Is 't nu wel gezond zo'n naakthond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Ik bedoel, ze hebben geen vachtje etc. Gewoon een vraagje hoor, no offense :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Is 't nu wel gezond zo'n naakthond?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel SimoneSimone

honden foto van Simone

Geen idee, maar op zich geen vreemde vraag.
Hondenrassen zijn ooit ontstaan door het kruisen van bepaalde stamrassen. Vraag me af uit welke kruising ze een naakthond hebben gekregen.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" Ik bedoel, ze hebben geen vachtje etc. Gewoon een vraagje hoor, no offense  :-) "

Ik weet niet wat je bedoelt met etc maar  ja hoor, is niks mis mee. Dat is gewoon genetica.
Net zoals dat sommige honden een langharige vacht hebben en andere korte haren.

Het is wel zo dat het gebitsgen in combinatie staat met het haargen wat betekend, hoe naakter de hond hoe slechter diens gebit. Oftewel een true hairless zal nooit een compleet gebit hebben, daarentegen kan een hairy hairless wel een aardig goed gebit hebben. Kwestie van goed fokken dus om dit ras gezond te houden maar dat gebeurt gelukkig over het algemeen wel. Vandaar ook dat powderpuffjes (behaarde Chinese Naakthondjes, zoals onze Elphaba) gewoon zijn toegestaan binnen ons ras en ook zelfs nodig zijn om het ras gezond te houden (hoewel naakt x naakt fokken ook is toegestaan hoor, doe je dit echter te lang dan kan het gebit hier wel onder gaan lijden vandaar dat af en toe een puffje in zetten wel aan te raden is binnen dit ras, puffjes dienen immers wel een compleet correct gebit te hebben en dragen ook het naaktgen waardoor ze wel naakte pupjes kunnen geven).

De naakthondjes die je de 'world's ugliest dog contest' ziet winnen zijn vaak niet raszuiver en/of zeer slecht gefokt. Die tong uit hun bek, scheve tanden en al die puistjes... Dat is een nachtmerrie voor een naakthondfokker. Een gezonde naakthond dient er absoluut niet zo uit te zien en heeft ook over het algemeen niet/nauwelijks vacht/huidproblemen en/of gebitsproblemen. Is dus allemaal een kwestie van goed/gezond fokken, helaas bestaat er echter een erg negatief en onjuist beeld over naakthondjes bij de meeste mensen wat veel misverstanden veroorzaakt.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" Geen idee, maar op zich geen vreemde vraag.
Hondenrassen zijn ooit ontstaan door het kruisen van bepaalde stamrassen. Vraag me af uit welke kruising ze een naakthond hebben gekregen. "

Mensen denken vaak dat er bewust op een 'verkeerd' gen is doorgefokt dat per ongeluk naar boven kwam bij andere rassen/kruisingen maar dat is onjuist. Naakthonden bestaan al jarenlang. Het is wel zo dat de Chinese Naakthond zeer waarschijnlijk afstamt van grotere naakthonden en met behulp van kleine rassen tot het formaat is gekomen dat het tegenwoordig de dag is.
Maar hoe 'naakthonden' in z'n algemeenheid ooit zijn ontstaan kan ik je geen antwoord op geven helaas. Weet ook niet of daar wel een antwoord op is eerlijk gezegd ;-).

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

@ Wichita
Dankjewel voor je antwoord! Nu heb ik nog 1 vraagje (misschien beetje dom, maar oké) maar verbranden ze nu niet zonder vacht of hebben ze een "beschermlaagje" over zich?

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

http://www.naakthonden.nl/Mexicaanse_Naakthond/?id=Verzorging

Hierin staat een stukje over de naakthond en de zon :-)

Misschien heb je er wat aan. Anders even verder googelen op "naakthond" en "zon" :-)

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Al kan ik me voorstellen dat wanneer een hond aan een zonnebrandcrème gaat likken... dit ook niet gezond is. Afschermen lijkt me dan beter :-)

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" @ Wichita
Dankjewel voor je antwoord! Nu heb ik nog 1 vraagje (misschien beetje dom, maar oké) maar verbranden ze nu niet zonder vacht of hebben ze een "beschermlaagje" over zich? "

Ze verbranden zeker. Net zoals mensen en varkens... Hangt wel van de huidskleur af. De rossige typjes (babyroze huidskleur) verbranden veel eerder dan hun donkere soortgenoten maar met de zon van afgelopen week bijvoorbeeld moet je een naakthond goed beschermen tegen de zon ja.
Daarom vergt de huid en vachtverzorging van een Chinese Naakthond ook veel meer werk dan dat de meeste mensen denken. Het is niet alleen scheren wat bij sommige hondjes moet, maar inderdaad dus ook zonnebrandbescherming (gewoon met zonnebrandcrème net zoals bij mensen) en ook bescherming tegen een vettige huid etc. Naakthondjes moeten dus ook regelmatig in bad (gescrubd worden ook) omdat zij niet zo een vacht/huid hebben als andere honden.
Is dus een heel ander type hondje als de gemiddelde hond maar dat maakt ze nog niet ongezond. Alleen anders dat wel :-).

En mocht je het willen weten... Ja in de winter hebben ze dus ook wel eens bescherming nodig tegen de kou. Ze kunnen best wel wat hebben hoor daar niet van (zeker als ze in beweging blijven), maar goed ze hebben niet de vetlaag en vachtbescherming die andere hondjes hebben daarom zullen ze in de winter ook liever lekker warm binnen bij de kachel onder een dekentje liggen dan buiten in de sneeuw aan het spelen zijn. Powderpuffjes hebben hier allemaal wel wat minder last van dan hun naakte soortgenootjes maar ook die hebben maar een erg dunne vacht dus ook die moeten soms beschermd worden tegen de zon (met name de oortjes dan en hun naakte nek/snoetje als deze geschoren is) en/of kou.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" Al kan ik me voorstellen dat wanneer een hond aan een zonnebrandcrème gaat likken... dit ook niet gezond is.  Afschermen lijkt me dan beter :-) "

Precies is of een t-shirtje aan of crème op maar dan moet je opletten dat ze niet gaan likken. Nu is het ook wel een kwestie van gewenning hoor... Je zult dus eerder naakthondjes tegenkomen ingesmeerd tegen de zon dan in een t-shirtje tegen de zon maar het gebeurt beide ja.

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Dankjewel voor de antwoorden!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

WHICHITA..... heb ik ook een vraagje, naaktkatten zweten wel, die gaan een keer in de week in bad , afspoelen, omdat ze zweten, is dat ook bij naakthondjes ? dat ze andere zweetklieren hebben dan honden met vachten ?


of dom van me ?

honden page profiel flowyflowy

honden foto van flowy

en hebben naakthonde wel een thymus?of missen ze die net als naaktmuizen?

honden page profiel SimoneSimone

honden foto van Simone

Vragen stellen is nooit dom ;-)

honden page profiel MYRIAMMYRIAM

honden foto van MYRIAM

onze naakthond likt niet aan de zonnebrand , je moet het wel goed insmeren hoor.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" naaktkatten zweten wel, die gaan een keer in de week in bad , afspoelen, omdat ze zweten, is dat ook bij naakthondjes ? dat ze andere zweetklieren hebben dan honden met vachten ? "


Ja Chinese Naakthonden zweten idd ;-). Is dan ook een van de redenen dat ze regelmatig in bad moeten.

" Vragen stellen is nooit dom "


Helemaal mee eens ;-)

" hebben naakthonde wel een thymus? "


Eerlijk gezegd zou ik dat niet weten. Maar ik ga uit van wel want het enige 'missende' bij naakthonden wat bij mij bekend is zijn haren en soms dus gebitselementen.

" onze naakthond likt niet aan de zonnebrand , je moet het wel goed insmeren hoor. "


Wist niet dat je ook een naakthond hebt. Wat leuk zeg! Welk ras?

honden page profiel flowyflowy

honden foto van flowy

oh jammer dat je dat niet weet.
want naakt muizen, ratten, cavia's en katten missen hem namelijk wel.
maar deze dieren zijn bijna zo goed al helemaal naakt.
op wat donsjes hier er daar.
en een naakt hond heeft een kuif en harige poten en staart.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" oh jammer dat je dat niet weet.
want naakt muizen, ratten, cavia's en katten missen hem namelijk wel.
maar deze dieren zijn bijna zo goed al helemaal naakt.
op wat donsjes hier er daar.
en een naakt hond heeft een kuif en harige poten en staart. "

De meeste naakthonden hebben overal haar (alleen de true hairless niet, deze komen echter niet zo waanzinnig veel meer voor allereerst omdat ze moeilijk te fokken zijn en ook vanwege het feit dat steeds meer op gezondheid wordt gelet en deze natuurlijk meer missende elementen hebben dan medium en hairy hairless hondjes dus er vaker wordt gematched met die), alleen niet een dichte, gelijkmatige vacht vandaar dat ze geschoren worden. Maar goed dat is weer een heel ander verhaal ;-)...

Ja wil niet gaan liegen en zeggen dat ik iets zeker weet zonder het zeker te weten, maar laat ik het zo zeggen ik ga er niet van uit dat ze die missen want heb nog nooit iemand erover gehoord. Wist eerlijk gezegd ook niet dat een dier dit kon missen maar weet daarvoor ook te weinig af van naaktratten en muizen e.d.
Maar 'correct me if I'm wrong' mocht iemand het wel zeker weten O-)!

honden page profiel miekemieke

honden foto van mieke

" en hebben naakthonde wel een thymus?of missen ze die net als naaktmuizen? "

Wat is een thymus?

honden page profiel miekemieke

honden foto van mieke

"
http://nl.wikipedia.org/wiki/Thymus_%28orgaan%29 "
Dank, je! Dat is helder!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

voor mij ook, en leuk om te weten, net als naakt katten dus, :-D

is er een link naar de naaktkat ? of kan dat niet ? of andersom ? of ben ik echt onwetend ? de naaktkat zweet, en de naakthond ook, hebben ze geen verband met elkaar ?

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" voor mij ook, en leuk om te weten, net als naakt katten dus,  :-D

is er een link naar de naaktkat ? of kan dat niet ? of andersom ? of ben ik echt onwetend ? de naaktkat zweet, en de naakthond ook, hebben ze geen verband met elkaar ? "

Er zijn meerdere naakte honden en kattenrassen hè. Dus dan zul je sowieso iets specifieker moeten zijn ;-)... Maar nee ik denk dat er geen link is. Wat betreft de herkomst... Tja bij de Chinese Naakthond is daar veel onduidelijkheid over. Het is een van deze verhalen:

Over de geschiedenis van de Chinese naakthond zijn heel erg veel verschillende verhalen te vinden.
Omdat ze naakt zijn, wordt er gedacht dat ze uit een land met een warm klimaat stammen, zoals Mexico of central Afrika. Volgens het ene verhaal komen ze oorspronkelijk uit Afrika, volgens het andere komen ze uit China, wat de naam ook zou vermoeden. In vele rapporten staat dat ze de voorouders van de Mexicaanse Naakte hond zijn. In andere staat dat ze afstammen van Afrikaanse naakte honden.
Deze Afrikaanse naakte honden zouden door de Chinesen zijn geselecteerd op grootte en zo werd het ras steeds kleiner gefokt totdat uiteindelijk de Chinese naakthond ontstond.
Ook zijn er verhalen dat het ras in Amerika eind 1800 is ontdekt.

Zo zie je maar, er doen veel verschillende verhalen de ronde en helaas zal wel nooit duidelijk worden waar ze nu echt vandaan komen. Hieronder de meest waarschijnlijke verhalen.

Het Afrika verhaal gaat als volgt:
De Chinese naakthond komt oorspronkelijk uit Afrika waar ze “Afrikaanse naakte terriërs” werden genoemd.
De oude Aztecen gebruikten ze als bedwarmers en als voedsel.
De Chinese handelsschepen kwamen op hun route ook in Afrika.
Hier nam de bemanning deze honden aan boord omdat het uitstekende honden waren om het ongedierte aan boord te bestrijden.
De Chinese bemanning noemden ze “Chinese naakthond” en die naam is tot op heden gebleven. Er zijn meerdere verhalen over het feit dat de Chinese crested van origine uit China komen, maar ik heb deze verhalen gebundeld tot één verhaal omdat ze allemaal voor een groot gedeelte overeen komen.
Chinese zeilschepen voeren met de Chinese naakthonden aan boord die ze van thuis uit hadden meegenomen.
De Chinese naakthond diende vooral als ongedierte bestrijder op het schip.
Als de zeelui aan land gingen ruilden ze de op zee geboren puppies met de locale marktlui tegen eten of andere dingen.
Op die manier zou de Chinese Naakthond overal ter wereld verspreid zijn.
Spaanse ontdekkers vonden de Chinese naakthond in Mexico en delen van Centraal en Zuid Amerika.
Britse en Franse ontdekkers hebben dit ras ook in verschillende delen van Afrika en Azië gevonden tijdens de 19e eeuw.


Volgens sommige is het Amerikaans verhaal van oorsprong de juiste:
De naam Chinese Naakthond is eigenlijk een echt misser omdat in werkelijkheid het ras in Amerika is ontdekt aan het einde van de 19e eeuw.
De eerst Chinees-typische naakte honden zijn waarschijnlijk het resultaat van een kruising tussen een Xolos en verschillende langharige toy rassen.
Pas in de 1950-er jaren werd er echt getracht om een ras te creëren zoals dat er vandaag de dag uitziet.

Een Chinese naakthond wordt in andere landen ook wel: Chien Chinois à Crête, Chinesischer Schopfhund, Perro crestado chino, Perro Crestado de China, Hiina Harjaskoera, Kiinanharjakoira en Chinese Crested genoemd.

bron: Timegarden Cresteds

honden page profiel MYRIAMMYRIAM

honden foto van MYRIAM

die van mij is half naakt heeft een hanekam over de rug lopen wat we weg moeten scheren enzo hahaha

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" die van mij is half naakt heeft een hanekam over de rug lopen wat we weg moeten scheren enzo hahaha "

Medium hairless, of hairy hairless? En een Chinees Naakthondje? Of een Peruaan of Mexicaan?

honden page profiel MYRIAMMYRIAM

honden foto van MYRIAM

nee is wel een chinese naakthond met haar aan pootjes oren en snuit en een baan over de rug, ze heeft het precies gezegd,wat het orecies was, maar ben het ff kwijt sorry. volgens mij mediun hairless

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" nee is wel een chinese naakthond met haar aan pootjes oren en snuit en een baan over de rug, ze heeft het precies gezegd,wat het orecies was, maar ben het ff kwijt sorry. volgens mij mediun hairless "

Ja is medium of hairy afhankelijk van de haarlengte/dikte ;-)...
Leuk! Heb je ook een foto van de hem/haar? En komt die van een bekende fokker af?

honden page profiel MYRIAMMYRIAM

honden foto van MYRIAM

"
Ja is medium of hairy afhankelijk van de haarlengte/dikte ;-)...
Leuk! Heb je ook een foto van de hem/haar? En komt die van een bekende fokker af? "



ik heb haar in enschede gehaald deed wel shows met mama enz, maar weet het niet meer, die van mij is zonder papieren hoor. doe er voor de rest ook niks mee.

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

"
Ik weet niet wat je bedoelt met etc maar  ja hoor, is niks mis mee. Dat is gewoon genetica.
Net zoals dat sommige honden een langharige vacht hebben en andere korte haren.

Het is wel zo dat het gebitsgen in combinatie staat met het haargen wat betekend, hoe naakter de hond hoe slechter diens gebit. Oftewel een true hairless zal nooit een compleet gebit hebben, daarentegen kan een hairy hairless wel een aardig goed gebit hebben. Kwestie van goed fokken dus om dit ras gezond te houden maar dat gebeurt gelukkig over het algemeen wel. Vandaar ook dat powderpuffjes (behaarde Chinese Naakthondjes, zoals onze Elphaba) gewoon zijn toegestaan binnen ons ras en ook zelfs nodig zijn om het ras gezond te houden (hoewel naakt x naakt fokken ook is toegestaan hoor, doe je dit echter te lang dan kan het gebit hier wel onder gaan lijden vandaar dat af en toe een puffje in zetten wel aan te raden is binnen dit ras, puffjes dienen immers wel een compleet correct gebit te hebben en dragen ook het naaktgen waardoor ze wel naakte pupjes kunnen geven).

De naakthondjes die je de 'world's ugliest dog contest' ziet winnen zijn vaak niet raszuiver en/of zeer slecht gefokt. Die tong uit hun bek, scheve tanden en al die puistjes... Dat is een nachtmerrie voor een naakthondfokker. Een gezonde naakthond dient er absoluut niet zo uit te zien en heeft ook over het algemeen niet/nauwelijks vacht/huidproblemen en/of gebitsproblemen. Is dus allemaal een kwestie van goed/gezond fokken, helaas bestaat er echter een erg negatief en onjuist beeld over naakthondjes bij de meeste mensen wat veel misverstanden veroorzaakt. "


Eigenlijk is een powderpuff dus gewoon een chinees hondje, want naakt met een vacht, dat is elke hond :-D ;-)

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" ik heb haar in enschede gehaald "


Oh nee daar ken ik geen fokkers van helaas...

" Eigenlijk is een powderpuff dus gewoon een chinees hondje, want naakt met een vacht, dat is elke hond "


Nee eigenlijk is de naakthond gewoon een Chinees, Mexicaans of Peruaans hondje want ook die hebben vacht net zoals iedere andere hond ;-). Alleen ietsjes minder...
Nederland is het enige land waar dit ras zo een vreemde benaming heeft als 'naakthond'. Het ras is immers niet helemaal naakt/kaal en hoort dit ook niet te zijn nooit niet. Ze moeten altijd een crest en sokjes hebben vandaar dat de Engelse benaming Chinese Crested ook veel beter past eigenlijk. :-)

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

"

Nee eigenlijk is de naakthond gewoon een Chinees, Mexicaans of Peruaans hondje want ook die hebben vacht net zoals iedere andere hond ;-). Alleen ietsjes minder...
Nederland is het enige land waar dit ras zo een vreemde benaming heeft als 'naakthond'. Het ras is immers niet helemaal naakt/kaal en hoort dit ook niet te zijn nooit niet. Ze moeten altijd een crest en sokjes hebben vandaar dat de Engelse benaming Chinese Crested ook veel beter past eigenlijk. :-) "


Chinese crested...ik ga het onthouden, want een naakthond met haar, da's inderdaad geen naakthond :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Is 't nu wel gezond zo'n naakthond?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^