting voor kan krijgen als je ze erop wijst.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Ik zou het niet doen. Zowiezo kunnen ze uit brokken al minder voedingsstoffen halen als uit rauwe voeding, maar als die brokken dan ook nog eens minder vitamine ed bevat..

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

De prijs was al behoorlijk omlaag gegaan hoor, daarom wilde ik ze bestellen ;-)
Beiden zijn zakken van 5 kilo, de kortst houdbare is van 30 voor 10 euro, de iets langer houdbare is van 30 voor 15 euro.

Maar denk dat ik het toch maar niet doe inderdaad. Als het nou een grote eter zou zijn (zo'n hond die een kilo per dag eet), dan had het gekund, maar de hoeveelheden die zij krijgt komen daar niet bij in de buurt ;-)

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Wat je wel kan doen is de zakken kopen en eruit halen wat jij gebruikt tot de houdbaarheidsdatum. De rest geef je aan het asiel en/of de voedselbank.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Hmmm, zou het wél kunnen delen met mijn moeder :-)
Fleur is een lastige eter, zo kan mijn moeder dit eens proberen voor haar en ik voor Mellow :-)

Goed idee! :-)

honden page profiel Marcel & MaxMarcel & Max 3 doggies

honden foto van Marcel & Max

Volgens DLG is het minimaal een maand na de datum op de zak nog goed.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

" Volgens DLG is het minimaal een maand na de datum op de zak nog goed. "



Huh, waarom verschuiven ze de houdbaarheidsdatum dan niet met 1 maand?

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko 3 doggies

honden foto van Hilde & Twinko

Ik neem houdbaarheidsdatum (op alles) altijd met een korreltje zout. In deze tijden van aanklagen en rechtzaken zetten fabrikanten de datum vaak veel te vroeg om zeker te zijn dat ze 0% kans lopen op klachten. Net als dat tegenwoordig overal te pas en te onpas op staat dat het uit een fabriek komt waar ook noten verwerkt worden enzo (ooit een aflevering van de Keuringsdienst van Waren over gezien).

Maar brokken 2 maanden over datum lijkt me wat veel. Inderdaad is delen met iemand anders dan een goede optie. Dan zijn ze eerder op.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Ja, dat is ook wel logisch..

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Ja, wat ik al zei, zelf ben ik er ook niet zó stipt in, maar ik weet gewoon dat ik het niet snel op krijg (nou ja, zij dan ;-)), dus om dan iets te gaan kopen wat nog maar een paar dagen goed is.

Kocht een tijd geleden KVV en zag dat er een pakje bij zat wat 2 maanden over datum was. Dat ligt al die tijd diepgevroren, dus kan geen kwaad. Ze mogen het alleen niet meer verkopen, dus ik kon het zo gratis mee krijgen (en aangezien er wel viezere dingen bij haar naar binnen gaan... ;-))

Volgende forumvraag: voer,
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^