Zindelijkheidstraining

honden encyclopedie > Zindelijkheidstraining

door honden page profiel van de kerckhoven marleenvan de kerckhoven marleen

Zindelijkheidstraining

Puppy's hebben geen controle over hun blaas. Daarom moet u ze vaak uitlaten, tot ze fysiek in staat zijn hun behoefte langer op te houden en begrijpen dat ze buiten horen te plassen en poepen in plaats van binnen. Een hond die binnen plast of poept moet u nooit straffen. Een puppy begrijpt nog niet dat hij buiten zijn behoefte dient te doen. Als u uw hond straft voor ongelukjes in huis, legt hij de link: plassen en poepen levert een boze baas op dus doe ik niks als de baas er is. De hond gaat dan achter de bank plassen of poepen of wil buiten zijn behoefte niet doen als u er bij bent en doet het vervolgens in huis als u even niet kijkt.
Ongelukjes in huis ruimt u stilzwijgend op. Als de hond buiten plast of poept prijst u hem uitbundig en geeft u direct iets lekkers als beloning.
Als u zich aan het volgende uitlaatschema houdt, zal de pup waarschijnlijk snel zindelijk zijn.

    Elk uur (als de hond wakker is) uitlaten; Na het slapen uitlaten; Na het eten uitlaten; Na het drinken uitlaten; Na het spelen uitlaten
De eerste weken moet u dus heel vaak met uw pup naar buiten. De tijd tussen eten, drinken, slapen, spelen en uitlaten maakt u steeds iets langer naarmate het hondje ouder wordt.
Hoe snel een pup zindelijk is, is moeilijk te zeggen. De ene pup is na drie weken al helemaal zindelijk, de andere pas na vier maanden.
Ook een jonge hond die al zindelijk is moet nog vaak worden uitgelaten. Een hond van 4-5 maanden die zindelijk is moet - als hij wakker is - ongeveer om de 2 uur worden uitgelaten. Een volwassen hond moet om de 4-6 uur uitgelaten worden.
De eerste nachten moet u er waarschijnlijk ook een paar keer uit om de pup te laten plassen. Een bench helpt bij de zindelijkheidstraining. Een hond vindt het vreselijk om zijn eigen nest te bevuilen en zal daarom zijn behoefte ophouden als hij in een kleine ruimte verblijft. De bench mag dus niet te groot zijn. Een te grote bench kunt u met een stuk karton verkleinen.
Als u vindt dat uw pup ondanks voldoende uitlaatbeurten heel erg vaak in huis plast, heeft hij misschien blaasontsteking. Als u vermoedt dat uw hond blaasontsteking heeft, kunt u wat urine opvangen en naar de dierenarts brengen. Die kan met een simpele test vaststellen of er sprake is van blaasontsteking.
Sommige pups doen onderdanigheidsplasjes. Als ze zich bedreigd voelen laten ze urine lopen. Dat lost u niet op met meer uitlaten. Als u het negeert gaat het meestal vanzelf over als de hond wat ouder en zekerder van zichzelf wordt.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^