Onze pup (14 weken) reageert erg fel op andere honden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Bo (Gast)

Onze pup, Bo, van 14 weken reageert erg fel op andere honden. Bij sommige honden gaat het heel goed (vooral grote, rustige honden), maar bij andere, wat drukkere honden bijt ze gigantisch van zich af. Vanmorgen heeft ze nog een pup van 16 weken tot bloedens toe in het oor gebeten. Hoe kunnen we dit het beste aanpakken?
Verder is het een super lieve hond die erg goed luistert. Het is een heidewachtel.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Onze pup (14 weken) reageert erg fel op andere honden" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea

honden foto van Christien&Chelsea

Ik denk dat dit de reden is dat honden gesocialiseerd moeten worden.. Andere honden zullen dit drukke gedrag zelf corrigeren.. Nadeel is alleen dat iedereen dan in paniek raakt van "help de honden gaan vechten! dat doet ie anders nooit!" Nee gewoon ff zo'n snauw, correctie.. In de natuur wordt dat drukke gedrag ook 'afgestrafd'..

Vorige week nog, ik was bij me zusje eten, Chelsea mee, me zusje heb 2 kruisingen uit Bulgarije, hele lieve ietwat angstige honden, en me oma kwam met haar Jack Russelltje.. Deze is onwijs druk en springt en blaft de hele tijd (komt verder niet zoveel buiten..) dus die liep de hele tijd zo heel hyper om de honden heen te springen, en opeens sprong die kleine van me zusje er bovenop met 2 voorpoten erop zo van "nou is het genoeg!" Iedereen schrikt ff maar zo hoort 't gewoon.. Maar nee dan wordt de hond van me zusje gestraft (met de stem van "heey foei!") en de Jack heeft het de hele avond volgehouden..

Bo (Gast)

Maar heeft er iemand tips.....

Ik heb het nu meerdere keren meegemaakt dat ze zo fel reageert en hoop elke keer dat de andere hond haar dan een snauw geeft zodat ze daarvan leert. Helaas gebeurt dit niet en moet ik het dus doen. Ook op puppycursus is ze een behoorlijke felle. Dat gaat gelukkig al veel beter nu ze de hondjes wat leert kennen.

honden page profiel Vito & Beba Vito & Beba

honden foto van Vito & Beba

Is er op cursus geen volwassen,stabiele hond die haar kan ''helpen''?
En wat zegt je trainer er van?

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

is het niet doordat ze juist wat bangig is dat ze zo fel wordt?

je ziet soms dat onzekere puppen bij te drukke honden bang worden en daardoor van zich af gaan bijten.

ik zou je hond gewoon aangelijnd in de buurt van andere aangelijnde honden leren zijn, en dan eerst rustig ontspannen, ze hoeven geen contact te maken, gewoon ontspannen bij elkaar in de buurt zijn.

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

en als het wel spel is, als je ziet dat je hond tijdens het spelen te druk wordt, dan lijn je haar aan en kalmeer je haar voordat ze weer verder mag spelen, of je gaat naar huis.

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Ik ben het er eigenlijk niet mee eens dat je de andere honden maar moet laten corrigeren.
ten eerste zullen de meeste volwassen honden dat niet zo snel doen bij pups, dit zorgt ervoor dat je pup denkt dat het normaal is om zo te spelen.

ten tweede kan je ook een hond tegenkomen die er echt niet van gedient is (logisch) en te hard gaat corrigeren

Ik ben van mening dat je als eigenaar de baas moet zijn en dat jij moet bepalen hoe er gespeeld wordt. wanneer je merkt dat je pup te druk wordt bij andere honden dan doe je hem ff aan de lijn. vaak is het ook een vorm van stress uiten.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Ik ben het met Judith eens, laat het niet de andere honden het opknappen, maar kijk wat jij kan doen om haar wat relaxter te krijgen bij andere honden. Bij rustige oudere honden gaat het wel goed, en bij erg drukke niet. Dan zou ik de contacten met drukke honden even een tijdje uit de weg gaan zodat ze wat meer zelfvertrouwen krijgt. En daarna die contacten doseren en goed begeleiden, dus op tijd stoppen als je ziet dat het haar teveel wordt. Dat zal haar leren dat jij er bent voor haar en haar begeleidt, dat zal haar goed doen en jullie band samen ook versterken.

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea

honden foto van Christien&Chelsea

"
Ik ben van mening dat je als eigenaar de baas moet zijn en dat jij moet bepalen hoe er gespeeld wordt. wanneer je merkt dat je pup te druk wordt bij andere honden dan doe je hem ff aan de lijn. vaak is het ook een vorm van stress uiten. "



Is inderdaad een beter antwoord nog dan de mijne.. Jij bent packleader dus jij moet het corrigeren (TS)..

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Zoals Judith al aangeeft, zou ik de correctie niet laten gebeuren door een andere hond.

Jij loopt met de hond, dus jij kan bepalen wat je accepteert of niet.
Het klinkt mij alsof de pup alles nog een beetje te spannend vind om zelf te handelen, dus als ze zo fel is, aangelijnd houden, afleiden met een speeltje of wat lekkers en gewoon doorlopen.

Natuurlijk kan je situaties niet altijd voorkomen, maar zolang je pup nog zo fel reageert, zou ik de situaties vermijden...., of vanaf een afstand gaan bekijken, gewoon laten zitten en belonen als ze rustig blijft.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

"


Is inderdaad een beter antwoord nog dan de mijne.. Jij bent packleader dus jij moet het corrigeren (TS).. "

ik weet niet wat je precies bedoeld. Maar als je al moet corrigeren ben je te laat, timing en inzicht in de situatie is heel belangrijk. Beter is het te voorkomen dat de pup het nodig vindt om uit te vallen, door bijv. afstand nemen, of tijdig uit de situatie halen.

honden page profiel BoBo

honden foto van Bo

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea

honden foto van Christien&Chelsea

"
ik weet niet wat je precies bedoeld. Maar als je al moet corrigeren ben je te laat, timing en inzicht in de situatie is heel belangrijk. Beter is het te voorkomen dat de pup het nodig vindt om uit te vallen, door bijv. afstand nemen, of tijdig uit de situatie halen. "


Dus u vindt dat ze maar er omheen moeten lopen omdat de pup anders gestrest raakt? Ik vroeg me laatst af waarom ik met wandelen zoveel honden tegenkwam die uitvallen, ehhh deze mentaliteit dus, sorry dat ik het zeg.. Tegenwoordig mag de hond bepalen wat 'ie wel en niet wil, waar die wel en niet wil lopen en wat 'ie wel en niet wenst op een wandeling..

Het accent lag overigens op dat het baasje moet corrigeren en dat het niet aan andere honden over gelaten moet worden.. Het accent lag niet op corrigeren..

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

"
Het is lastig om haar buiten eerst te laten ontspannen omdat ik ook bang ben dat ik haar nog banger maak als ik haar eerst ga aaien ofzo.

Ik ga bijna dagelijks naar het bos, waar ze losloopt. Hier gaat het wel beter vind ik. Als er een andere hond te hard aan komt rennen, gaat ze veilig tussen mijn benen zitten. Ik reageer hier niet op. Daarna gaat ze langzaam op onderzoek uit en gaat het meestal heel goed... "

Wat een plaatje is Bo..., mooi hoor :-D


Wat betreft je angst om haar banger te maken..., je hond steunen is iets anders als meegaan in de 'angst'
Je kan prima op je hurken naast je hond gaan zitten en door aanraking proberen haar rustig te krijgen..., je moet inderdaad niet gaan zeggen dat ze zo zielig is en dat alles zo spannend is..., maar gewoon door even je hand op haar borst of schouder te leggen is echt niet erg.

Daarna gewoon opstaan en proberen haar aandacht terug te winnen en rustig verder lopen..., desnoods met een boog er om heen, om de spanning niet nog verder op te voeren.

Als ze goed reageert lekker belonen met iets lekkers of samen een huppeltje maken..., werkt altijd lekker afleidend.

honden page profiel BoBo

honden foto van Bo

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea

honden foto van Christien&Chelsea

Het is lastig om haar buiten eerst te laten ontspannen omdat ik ook bang ben dat ik haar nog banger maak als ik haar eerst ga aaien ofzo.
quote]

Inderdaad, aaien is belonen, dus als u aait als 'ie angstig is wrijf je het erin.. Heb ik geleerd toen Chels voor het eerst mee wandelen ging en net de grijze bakken werden geleegd, ze was best angstig voor al die herrie, toen dacht ik ook dat ik 'r moest aaien om gerust te stellen, daar werd het alleen maar erger van.. Inmiddels weet ik dus dat dit belonen is en dan denkt de hond dus dat er reden is voor paniek.. Negeren, heel netjes gedaan.. Al geef ik toe dat het verleidelijk is om de hond gerust te stellen dmv aaien, maar dat is het vermenselijken, bij honden word dit anders vertaald..

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea

honden foto van Christien&Chelsea

" En ben het eens met Christien&Chelsea. Mijn hond gaat natuurlijk niet bepalen waar we wel en niet kunnen lopen. Ik wil dat zij gewoon mee uit kan en dat zij gewoon een andere hond tegen kan komen. Ze moet ook leren dat het niet eng is als een hond hard op haar af komt gerend, maar dat is nog flink zoeken hoe we dit aan moeten pakken. "


Dank u.. Soms lijk ik de enige met deze 'mening', het is eerder feit maar toe maar..

U kan inderdaad het allerbeste doen alsof het allemaal heel normaal is, dan zal de hond u ook vertrouwen.. En als u dan gepasseert ben kan u de hond het beste aanhalen of snoepje geven, kortom genegenheid geven.. :-)

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

Ik vind dat een hond naar zijn baasjes moet luisteren. Maar als je bv ergens bent met veel andere honden en ze allemaal los zijn om bv te spelen, dan kun je heel goed gebruik maken van de andere honden. Zij helpen jou pup daarmee. Het is onzin dat een volwassen hond een pup met rust zou laten. Dit dacht ik overigens ook altijd. Ik heb vaak gezien en zie nog steeds dat er juist veel volwassen honden ineens uit kunnen vallen naar een pup. Niet om de pup te bijten ofzo, maar wel om de pup op zijn plek te zetten. Een pup is nu eenmaal het laagst in de roedel.

Als andere honden los lopen en jij hebt jou hond aan de lijn kan ook dat juist dingen bij jou hond uitlokken. Misschien moet je vragen of ze de hond even willen aanlijnen tot jij een stukje verder bent gelopen. Maar zoals ik al zei hoort een hond te luisteren naar zijn baasjes......

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

socialiseren is iets anders dan de hond gewoon maar overal mee naar toe nemen en dingen laten ervaren, socialiseren is zorgen dat de hond positieve ervaringen opdoet.

je hoeft geen rechtsomkeert te maken elke keer als er een hond op haar afrent, maar je kan wel de vreemde hond wegsturen of op afstand houden van je pup. en je pup bescherming en veiligheid bieden. nu laat je een klein pupje dingen zelf oplossen die hij niet aankan, en vervolgens ben je niet blij met de oplossing. wat wil je dan?

dus of neem zelf de leiding en bescherm haar en stel je hond gerust zodat ze kan zien dat het niet eng is, en zorg dat ze geen vervelende ervaringen opdoet. of je laat haar het zelf oplossen en dan krijg je dus een pup en straks volwassen hond die het zo eng vindt dat ze uitvalt......

honden page profiel BoBo

honden foto van Bo

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

" Voorkomen lukt gewoon niet altijd.
Ik wil juist mijn hond socialiseren door haar overal mee naar toe te nemen en haar al die situaties te ondervinden.
Als er een hond op haar komt afgerend heeft het geen zin om rechtsomkeert te maken, snap je?
En ben het eens met Christien&Chelsea. Mijn hond gaat natuurlijk niet bepalen waar we wel en niet kunnen lopen. Ik wil dat zij gewoon mee uit kan en dat zij gewoon een andere hond tegen kan komen. Ze moet ook leren dat het niet eng is als een hond hard op haar af komt gerend, maar dat is nog flink zoeken hoe we dit aan moeten pakken. "

Als je wil dat je je hond overal mee naar toe kan nemen, zal ze dat eerst moeten leren...., en dat is de situatie waar je nu mee te maken hebt...., leren is zoveel leuker en effectiever voor een hond als dat positief gebeurd, in plaats van het 'er in stampen'..., wat volgens mij ook niet echt het effect gaat geven waar je naar op zoek bent.

Je zegt "Als er een hond op haar komt afgerend heeft het geen zin om rechtsomkeert te maken, snap je?"..., je kan inderdaad niet alle situaties voor zijn, maar je kan er ook voor kiezen om op dat moment je hond te beschermen en er tussen te gaan staan en de aanstormende hond te blokkeren of terug te sturen.


En zoals ik al schreef in mijn vorige post..., er zit een groot verschil in je hond steunen bij sspannende situaties, of haar aaien en bevestigen van haar angst.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

" hè irri..... reageer 2x, 2x gaat t mis.
nu dus ff geregistreerd.

Bedankt voor alle reacties.
Ik denk idd dat het in veel gevallen voortkomt uit angst. Zoals vanmorgen. De hond kwam op haar afgerend. (Hij was los, Bo aangelijnd) Bo begon direct te janken en daarna begon ze te happen en grommen. Dit bleef ze doen tot ik haar meenam.
In andere gevallen kan ze ook heel dominant zijn. Op cursus zit er een teckel in haar groep en daar wil ze heel graag 'boven' staan. Dit gedrag moeten we van de trainer corrigeren.

Het is lastig om haar buiten eerst te laten ontspannen omdat ik ook bang ben dat ik haar nog banger maak als ik haar eerst ga aaien ofzo.

Ik ga bijna dagelijks naar het bos, waar ze losloopt. Hier gaat het wel beter vind ik. Als er een andere hond te hard aan komt rennen, gaat ze veilig tussen mijn benen zitten. Ik reageer hier niet op. Daarna gaat ze langzaam op onderzoek uit en gaat het meestal heel goed.. "

Op de training wil je pup boven een andere pup staan. Kun je omschrijven wat je daar mee bedoelt en in welke situatie gebeurt dit?

Wat voor advies geeft je trainer qua corrigeren?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

"

Dus u vindt dat ze maar er omheen moeten lopen omdat de pup anders gestrest raakt? Ik vroeg me laatst af waarom ik met wandelen zoveel honden tegenkwam die uitvallen, ehhh deze mentaliteit dus, sorry dat ik het zeg.. Tegenwoordig mag de hond bepalen wat 'ie wel en niet wil, waar die wel en niet wil lopen en wat 'ie wel en niet wenst op een wandeling..

Het accent lag overigens op dat het baasje moet corrigeren en dat het niet aan andere honden over gelaten moet worden.. Het accent lag niet op corrigeren.. "

Je snapt het niet wat ik bedoel denk ik  ':-).

Juist om al dat uitvallen van honden tegen te gaan lijkt het me het best om de stress uit de wandelingen te halen. Dat betekend dus niet dat de hond mag bepalen wat hij wel en niet wil. Je gaat er als mens juist voor zorgen dat je dat uitvallen niet meer wil, omdat dat het beste is voor je hond en voor de andere honden. Je zorgt er dus juist voor dat er geen dingen gebeuren die gevaarlijk kunnen zijn ofvoor een veel te hoog stressniveau zorgen bij de honden. Daar zorg jij dus als baas voor, jij bepaald dat. Je laat juist niet je hond het eerst zelf uitzoeken, maar jij bepaald dat je dit niet goed vindt en laat het dus niet toe, voorkomt het dus. Je hond bepaald dus juist niet dat hij geen andere keus heeft dan om uit te vallen, maar jij bepaald dat hij helemaal niet hoeft uit te vallen, zodat je achteraf ook niet meer hoeft te corrigeren.  (lastig uitleggen als je op een heel andere manier denkt als de anderO-) ;-))

honden page profiel BoBo

honden foto van Bo

honden page profiel BoBo

honden foto van Bo

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

"
Zij springt continu boven op de teckel. De teckel is ook fel en zij probeert daar weer feller op te reageren. Bovenop de teckel (wij hebben een teef, dat is een reu) grommen en happen.
De trainer zegt dat we dit kunnen corrigeren door haar bij haar nekvel te pakken en haar van de hond af te halen... "

Dat er trainers bestaan die dit advies geven. Jou pup wordt door deze handeling nog feller nl. Angst moet je niet corrigeren maar begeleiden. Niet laten spelen maar op grote afstand een rustige pup gaan belonen. Een greep in de nek is nl. een doodsbedreiging voor je pup.

honden page profiel BoBo

honden foto van Bo

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Fijn dat je je er niet thuis voelt en dat je naar een andere hondenschool gaat kijken. In welke provincie woon je? Misschien kunnen wij nog 1 aanbevelen.

honden page profiel BoBo

honden foto van Bo

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Je kunt het beste eerst je pup gaan belonen als ze rustig naar een andere hond kijkt. Pas dan ga je de afstand verkleinen. Is je pup erg druk/blafferig of zelfs grommen op een afstand? Dan weggaan en de afstand nog groter maken.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Onze pup (14 weken) reageert erg fel op andere honden" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Cody en Flynn groeien...
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^