nieuwe leefregels nieuwe pup of eerst wennen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Amigo en K.C.Amigo en K.C.

honden foto van Amigo en K.C.

Hoi Hoi,

Zoals sommigen weten heb ik een herplaatser van 15 weken in huis. Ze is erg onzeker en hangt ontzettend aan mij. Ze is er nu 1 week.
Nu vraag ik me of je haar eerst laat kijken naar de leefregels in huis of dat je ze meteen consequent hanteert.
Het klinkt misschien gek , maar ze is erg onzeker en als ik zeg Kaycee nee bij bijvoorbeeld de trap op lopen gaat ze erg hard piepen en de staart tussen de benen. ook met het riempje omdoen gaat amigo bijvoorbeeld eerst zitten en dan de riem om , maar ze is nog zo klein...
Ook op 2 voetjes staan en de andere twee op de bank. Het mag niet , maar zeg je nee (Op een normale toon geen schreeuwen ofzo) dan is ze weer doodsbang...

Ik twijfel dus of ze eerst aan ons moet wennen en dat ik dan regels ga stellen en hanteren of dat ik dit moet doorzetten...

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "nieuwe leefregels nieuwe pup of eerst wennen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Regels wel, je methode aanpassen.

honden page profiel Amigo en K.C.Amigo en K.C.

honden foto van Amigo en K.C.

Welke methode zou jij dan toepassen?

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

je kan het beste wel de regels handhaven, maar inderdaad op een andere manier.

ten eerste lijkt het alsof de hond een heel negatieve associatie heeft met het woord 'nee' het kan handig zijn om een ander woord te kiezen waar ze misschien nog niet zo'n sterke associatie mee heeft, bijvoorbeeld 'foei'.

verder zou ik veel gebruik maken van koekjes om haar letterlijk te 'sturen' hou een koekje voor haar neus, en leid haar zo de bank af.
(dus als ze met pootjes op de bank staat, kan je rustig 'foei' zeggen, en dan eraf leiden met het koekje, en vervolgens zeggen dat ze braaf is als ze op de grond staat en het koekje geven)

ook als ze moet zitten, kan je haar met een koekje in de zithouding sturen, dan koekje geven en riempje omdoen.

verder lijkt het me in dit geval belangrijk dat je vooral vertelt wat ze wel goed doet. dus als ze in die zit houding is terwijl je het bandje om doet, vertel haar dan ook hoe goed ze is, of als ze naast de bank komt staan voor een knuffel, vertel haar dan dat ze zo braaf is.

als ze echt heel onzeker is, zou ik het gebruiken van negatieve woorden als 'nee' en 'foei' tot het minimum beperken.

honden page profiel Annet & SamAnnet & Sam

honden foto van Annet & Sam

Ik denk ook vooral positief belonen.. koekjes om af te leiden.. Maar ik weet het.. het woordje nee of foei is heeel verleidelijk om te gebruiken.. (de koekjes zijn hier momenteel niet aan te slepenO-))

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

een week, geef de tijd om aan elkaar te wennen, en tuurlijk moet je conseqwent zijn, maar wees daar voorzichtig mee, de regels kent de hond nog in het geheel niet.

geef ze een plekje in huis, geef ze geborgenheid, en conseqwent zijn, veel geduld en liefde, daar bereik je veel mee. eerst aan elkaar wennen. :-D

wennen en goeie regels kunnen best samen gaan, alleen moet de hond ze wel kennen en begrijpen, vandaar heel veel geduld en geborgenheid geven.

honden page profiel PawsPaws

honden foto van Paws

Ik zou gelijk de regels hanteren want anders wordt het erg verwarrend voor de hond als je later opeens strenger gaat zijn. Dan voelt het dubbel verwarrend voor haar.  Je kan het commando nee eerst nog niet gebruiken maar haar gewoon van de bank duwen en met je lichaamstaal duidelijk zijn.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Ik was al bang dat je ging vragen hoe;-). Ik zou voor het tegen de bank staan Relax on a mat gebruiken waarbij de hond leert dat zijn eigen bedje/plek de beste plek is om te zijn. 
Ik ga er zowiezo vanuit dat je dingen niet zozeer moet verbieden alswel dat je wat je daarvoor in de plaats wil zien moet belonen en ook dat gewenste gedrag moet leren zien. 
En voor de trap zou ik ervoor zorgen dat je pup er niet bij kan, traphekje of puppyren. 
Het gebruik van "nee" , of misschien jouw gebruik daarvan, ik weet niet hoe indrukwekkend/eng je bent op dat moment, is te zwaar voor je pup. Dus je zal iets anders moeten verzinnen. Dat is 1 van de moeilijkste dingen aan een nieuwe hond, je moet helemaal overnieuw ervaren wat werkt voor je nieuwe hond, als dat niet hetzelfde is als wat voor je huidige/vorige hond(en) werkt, ga je het een beetje moeilijk krijgen met een nieuwe weg vinden. Omdat sommige dingen nogal vastgeroest zitten. Ik liet mijn whippet na 2 jaar soms nog wel eens los in onze katrijke buurt, geen goed plan maar ik was wel ruim 20 jaar gewend geweest dat te kunnen doen.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ik zou ook meteen de regels van het huis hanteren, maar regels hoeven toch helemaal niet dwingend of beangstigend te zijn?
Ipv een 'nee' te gebruiken bij iets wat ze NIET mag doen, kan je op dat ogenblik iets van haar vragen wat ze WEL mag doen.
Bijvoorbeeld: ze mag de trap niet op. Ipv een 'nee' te zeggen, kan je toch evengoed een 'blijf' onderaan de trap oefenen? Beloon haar elke keer ze dit goed doet. Zo is het onderaan de trap blijven niks negatiefs.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "nieuwe leefregels nieuwe pup of eerst wennen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Pupje bijt
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^