de lengte van een pup welke ouder heeft hier invloed op teef of reu

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel GigiGigi

honden foto van Gigi

Hallo,

Ik vroeg mijn af,
of de lengten van een pup te koppelen is aan een van zijn ouders kwa genetica. 
Is de teef hier dominat in of juist de reu.

Bv:  je heb een wat kleine teef en een groote reu. ( flinke verschil aanwezig dan he ) 
       Deze krijgen een nest.
       Wat is hier uit te verwachten dat je pups krijgt kwa lengten van de reu of moeder.?
       of gewoon een tussen slag?


P.s Sorry wist even niet in elke categorie ik deze plaatsen moest dus kan dat ik hem verkeert geplaats heb

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "de lengte van een pup welke ouder heeft hier invloed op teef of reu " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter 3 doggies

Ik ben absoluut geen expert, maar het meest logische lijkt mij dat ook de lengte samen hangt van het setje genen dat de hond van beide ouders mee krijgt. Een zeer simpel voorbeeld zou bijvoorbeeld vachtlengte zijn. Stel nu dat beide ouders gen dragers zijn voor zowel Kort (K) als Lang (L), geven ze beiden bij bevruchting 1 van de twee door. Pups kunnen dus zuiver kort zijn (KxK), drager van lang zijn (KxL) of langharig (LxL). Met sommige factoren hangt het af van meerdere genen, lengte is in die zin (naar wat ik altijd heb geleerd) veel ingewikkelder, en hangt naast genen ook zeker samen met omgevingsfactoren zoals voeding, etc. En natuurlijk ook: Reu of teef? Want reuen zijn sowieso vaak net even een tik groter, en vaak ook wat breder (uitzonderingen daargelaten).

Of, heel in het kort: Dat ligt er dus maar net aan O-)

honden page profiel Lizzie en SterreLizzie en Sterre 3 doggies

honden foto van Lizzie en Sterre

Ik ben ook geen expert, maar reuen zijn doorgaans sowieso groter dan teven. Bij shelties ken ik nestjes waarbij hele kleine pups zitten en juist ook weer grotere ertussen, het is dus niet zo dat 1 nest allemaal grote of kleine pups voortbrengt. Net als dat wanneer mensen kinderen krijgen, deze ook niet allemaal even groot worden, ookal hebben ze dezelfde ouders ;-)

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Inderdaad denk ik dat er niet veel van te zeggen is hier moeder langhaar pa korthaar ik heb halflanghaarpups Bij mensen net zo ik ben 1m79 mijn man 1m86 Heb een zoon van 2 m07 en een dochter van 16 die de 1m 60 nog niet haalt

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Een teef of reu is nooit dominant in iets. Alleen de eigenschap, lengte in dit geval, kan dominant of recessief worden genoemd. Bijvoorbeeld lang (L) minder lang (k). Lang (L) is dan dominant en zal in een kruizing vaker tot uiting komen. Lk x Lk geeft bijv. LL / Lk / kL / kk waarbij alleen kk kort is, kans van 1 op 4 dat een pup kort is terwijl beide ouders lang zijn, maar met 1 allel voor kort zijn.

Wat je misschien bedoeld is dat een reu maar 1 allel doorgeeft en de teef kan ze allebei doorgeven. (x-chromosomale overerving)
Bijv. een lange reu XL Y geeft aan een pupje alleen XL door. Dus ongeacht wat de moeder, is lang of kort, de pupjes worden lang.

Maar als in bovenstaand voorbeeld lang recessief is (l) ken kort domindant (K) gaat dit niet op. Een lange reu Xl Y kan dan met een korte teef XK XK nooit een lange teef voortbrengen. Omdat het XK allel van de moeder altijd tot uiting komt.
Als de korte moeder beide allelen bevat XK Xl is er wel een (kleine) kans op lange pupjes omdat de vader dan Xl kan doorgeven en de moeder Xl > geeft lange teef Xl Xl
en de moeder kan Xl doorgeven met de Y van de vader Xl Y geeft een lange reu.

Toch kun je dit hele verhaal weer vergeten want je weet niet zeker welke allelen de ouders hebben, welke dominant zijn, of het x chromosomale overerving is én... -anders dan bijv. de oogkleur- is de lengte veel meer beinvloedbaar van buitenaf. Het hangt af van de voeding, beweging, stress enz. hoeveel er van die lengte daadwerkelijk tot uiting komt.

Wist je dat vrijwel ALLE aardappels hetzelfde genotype hebben? (Van het zelfde soort dan)
Toch zien ze er allemaal anders uit. De een heeft net wat meer water gehad, de ander wat minder voedingstoffen, weer anderen hadden meer ruimte.. enz.
Als je ze alleen genetisch zou bekijken zouden alle aardappels precies hetzelfde moeten zijn.  :-) 

Gr. Alexandra

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "de lengte van een pup welke ouder heeft hier invloed op teef of reu " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: hondenkapsalon weigert!?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^