Trekken aan de lijn.. grrrrrr!! Omdat ze nog zo jong is?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JoseJose

honden foto van Jose

Onze Sil is nu bijna 4 maanden, en nog super de super speels. Andere honden vindt ze erg leuk, en wil meteen spelen (elk hondje dat je tegen komt). Ik probeer het trekken te minderen, of het liefst, helemaal te stoppen. Of is dit nog niet haalbaar op deze leeftijd. Moet ik het dan maar een tijdje zo door laten gaan, en haar maar laten trekken? Wat ik al heb geprobeerd:

- Al 2 dagen: trekken = stoppen. Slappe lijn, zeg ik volg. (nog geen sec. en mw trekt weer).
- Tijdens het lopen trek ik haar naar me toe, zodra ze aan de lijn trekt, en loop zo verder.
- Juist de andere kant oplopen, als ze aan de lijn trekt.

Het laatste werkt redelijk. Ik loop dan heen en weer, en ze gaat dan wel meer op me letten. Toch heb ik het idee dat ik nog te veel van haar verwacht. Wat denken jullie? Accepteren jullie het gewoon dat je pup trekt? Op dit moment is het onmogelijk om haar niet te laten trekken. Ik zal het morgen ook nog is bij de puppycursus vragen.

Alvast super bedankt voor jullie tips.
Gr. Jose

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Trekken aan de lijn.. grrrrrr!! Omdat ze nog zo jong is?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel lillylilly

honden foto van lilly

dat deed ranco ook toen ik hem net had. ik heb trekken is stoppen gedaan (en tegelijk het "hier" commendo). en steeds met een kort rukje aan de lijn. het heeft wel een 2tal weken geduurd maar nu doet hij het niet meer (enfin niet meer bij mij, wel bij mijn man). ik zou zeggen geduld hebben en niet teveel verschillende dingen proberen want dat werkt vaak verwarrend.

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

Oefenen oefenen oefenen. Veel geduld is nodig om een pup aan de lijn te laten lopen. Heb je iets leuks of iets lekkers bij je? Als je pup trekt vraag je even de aandacht en om de paar meter goed belonen. En 4 maanden is nog erg jong en 2 dagen erg kort...

Joop (Gast)

Ik zou haar zeker niet "maar laten trekken".

Want dan leert ze dus, dat ze mag trekken! En dan krijg je het HEEL moeilijk afgeleerd.

Aanleren om andere honden te negeren werkt erg goed.

honden page profiel InaIna

honden foto van Ina

Ik zou in eerste instantie stoppen zodra ze gaat trekken....dan wachten tot de riem slap is en daarvoor belonen. Geef geen commando volg want ik denk dat ze nog niet weet wat dat betekend. Je moet pas het commando volg gaan bevestigen als ze ook echt volgt. Als je nu volg blijft zeggen dan linkt ze dat aan datgene wat ze op dat moment aan het doen is en dat is waarschijnlijk niet volgen.

Als het bovenstaande niet lukt...en dat zie je vaak als er veel afleiding is dan zou ik de andere kant op gaan lopen. Als zij naar links wilt ga jij naar rechts en andersom. Belonen als ze weer naast je loopt.
Dit vergt veel geduld maar als je consequent bent pikken ze dit veel sneller op...dus volhouden.

Je 2e optie zou ik niet doen daar leert ze niet echt van...en ben jij alleen maar vervelend aan het worden voor je hond.

Zorg er verder voor dat je hond door te trekken niet bij iets kan komen waar ze juist graag naar toe wilt...want dan is ze er enorm voor beloond.
Leer je hond dat als ze graag iets wilt...ze eerst iets voor je moet doen. Als ze graag naar andere hondjes wilt en jij vind het ook prima....dan laat je haar bijvoorbeeld eerst zitten en als ze rustig is ga je haar pas loslaten. Dus voor wat hoort wat!!

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

veel geduld en veel belonen! Wifi is nu 8 maanden en ik sta iedere minuut nog een keertje stil. maar die andere 50 seconden... loopt ze mee met me en heeft ze haar aandacht op mij.

En ja, ik herinner me 4 maanden geleden nog. wat een drama(!)

honden page profiel Anne-Wil (baasje van Juno)Anne-Wil (baasje van Juno)

honden foto van Anne-Wil (baasje van Juno)

Hier hetzelfde hoor. Juno is bijna een jaar maar alsnog zijn er wandelingen waarbij we stil moeten staan omdat meneer de aandacht er even niet bij heeft.

We hebben wel een 'positive interruptor' ingevoerd. Als hij voor ons loopt klikken we 3x met onze tong en vaak is voldoende om hem weer naast je te krijgen (soms belonen we dit met en snoepje, maar niet altijd want dat moet natuurlijk niet een spelletje worden ;-))

Ook wandelen wij nu 2 van de 5 wandelingen met een lange lijn. Dan heeft hij veel meer ruimte om lekker voor je te wandelen (want dat is het wel helemaal) maar uiteraard zonder te trekken. Dat geeft je hond wat meer vrijheid om de boel te verkennen en te snuffelen en jij word niet voort getrokken.

Het is en blijft een geduldig werkje, maar houd vol en laat je NOOIT voortrekken, dan kom je er!!

http://www.youtube.com/watch?v=rl4JGU2fKvE

Nou moet ik dus zeggen dat die van ons met 3 maanden al aardig naast liep, maar we zijn ook wel ALTIJD consequent geweest. Trekken (en niet reageren op het klikken met de tong) is stilstaan en Juno moet dan een rondje om ons heen lopen en netjes naast gaan zitten voor we weer verder wandelen.

Hou vol!

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers

honden foto van Patricia & de Musketiers

bij SKippa heb ik alles uit de kast gehaald. Maar hij was totaal niet gefocust op eten. Uiteindelijk heb ik gezegt hij zoekt het maar uit. Tijdje terug ben ik weer begonnen met Skippa lopen, ondertussen blijven oefenen met koekjes. En hij loopt nu niet perfect naast maar wel redelijk. En hij trekt niet meer, dat is mijn voornaamste. niet meer jengelen aan de lijn.

Nu met Boris ben ik wel bezig met naast lopen. Koekje erbij en hij doet het super. Maar hij is ook gefocust op eten

honden page profiel StefStef

honden foto van Stef

Lees mee, hier hetzelfde probleem.Als ik alleen met Rigby ga over het algemeen geen last. Als we samen met Rocky gaan gaat ze trekken, ook al loop ik voorop. Van het commando volg heeft ze nog geen idee (10 weken oud)

honden page profiel Anne-Wil (baasje van Juno)Anne-Wil (baasje van Juno)

honden foto van Anne-Wil (baasje van Juno)

" bij SKippa heb ik alles uit de kast gehaald. Maar hij was totaal niet gefocust op eten. Uiteindelijk heb ik gezegt hij zoekt het maar uit. Tijdje terug ben ik weer begonnen met Skippa lopen, ondertussen blijven oefenen met koekjes. En hij loopt nu niet perfect naast maar wel redelijk. En hij trekt niet meer, dat is mijn voornaamste. niet meer jengelen aan de lijn.

Nu met Boris ben ik wel bezig met naast lopen. Koekje erbij en hij doet het super. Maar hij is ook gefocust op eten "


Ja een focus op eten is volgens mij wel handig... O-).

honden page profiel elianne elianne

honden foto van elianne

wat ik deed..; zodra de lijn wat strakker kwam , draaide ik 90 graden om, dus terug vanwaar ik vandaan kwam

Géén oogcontact, zei niets,in linkerhand had ik kleine beloningsjes (gebroken frolic-rondjes), als hond, dus zodra pup dacht; héé...ik moet t baasje in de gaten houden, want er is wat lekkers....die zal ik s in de gaten houden.... :-D

Het kan je soms wat duizelen met al dat draaien é de ene dag is de andere niet maar probeer t maar eens en volhouden, want je hebt er straks profijt van

Deze oefening deed ik ook als er bv tegemoetkomende passanten, fietsers kinderen, vogels op t gras.....
Afleiden en consequent blijven is een pré

honden page profiel Kyra *Shadow* AngelKyra *Shadow* Angel

honden foto van Kyra *Shadow* Angel

Ja ook hier is het naast lopen een probleem. Voordat we afgelopen zomer (Kyra was toen rond de 4 maanden oud) op vakantie gingen, liep ze perfect naast, zelfs het laatste stukje naar huis liet ik haar los en bleef ze naast lopen, nadat we terug kwamen van de vakantie, was de pret voor ons voorbij. Mevrouw was in de pubertijd beland, en ging niet naast lopen, sindsdien ben ik tot nu toe nog steeds elke uitlaatbeurt bezig, maar nog niet altijd het gewenste resultaat van wat het was hoor. Maar ja ik blijf oefenen, want ze moet leren naast lopen, omdat we dat ook moeten in de IPO sport. Ik neem altijd snoep mee, en Kyra reageert daar de ene keer beter op als de andere keer. Als ze trekt, dan stop ik en zeg ik nee. Kyra trekt ook altijd als ze ergens op gefocust is, dan wil ze er graag naar toe. Maar dan kan ik roepen wat ik wil, maar dat hoort ze dan niet. Ik doe dan een aantal stappen achteruit. En dat gaat beter, meestal springt ze direct naar achter als ik stop met lopen tenzij ze op iets anders is gefocust. Ik blijf er elke uitlaatbeurt mee trainen, omdat de pubertijd vanzelf ophoudt, dus hopende dat ze dan ook eindelijk weet wat naast lopen is ;-).

honden page profiel EsraBEsraB

honden foto van EsraB

Ik heb het gedaan met trekken=stoppen. (Ik loop op krukken en ben dus niet zo wendbaar, vandaar dat omdraaien geen optie was. Bovendien vanwege die krukken ook héél belangrijk dat ze het trekken zo snel mogelijk afleerde, want zelfs een hondje van -toen- pakweg 1,5 kilo kan je uit balans trekken.)
Dat leek heel lang te duren en vele, vele, VELE wandelingen heb ik meer stil gestaan dan dan gewandeld, maar achteraf heeft ze het heel snel geleerd (na 2 weken al heel aardig, na een maand vrijwel perfect). Maar echt consequent blijven is wel een vereiste!

Ik heb trouwens naast het oefenen tijdens het wandelen zelf, thuis geoefend op het commando 'voet', zonder en met lijn, zodat ze die positie al onafhankelijk van het wandelen leerde. Dat was wel erg handig, want op die manier kon ik haar buiten na het stil staan vrij makkelijk weer in de juiste positie krijgen waarna we verder liepen.

honden page profiel JoseJose

honden foto van Jose

Goed idee, het commando "voet" aanleren. Aan de voet? hahah... of gewoon "voet"

honden page profiel EsraBEsraB

honden foto van EsraB

Ik zeg gewoon "voet". Dat bekt wel lekker. ;-)
Daar kan je natuurlijk alles van maken wat je wil, misschien handig om datgene te gebruiken wat ze op cursus ook willen voor die positie.
Maar al noem je het "dominosteentje"; zolang jullie beiden maar weten wat de bedoeling is. ;-)

honden page profiel EsraBEsraB

honden foto van EsraB

Om nog even iets toe te voegen:
Zoals ik al zei, is consequent zijn heel belangrijk.
Je hebt ze er altijd bij zitten; van die wandelingen waarvan je eigenlijk denkt 'effe snel'. Dan was ik ook weleens wat meer laks met het stilstaan als ze trok. Daar had ik dan vervolgens dagen lang last van! Ze trok de volgende keren (natuurlijk) weer even vrolijk als voorheen, alsof ze alles wat we daarvoor geoefend hadden weer was vergeten omdat ik 1 keer minder strikt was geweest met oefenen.
Dus echt íedere wandeling aanpakken om dit te oefenen. Als je haast hebt, doe dan liever een korter rondje waarbij je wél de tijd hebt om vaak stil te staan (of om te draaien, of wat je dan ook doet).

honden page profiel JoseJose

honden foto van Jose

" Ja ook hier is het naast lopen een probleem. Voordat we afgelopen zomer (Kyra was toen rond de 4 maanden oud) op vakantie gingen, liep ze perfect naast, zelfs het laatste stukje naar huis liet ik haar los en bleef ze naast lopen, nadat we terug kwamen van de vakantie, was de pret voor ons voorbij. Mevrouw was in de pubertijd beland, en ging niet naast lopen, sindsdien ben ik tot nu toe nog steeds elke uitlaatbeurt bezig, maar nog niet altijd het gewenste resultaat van wat het was hoor. Maar ja ik blijf oefenen, want ze moet leren naast lopen, omdat we dat ook moeten in de IPO sport. Ik neem altijd snoep mee, en Kyra reageert daar de ene keer beter op als de andere keer. Als ze trekt, dan stop ik en zeg ik nee. Kyra trekt ook altijd als ze ergens op gefocust is, dan wil ze er graag naar toe. Maar dan kan ik roepen wat ik wil, maar dat hoort ze dan niet. Ik doe dan een aantal stappen achteruit. En dat gaat beter, meestal springt ze direct naar achter als ik stop met lopen tenzij ze op iets anders is gefocust. Ik blijf er elke uitlaatbeurt mee trainen, omdat de pubertijd vanzelf ophoudt, dus hopende dat ze dan ook eindelijk weet wat naast lopen is ;-). "

Herkenbaar.. alleen is Sil nog niet in de pubertijd. Maar stilstaan als ze ergens op gefocust is en er naar toe wil, is heel herkenbaar. Het is ook net alsof Sil alles wil zien (alles ziet).. lijkt me vermoeiend voor haarzelf hahaha..

succes!

honden page profiel Kevin baasje van Yuki en IsisKevin baasje van Yuki en Isis

honden foto van Kevin baasje van Yuki en Isis

ik volg effe mee heb hier ook zo een lastpostje soms, ergste is dat ze gaat trekken als ik voorbij een schooltje loop.. dan wilt ze eerst weglopen en wegtrekken van de mensen.. en als ze met hun rug dan naar haar staan wil ze trekken voor naar hun toe te lopen.. en als ze hun omdraaien weer trekken om weg te lopen.. tis e rare kip

honden page profiel Annelies Annelies

honden foto van Annelies

Ik volg ook mee! Allemaal zeer herkenbaar. En thuis gaat het met ups en downs... Meer redelijk ok! 
Als ik naar de hondenschool ga, is het verschrikkelijk. Dan sta ik meer stil dan ik wandel... VERSCHRIKKELIJK. 

Ik probeer nu ook snoepjes uit en dat gaat redelijk maar heb schrik om het af te bouwen... 

Heb nu het boek, help mijn hond trek gekocht van Turid rugaas. Moet een dezer dagen toekomen... Hopelijk ben ik er iets mee.

honden page profiel Mimi Mimi

honden foto van Mimi

Het boekje van Turid is een heel fijn boekje. Alleen is het net zoals veel boeken dat je ook daar wat begeleiding bij nodig hebt. Er kunnen meerdere redenen zijn dat een hond trekt.

Je kunt eens bij mijn facebook pagina kijken daar staat een filmpje van Turid, helemaal in theorie en praktijk uitgelegd wat je kan doen.

honden page profiel elianne elianne

honden foto van elianne

Lekker met beloning blijven werken hoor, ook al zullen ze op hondenschool wél zeggen....niet teveel ;-)

Stukjes worst,kaas, stukjes Frolicbrok, wat ze in huis niet krijgen als beloning. Oefen het beste vóór de maaltijd.

Gebruik je "vrolijke"stem, ik zong zachtjes liedjes, uitkijken dat de mensen t niet horen :-D :-D

Oefen ook niet te lang, als je pup zich ontlast heeft, en dus lekker gesnuffelt heeft, kan ie alle tijd voor je hebben ;-)

Mocht je aardig wat beloning gegeven hebben, doe de maaltijd iets minderen, want stiekum eg, gaat elk pondje dóór t mondje ;-)

Hier zijn ze bijna 6 jaar, heb nog Frolic in jaszak zitten.

Is niets zó fijn, als een dog die lekker meeloopt, tis en blijft een hond h'e....

Zó reageren ze 9x Niet op een vogeltje....de 10e x verrast het je tóch....heb je wéér even een lange arm :-D :-)

honden page profiel Annelies Annelies

honden foto van Annelies

Mimi: ik geraak denk ik niet aan dat filmpje als ik niet bevriend bent met jou! Mag ik je toevoegen?

honden page profiel InaIna

honden foto van Ina

" Om nog even iets toe te voegen:
Zoals ik al zei, is consequent zijn heel belangrijk.
Je hebt ze er altijd bij zitten; van die wandelingen waarvan je eigenlijk denkt 'effe snel'. Dan was ik ook weleens wat meer laks met het stilstaan als ze trok. Daar had ik dan vervolgens dagen lang last van! Ze trok de volgende keren (natuurlijk) weer even vrolijk als voorheen, alsof ze alles wat we daarvoor geoefend hadden weer was vergeten omdat ik 1 keer minder strikt was geweest met oefenen.
Dus echt íedere wandeling aanpakken om dit te oefenen. Als je haast hebt, doe dan liever een korter rondje waarbij je wél de tijd hebt om vaak stil te staan (of om te draaien, of wat je dan ook doet). "
Dit vind ik een goede tip. Als mensen bij ons op de hondenschool aangeven dat hun hond maar blijft trekken en je vraagt of ze echt consequent zijn dan zeggen ze altijd dat ze dat zijn. En vervolgens zie je ze dan het veld af gesleept worden door de hond...hoe bedoel je consequent haha.

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Ik volg ook even mee. Geen pup maar een angstige hond die in principe erg gefocust is op de Baas en niets liever doet dan naast blijven... alleen ben ik niet de Baas, en als de Baas thuis is, verloopt de terugweg niet helemaal zoals ik het zou willen :-D
Gister combi geprobeerd van stilstaan en omdraaien. In principe snapt ze héél goed wat ik wil als ik stilsta (ze komt vrijwel meteen naast en/of gaat zelfs verwachtingsvol naar me zitten opkijken), maar bij de eerste stap trekt ze meteen weer, vooral in het donker als we langs een enge oprit moeten of er is een hond in de verte. Denk dat het goed af te leren moet zijn, maar voor ik van de uitlaatplaats weer thuis ben, is er een flinke tijd verlopen ;-)

honden page profiel mirandamiranda

honden foto van miranda

Mijn broer moest voor 4 weken naar afrika en vroeg me of ik die tijd op zijn hond noa wilde passen, wat ik natuurlijk met alle liefde voor hem wilde doen. Noa is een super lieve hond en nog maar 12 maanden oud, maar is hyperactief en probeert constant de baas te zijn, en dat ligt ook wel in zijn rassoort hij is een Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Tijdens elke wandeling sleurde hij me zowat over de stoep mee. Toevallig kwam ik die week een kennis tegen, die hetzelfde had met zijn jonge hond. Die adviseerde mij om met noa eens goed te gaan trainen tijdens het wandelen, belonen als hij niet trekt etc. Ik heb die zelfde avond nogeen halti harnas,trainingslijn, beloningssnoepjes, en een clikcer aangeschaft op hondenoutlet.nl
Toen de spullen de volgende dag binnen waren ben ik gelijk met noa aan de slag gegaan, zodra hij begon te trekken, gaf ik een rukje aan de lijn,en clikte met de clicker en liet hem dan een paar tellen stilstaan, en gaf hem vervolgens als beloning een snoepje.
Het was een uitkomst, noa had het binnen een paar wandelingen al in de gaten, en stopte op den duur met trekken.

honden page profiel GiesGies

honden foto van Gies

Op de hondenschool pakken we dit aan door te stoppen, de aandacht van de hond te trekken en die dan aan de voet te zetten. Vanaf dan vertrekken we weer voor het wandelen. Als je hond het bevel "volg" kent, kun je dat dan opnieuw geven.
Beetje omslachtig in het begin, maar oefening baart kunst. Ik zou hem inderdaad nu niet laten trekken, want dat gaat er later inderdaad moeilijk uit.

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

Ik zou er bij een hond van 4 maanden, voor wie er elke dag nog nieuwe dingen te ontdekken zijn, nog niet te moeilijk over doen. Hij wordt binnen afzienbare tijd sowieso een stuk rustiger en dat is het een stuk makkelijker voorelkaar te krijgen. Je verbruid de tijd in dit jonge leventje, waarin je moet zorgen om een goede band voor de rest van z'n leven met hem te krijgen, door van elke wandeling een training te willen maken. Een ijzersterke band met je hond zorgt ervoor dat hij altijd op je let en zich aanpast aan jou.

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

topic opgeschoond

honden page profiel JoseJose

honden foto van Jose

Topic opgeschoond.. Wat betekend dit? Groetjes Jose

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Trekken aan de lijn.. grrrrrr!! Omdat ze nog zo jong is?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Karakter pup hetzelfde volwassen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^