Trekt aan de lijn! Wie schreef dit? Of weet hoe het moet?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel VaniMVaniM

honden foto van VaniM

Hallo!

Mijn hond Shiro trekt enorm aan de lijn, soms wat minder. Maar goed het punt is ik kwam laatst het volgende op dit forum tegen:

''Nienke & de roedel
10 maart 2009 om 12:22



Laatst vroeg iemand me om raad die een samojeed had die haar de hele weg voorttrok. Ik heb daar een handig foefje voor, maar ik durfde het bijna niet te vertellen, omdat je al snel voor niet diervriendelijk uitgemaakt wordt. Ik heb het toch aangeraden en die mevrouw is nu vreselijk gelukkig. Haar hond heeft niet alleen het trekken afgeleerd, maar vertoont tijdens de wandeling ook stabieler gedrag, valt niet meer uit naar andere honden en is een stuk rustiger. Ze zag het eigenlijk met de hond niet meer zitten, maar nu wel weer, dus toch de goede tip geweest.

De tip is heel eenvoudig. Gebruik een lange riem 1,20 tot 1,50 lang, net hoe groot de hond is. Gebruik hiervoor NOOIT een uitlooplijn. (Ben ik sowieso een enorme tegenstander van, maar goed, in dit geval mag het echt niet, gebruik een leren of nylon riem.) Pak de riem bij de halsband vast en schuif je hand door naar achteren, tot je hand die de riem vasthoudt boven de rug van je hond zit, ongeveer bij de middel. Sla nu het andere eind van de riem onder de buik door en haal hem dan door het einde wat je in je hand had boven de rug. Die riem zit nu dus om de buik van de hond heen. Als de hond nu trekt, voelt hij dat in zijn buik. Dat voelt niet prettig. Trekt hij nog harder, dan doet het pijn, maar dat doet hij dus zelf! Gewoon de riem vast houden en lopen, niet corrigeren, de hond corrigeert nu zichzelf.
Sommige honden worden er ook rustiger en stabieler van, voor de kenners onder ons, ik denk dat het hetzelfde effect geeft als de bondage uit de TTouch methode van Linda Tellington Jones.
Wij doen dit al jaren bij de honden die ons vooruit denken te sleuren en voor ons is het dé methode.''


Weet iemand hoe dat er precies uitziet, want ik gebruik deze methode ook maar ik weet niet of ik het op de juiste manier doe. Zou graag van iemand willen weten hoe de riem er bij jou uitziet en hoe je hem precies onder de buik door boven vast maakt.

(ik hoor de opmerkingen over hoe onvriendelijk dit is voor de hond al aankomen, maar ik ben het hier niet mee eens gezien de hond zichzelf corrigeert, nog altijd beter dat rukken aan de riem, dus bespaar me soortgelijke opmerkingen!)

Enfin, ik zou graag een uitleg willen over hoe je dit doet en hoe de riem-constructie er precies uitziet.
Alvast heel erg bedankt voor de moeite en uitleg!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Trekt aan de lijn! Wie schreef dit? Of weet hoe het moet?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel isabelle isabelle

honden foto van isabelle

geen idee, maar ik denk dat je nienke daar best een pb over mag sturen :-)

honden page profiel VaniMVaniM

honden foto van VaniM

Het baasje bestaat niet meer, vandaar! ;-)

honden page profiel isabelle isabelle

honden foto van isabelle

?..!...? zo, ik heb ook weer eens iets to-taal gemist ;-)

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Dat klinkt als een foefje wat ik deed toen ik ooit mijn hand heel ernstig gekneusd had en in het verband zat.

Je maakt een soort van slip"ketting" over de buik van de hond, waardoor deze gestopt word bij al te onstuimig gedrag.

Dus loopt je hond links, dan heb je de riem een stukje recht over de rug, en dan doe je de riem linksom om de buik, en steekt deze door het stukje riem wat op de rug loopt. Op deze manier zal de strakke band om de buik ontspannen als er niet getrokken word. Doe je hem bij hond links, de riem via rechts, dan zal die gespannen blijven. Net zoals correct gebruik van een slipketting dus.

Als je het goed doet ontspant de riem zich bij niet trekken, maar trekt zich aan op het moment dat er te snel gelopen word. Het is zeer effectief, dus ik vermoed zeer onprettig. Maar in noodgevallen bij verwonding van mezelf maakte ik er graag gebruik van.

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Mocht het op deze manier niet effectief zijn; Het boekje 'Help mijn hond trekt' van Turid Rugaas is ook echt een aanrader bij een hond die trekt aan de riem.

honden page profiel  Tosca en ik Tosca en ik

honden foto van  Tosca en ik

dus een lus maken om de buik van de hond?
ik krijg morgen als het goed is een u leader...

honden page profiel Mimi Mimi

honden foto van Mimi

Het lijkt mij een heel ingewikkeld iets en heel vervelend voor de hond. Belangrijk is te weten waarom je hond trekt. daar is het boekje van Turid Rugaas perfect voor. alleen is het wel verstandig er begeleiding bij te vragen.

honden page profiel KoeiKoei

honden foto van Koei

Wij hebben het Koei als volgt afgeleerd:
Links laten lopen en muren en heggen links van je houden.
Op het moment dat de hond vooruit wil lopen en niet naast/achter je, direct afklemmen tegen de muur of heg en bekrachtigen met "Ho". Dan moet de hond wel achterblijven en beloon je hem/haar vervolgens.
Na wat oefening is een duw met je linkerbeen voldoende om je hond te laten weten wat je bedoelt.
Je bewegingen moeten wel duidelijk en standvastig zijn, beter een keer goed begrepen dan jarenlang je laten voorslepen.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Dat lijkt me nief fijn voor de hond en zou ik zeker niet zelf toepassen. Het is ook een advies uit 2009, inmiddels zijn we toch weer een paar jaar verder en zijn er betere methodes om je hond het trekken af te leren.

Zelf heb ik ook veel gehad aan Turid Rugaas haar boekje Help mijn hond trekt. Het is een veilige stap voor stap methode om rust in de wandelingen te krijgen.

Verder gaat het uiteraard ook om het totaalplaatje, hoe er verder met de hond omgegaan wordt. Ook is het belangrijk dat je al in alle rust de deur uitstapt en niet meteen al door een enthousiaste hond meegetrokken wordt;-)

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

FYSIEKE CORRECTIES/CORRIGERENDE HULPMIDDELEN en POSITIEVE OPVOEDING EN OMGANG MET DE HOND.

HondenPage hecht belang aan verantwoord en positief opvoeden en begeleiden van honden. Onder positieve opvoeding en omgang met de hond verstaan wij een wijze van opvoeden en omgang waarbij het welzijn, de veiligheid en de integriteit van de hond altijd gewaarborgd is.


LET OP!

Het adviseren, propageren en rechtvaardigen van opvoedtechnieken met als basis dwang, fysieke correcties en/of corrigerende hulpmiddelen of andere (fysiek) provocerende, intimiderende of overheersende handelingen is niet toegestaan op de HondenPage. Behalve dat het stress veroorzaakt bij de hond en beschadigend is voor de vertrouwensrelatie kunnen ze ook een serieus risico vormen voor de veiligheid en gezondheid van mens en dier.

Open vragen en gesprek hierover zijn toegestaan als middel tot informatie en kennis, maar herhaaldelijk adviseren of propageren van technieken en middelen die in strijd zijn met deze visie en beleid kunnen negatief gewaardeerd worden met een rode pijl en bij herhaling kan het moderatorteam een waarschuwing geven en/of een afkoelban.

Topics met als doel discussie over methodes waarin technieken gebruikt worden die niet binnen deze visie van de HondenPage passen gaan we niet op voorhand uit de weg, maar kunnen wel op ieder moment door het Moderatorteam gesloten worden wanneer zij van mening is dat alles gezegd is en/of wanneer de discussie een provocerend of verheerlijkend karakter krijgt of in strijd is met visie en beleid.

Link naar volledige uitleg van visie en beleid >>> http://www.hondenpage.com/faq/regels

honden page profiel  Sophietje  **** rip Taat***** Sophietje **** rip Taat*****

honden foto van  Sophietje  **** rip Taat*****

Vani je hebt een pb dat vind je rechts boven in .

honden page profiel VeraVera

honden foto van Vera

Honden trekken niet zomaar aan de riem, ze trekken niet aan de riem omdat ze snel ergens willen zijn, of om jou als baas te klieren, of ze zien iets leuks waar ze heen willen...honden trekken aan de riem omdat de riem hen onzeker maakt, en dus vragen ze om leiding, en niet om gecorrigeerd te worden, omdat wij de honden aan de riem vast maken willen ze van ons die zekerheid hebben zodat de hond zich niet meer onzeker hoeft te voelen. Belangrijk is dus om te weten waarom hij trekt, en zodra je dit weet kan je er mee aan de slag. De meeste hulpmiddelen zullen dus ook niet werken omdat het uitgangspunt verkeerd is, een hulpmiddel kan alleen werken als je het gebruikt en tegelijk werkt aan het probleem van de hond.

honden page profiel simonesimone

honden foto van simone

" Honden trekken niet zomaar aan de riem, ze trekken niet aan de riem omdat ze snel ergens willen zijn, of om jou als baas te klieren, of ze zien iets leuks waar ze heen willen...honden trekken aan de riem omdat de riem hen onzeker maakt, en dus vragen ze om leiding, en niet om gecorrigeerd te worden, omdat wij de honden aan de riem vast maken willen ze van ons die zekerheid hebben zodat de hond zich niet meer onzeker hoeft te voelen. Belangrijk is dus om te weten waarom hij trekt, en zodra je dit weet kan je er mee aan de slag. De meeste hulpmiddelen zullen dus ook niet werken omdat het uitgangspunt verkeerd is, een hulpmiddel kan alleen werken als je het gebruikt en tegelijk werkt aan het probleem van de hond. "

Ben ik niet met je eens. Er zijn heus honden die trekken omdat ze eigenlijk onzeker zijn, dan is het meer vluchtgedrag, maar vaak zie je dat deze honden juist de andere kant op trekken ipv naar voren. Maar ik ken er  meer die trekken omdat ze gewoon haast hebben om ergens te komen. Voor een beetje formaat hond is ons looptempo ook veel te laag, vooral op de heenweg ergens naartoe als ze nog vol energie zitten. Flink doorlopen kan al een heel verschil maken. Die van mij trekken op de heenweg en weten hoe het hoort op de terugweg ;-)
Trekken om hun baas te klieren geloof ik ook niet in inderdaad, zo denken honden niet.

honden page profiel SiberienneSiberienne

honden foto van Siberienne

Ik ben deze methode eens tegen gekomen op een amerikaans forum, daar heet het Leash wrap. Werd in die context mn gebruikt bij trainng van honden die fysiek zo sterk waren dat de vrijwilligers in het asiel ze niet konden houden.

Hier is er een filpmje over
http://youtu.be/E_oJojyaHr4


Volgens mij wel heel belangrijk dat je een brede en zachte riem hebt, anders heb je gewoon een soort slipketting achter de voorpoten.

Groet, Mireille

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

Waar Nienke het over heeft lijkt veel op gewoon een zelf gefabriceerd hondentuigje. Toby trok ook heel erg met een halsband (tot stikken aan toe), wilde hem ook niet graag om. Wij hebben toen een tuigje gekocht, en nu loopt hij veel en veel beter :-) hij heeft er zelf ook geen last van, en laat een tuigje wel gewoon omdoen, dus dat heeft bij ons geholpen.
Ook heb ik het idee dat hij zekerder is geworden nu hij een tuigje heeft.

honden page profiel BlackieBlackie

honden foto van Blackie

Ben ik het niet mee eens dat honden trekken omdat ze onzeker zijn. Mijn husky trekt puur uit enthousiasme en omdat trekken bij het beestje hoort. Onzeker is ie echt niet maar hij vind alles interessant.  Als het rustig is loopt ie goed maar ziet ie kinderen, honden of andere mensen dan wil ie dat nader bekijken.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Waar Nienke het over heeft lijkt veel op gewoon een zelf gefabriceerd hondentuigje.  "

Dat vind ik niet. Het is een slipketting rond de buik ipv rond de hals. Ze maakt een lus die wordt aangetrokken, zoals een strop.
Ze beschrijft het zelf als volgt:
"Als de hond nu trekt, voelt hij dat in zijn buik. Dat voelt niet prettig. Trekt hij nog harder, dan doet het pijn."

Een hondentuigje doet geen pijn! Dat moet net heel aangenaam zitten en het is nooit de bedoeling dat dat ergens een wurgend effect heeft.

honden page profiel VeraVera

honden foto van Vera

" Ben ik het niet mee eens dat honden trekken omdat ze onzeker zijn. Mijn husky trekt puur uit enthousiasme en omdat trekken bij het beestje hoort. Onzeker is ie echt niet maar hij vind alles interessant.  Als het rustig is loopt ie goed maar ziet ie kinderen, honden of andere mensen dan wil ie dat nader bekijken. "
Het is maar net hoe je de hond leest, een klein verschil in interpretatie over lichaamstaal kan een groot verschil maken in conclusies over bepaald gedrag. Neem bijvoorbeeld het kwispelen met de staart, veel mensen interpreteren dit als vrolijk en blij, ik interpreteer dit als spanning. Ga je kijken naar het kwispelen met deze twee verschillende interpretaties dan kom je ook tot zeer verschillende conclusies. Een hond die netjes mee loopt aan de riem heeft een lage/neutrale lichaamshouding, zodra de hond drukker wordt wordt zijn lichaamshouding hoger en gespannener, en of dit nu positief is of negatief dat laat ik in het midden.

honden page profiel simonesimone

honden foto van simone

" Het is maar net hoe je de hond leest, een klein verschil in interpretatie over lichaamstaal kan een groot verschil maken in conclusies over bepaald gedrag. Neem bijvoorbeeld het kwispelen met de staart, veel mensen interpreteren dit als vrolijk en blij, ik interpreteer dit als spanning. Ga je kijken naar het kwispelen met deze twee verschillende interpretaties dan kom je ook tot zeer verschillende conclusies. Een hond die netjes mee loopt aan de riem heeft een lage/neutrale lichaamshouding, zodra de hond drukker wordt wordt zijn lichaamshouding hoger en gespannener, en of dit nu positief is of negatief dat laat ik in het midden. "

Maar jij hebt het over onzekerheid, en dat is heel wat anders dan opgewondenheid of spanning.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

Zorgen dat je snel genoeg bent, en de hond vooruit trekken.
Om de hondenwereld eens om te draaien..

(En verdorie...het werkte nog ook)

honden page profiel Quincy, Bailey & NovaQuincy, Bailey & Nova

honden foto van Quincy, Bailey & Nova

cursus leert naar achterlopen hem rustig mee trekken als hij mee komt belonen met je stem.
ik heb sinds kort een gewoone tuig maar nova reageerd er super goed op hij trekt niet meer sinds donderdag tuig van wolters kats and dogs.
vriend van nova bayco heeft zo een tuig nu en hij trekt ook niet meer bayco is een rotweiller en nova een stafford/pitbull

honden page profiel simonesimone

honden foto van simone

" Zorgen dat je snel genoeg bent, en de hond vooruit trekken.
Om de hondenwereld eens om te draaien..

(En verdorie...het werkte nog ook) "

Ik heb nog nooit een hond zo snel gezien als Jody dus ben bang dat ik haar naast de auto zou moeten laten rennen om sneller te zijn haha.

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Ik vind het erg goed om te lezen hoeveel mogelijke oplossingen mensen aandragen. Dat kan ook niet anders, elke hond is anders, met andere oorzaken voor bepaald gedrag. Er zullen dus ook altijd verschillende oplossingen zijn.

honden page profiel BlackieBlackie

honden foto van Blackie

Sneller dan je hond rennen? Pfff dan moet ik maar een goede hardloper huren denk ik. Krätos is niet zomaar even in te halen. Hihi.

honden page profiel NoaNoa

honden foto van Noa

Ik denk dat als een hond zo erg trekt, dat het idd vervelend word voor de baas, dat misschien, onder begeleiding van een deskundige, de gentle leader een uitkomst is,

dan hoef je het de hond ook niet ongemakkelijk te maken en jezelf ook niet...

wellicht heb je er wat aan :-D

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

ik denk dat een trekkende hond nooit ontspannen is (toch??)
wat zijn / haar reden ook is, trekken heeft altijd een reden
en dat het dan ook nog een gewoonte kan worden, omdat de reden "vervuld" wordt
dan is er een probleem ontstaan

ik ga wel met Vera mee, je kan heel veel technieken toepassen om een hond het trekken "af te leren", maar eigenlijk is het meest interessant (en effectiefst) als je er achter kan komen waarom de hond trekt

snoepje in je hand, worstje, kaasje.. zal best werken, maar kom je dan bv tegemoet aan de drang van de hond om weer heel snel thuis te komen omdat hij buiten eigenlijk eng vindt?
wordt zijn angst daar echt minder van, gaat hij je meer vertrouwen en graag met je op stap?

ik noem maar wat hoor, trekken is een heel vervelend ding, en honden kunnen er een nare gewoonte van maken, het ene ras meer als het andere

wat TS schrijft, zou ik nooit toepassen, das wel heel onvriendelijk en doet ook niks aan de oorzaak of het vinden van de oorzaak.

ik heb trouwens ook wel  "geblokt" en ik doe het nog weleens, en snij dan gewoon op rustige wijze Gorby de pas af als hij te veel op een heel heftige manier voorop wil lopen, hij mag van mij best als hij ontspannen is een halve pas voor me, achter me, naast me etc, maar het gaat mij dan om zijn lichaamstaal en wat ik weet dat hij dan kan gaan doen......
om te weten waarom de hond dat doet, volgens mij kan je dan ook beter een methode kiezen hoe je het trekgedrag wil ombuigen naar ontspannen meewandelen (wat we allemaal graag zien)


tis trouwens grappig als je mensen met een trekkende hond gaat laten rennen, wij moesten dat weleens op de training, en dan zagen we het volgende:
de hond ging harder rennen dan zijn baas en trok dus nog steeds
de hond weigerde te rennen en hing dus ook in de lijn maar dan de andere kant op
de hond gaat springen en happen om de baas af te stoppen

deze waarneming bevestigd voor mij dat een hond dus wel degelijk weet wat hij doet als hij trekt
en dat daar een reden voor is, welke...... das dan iets om te observeren en uit te zoeken.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Trekt aan de lijn! Wie schreef dit? Of weet hoe het moet?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^