pup is vals, piept en springt op bij wandelen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

pup is vals, piept en springt op bij wandelen Poll

angstagressie (1)
 
puppy/pubergedrag (7)
 
lijnagressie (0)
 
onzekerheid bij de hond (0)
 

is het nu gewoon angstagressie, puppy/pubergedrag, lijnagressie of onzekerheid bij de hond?

angstagressie
puppy/pubergedrag
lijnagressie
onzekerheid bij de hond

honden page profiel Lizzie en SterreLizzie en Sterre

honden foto van Lizzie en Sterre

" Mijn ouders kijken idd heel anders op tegen de opvoeding die ik mijn hond wil geven. Zo wil ik commando's geven in het engels omdat de poedel niet zo goed luistert naar LIG maar wel beter luistert naar DOWN. En als mijn ouders dat horen zeggen ze dat ik normaal moet doen.
Mijn ouders op hun fouten wijzen is helemaal niet goed voor mezelf. Mijn ouders zijn streng en durven voor het minste straf geven. Zeker als ik me ga 'moeien' met de opvoeding van MIJN hond.

individuele lessen aan huis? Niet goed, onze tervuerenaar accepteert nl geen vreemde mensen in zijn territorium, ook familieleden die minder vaak thuis komen mogen niet in de tuin komen als hij buiten zit, onder toezicht gaat dat wel maar je ziet dat hij dan gefrustreert of gespannen is. "


Ben hier even gestopt met reacties lezen en wilde toch even zelf een reactie geven. Het is JOUW hond, maar je ouders bepalen hoe je 'm opvoed en of jij wel of niet naar een hondenschool kan. Jij hebt besloten deze hond erbij te nemen, dan neem ik ook aan dat in huis duidelijk is van wie de hond is en dat jij zelf de hondenschool betaald en dus ook zelf bepaald of je dit doet en hoe je dit doet. Anders had je geen eigen hond moeten nemen in het huis van je ouders, maar moeten wachten tot je op jezelf gaat wonen.

Daarnaast vind ik 't ook wat vreemd dat jullie nog 2 honden hebben genomen, terwijl de problemen met de tervuerense herder overduidelijk nog niet zijn opgelost.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "pup is vals, piept en springt op bij wandelen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel MarijkeMarijke

honden foto van Marijke

"

Ben hier even gestopt met reacties lezen en wilde toch even zelf een reactie geven. Het is JOUW hond, maar je ouders bepalen hoe je 'm opvoed en of jij wel of niet naar een hondenschool kan. Jij hebt besloten deze hond erbij te nemen, dan neem ik ook aan dat in huis duidelijk is van wie de hond is en dat jij zelf de hondenschool betaald en dus ook zelf bepaald of je dit doet en hoe je dit doet. Anders had je geen eigen hond moeten nemen in het huis van je ouders, maar moeten wachten tot je op jezelf gaat wonen.

Daarnaast vind ik 't ook wat vreemd dat jullie nog 2 honden hebben genomen, terwijl de problemen met de tervuerense herder overduidelijk nog niet zijn opgelost.
"
Ik ben nu 19, als ik moet wachten tot ik het huis uit ben, kan ik nog lang wachten want ik blijf in dit huis wonen. Ik kan nl niet goed wennen aan verhuizingen. En heb toch nog geen vriend, en ik weet dat ik de komende 5 jaar en nog geen zal hebben. (ja, ik heb op dat gebied een laag zelfvertrouwen).
De jack russel is bij ons achtergelaten door zijn eigenaar (mijn nonkel) omdat hun Border Collie door de komst van de Jack Russel alles stuk beet.

Castratie wordt uitgesteld tot hij volledig volgroeid is. We gaan dan kijken naar zijn gedrag of het werkelijk nodig is of niet.

honden page profiel DD

honden foto van D

" Ik ben nu 19, als ik moet wachten tot ik het huis uit ben, kan ik nog lang wachten want ik blijf in dit huis wonen. Ik kan nl niet goed wennen aan verhuizingen. En heb toch nog geen vriend, en ik weet dat ik de komende 5 jaar en nog geen zal hebben. (ja, ik heb op dat gebied een laag zelfvertrouwen).
De jack russel is bij ons achtergelaten door zijn eigenaar (mijn nonkel) omdat hun Border Collie door de komst van de Jack Russel alles stuk beet.

Castratie wordt uitgesteld tot hij volledig volgroeid is. We gaan dan kijken naar zijn gedrag of het werkelijk nodig is of niet.
"


Wat een geweldige familie, die weten wel hoe met honden om te gaan!

Sorry dat ik dit zeg hoor.

Ik hoop echt dat je weet wat je gaat doen met de pup. Ik vind het zo sneu voor de honden zelf!

Marijke (Gast)

ja hier ben ik weer, het baasje van Rico.
Rico is intussen bijna 1 jaar oud (nog 8 daagjes).

het opspringen bij het wandelen is verholpen.
De situatie thuis is ook verbeterd, de honden kennen allemaal hun plaats. Bruno (12j tervuerse herder) is zelfs speelser geworden en onze Jack Russel blijft liever toekijken van op een afstand.

Alleen nog problemen bij fietsers, wandelaars en joggers: bij plotse, drukke bewegingen en vreemde geluiden (denk aan personen met mentale handicap).
En vreemde honden: blaffen, uithalen en grommen zelfs bijten.

Ook naar pups want een vriendin van mij heeft een pup gekregen. (haar allereerste hond ben benieuwd wat ze doet met de opvoeding, haar ouders willen haar nl niet helpen)
ze kwam thuis aan met de pup (had ik haar nochtans afgeraden ivm onze tervuerenaar.) Nou dat zag Rico helemaal niet zitten, de pup stond op ons terras en Rico ging er licht grommend op af en hapte naar de pup (echt serieus happen).
Ik heb Rico zonder oogcontact of woorden in zijn bench gezet.
Maar toen hij er weer uit mocht reageerde hj nog feller op de pup.

Naar de border collie van mijn nonkel was dit in het begin ook, mijn nonkel zag hiervoor wel ee oplossing: elke week eens langskomen met de Border collie.
En dat heeft geholpen ook, de Border collie en Rico zijn als neefjes voor elkaar. Ze spelen vrolijk samen in onze tuin (tervuerenaar zit dan binnen omdat die de border collie aanvalt).
Ook in het veld tegenover ons huis kan ik Rico laten loslopen met de border collie van mijn nonkel.

er is dus zeker en vast verbetering.
Ben echter wel bang voor het komende jaar want was het niet zo dat een pup vanaf 1 jaar in zijn puberteit terecht komt tot die 2 of 2,5 jaar is?

honden foto van delilah, (mede)baasje van drum

waarom gelijk vals noemen :'(

honden page profiel Jenneke88Jenneke88

honden foto van Jenneke88

Ik heb niet alles gelezen, maar het lijkt mij verstandig om een gedragdeskundige in de arm te nemen. VOORAL voor de tervuerenaar!

Ik las hier ergens dat jij 19 bent en dat je ouders streng zijn en je snel straf geven... Ik wil niet heel vervelend doen, maar je bent volgens de wet volwassen. Jouw ouders hebben wettelijk geen grond meer om jou straf te geven.

Ik las ook dat het JOUW hond is. Zeg dat tegen je ouders en voed hem op zoals jij het goed acht. Je bent géén kind meer, spreek van je af.

Nog één laatste opmerking; Jouw hond is nog niet volwassen, hij vertoont kopieer gedrag, dit kun je eruit trainen. Ik zou natuurlijk wel begeleiding vragen.

Succes

marijke (Gast)

voor onze tervuerenaar zal het niet meer nodig gaan zijn vermoed ik. Zijn gezondheid gaat nl met de dag achteruit, en hij strompelt regelmatig met zijn poten. Hij is tevens al 12 jaar geworden.
Waarschijnlijk is dit zijn laatste zomer.
We weten niet eens of hij de winter wel haalt. Dat weten we over enkele weken, dan krijgen ze hun jaarlijkse inenting en weten we of de tervuerenaar sterk genoeg is voor de winter en of er vocht op de longen/het hart zit.
Indien er vocht op de longen of het hart zit willen we hem niet onnodig laten lijden en krijgt hij een spuitje.

En zoals eerder vermeld: Rico kan het wel goed vinden met andere honden als hij ze vaker ziet.
Maar stel, onze tervuerenaar sterft over een maand (voorbeeld) dan is Rico alleen met de Jack russel die we nog hebben.
Kan zijn gedrag dan beteren omdat de Jack russel kalmer is?

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

Dat hij op de pup van je vriendin raar reageert vind ik niet heel vreemd immers is er een indringer op zijn terrein en deze kent hij niet dus wegwezen.
Nieuwe honden (als je weet dat je hond zo reageert) laten kennis maken op neutraal terrein.
Doet je hond het bijten enz aan de riem of ook als hij los is?
En is de andere hond dan los of aan de riem?

Het kan zijn dat je hond de jack gaat copieren maar het kan ook zijn dat hij dit niet doet.
De pubertijd is exact hetzelfde als nu echter moet je consequent blijven en geen 1 keer toegeven want dan ben je de pineut.
Los lopen en niet luisteren betekend aan de lijn en niet meer los etc etc.

marijke (Gast)

heyJacqueline, Jackie en Joy,
Rico bijt zowel aan de lijn en als die los loopt naar mensen/honden.
Maar als die los loopt durft die wel minder snel naar mensen toe te lopen om hen "aan te vallen".
Aan de lijn is zijn gedrag dus erger + hij bijt soms in mijn benen als hij echt wild wordt. (is dit niet lijnagressie in combinatie met omgekeerde agressie?)
De andere honden zijn ook altijd aan de riem als ik ze tegen kom.

Ik hoop eigenlijk dat Rico zijn eigen karakter creëert, maar wel kalmer wordt.
Ik zorg er altijd voor tijdens een wandeling dat Rico wel ergens kan loslopen maar meestal is dit 10 min van de wandeling die meestal een half uur of een uur duurt.
Luistert hij niet als ik hem roep? Dan huil ik als een wolf en dan heb ik meteen zijn aandacht. (echt waar dit helpt) Hij komt dan altijd vrolijk op me af rennen en dan knuffel ik met hem en lijn hem aan.
Echter wil ik het huilen als een wolf stoppen en vervangen door een hondenfluitje.
Maar hoe leer je een hond hierop reageren?

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

" Ook naar pups want een vriendin van mij heeft een pup gekregen. (haar allereerste hond ben benieuwd wat ze doet met de opvoeding, haar ouders willen haar nl niet helpen)
ze kwam thuis aan met de pup (had ik haar nochtans afgeraden ivm onze tervuerenaar.) Nou dat zag Rico helemaal niet zitten, de pup stond op ons terras en Rico ging er licht grommend op af en hapte naar de pup (echt serieus happen).
Ik heb Rico zonder oogcontact of woorden in zijn bench gezet.
Maar toen hij er weer uit mocht reageerde hj nog feller op de pup.
"

Hi,
Dat Rico zo reageert is, zoals hierboven ook genoemd, logisch want hij wordt overvallen door een andere hond (pup in dit geval) op zijn terrein.
Beter is het om honden om neutraal terrein met elkaar kennis te laten maken dan kun je dit voorkomen. Ik zou dit ook een volgende keer toepassen en je vriendin niet meer langslaten komen bij jullie thuis - totdat de honden met elkaar gewend zijn en het goed gaat.
Als ik je hele verhaal zo lees, denk ik dat Rico vaak gecorrigeerd is door je oudere herder en hij heeft geleerd dat dit zo hoort.. Hou er met de pup dan ook zelf goed rekening mee dat Rico de pup snel zal corrigeren als dat in zijn ogen nodig is. Dit hoeft ook geen probleem te zijn, maar wees dan voorzichtig met ingrijpen. Want door verkeerd in te grijpen zou je het erger kunnen maken. En dan bedoel ik het gedrag van Rico. Als jij hem niet snapt, en hem bijvoorbeeld straft of verkeerd behandeld, zal dit bij Rico kunnen overkomen alsof jij je taak als roedelleider niet kan vervullen. En in 'hondentaal' om het dan maar even zo te zeggen, heeft Rico dan ook de taak om als leider om te treden.. Iemand moet het doen niet waar.. :-)

Eigenlijk was het niet goed hem in de bench te doen.. Hij deed in hondentaal immers niets verkeerd, maar verdedigde gewoon zijn eigen terrein. Je had tegen je vriendin kunnen zeggen, sorry maar Rico heeft wat meer tijd nodig, laten we het buiten ons terrein nog een keer proberen en haar en de pup laten vertrekken.
Als jij haar en de pup (de indringers) rustig weer laat vertekken op dat moment en zelf voor Rico blijft staan, dan kun je Rico laten zien dat JIJ dit goed kan oplossen. Dat JIJ Rico wel beschermt tegen ongewenste indringers en dit niet zijn taak is, maar de jouwe..

Ik hoop dat deze pup en Rico nog vriendjes kunnen worden, dat zou voor jullie als vriendinnen natuurlijk leuk zijn. Maar hou er ook rekening mee dat Rico een hond is met 'moeilijk' gedrag. (ik zeg niet vals!) En dat de pup nog veel moet leren. En het is voor een pup natuurlijk altijd belangrijk een sociaal en stabiel voorbeeld te krijgen.

Gr. Alexandra

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Hi,
Nog even over zijn gedrag aan de lijn naar andere honden toe (en mensen). Ik denk dat hij erg wantrouwig is naar andere (nieuwe) honden. Misschien ziet hij het zelfs als zijn taak jou te beschermen tijdens het uitlaten?
Ik zou proberen om iedere keer als je een andere hond aan ziet komen de andere kant op te lopen. Probeer hem dan met je stem/speeltje/of iets lekkers (wat voor jullie het beste werkt natuurlijk) goed mee te lokken zodat je probeert te voorkomen dat hij zo kan reageren. En dan natuurlijk heel blij reageren en belonen als hij met jou meeloopt. Dit gewoon even heel consequent goed volhouden en dan kijken of het gedrag minder wordt.
Mocht je toch een andere hond moeten kruisen of er echt voorbij. Probeer hem er dan zo langs te laten lopen dat de honden niet recht voor elkaar komen te staan, maar juist langs elkaar.
Let maar eens op met honden die los zijn, die lopen vaak om elkaar heen zodat ze bijna zijwaarts kennis maken. Hiermee geven honden aan elkaar aan dat ze geen gevaar zijn en het goed bedoelen.
Aan de lijn houden wij mensen (dus niet persoonlijk naar jou bedoeld hoor) de honden vaak kort. Dit vinden wij makkelijker want dan komen de lijnen niet in de knoop enzo.. maar eigenlijk zorg je er op deze manier voor dat de honden niet kunnen laten zien dat ze goede bedoelingen hebben, want je plaatst dan 2 honden recht voor elkaar. Dit is een uitdagende houding wat dan dus ook verkeerd opgevat kan worden door 1 van de honden. (of door allebei).
Nog een laatste tip:
Misschien als er een andere hond aankomt kijk jij naar die hond. Tuurlijk logisch, want je wilt hem in de gaten houden, welke kant gaat hij op.. komt hij hierheen..enz.
Maar wat je dan dus eigenlijk doet is 'fixeren'. Je geeft het signaal af dat deze hond voor jou een mogelijk gevaar is en dat jij hem wel graag zou willen aanvallen. Dit kan Rico dan ook zien en waarschijnlijk neemt hij jou houding dan over.
Mocht je dit herkennen in jezelf, probeer dan als je een andere hond 'gespot' hebt, jouw aandacht zoveel mogelijk op Rico te houden, niet op die andere hond. Zo geeft je al aan dat jij geen moeite hebt met deze hond en buiten dat kun je echt goed kijken naar rico. Naar zijn houding/oren/staart. Lees dit eens goed. Is hij angstig of juist niet? Geeft hij een waarschuwing dat deze hond al te dichtbij is? Als je Rico's reactie kan zien, kun je daar beter op reageren en zo proberen te voorkomen dat hij uitvalt.

Nogmaals ik denk dat dit dingen zijn die kunnen spelen, maar het is natuurlijk aan jou om er goed achter te komen waarom hij zo uitvalt. Veel succes :-)

Gr. Alexandra

honden page profiel Desiree & SennaDesiree & Senna

honden foto van Desiree & Senna


Het socialiseren had ik gedaan samen met iemand die daar jarenlang ervaring in heeft. Maar ik zeg: de problemen zijn gekomen vanaf zijn 4e levensmaand.



Euuuhhh, en jouw doggie is nu 6 maanden? Meid je wilt TE snel! Het is nog een pup/pubertje. Trainen trainen trainen en vooral heeeeellllll veel geduld hebben en niet verwachten dat het binnen 2 maanden verholpen is. ;-)

honden page profiel Desiree & SennaDesiree & Senna

honden foto van Desiree & Senna

Oeps had alleen het beging elezen, sorry!

Marijke, volhouden en geduld hebben. IS gemakkelijker gezegd dan gedaan. Senna is nu ruim 2. Heeft hetzeflde gedrag vertoond en het is nu stukken verbeterd, durf zelfs te zeggen, ze loopt nu meer netjes mee dan dat ze onzeker aan die lijn loopt te mekkeren naar andere honden toe.

Wat pups betreft....... komt ook goed, is het niet ook gewoon weer de onzekerheid van jouw doggie voor het onbekende?

Senna was tot 1,5 jaar erg lomp naar puppies en gromde ook wel. Nu is ze er heel lief mee.

Komt goed, houdt vol! :-)

Anoniem (Gast)

Ik wil allen eerst bedanken voor de positieve reacties die ik krijg (beter dan de reacties van pagina's terug).
Laat me beginnen met antwoorden bij de eerste:
Alexandra & Mikey:
hey, gisteren was mijn vriendin weer langsgekomen (ze komt dus steeds onverwachts).
Maar ik heb rico aangelijnd en in mijn voortuin kennis laten maken met de pup. Wanneer Rico gromde heb ik even aan de lijn getrokken zodat Rico naar mij keek en ik duidelijk NEE kon zeggen.
De 2e keer dat hij wou grommen reageerde ik sneller met dezelfde signalen (trekken aan de lijn en NEE zeggen).
Toen de pup een 3e keer op hem af kwam gestapt (omdat Rico was gaan liggen) ging Rico weer rechtstaan maar liet de pup snuffelen zonder enig gegrom ofzo. Hij keek zelfs af en toe naar mij op.
Ik stelde mijn vriendin voor om een ommetje te gaan wandelen, kreeg Rico tijdens de korte wandeling echte puppykuren en sprong soms speels naar Sky (de pup)
Wanneer sky voor Rico liep, dus niet meer naast mijn vriendin liep, ging Rico hem berispen door zachtjes een lichte knauw tegen de neus te geven, waardoor de pup terug naast Rico en mijn vriendin ging wandelen.
Dit ging dus al erg goed.
Maar toen kwamen er plots 2 fietsers onze richting uit, wat deed Rico?
Juist ja blaffen en grommen en naar de fietsers springen.
Slecht voorbeeld voor Sky, want deze wou Rico bijna nadoen.

Ik denk echter ook dat Rico zo reageert naar mensen of andere honden om mij inderdaad te beschermen. Ik kijk inderdaad ook naar de andere hond, zeker als het een nieuwe hond is die ik zelf nog nooit ben tegengekomen. Maar bij honden die ik vaak zie kijk ik dan weer naar de baas om goedendag te kunnen zeggen. Als er wandelaars/fietsers voorbij komen kijk ik echter naar Rico en dan zie ik dat hij zijn staart recht omhoog houdt, zijn oren wat hoger draagt en het lijkt of hij zich groter wil amken. Hij richt zijn aandacht volop op deze perso(o)n(en). Ik krijg zijn aandacht echter niet afgebroken, zelfs niet met stukjes vlees.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Antwoord voor Desiree & Senna
Geeft niet, het is vaak moeilijk om echt alle berichten te lezen.
Senna vertoonde dus echt hetzelfde gedrag naar mensen en honden? Of enkel naar honden toe?
Hoe heb jij dat dan afgeleerd?
En ik denk dat Rico voor het onbekende idd wel wat onzeker is.

honden page profiel MarijkeMarijke

honden foto van Marijke

yeey weer een stap verder met Rico.

Vandaag weer gaan wandelen in het bos, waren er een aantal jongeren aan het spelen (frisbee) en wat aant zitten op het gras.

Ik klik Rico zijn riem los, en doe verschillende gehoorzaamheidsoefeningen.
Als ik naast zei keek hij me aan en kwam hij naast me lopen als ik mijn been aantikte. (linker of rechterbeen)
Dan moest hij gaan zitten ik zeg het commando "blijf" waarbij ik mijn open hand naar hem richt, ik doe enkele stappen achteruit en als hij mooi is blijven zitten en naar me kijkt zeg ik "Rico" en wijs naar mijn been dan komt hij recht naar me toe.

Erg moeilijke oefeningen om te doen als er afleiding is, maar het ging gewoon super.
Ook naast blijven lopen (zonder aangelijnd te zijn) en langs de jongeren aflopen was geen enkel probleem.

Even liep hij op een jogger af en dacht ik dat hij weer zou gaan uitvallen (zoals hij doet als hij aangelijnd is)
Maar nee hoor, de jogger stopte en rico sprong lichtjes op om aandacht te krijgen.
Ik riep hem en hij kwam gewoon netjes terug bij mij.

gaat dus eigenlijk wel goed.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Goed zo! :-) En gewoon lekker zo doorgaan, dan wordt het echt steeds minder. Het is trouwens echt een mooi hondje!
En als hij zich los zo goed gedraagt, dan is het misschien een tip dat als hij aan de lijn zit om de riem iets langer te laten als er iemand voorbij komt. (Natuurlijk wel kort genoeg dat je hem bij een eventuele uitval nog wel onder controle hebt!) Maar gewoon hem een heel klein beetje meer vrijheid geeft, een paar centimeters.

Gr. Alexandra

honden page profiel MarijkeMarijke

honden foto van Marijke

vandaag ook gemerkt dat als ik vraag om naast te blijven, hij recht naar mij kijkt en meteen naast komt lopen.
Als er een wandelaar aankomt vraag ik ook om naast te lopen kijkt hij me minder aan maar luistert wel.
Wil hij gaan blaffen/uitvallen als die aan de lijn is zeg ik fel NEE en NAAST en dan is hij kalm.

het gaat de goede kant op met Rico.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "pup is vals, piept en springt op bij wandelen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 6 van 6 12 3 4 5 6
Volgende forumvraag: Richard Vers Vlees
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^