Hulp/advies gevraagd van mensen met ervaring met angstige honden (UPDATE)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Ik zou zeker door gaan zoals jullie het nu al doen,je helpt hem al een hoop door meer ruimte te geven,zo'n vast dag patroon te hebben,je goed ingelezen te hebben.

Wat ik zou proberen is,de wandelingen korter maken,en juist als je in het park bent met hem die commando'tjes oefenen,in een positievere omgeving,dan wanneer je hem vraagt naast te blijven lopen terwijl hij zo bang is.
Daar zou ik ook iets in veranderen...als hij wilt schuilen achter jou voor starende mensen/kinderen,laat hem dat dan doen,want dán voelt hij zich veilig.Door streng tegen hem te zijn of hem te 'dwingen'iets normaal te gaan vinden,zal hij alleen maar die situatie spannender gaan vinden,want de laatste keer was niet prettig.Je geeft hem dan juist mee dat het idd niet prettig is.Door hem te laten kiezen dat hij liever wil schuilen achter jou geef je hem een veilig gevoel,en hij kiest er gelukkig voor op zo'n moment om jou de boel op te laten splitsen,het andere uiteinde kan zijn dat hij ze zelf liever weg jaagt,omdat hij juist het gevoel heeft dat hij het zelf op moet lossen.
Als je zelf zin hebt maak je een héél kort praatje(maar ik denk dat je daar nog even een half jaar tot een jaar mee moet wachten,omdat hij nog zo jong is en bange honden ,samen met het opgroeien naar volwassenheid gepaard gaat met angst fases,hormonen en veel onzekerheden.Ik zou hem eerst door die eerste 2 jaren krijgen op een hele kalme manier)

De wandelingen in korten zou ik doen omdat 2 keer 1,5 tot vaak 2 uur buiten zijn,spelen met honden,ook daar weer mensen zien die hij spannend vindt(weg blaft),dat zijn toch te veel prikkels voor hem,die moeten allemaal verwerkt worden,en het is voor hem (voor nu) het beste om hem iets te ontlasten.
Of wel lekker lang wandelen,maar zorgen dat hij met jou wandelt en niet allerlei extra prikkels mee krijgt omdat je ergens stil staat,er veel andere honden zijn,en ook nog veel andere mensen voorbij blijven lopen(die dus voor een angstige hond op hem af komen lopen)
Laat hem spelen met een leuke hond,een paar minuutjes en ga dan verder,lekker samen relaxt lopen,de spanning niet verder laten oplopen(want inter actie met andere honden is ook best spannend,je moet ze toch aftasten en dat kost energie...en bij een angstige hond kost alles al heel veel energie..dus teveel zorgt er voor dat je hond gewoon te vol raakt en ook geen tijd meer vindt om al die stress goed af te kunnen breken)
Dat wandelen kan los en of vast.
Laat hem na het spelen met die andere hond ook verder op wat lekkers in het gras zoeken,laat hem zitten,strooi wat in het rond,en laat hem zoeken naar het lekkers.Door het zoeken,snuffelen ,lekkers vinden en kauwen kalmeert een hond,dan haal je wat spanning weg die hij onderweg heeft opgebouwd.

Ook voor in huis zou ik veel zoek/denk spelletjes doen.Ze raken voldaan en rustig van denkwerk.

Ook al wilde je geen advies over 'dingen'..gebruik je al Bach bloesem?Geprobeerd?
Acupunctuur zou ik ook eens proberen.Vond ik bij mijn hond wel helpen om haarop weg te helpen in haar vuurwerk angst.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

" We zijn inmiddels 2 dagen verder en ik moet zeggen dat alle reacties al behoorlijk veel hebben geholpen. Ik ben weer even uit het 'moedeloze' dalletje, wat uiteraard direct terug straalt in meneer. Ik ben dus blij!

---

@Cindy: zag helemaal voor me hoe je uithalend van het huilen Mellow je liefde zat te verklaren :-D;-). Ik heb ook een keer zo'n bui gehad, dat ik het zooooo ontzettend zielig vond... Maar ja, daar heeft hij weinig aan he, dus dat doen we niet meer. Ik 'maak dat wel weer goed' als we thuis zijn met een knuffelbui of massage O-) "


Ik heb vrij veel van dat soort dalen gehad dat ik het niet meer zag zitten, het niet meer wist. En ik heb er altijd heel veel aan gehad dat ik het hier kwijt kon. Alleen al door het gewoon even van me af te schrijven luchtte op, maar ook reacties van anderen deden me goed. Als ik dacht dat ik niks goed kon doen en iemand zegt dat het zo goed is dat ik niet opgeef, dan gaf dat mij ook weer even de oppepper die ik nodig had.

Ik heb in die ruim 2 jaar dat ze nu bij ons is heel veel geleerd. Over haar, maar ook (vooral?) over mezelf. Heel bijzonder hoe je jezelf streng kunt toespreken en dat het ook daadwerkelijk helpt ;-)

Mijn "ze is zo liehiehief" was een middernachtelijke huilbui in de slaapkamer, nadat ik voor de tweede keer die nacht naar bench had gepoetst ;-)
Al heb ik ook regelmatig in haar vacht gehuild, waarbij mijn tranen dan werden gedroogd door haar natte tong ;-)
En hoe verdrietig ik op zo'n moment ook was, door haar moest ik weer lachen :-)

Op af en toe een dipje na gaat het al heel lang goed. Met mij ;-)

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

Haha..stonk gister ook weer volledig in mijn eigen valkuil hoor ..;-)

Ik was pisnijdig op jeff die niet meekwam in de stromende regen.
(ik moet dan de pas erin houden want anders ontspant waldo niet)
Ik weet dat jeff vanzelf meekomt en ons prima in de gaten houd maar werd ongeduldig omdat ik hem even niet zag...

Doordat ik boos was weigerde jeff te komen (hij gaat gewoon met zijn kont naar je toe staan snuffelen op afstand..Jeff beheerst zijn kalmerende signalen.)
Het maakte me woest ..en helemaal toen ik bedacht dat ik de oorzaak was dat hij niet kwam...
maar toen stond ik al tot mijn enkels in de drek om hem te gaan halen;-)
Ik kon er toen nog niet om lachen...maar bood jeff wel mijn verontschuldigingen aan toen ik hem aanlijnde...en mijn boosheid werd gewoon weer vermoeidheid.
Sorry jeff vrouwtje is niet boos...vrouwtje is moe..kom we gaan..
Jeff liep weer prima mee.

dom dom vrouwtje..je hondjes luisteren prima...als jij maar naar jezelf luistert..O-)

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Met dit soort honden leer je jezelf ook op een heel andere manier kennen ;-)

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

das 1 ding dat zeker is cindy ... ;-)

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker 3 doggies

honden foto van Uma & Joker

Ik lees even mee. Ik wilde net zelf een topic openen, maar toen kwam ik dit topic tegen :-)
Joker (bijna 6 maanden) heeft ook opeens een angstfase.
Beelden op straat zijn eng, sporters zijn eng, kinderen zijn eng. Dit was eerst allemaal niet zo. Hij was altijd al een beetje onzeker. Maar nu probeert hij ook echt te vluchten, of gaat hij blaffen.
Ook zijn blaffend honden eng, maar het is nog enger als hij geblaf hoort, maar de hond niet kan zien...
Hoop zo dat dit gewoon even een fase is... een angsthaas in het drukke Amsterdam is namelijk echt niet te doen..

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

Heb geen tips voor je. Maar mijn Obi is óók 6 maanden en *ineens*  bang voor kinderen en vreemde mensen op straat. Snap er niets van hij heeft niets meegemaakt wat het zou kunnen veroorzaken. Ook hij was nooit haantje de voorste maar ja... Ik heb z'n wandelingen nu ingekort het gaat wel beter. Maar hij lijkt het vertrouwen in vreemde mensen te zijn verloren. Ook bezoek wat hier komt wordt angstig naar geblaft (en gegromt) etc. We laten nu iedereen van het bezoek hem voorzichtig wat snoepjes geven want gaat het wel beter.. maar leuk is het niet. Het is een grote hond en ik maak me gewoon zorgen dat het zo gaat blijven. Hij zit ook op de cursus en alles daar is ook spannend maar hij speelt er volop op los met de andere honden van z'n leeftijd. Komen we een vreemde pup tegen in de buurt is het niets anders dan geblaf. 

Bij mij duurt het nu al zeker een maand dus ff een angstfase zal het wel niet zijn. 
Ben met em naar basisscholen gelopen, elke keer de wandelingen gedaan gesocialiseerd met van alles en nog wat en *poef* ineens was het er. 

In een drukke stad lijkt het me heel erg moeilijk. Ik woon in een dorp en drukke situaties loop ik eff ergens anders langs en dan kom je minutenlang niemand tegen. Dat kan dus niet in Amsterdam...

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker

Jeetje wat vervelend zeg. Zo opeens? Echt zo jammer...
Joker vind bezoek dan wel weer leuk, soms blaft hij 1 keer als er iemand binnen komt, maar meestal komt hij gewoon vrolijk aanrennen :-)
Odi gromt dus ook? Dat is wel echt heel lastig...
Mischien toch maar een gt laten komen als het echt erger wordt...

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

De stad kan voor en tegen je werken hoor...hier reageert waldo veel minder snel...zeg "bij 20 impuls"

ga ik met hem op  het platteland lopen ,ziet jij een stille fietser met wapperde jas van honderden meters ver aankomen 
Hij verlegt daar zijn grenzen.;-)

Ik ben heel creatief in stilte opzoeken in amsterdam geworden.
Wen je aan om tegen verkeer in te lopen...je hond heeft behoefte dingen te overzien dus dat wil nog wel eens helpen ;-)

honden page profiel hondhond 3 doggies

honden foto van hond

Hallo

Ik heb een stuk meegelezen en ook al wat advies gegeven of vragen gesteld. Maar ik bedacht mij nog iets dus hier nog een poging.

Heb je al geprobeerd om je hond te koppelen aan zijn allerbeste super relaxte vriendje. Je neemt dan een klein lijntje van zeg zo'n 30 cm lang met aan beide kanten een musketon je kunt nu dus beide honden aan hun halsband vast maken. Je hond heeft geen keus en moet nu door doordat de andere hond door gaat. Het klinkt zielig maar in de praktijk valt dit reuze mee. Dit omdat de rust van de andere hond nu gevoeld word. Je kunt de andere hond aan de gewone lijn nemen en jou hond zit dus gekoppeld aan de andere hond. Jou hond moet ook niet met een lijn aan een mens verbonden zijn hierdoor zijn wij, de mens, geen stoorzender in wat de honden onderling uitwisselen.
Ja ik weet het het klinkt zweverig maar geloof me het werkt echt. Wij lopen in een roedel en passen deze dingen regelmatig toe en altijd met succes.

suc6

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

Hoi.
Zeker is gras eten een goede graadmeter.
Hoe minder gras een stesshond eet, hoe rustiger ze zijn.

Probeer eens in je buurt te zoeken naar plekken waar gras groeit.
Laat je hond daar maar eens grazen voor ongeveer 2 minutjes.
Je zal merken dat je hond onderweg wat rustiger als die mag grazen.

Laat je hond maar gewoon gras eten in het park..in je tuin...
Verder....kan je hond ook wat gras eten omdat het gewoon lekker is voor een hond.
Sasja zie ik ook diverse keren per dag gewoon lekker gras smullen..(dat is ook niet helemaal eerlijk hier omdat ik op een stuk boerenland woon met een paar akker grasland als achtertuin waar ook paarden staan)

Knagen op bot is een een goede en natuurlijke manier waarop een hond zijn stress mag bot-vieren. (leuke woordenspeeling;-))
Geef je hond maar een stuk varkensoor, bullenpees..(heb je 2 versies van...de korte van ongeveer een handpalm lang...en de lange die zeker 45 cm zijn.
De korte zijn wat zachter, maar die van 45 cm zijn zeer hard waar de geoefende knager zich echt even zijn best op moet doen. Ik zaag deze met een ijzerzaag door omdat een ijzerzaag een fijnere tand heeft en makkelijker door die harde pezen komt......dan heeft ze een stuk van ongeveer 20 cm..waar ze toch weer 30 minuten zoet mee is)

Dat is een goede manier om een hond zijn stress te laten minderen.
Doet je hond liever knagen op een doekje of speeltje??? Laat maag knagen.
Zoek je iets wat zeer lang meegaat? Dan kun je denken aan een Nylonbone (helaas moet mijn hond er zelf niks van hebben) of een flostouw voor honden.
Zelfs die kong komt hier weer om de hoek kijken....
Doe er maar eens wat lekkers in.....zijn ze ook weer even druk bezig.

Ook dingen doen waar je hond leuk vind om te doen.
Fietsen...en inderdaad ook sceeleren.
Vind je hond het leuk om balletje te apporteren?? dan ga je dat doen.
Alles waarbij jij de baas bent en je hond niet kan winnen....en anders zorg je ervoor dat je hond niet kan winnen.
Je zag zelf al in dat je hond onzeker gaat worden als die toch wint tijdens een spelletje.

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Mijn ervaring met onze eigen hond destijds die erg bang en gestressed was.
Geduld geduld geduld, niet forceren, gebruik maken van nieuwsgierigheid, laten zien desnoods op afstand dat iets niet eng is, niet de hond dwingen. Goed gedrag en bij wel toch kijken als iets eng is belonen en vervolgens doorlopen als normaal.

Bij onze Beauty heeft het destijds jaren geduurd voor het meeste aan angst eruit was. 

Andere tips: zorgen dat jullie met enige regelmaat mee kunnen lopen met iemand met een stabiele hond dat kan jullie hond zien dat er niks is etc.

O ja verandering van voer heeft voor onze Beauty ook meer rust gegeven.
In ons geval overstap van goedkope brok naar prins brok er zullen er ook zijn die juist barf of kvv aanraden ik ben van mening dat dat altijd een persoonlijke keus is en je in de eerste plaats moet zien of je hond het er goed op doet.

danielle (Gast)

Hoi, ik heb alleen de eerste verhalen gelezen. Mijn advies: ga toch naar een gedragstherapeut, want als ik less how jullie reageren op de vond, Zeg ik dat je het gedrag zelf gedeeltelijk in stand hoist. Is niet Vervelend bedoeld, win hebben dezelfde ervaring met onze duitse herder, die niet gesocialiseerd was. En heel bang en onzeker.
Wat het belangrijkste is, is dat je de lichaamstaal van je hond leert kennen. Daar moet je op reageren. Niet belonen als je hond niet bang was, het is normaal dat hij niet bang is voor.. een driewieler, stepje, etc.
Leg eens totaal vreemde dingen in huis/ ruin en negeer het Verder. Niet roepen ofzo, maar gewoon observeren, je hond gaat uiteindelijk wel kijken wat dat is, so shirt dat een hele dag. Niks zeggen, niet reageren als hij erheen gaat, gewoon doen. Er is niks aan de hand.
Dat soort dingen hebben wij geleerd bij een therapeut en heeft heel goed geholpen. Ook een zeer belangrijke rebel is bv. Altijd rustig blijven!!! Niet omlopen voor iets, niet stilstaan, want er is niets aan de hand! Als hij edgy te bang is in bepaalde situatie: afleiden, met consequente, rustige stem.
Ik zou je nog heel veel kunnen opschrijven, maar je moet het zelf ervaren.
S6 ermee, en die van ons is 500% verbeterd!
Groetjes, Danielle

honden page profiel SimoneSimone

honden foto van Simone

Een paar weken en een kapotte computer verder, dus tijd voor een update!

@Tineke: nog heel erg bedankt voor het aanbod! Wij woonden inderdaad in Leiden, maar zijn sinds mei verhuisd naar Brussel. Je bent alsnog van harte welkom om hier een blokje met hem om te gaan hoor! ;-)

Verder zag ik nog het advies van KVV voorbij komen. Hier gaan we binnenkort aan beginnen (eindelijk ruimte voor een grote vriezer), dus ik ben heel benieuwd of dit nog voor een verschil gaat zorgen. 

Verder gaat het momenteel erg goed! Ik heb het idee van 'naast lopen' compleet laten varen (daar waar dit kan) en loop nu eigenlijk altijd met de flexi. Dit houdt in dat Meneer vooruit loopt zover hij wilt/durft en als hij terug naar huis keert terwijl ik juist doorloop hij vanzelf de ruimte/tijd heeft om terug naar mij om te keren ipv dat de druk van de riem dit regelt. Ik merk dat dit voor hem veel prettiger is. Daarnaast ben ik hem meer stemcommando's aan het aanleren, zodat hij nog wel gewoon 'stuurbaar'is met de flexi, maar toch voor zijn gevoel 'zo vrij als een vogeltje'. 
Binnenkort staat ook nog een afspraak op het programma om langs te gaan bij een therapeut die met oliën werkt. Kijken wat we daar nog aan voordelen uit halen!

Hoe is het nu met Obi en Joker??

honden page profiel Jessie en Eli Jessie en Eli 3 doggies

honden foto van Jessie en Eli

Hier ook een angstige hond, een GT geraadpleegd.
Zelkene gegeven, homeopathische druppels.
Wandelen met stabiele honden etc niks hielp.

Nu vermijd ik zoveel mogelijk stress voor hem, dat is heel moeilijk en als ik niet lekker in mijn vel zit, laat ik hem thuis want anders kan ik niks van zijn gedrag velen.

Wij wandelen ook op plekken waar bijna niemand komt, en dat gaat goed. Dan huppeld hij meteen vrolijk mee, dat komt volgs mij omdat hij daar geen honden ruikt, die zie je daar nl niet.

Nog steeds ben ik op zoek naar het ultieme hulpmiddelen. Ik heb nog niet alles gelezen, dat ga ik doen als ik meer tijd heb, ik hoop dus goede tips te lezen die ik ook kan toepassen.

pagina 3 van 3 12 3
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^