vuurwerk angst voor volwassen hond en pup.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ik ben lid van de nnfc. en kreeg dit thuis vandaag, laat ik jullie ook van profiteren. doe er je voordeel mee. :-D

tips bij vuurwerkangst.

Oud & Nieuw betekent voor veel huisdieren een angstige periode, Asl eigenaar is het erg vervelend om uw huisdier zo angstig te zien. hoe kunt u uw huisdier helpen ?
Hieronder volgen enkele tips voor de aanpak van vuurwerkangst bij de hond en de kat.

Lange termijn aanpak.

Wanneer u als eigenaar ruim van tevoren wilt gaan trainen met uw huisdier dan kan dit aan de hand van een speciale cd met geluiden.
er zijn verschillende cd,s op de markt.
de hond of kat krijgt het geluid van vuurwerk geleidelijk te horen.
Uiteraard begint u met het zacht afspelen van de cd. Wanneeer er niet met angst wordt gereageerd op het geluid, kan dit worden beloond met spel, voer of êxtra| aandacht,.
Vervolgens kan het geluid iets harder worden gezet.
Deze training âfhankelijk van uw huisdier| kan zo,n 6 weken in beslag nemen.
Voor honden kan het zinvol zijn om extra aandachttrainignen en appeltrainingen te doen, zodat uw hond meer vertrouwen krijgt in u en de omgeving. Deze aanpak kan worden ondersteund met meddicijnen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "vuurwerk angst voor volwassen hond en pup. " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Rond de jaarwisseling zal er een hoop geknal zijn. Hieronder enige tips om de hondenbezitter en zijn hond enigszins op weg te helpen om deze knallende avond door te komen ......

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Laat uw hond op oudejaarsavond ruim op tijd uit, kies een uitlaatgebied waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Wanneer uw hond moe is, is hij minder geneigd op de knallen te lette.....

Zorg dat uw hond gechipt is en dat de chip aan uw adres gekoppeld is . Doe de hond daarnaast een penning of kokertje aan de halsband, met uw telefoonnummer . Iedere vinder van de hond kan u dan direct bellen, mocht de hond in paniek vluchten......

Maar houdt uw hond aangelijnd, zodat de hond niet uit paniek weg kan vluchten bij het horen van een harde knal.
een goed zittend, hondvriendelijk tuig kan een goede keus zijn, wanneer uw hond zich uit een halsband worstelt bij paniek.....

Ontloop groepjes mensen , die mogelijk vuurwerk bij zich hebben....

Houd uw hond met je jaarswisseling binnen. Sluit ramen en gordijnen. Maskeer de geluiden van buiten door de radio en tv aan te zetten {let wel op dat het geen prgramma is met harde geluiden}

Laat honden die nog niet bang zijn niet samen met andere honden die bang zijn of bij mensen die zelf angst hebben voor vuurwerk. Honden die niet angstig zijn, kunnen de angst van anderen bemerken en daardoor zelf ook onzeker of angstig worden...

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Laat uw hond niet alleen , dat kan tot zeer traumatische ervaringen leiden. Blijf bij de hond en blijf rustig. De hond heeft zodoende het meeste steun an u. Voor veel honden is een vertrouwde omgeving de beste keus. Eventueel kan een omgeving met aanzienlijk minder vuurwerk een betere verblijfplaats zijn tijdens de jaarwisseling....

Laat uw huisdier zelf een rustig plekje zoeken en creeer verschillende keuzemogelijkheden.

probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven...

bij gewenst gedrag, dus geen vertoon van angstgedrag, kan uw huisdier beloond worden d.m. voer, spel of aandacht.


Probeer uitingen van angstgedrag te negeren. Niet omdat steun geven niet helpt, maar wel om eventuele problemen met aangeleerd angstgedag later te voorkomen. U steunt uw dier overigens ook door het preventief af te leiden en samen te spelen, of door er simpelweg te zijn. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en toespreken als hij zit te trillen van angst.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Kiest u voor medicatie om een angstige hond door de jaarwisseling heen te helpen, overleg dan met uw dierenarts over de mogelijkheden. De hondenbescherming, raadt het gebruik van de stof ACEPROMAZINE af, omdat dit juist de gevvoeligheid voor geluid lijkt te vergroten, terwijl de hond zijn angst door de uitwerking van het spierverslappend middel niet meer kan uiten.

Bron..www.de hondenbescherming.nl

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Doe er wat mee met de tips, begin ruimschoots van te voren met de tips als je een angstige hond hebt.

minstens zes weken lang.

Gast (Gast)

Duidelijke uitleg, maar trainen voor sommige honden werkt gewoon niet. Hier heb ik een hond die binnen totaal niet bang is voor vuurwerk, maar die we buiten niet uit kunnen laten, en dan een paar weken lang, omdat het vuurwerk niet alleen met oudjaar wordt afgestoken helaas! Hij gaat in de vluchtstand en wil alleen maar weg, ik zie er eerlijk gezegd nu al tegen op omdat ik het zo zielig vind en voor ons is het ook niet te doen bijna.
Ik ben nu begonnen met Telizen, eens kijken of dat wat doet, ik ga het Thundershirt bestellen en vorig jaar kreeg ik NA oud en nieuw Alprazolam, omdat hij nog steeds heel erg gestresst en bang was buiten. Ik heb weken moeten trainen om weer een beetje normaal met hem buiten te lopen, alles was in zijn ogen gevaar en eng. Lang verhaal, maar nu vraag ik me af of Alprazolam hetzelfde medicijn is als jij hierboven noemt, ik wil niet iets geven wat dus niet goed is!

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

gast, zoek het eens op wat er in zit in ALPRAZOLAM en vergelijk het met ACEPROMAZINE.....ik zal het ook eens opzoeken voor je.


Alprazolam behoort tot de benzodiazepinen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

beiden is het spierverslappend, of dat nou wel zo goed is ?

Gast (Gast)

Vreemd dat de dierenarts dit vorig jaar dan aan raadde, met de opmerking erbij dat dit echt heel goed spul was en niet datgene wat vroeger altijd gegeven werd.
Ik zal me er eens in verdiepen wat er in zit, klinkt wel een beetje hetzelfde.

Gast (Gast)

Dit vond ik op internet:
Alprazolam geeft een minder heftige sedatie/sufheid dan Acepromazine

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

" Duidelijke uitleg, maar trainen voor sommige honden werkt gewoon niet. Hier heb ik een hond die binnen totaal niet bang is voor vuurwerk, maar die we buiten niet uit kunnen laten, en dan een paar weken lang, omdat het vuurwerk niet alleen met oudjaar wordt afgestoken helaas! Hij gaat in de vluchtstand en wil alleen maar weg, ik zie er eerlijk gezegd nu al tegen op omdat ik het zo zielig vind en voor ons is het ook niet te doen bijna.
Ik ben nu begonnen met Telizen, eens kijken of dat wat doet, ik ga het Thundershirt bestellen en vorig jaar kreeg ik NA oud en nieuw Alprazolam, omdat hij nog steeds heel erg gestresst en bang was buiten. Ik heb weken moeten trainen om weer een beetje normaal met hem buiten te lopen, alles was in zijn ogen gevaar en eng. Lang verhaal, maar nu vraag ik me af of Alprazolam hetzelfde medicijn is als jij hierboven noemt, ik wil niet iets geven wat dus niet goed is! "


De cd kan wel wat helpen maar verhelpt niet alles natuurlijk,de geur /flitsen en luchtdruk die achter een knal zitten,zitten niet inbegrepen bij de cd O-)

Ik weet niet hoe je hebt geoefend of hoe je het hebt gedaan?
Met de cd is het mogelijk om je hond ander gedrag aan te leren,te gaan spelen,koek laten zoeken,of uit dingen(oude handschoenen,doosjes,oude sokken,oude sjaals enz enz)koek te laten halen.
Dus niet alleen aan het geluid van de cd knallen laten wennen,maar ook leuke dingen gaan doen,dingen die hem blijer maken(samen spelen,werken) of geruststellen(zoeken naar iets lekkers ,het snuffelen en kauwen werkt ook rustgevend)
Dus als je dit ook elke dag doet,dan ga je conditioneren dat hij ander gedrag mag/kan laten zien/voelen zodra hij dit hoort.

Voor buiten kan idd nog heel naar zijn ookal vinden ze het in huis heel makkelijk verwerkbaar.
Voor buiten kun je ook lekkers strooien.
Maar eerst moet je kijken of je contact kunt maken met je hond of hem enig sinds kan kalmeren door lijfelijk contact,omarming.Ondersteuning bieden.

Wat doe je nu precies als hij buiten zo bang is en wilt vluchten?

Gast (Gast)

@Soraya
Binnen speel ik en doe andere leuke dingen met hem tijdens de cd. Het doet hem niks.

Buiten kan ik echt niks doen met hem, afleiden lukt niet, iets lekkers neemt hij echt niet meer aan, terwijl hij wel voedsel gevoelig is. Contact lukt niet, en als het lukt is dat weer snel verdwenen om toch weer in die vlucht modus te gaan. Hij gaat erg trekken, staart tussen de benen, laag op de grond en vertoont vlucht gedrag. Ik probeer dat rustig te corrigeren en hem af te leiden, snoepje op de grond gooien etc, ik ging voorheen niet terug naar huis, probeerde de wandeling leuk te laten beëindigen, maar het geeft zoveel stress dat ik beter naar huis kan gaan, maar of dat het juiste is? Dat omarmen is nog wel een goede tip, steun geven. Ik ga binnenkort oefenen met een speelgoed pistooltje met klappertjes.

honden page profiel PipaPipa 3 doggies

honden foto van Pipa

Binnen oefenen als het donker is met flitsende zaklamp en later sterretjes (ook meteen gewenning kruitdampen) . Klappertjes idd.

Eventueel steun geven (naast je zitten en aaien).

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

" @Soraya
Binnen speel ik en doe andere leuke dingen met hem tijdens de cd. Het doet hem niks.

Buiten kan ik echt niks doen met hem, afleiden lukt niet, iets lekkers neemt hij echt niet meer aan, terwijl hij wel voedsel gevoelig is. Contact lukt niet, en als het lukt is dat weer snel verdwenen om toch weer in die vlucht modus te gaan. Hij gaat erg trekken, staart tussen de benen, laag op de grond en vertoont vlucht gedrag. Ik probeer dat rustig te corrigeren en hem af te leiden, snoepje op de grond gooien etc, ik ging voorheen niet terug naar huis, probeerde de wandeling leuk te laten beëindigen, maar het geeft zoveel stress dat ik beter naar huis kan gaan, maar of dat het juiste is? Dat omarmen is nog wel een goede tip, steun geven. Ik ga binnenkort oefenen met een speelgoed pistooltje met klappertjes. "


Het is heel lastig om om te buigen ,maar ook niet geheel onmogelijk...mijn hond is nu bijna 5 jaar en zijn we nu toe aan de 5e oud en nieuw,incl 1 a 2 maanden al eerder wat geknal.
De eerste 3 keer heb ik gedaan wat ik steeds las...negeren..en ook de cd geprobeerd,maar ook verkeerd.

Vorig jaar besloot ik het helemaal om te gooien,overdag een lange wandeling van 2 uurtjes,en dan nog 2 keer naar buiten voor een plas,soms lukte 1 van die 2 keer toch om nog 10 minuten in de buurt te lopen.Dus het stress niveau zo laag mogelijk houden zeg maar.

Verder gesteund door omarming.Even samen tot rust komen op die plek.Even alle namen doornemen van alle favorieten honden vrienden en mensen.Dan uitdagen tot spel en een beetje samen druk doen,om wat stress kwijt te raken(gelukkig doet ze dan ook vaak de vacht uitschudden,wat ook staat om die spanning weg te werpen),stukje rennen en plots stoppen,dat helpt mijn hond allemaal om weer terug op aarde te komen en weer op mij te letten.
Dan kun je ook nog wat koek strooien in het gras.

Ook gebruikte ik vorig jaar: snuifflesjes van de klassieke homeopaat(niet uit de winkel),zylkène in de December maand.Heeft ook zeer goed geholpen,beide natuurlijke producten.

honden page profiel GoldensGoldens 3 doggies

honden foto van Goldens

luna is ook bang.. dank voor de tips! ze was het eerste jaar totaal niet bang, nu buiten voor de knallen. hoop dat het ditjaar beter gaat maar ben benieuwd! indedaad een aantal weken dat i op de heenweg een hond mee moet ´sleuren´ en terug weg bijna moet rennen... gelukkig gaat het binnen heel goed!

honden page profiel GoldensGoldens 3 doggies

honden foto van Goldens

Luna is paniek wil eerst wegrennen maar als ik haar terug krijg naast me en weer gewoon redelijk goed lopend blijft ze erg gestressed en ik kan voor mijn gevoel nog 5 uur doorlopen maar die stress houdt ze.. ook als ik even stop en eventueel hand tussen de schouderbladen... Misschien hiervoor nog tips?

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Goh, het verhaal van Gast lijkt wel héél erg op dat van Mellow.
Al blijft het bij ons beperkt tot alleen oudjaar.
Oké, de dagen ervoor schrikt ze ook van de knallen, maar kunnen we redelijk wandelen.

Met oudjaar zelf zijn we drie keer de bebouwde kom uit gegaan.
De wandeling langs de dijk (auto's die met 100 km/u langs scheuren) doet haar niks.

In huis is ze wat gespannen, maar als we naast elkaar zitten gaat het best redelijk.

Ik hoop in ieder geval dat het dit jaar hetzelfde zal gaan óf beter natuurlijk.
Al vrees ik dat dat laatste niet het geval zal zijn, gezien het feit dat het al weer een tijd niet zo geweldig gaat en ze zich deze week helemaal wezenloos is geschrokken van een klappende ballon en een leeg flesje wat door een auto werd plat gereden.
Echter, ze hersteld wel wat sneller van haar paniekmoment, al wil ze nog steeds NAAR HUIS!

De cd doet helemaal niks bij haar, ze kijkt even op ("wie stoort mij in mijn slaap?" ;-)) en slaapt weer verder.

Oudjaar valt dit jaar op een maandag, is misschien wel positief, want mijn vriend laat haar door de weeks altijd rond zeven uur 's morgens uit, denk dat het dan nog wel rustig is. En de rest van de dag brengen we lekker samen door, 's middags lekker naar het bos en 's avonds met z'n drietjes (en een dubbele lijn) een dijkje op (stikdonker, best eng, maar wel rustig).

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

begin tijdig, en niet de laatste twee weken voor de jaarswisseling.

lukt het je niet ? vraag hulp zodat je er aan kan werken, twee weten meer dan een.

er worden cursussen gegeven, op scholen, speciaal voor vuurwerk angst, vraag daar naar. en die beginnen nu al.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "vuurwerk angst voor volwassen hond en pup. " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Wanneer naar het pension?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^