De clicker

honden encyclopedie > De clicker

door honden page profiel RoméeRomée

De clicker

veel mensen gebruiken een clicker zonder echt te weten hoe ze het moeten doen, en ook wat voor een leuke dingen ermee kunnen doen.

Wat is een clicker?
Een clicker is een plastic 'doosje' waar een (vaak) ijzeren reepje inzit. als je op dit ijzeren reepje drukt hoor je het bekende 'clicker geluid'.
Een clicker gebruik je om je hond op een positieve manier dingen aan te leren zoals truuckjes, gewenste gedragingen maar ook om honden iets af te leren, bijvoorbeeld om op de bank te springen of te blaffen als er iemand langs loopt.

Wat heb je nodig om met de clickertraining te beginnen?
Je hebt niet veel nodig.
1. Een clicker
2. De beloning. dit kan een snoepje zijn, maar als je hond daar niet voor geïnteresseerd is dan kan je ook zijn of haar favoriete speeltje gebruiken. Dit is ook een goede oplossing voor honden die geen snoepjes mogen om medische redenen.
3. Geduld

Hoe werkt de clicker?
Er zijn een paar stappen die gevolgd (moeten) worden om de hond goed te kunnen trainen met de clicker.

1. Het begin.
Eerst zal de hond moeten leren dat als hij/zij de 'click' hoort, dat daar een beloning op volgd.
Dit kan je als volgt leren:
- Maak het 'click' geluid. geef daarna een koekje (of de andere beloning) Als je dit een paar keer herhaald zul je zien dat als de hond het geluid hoort, zich al voorbereid op de beloning.

- om te zien of je hond het al begrijpt kun je het 'click' geluid maken en een paar seconde wachten, je zult dat zien dat de hond reageert omdat hij/zij geen beloning krijgt meteen na de 'click'

let er op dat je meteen clickt als de hond iets goed doet!

2. truuckjes aanleren.
Als je een truuckje wilt aanleren heb je geduld nodig. Sommige honden leren heel snel en zullen de dingen snel doorhebben, maar sommige honden zijn wat 'slomer' als het om truuckjes gaat.

Ik zal nu een voorbeeld geven hoe je het commando zit aan kan leren met gebruik van de clicker.
Allereerst zal de hond dus moeten weten wat de clicker inhoud. als je dit hebt aangeleerd kan het trainen echt beginnen. leuk voor de baas en de hond.

Om het commando 'zit' aan te leren gebruiken de meeste mensen de volgende methode:
(in het begin nog niks tegen de hond zeggen tot het in de uitleg staat beschreven)

- Hou het koekje (of andere beloning) boven het hoofd van je hond, de meeste honden volgen de beloning en zullen dus naar boven kijken. Zo zal de 'kont' van de hond sneller op de grond gaan.

- Als de hond aanstaslten maakt om te gaan zitten click je en geef je de beloning.

- als je dit een paar keer hebt herhaald zul je zien dat de hond het door krijgt (ook hierbij geld: sommige honden doen er wat langer over en sommige zijn heel snel)

- Als de hond dat door heeft kan je langer wachten met clicken. de meeste honden zullen dan eerst even verbaast kijken maar na een tijdje zullen ze verder naar beneden gaan. zodra dat gebuert: meteen clicken!

-
Als de hond helemaal zit (na een tijdje zullen ze helemaal op de grond zitten) kun je het commando erbij geven. je kan natuurlijk elk commando eraan vast knopen wat je wilt, maar ik gebruik hier gewoon 'zit'.

- als de hond gaat zitten (terwijl je nog steeds de beloning naar boven het hoofd brengt) zeg je 'zit' en click je daarna meteen. daarna natuurlijk ook weer de beloning geven.

- na een tijdje zal de hond gaan begrijpen dat bij het commando 'zit' de beloning hoort en kan je de clicker bij dit commando afbouwen.

3. Dingen afleren.
Om dingen af te leren met de clickermethode moet je eigenlijk hetzelfde doen als bij het aanleren: 'Belonen op het moment dat de hond een gewenste handeling uitvoerd'

Stel je wilt een hond afleren om niet meer op de bank te gaan.
Om dit met de clicker te behalen zul je ook weer geduld moeten hebben. met de clickermethode staf je nooit, het is een 'Positieve' training. Als je dus de hond wilt afleren om op de bank te komen, kun je bijvoorbeeld in de kamer op de grond gaan zitten. Als je een beloning in je hand hebt zal de hond sneller naar je toe komen, want een beloning is altijd leuk toch? :-)

Als je hond van de bank springt moet je clicken. en daarna meteen de beloning geven.
Eerst zal de hond wel weer op de bank springen maar als de hond door heeft dat als hij/zij van de bank springt en een beloning krijgt, zullen ze sneller van de bank komen.

Als de hond dat doorheeft, kan je er een commando aanplakken, bijvoorbeeld 'kom van de bank'
Na een tijdje, net als met het aanleren van 'zit' zal de hond het commando kunnen zonder de clicker.

No kan je dan verder uitbouwen met het 'voorkomen' dat de hond op de bank springt.
En zo kan je dit met veel meer dingen doen.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^