gedragsproblemen

honden encyclopedie > gedragsproblemen

door honden page profiel neophyteneophyte

gedragsproblemen

Er bestaan twee soorten gedrag: gewenst gedrag en ongewenst gedrag.

Het gedrag van honden is altijd natuurlijk of aangeleerd gedrag. Werkelijke gedragstoornissen komen nauwelijks voor. Een hond reageert overwegend op ons gedrag. De respons van de hond kun je dan gewenst of ongewenst noemen. Wat voor de ene persoon gewenst gedrag is kan voor de andere persoon ongewenst gedrag zijn. De hond heeft meestal geen gedragsprobleem: wíj hebben vaker een probleem met zijn gedrag.

In de meeste gevallen ontstaat ongewenst gedrag door een verkeerde raskeuze.
Als een hond een genetisch bepaalde aanleg heeft door jarenlang of eeuwenlange selectie dan moet de hond daar luister aan geven. Een jachthond jaagt en valt niet zo gauw indringers aan in huis. Een waakhond blaft tegen indringers, het is tegen zijn natuur in om dat niet te doen.
Als een hond niet begeleid wordt in zijn genetisch bepaalde aanleg dan zal hij daar zelf een inhoud aan geven. Op dat moment kan het gedrag ongewenst worden. Een jachthond loopt een spoor achterna (loopt weg). Een waakhond bewaakt zijn territorium (stuurt onze gasten de deur uit).

Communicatie tussen de hond en de mens is het volgende struikelblok. De hond ligt op de bank, bij ons in bed of in de deuropening. Op deze manier laat een hond zien wat hij betekent binnen de roedel. Door het toestaan van bepaalde gedragingen geef je de hond bepaalde rechten. Aan rechten kleven voor de hond verplichtingen. Zonder dat we het dan zelf in de gaten hebben creëren we dan ongewenst gedrag.
De mens communiceert grotendeels door spraak. Een hond communiceert grotendeels door het vertonen van bepaald gedrag. Er zijn meer dan 70 bekende gedragskenmerken bij een hond. Honden zien mensen als honden en mensen zien honden als mensen. Zo maken we het dus erg ingewikkeld voor elkaar.
We kunnen ons beter gaan verplaatsen in het gedrag van honden en daardoor ongewenst gedrag voorkomen of verhelpen, in plaats van ons overgeven aan antropomorfisme (vermenselijken van dieren).

U moet zich bedenken dat een hond van oorsprong voor zijn eten moest werken. Tegenwoordig is dat niet meer noodzakelijk voor de hond. Er ontstaat daardoor wel een enorme verveling die niet is te verhelpen door alleen maar lange wandelingen te maken.
De meeste problemen kunt u oplossen door meer met de hond te gaan doen. Hierbij kunt u denken aan samenwerkingsoefeningen, mentale training en spelen. Bij het spelen is natuurlijk wel van belang om de rangorde regels te handhaven. In het kort komt het erop neer dat u het spel begint, eindigt en altijd wint. Spelen met de hond heeft ook het voordeel dat er een betere relatie tot stand komt en een groter respect voor de eigenaar oplevert. Als u hiernaast dan ook de natuurlijke rangorde regels hanteert kan het bijna niet mis gaan met het gedrag van uw hond.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^