Eten wij net zo gezond als onze hond? En als dat niet zo is, waarom niet.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

Ik heb meerdere keren op het forum gepost, onder meer over Cesar Milan. Ik vind het leuk om kritisch te kijken naar verschillende zaken. En wees gerust, het meest kritisch ben ik naar mezelf! Heb gemerkt dat er veel aandacht wordt besteed aan het vers voer voor honden. Dagelijks wordt er gepost wat er gegeten wordt. Ik ben benieuwd of de baasjes zelf ook zo bewust met voeding omgaan. Oervoeding beste en meest gezonde dieet 26 maart, 2012 door Robert van Boxtel 1

Oervoeding is het beste en meest gezonde dieet voor de mens omdat het dicht bij ons DNA staat. Het menselijk DNA heeft zich afgestemd op het in de oudheid beschikbare voedsel. Promovendus Remko Kuipers onderzocht waar onze voorouders leefden, maakte een reconstructie van hun voeding en onderzocht de voeding van traditioneel levende Oost-Afrikaanse volkeren in de huidige tijd.
Kuipers concludeert dat terugkeer naar de voedingsgewoonten uit de Steentijd oervoeding, vertaald naar de cultuur van de 21e eeuw, een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren aan gezond ouder worden.
Kuipers toont aan dat de voeding uit meer eiwitten, minder koolhydraten, minder linolzuur en meer omega-3 vetzuren moet bevatten. Dit druist in tegen de adviezen van het Voedingscentrum. Dat prijst linoolzuur aan omdat dat veel Omega-6 vetten bevat, en wijst juist op de schadelijke gezondheidseffecten van verzadigd vet. En dat is het tegenovergestelde van wat Kuipers concludeert. Ik moet zeggen dat ik nooit een hoge pet heb opgehad van het Voedingscentrum omdat die in mijn ogen geen eerlijke adviezen geven maar meer meelopen met de grote voedingsindustrie. Gewoon door te eten wat dichter bij onszelf staat, oervoeding klinkt voor mij heel aannemelijk.
Vetzuren en ziektesDe vetzuursamenstelling van onze hedendaagse voeding wordt in verband gebracht met typische Westerse ziektes. Zo bestaat er consensus dat te weinig inname van omega-3 vetzuren bij volwassenen verband houdt met het ontstaan van hart- en vaatziekten en depressie. Bij pasgeboren kinderen zou het krijgen van te weinig omega-3 vetzuren leiden tot een minder optimale ontwikkeling van de hersenen. Genoeg redenen om over te stappen naar oervoeding of in ieder geval rekening te houden met de conclusies die hieruit getrokken kunnen worden.
LinolzuurOok concludeert Kuipers dat de oervoeding veel minder linolzuur (omega-6 vetzuur) bevatte dan Westerse voeding. Dit is relevant vanwege de heersende veronderstelling dat een hoge inname van linolzuur een beschermende werking heeft op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Nieuwe inzichten brengen een hogere linolzuurinname in verband met een verminderde aanmaak en inbouw van omega-3 vetzuren in het lichaam. Dit leidt tot verminderde vermogens om chronische ontstekingsreacties in het lichaam te onderdrukken. Hedendaagse wetenschappelijke inzichten stellen dat deze ontstekingsreacties aan de basis staan van hart- en vaatziekten. In lijn met de inzichten van Kuipers heeft een recente Amerikaanse studie laten zien dat de aanbevolen vervanging van verzadigde vetzuren door linolzuur in de Westerse wereld eerder een toename dan een afname van hart- en vaatziekten heeft veroorzaakt.
Verhouding tussen voedingsstoffenTot slot bekritiseert Kuipers de huidige praktijk om verzadigd vet in de voeding te vervangen door koolhydraten. Op basis van een literatuurstudie stelt hij dat niet de inname van verzadigd vet, maar juist de inname van snelle koolhydraten (koolhydraten met een hoge glycemische index), zoals suikers in frisdranken en snoep, de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Deze inzichten stemmen overeen met de resultaten van de reconstructie van onze oervoeding. Hierin was verzadigd vet in gelijke hoeveelheden aanwezig als in de huidige Westerse voeding, terwijl de oervoeding daarnaast meer eiwitten, en juist minder koolhydraten bevatte.
Conclusie oervoedingOervoeding is het beste en meest gezonde dieet voor de mens omdat het dicht bij ons DNA staat. Eet daarom meer eiwitten en minder koolhydraten vooral die met een hoge GI of nog beter GL waarde. Gebruik minder linolzuur (omega-6 vetzuur) en meer omega-3 vetzuren. Dus iedereen overstappen op oervoeding. Ik zal een artikel schrijven waarin je recepten kunt vinden uitgaande van het oervoeding dieet en waar je nog meer informatie hierover kunt vinden.
Bron: Rug.nl

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Eten wij net zo gezond als onze hond? En als dat niet zo is, waarom niet." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel ShantiShanti

honden foto van Shanti

Ja, ik hou me ook bezig met mijn eigen eten.
Ik mijd verschillende e-nummers, eet veel groente en fruit, yoghurt, niet teveel dingen met veel koolhydraten en ben me ervan bewust dat snoep en chocola echt is minder zou mogen (aan de uitwerking word nog gewerkt O-)).
Ook eten wij eigelijk nooit kant-en-klaar maaltijden en eten we bijna alles vers. 

Mijn moeder heeft gaat ook wel eens naar bijeenkomsten/lezingen over gezond voedsel, van "Leren voor je gezondheid" (vroeger "weet hoe je eet"). 

De tips van het voedingscentrum vind ik ook wat raar. Als je wilt afvallen veel dingen met zetmeel eten??? Ehh daar zitten toch aardig wat koolhydraten in hoor... O-)

Ik ben ook vegetarisch geweest maar vanwege mijn gezondheid eet ik nu 1 a 2 keer per week biologisch vlees, wij eten wel vaker biologische dingen. 

Ik vind het stuk wat jij hier neergezet hebt niet echt geweldig om eerlijk te zijn, heel veel gepraat over oervoeding maar geen voorbeeld van wat dat dan is. 



Het lijkt mij trouwens beter dit te verplaatsen naar de koffiehoek, het heeft niet echt veel met honden te maken.

honden foto van Het Teckelventje.--Lobke Lodewijk en de rest.

Ik eet gezond . dat moet wel wil ik nog genieten van mijn Lobke. eet sinds twee jaar veel groenten en fruit heb wel moeite met blad groente zoals porcelein spinazie en andijvie ook witlof vind ik niet lekker eet bewust wel deze groente nu wel met lange tanden verder eet ik weinig vlees en als ik dit eet is het in ieder geval ggen mestkip of koe alleen biologisch,s verder snoep ik weinig bak vaak zelf mijn brood, dan weet ik wat er in zit. nu nog stoppen met drop eten dat mag niet vanwege de tehogebloeddruk en wat meer lopen zou ook goed zijn. vanavond drie straten ver gelopen zonder pijn we gaan vooruit groeten Hein.

honden page profiel StippeltjeStippeltje

honden foto van Stippeltje

Het is eigenlijk heel simpel, koop geen produkten die in een fabriek in elkaar worden 'gezet' zoals bijvoorbeeld margarine. Geloof ook vooral niet reclame-uitingen van Unilever e.d. en adviezen van het voedingscentrum !!

Ik weet nog dat mijn vader te hoog cholestrol had. Ik was een jaar of 12 dus dat is bijna 30 jaar geleden. In plaats van boter kwam er margarine, kaas werd een soort geel plastic-achtig iets, het aantal eieren werd gehalveerd, halfvolle melk in plaats van volle melk. Dat dat synthetische spul gezonder was dan roomboter en kaas ging er bij echt niet in. Wat weet je nou helemaal van voeding als je 12 jaar oud bent ? Ik heb boter en gewone kaas geëist. Dat mocht zowaar alleen moest ik het wel zelf halen. Toen achteraf bleek dat die synthetische zooi veel slechter was dan natuurlijke produkten moest ik wel heel hard lachen. Zelfs een uitsmijter met 4 eieren eens in de week was geen enkel probleem.

Vet is helemaal niet slecht, sterker nog, je hebt het nodig. Zelfs dierlijk vet is niet slecht mits je het in normale hoeveelheden eet. Niet verzadigd vet maar transvet is het grootste probleem.  http://www.fonteine.com/transvetzuren.html

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Humm... Petje af voor die 12-jarige toen ;-)

honden page profiel KoeiKoei

honden foto van Koei

Even off topic:

Besteden we ook zo veel aandacht aan de opvoeding van kinderen als aan honden?

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Koei, ik heb geen kinderen, wel een hond en die moet netjes opgevoed worden.


En gezond eten, nou... ongezond eten we zeker niet, maar gezond zou ik het ook niet noemen. 75% van wat we eten is vers door de band genomen. ik maak vers in grote porties en vries het in. maar in drukke periodes zoals nu, dan komt er vaker kant en klaar vers voor ons op de tafel :-D

honden page profiel T&dogsT&dogs

honden foto van T&dogs

Onze honden krijgen inderdaad vers vlees , maar zelf let ik eigenlijk niet zoveel op mijn voeding .. ik eet gewoon wat mijn moeder maakt haha ( groente zit er bijna altijd bij , als we patat eten zit daar natuurlijk geen groente bij haha ).
En ik eet ook vaak fruit.

Maar bij mij maakt het niet echt uit wat ik eet, ik kan zo vet en veel eten als ik wil .. maar ik kom bijna niets aan.

honden page profiel Irene Emma. Irene Emma.

honden foto van Irene Emma.

" Onze honden krijgen inderdaad vers vlees , maar zelf let ik eigenlijk niet zoveel op mijn voeding .. ik eet gewoon wat mijn moeder maakt haha ( groente zit er bijna altijd bij , als we patat eten zit daar natuurlijk geen groente bij haha ).
En ik eet ook vaak fruit.

Maar bij mij maakt het niet echt uit wat ik eet, ik kan zo vet en veel eten als ik wil .. maar ik kom bijna niets aan. "


Je bent nu nog jong,vanaf je veertigste kan je niet meer alles eten.....
Ook slanke mensen hebben een te hoog cholesterolgehalte en dichtgeslibde aders.

Ik kon vroeger ook alles eten nu niet meer,moet nu keuze maken van wat wel en niet.
Door nu minder te eten 8 kilo afgevallen.Door weinig te bewegen (knie) 7 maanden niets gedaan,15 kilo aangekomen,ben weer op de helft van de weg terug. Wij eten ons hele leven samen al gezond.

honden page profiel Irene Emma. Irene Emma.

honden foto van Irene Emma.

" Even off topic:

Besteden we ook zo veel aandacht aan de opvoeding van kinderen als aan honden? "


Daar zit nogal een verschil in zeg.Tuurlijk besteden we alle tijd van de wereld aan onze kinderen en maken we ons nog steeds zorgen al zijn ze al jaren de deur uit,het blijven je kinderen.
Ik vind je vraag een beetje vreemd,een hond is geen kind!!

honden page profiel T&dogsT&dogs

honden foto van T&dogs

"

Je bent nu nog jong,vanaf je veertigste kan je niet meer alles eten.....
Ook slanke mensen hebben een te hoog cholesterolgehalte en dichtgeslibde aders.

Ik kon vroeger ook alles eten nu niet meer,moet nu keuze maken van wat wel en niet.
Door nu minder te eten 8 kilo afgevallen.Door weinig te bewegen (knie) 7 maanden niets gedaan,15 kilo aangekomen,ben weer op de helft van de weg terug. Wij eten ons hele leven samen al gezond. "


okee, nooit geweten eigenlijk .. ik eet nu ook niet alles hoor maar het was bewijs van spreke , ik eet niet zo graag continu fast food, snacks etc.(dat moest ik wel 5 dagen in londen .. en elke avond at ik nog wel genoeg hoor , maar wel telkens iets minder omdat ik het gewoon zo vaak had gegeten), spruitjes zijn mijn lievelingseten haha O-) en ik eet gewoon vaak groentes en fruit ( vind het ook gewoon lekker )

honden page profiel T&dogsT&dogs

honden foto van T&dogs

nog even een off-topic :

moet dit niet in de koffiehoek ? aangezien het over mensen gaat ?

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

Respect voor diegene die zo bewust  omgaan met zijn of haar eigen eten! Hein, vooral sterkte, en natuurlijk dat je maar lang en met zo min mogelijk pijn van je hond mag genieten natuurlijk. Heb je een tekkel?
Ik ben dit topic gestart, omdat 't me verbaast dat een topic zo lang kan bestaan. Een topic met voornamelijk het dagelijkse menu van de viervoeter daarin vermeld. Er zou eens zoveel aandacht moeten zijn voor wat wij dagelijks eten O-), maar dat zal w.s. niet zo lang bestaan.

honden page profiel T&dogsT&dogs

honden foto van T&dogs

" Respect voor diegene die zo bewust  omgaan met zijn of haar eigen eten! Hein, vooral sterkte, en natuurlijk dat je maar lang en met zo min mogelijk pijn van je hond mag genieten natuurlijk. Heb je een tekkel?
Ik ben dit topic gestart, omdat 't me verbaast dat een topic zo lang kan bestaan. Een topic met voornamelijk het dagelijkse menu van de viervoeter daarin vermeld. Er zou eens zoveel aandacht moeten zijn voor wat wij dagelijks eten O-), maar dat zal w.s. niet zo lang bestaan. "


we hebben in de koffiehoek :

- wat eten we vandaag
- wat lunchen we vandaag
- wat ontbijten we vandaag

die zijn nu helaas wel een beetje gezakt, maar ze draaide heel goed ;-)

http://www.hondenpage.com/hondenforum/117413/wat-eten-we-vandaag-deel-3.php

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

Een hond is geen kind, ik heb echter nooit van iemand gehoord of gelezen die dagelijks vermeld wat zijn of haar kind eet, en dat is misschien maar goed ook O-). De vraag is dan, waarom dat hier wel gebeurt met je hond ...

honden page profiel Irene Emma. Irene Emma.

honden foto van Irene Emma.

" nog even een off-topic :

moet dit niet in de koffiehoek ? aangezien het over mensen gaat ? "


Nee, Koei begint de vergelijking te maken met kinderen,dat is off topic.

honden page profiel ShantiShanti

honden foto van Shanti

" Een hond is geen kind, ik heb echter nooit van iemand gehoord of gelezen die dagelijks vermeld wat zijn of haar kind eet, en dat is misschien maar goed ook O-). De vraag is dan, waarom dat hier wel gebeurt met je hond ... "



Dat topic wat je bedoelt, daarin worden ook een heleboel adviezen gegeven en vragen gesteld, het is echt niet alleen maar over wat de honden die dag gegeten hebben.
En ja, ik zet er bijna elke dag neer wat Shanti eet, waarom, tja geen idee. Maar er is in de koffiehoek ook een topic over wat wij zelf eten, nee daar doe ik dan weer niks mee.


Qua cholesterol, het probleem is dat er twee soorten cholesterol zijn. Een moet inderdaad laag zijn, en de ander moet hoog zijn. Echter worden ze als een getest bij de huisarts.
Zo had iemand van dat voedingsgedoe waar mijn moeder veel mee doet een te hoog cholesterol volgens de arts. Zij wilde toen een aparte test doen, veel gedoe maar daar kwam wel uit dat er helemala niks mis was met haar cholesterol, degene die laag moest zijn was en laag en degene die hoog moest zijn was hoog.

honden page profiel Golden Girls Golden Girls 3 doggies

honden foto van Golden Girls

" Ik eet gezond . dat moet wel wil ik nog genieten van mijn Lobke. eet sinds twee jaar veel groenten en fruit heb wel moeite met blad groente zoals porcelein spinazie en andijvie ook witlof vind ik niet lekker eet bewust wel deze groente nu wel met lange tanden verder eet ik weinig vlees en als ik dit eet is het in ieder geval ggen mestkip of koe alleen biologisch,s verder snoep ik weinig bak vaak zelf mijn brood, dan weet ik wat er in zit. nu nog stoppen met drop eten dat mag niet vanwege de tehogebloeddruk en wat meer lopen zou ook goed zijn. vanavond drie straten ver gelopen zonder pijn we gaan vooruit groeten Hein. "


Daar ga je ook dood aan als je dat eet! ;-)

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

Topic gaat op slot, ivm met niet hondgerelateerd onderwerp.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Eten wij net zo gezond als onze hond? En als dat niet zo is, waarom niet." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Tandjes Wisselen - Pijn Verzachten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^