Delen

- facebook

- twitter

Forum Karakter poolhonden

Poolhonden > forum > Karakter poolhonden

honden foto van Jasper

honden page profiel JasperJasper

Hoi,

Ik wil misschien nog een poolhond erbij nemen. Ik heb nu een alaskan malamute. Ik weet nog niet wat vor poolhond ik er misschien nog bij neem. Kunnen jullie me een beetje vertellen wat het gdrag van andere poolhonden zijn. Het gedrag lijkt allemaal op elkaar, maar het is allemaal verschillend.

Jasper

02 maart 2013 om 17:59

Je kunt een reactie plaatsen
honden foto van Alaska's Finest!

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

Hey Jasper, wat goed van je om het even in een apart topic te plaatsen. Misschien is het ook wel handig dat je zelf even duidelijk maakt wat je in een hond zoekt, of hoe je het samenleven ziet...

Ik heb gekozen voor de malamute omdat:

-ik een hond zocht die ik kon meenemen op trektochten en lange reizen. Hierbij zocht ik dus naar een hond die niet snel uit z'n lood geslagen is in nieuwe situaties, die 'tegen een stootje' kan (niet letterlijk bedoeld, haha), die graag bij z'n mensen is zonder plakkerig te worden, maar zelf ook z'n boontjes kan doppen, een stevige hond met een stevige uithouding die verschillende terreinen en omstandigheden aankan

-ik het erg apprecieer dat ze buitenshuis kunnen blijven doorgaan, maar binnenhuis heel erg rustig zijn en niet nerveus

-ik wel val voor de zwaardere bouw, en ook het 'heavier' karakter

En het is extra meegenomen dat ik malamutes bloeeeeeedmooie honden vind ;-)

02 maart 2013 om 18:27

honden foto van Patricia & de Musketiers

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers 2 doggies

Ik heb gekozen voor de husky omdat ik een hond wilde die rustig was binnen lekker actief buiten, die mee kon op trektochten vakanties en in de sneeuw. Die lekker van buiten hield net als wij. We wilden niet een doorsnee ras zoals labrador of golden maar een wat ongekender ras, Eigen karakter, eigen willetje.

En tja mijn vriend wilde gewoon een husky. We hebben gekeken naar onze levens stijl en of een husky er in paste, en dan paste!

02 maart 2013 om 18:39

honden foto van Jasper

honden page profiel JasperJasper

Oke. De meeste poolhonden zijn actief buiten en wat rustiger binnen. Eigenlijk lijken de poolhonden best wel op elkaar. Ik wil eigenlijk weten wat nou bijvoorbeeld het verschil met een malamute en husky is. of het verschil tussen een malamute en samojeed. :-)

02 maart 2013 om 20:33

honden foto van Patricia & de Musketiers

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers 2 doggies

nou het verschil tussen samojeed en malamute/husky is wat groter. Maar tussen een malamute en een husky is het verschil wat kleiner.

Zo is een malamute wat meer baas gericht en zal dan minder snel weg lopen. Maar als je een malamute niet goed socialiseert zal die minder goed met andere honden kunnen. Terwijl een husky juist meer socialer ingesteld is.

Je kan het beste eens kijken op de site van de rasverenigingen:

husky: www.shkn.nl
malamute : www.amcn.nl
samojeed : http://www.samojedenclub.nl/

02 maart 2013 om 20:41

honden foto van Jasper

honden page profiel JasperJasper

Oke. Bedankt. Christel vroeg wat voor hond ik wou. Ik wil er eigenlijk 1 die goed met andere honden op kan schieten. Ook als ik ze wil leren step of slee trekken dat ze samen voor een step of slee gaan.

Ik heb nu een malamute, dus dat karakter ken ik ook wel, maar ik zou ook wel is willen weten wat voor karakters andere poolhonden hebben.

02 maart 2013 om 20:46

honden foto van Team Black & White

honden page profiel Team Black & WhiteTeam Black & White 2 doggies

een samojeed is heel kindvriendelijk.
ook zijn ze binnden rustig en buiten lekker actief.
je kan er ook agility mee doen
het zijn allemans vrienden
en ze hebben ook een groot uithoudingvermogen

echt super leuke honden ;-)

02 maart 2013 om 20:50

honden foto van Patricia & de Musketiers

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers 1 doggies

husky kan je ook agility mee doen hoor! En ook kind vriendelijk.

02 maart 2013 om 20:58

honden foto van Patricia & de Musketiers

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers 2 doggies

Jasper als je op die links leest dat kom je eigenlijk alles te weten over het karakter. We hebben in beide topics al wat geprobeerd te laten zien van de karakters, ja ze lijken erg op elkaar, maar toch zitten er verschillen in. Anders moet je eens bij mensen langs gaan met volwassen hussen en samojeden dat je kan zien hoe ze zijn.

Samojeden zijn wat meer baas gericht. en een iets meer will to please dan een husky en malamute

02 maart 2013 om 21:01

honden foto van Alaska's Finest!

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

De Husky en Malamute staan volgens mij het dichtst bij elkaar. De Samojeed heeft ook wel een aantal dezelfde trekjes, maar omdat ie een meer all-round werkhond was en ook moest hoeden en drijven, is ie 'gehoorzamer' naar de mens toe en -als ik dit zo mag uitdrukken- wat 'zachter' van karakter.

Een Husky heeft nog meer dan een malamute het zwerversinstinct en zal nog meer de neiging hebben weg te lopen en lekker z'n ding te gaan doen. De malamute is wat 'zwaarder' qua karakter, ik denk dat algemeen gezien ie toch nog een streepje eigenzinnig en eigengereider mag genoemd worden.
Weer algemeen gezien zal een Husky toleranter zijn naar andere honden toe en is een Malamute daar minder soepel in.

Maar: dat zijn steeds algemene uitspraken. Zo zal de ene een Mal hebben die met alle honden goed kan en wel meegaand is van karakter, en zal een ander een Hus hebben die helemaal niet wegloopt...
Dat is dan de prettige verrassing :-)

Neem es contact op met de rasvereniging, die organiseren wandelingen en dan kan je es meegaan, honden leren kennen, met de baasjes spreken en zelf een beetje de energie vd honden opsnuiven en zien wat jou het meeste aanspreekt.

02 maart 2013 om 21:27

honden foto van .

honden page profiel .. 3 doggies

Hou er rekening mee dat er binnen een ras ook heel veel verschillen zitten als je op de lijnen let. De moderne malamutes die je tegenwoordig ziet zijn vaak een mix van de 3 grote lijnen (Kotzebue, Hinman-Irwin, M'loot). Toch zijn er fokkers die zo veel mogelijk terug willen naar een van deze 3, honden die vooral M'loot zijn schijnen een kleine aanleg te hebben voor hond-agressie. De meeste malletjes hebben tevens een kort lontje wordt weleens beweerd, een goede socialisatie kan echter wonderen doen.

Over het algemeen zijn alle poolhondenrassen wel sociaal, helaas kunnen ze door andere honden verkeerd begrepen worden (of begrijpen hen verkeerd) aangezien poolhonden een heel eigen dialect spreken in de hondenwereld.

Hussen zijn meestal lekker vrolijke viervoeters met (net als mallen) een heerlijk eigenwijs karakter. Bij hussen heb je showlijn, werk/-oerlijn en racelijn. De racelijn raad ik je sowieso niet aan, die zou ik alleen nemen in een stabiel en sterk team waar goed mee gesport wordt. De werklijn doet het ook geweldig voor de kar of slee, alleen zijn die iets meer gebaseerd op de oorspronkelijke hussen en zijn ze niet zo 'slank' als de racelijnen. Dan hebben we nog showhussen, de -in mijn ogen- minst pittige variant. Als je een hus wilt, raad ik je die aan. Zo'n hus zou príma distance kunnen lopen met jouw malletje, ze zijn wat zwaarder gebouwd dan de andere types en kunnen tevens goed voldoen als huishond (werklijn ook wel hoor, maar goed).

Samojeden zijn naast sledehonden ook herders en jachthonden, ze werden voor vrijwel alles gebruikt, zijn wat baasgerichter en een stukje minder eigenwijs. Ook sammetjes kennen werk- en showlijnen, de meeste honden in Nederland zijn showtypes, maar ook die kunnen lekker voor de step of kar.

Meer informatie kun je op internet vinden of in boeken. Leg de rasstandaard van de rassen eens bij elkaar en vergelijk, dan kom je er vast wel uit. Naast deze 3 heb je trouwens nog een boel andere poolhonden.

Ondanks de verschillen zijn al deze rassen wel hardwerkend, hebben een groot uithoudingsvermogen, zijn lekker eigenzinnig, ruien heel erg, willen weleens zelfstandig dingen ondernemen maar horen toch duidelijk in de roedel etc. Natuurlijk is elke hond weer een apart individu en uitzonderingen heb je ook altijd.

Sorry voor eventuele foutjes of onduidelijkheden, ik zit op mijn telefoon hihi.

02 maart 2013 om 21:37

honden foto van Jasper

honden page profiel JasperJasper

Oké. Erg bedankt voor alle goeie tips, ik denk dat ik binnenkort wel met de rasvereniging ga meelopen.

Ik wil trouwens een aardig grote husky. Maar ik wil ook een husky die niet heel hard rent. Een malamute gaat namelijk wat langzamer dan een husky achter de step. Ik wil er eigenlijk 1 die niet te hard gaat want dan kan ik met zijn 2en voor de step. Waarschijnlijk wordt het dan de showlijn, maar dat moeten jullie me maar adviseren.

03 maart 2013 om 06:30

honden foto van hans mast

honden page profiel hans masthans mast

hoi allemaal

de eerste honden waar ik mee begonnen ben in de slede honden sport, waren alaskan-malamute dit waren redelijke grote honden,die veel kracht hadden maar voor mij te weinig snelheid hadden,naar een jaar daar mee gelopen te hebben,ben ik over gestapt naar de siberische husky met deze honden heb ik jaren lang in de wedstrijd sport gelopen,en dat naar alle tevredenheid, na jaren daar mee gelopen te hebben kwam de ik de alaskan hounds tegen,toen ik deze honden voor het eerst zag,bekroop mij een warm gevoel,dit waren de honden waar ik jaren na gezocht heb,en de bouw van deze hond stond mij meteen aan, deze honden hadden alle kleuren van de regenboog en stonden redelijk hoog op hun benen,en waren kort harig,naar de mens toe waren deze honden supper,zo ook als ze de slee moesten trekken,na vernant deze honden kleiner waren en minder vacht hadden,zat er wel redelijk veel power in,en dat was wat ik zocht in een hond,waar ik mij wel op verkeek was het voer wat ze aten,je kon ze voor zetten wat je wilde,alles ging naar binnen,en dat is een teken dat de hond zich goed voelt, onder elkaar vecht partijen kwam ik niet tegen, de hokken waar mijn honden in mijn aan hanger in sliepen had ik vol liggen met gescheurde kranten,daar liggen honden ook graag in en dat zeker als het goed koud is,als het echt koud is,en dan heb ik het 20 of 30 graden onder nul,dan krijgen mijn honden vet bij gevoed,dit komt niet al te vaak voor maar ik heb het toch altijd bij me,voor het geval als ik het nodig zou hebben,en dat is mij nog nooit overkomen,als er mensen zijn die ooit in de sledehonde
sport willen gaan beginnen?? kunnen bij mij ten alle tijden terecht voor informatie,maar ik zeg ten alle tijden ZINT VOOR DAT JE BEGINT03 maart 2013 om 11:20

honden foto van Elphie

honden page profiel ElphieElphie 2 doggies

Wij hebben gekozen voor een husky, waarom?
Wij houden van hun karakter, wij zijn zelf ook nogal eigenwijs ;-) en het is fantastisch om te zien dat deze honden gewoon ook een eigen mening hebben. Al moet ik zeggen dat ik malamutes ook prachtig vind.
Ze zijn ontzettend vriendelijk voor mensen en met 3 kinderen was dat voor ons met stip eis 1 (al ben ik er ook van overtuigd dat elke hond vals kan worden met de verkeerde baas)

Wij willen zeker gaan steppen met Layka, heb werkelijk geen idee of ze uit een werklijn of showlijn komt, ook weet ik niet hoe groot ze gaat worden maar goed voor ons is alles goed. Wij hoeven dan ook geen wedstrijden te gaan doen maar puur voor plezier.

Goed hier heb je niks aan denk ik maar ik wens je veel succes met je keuze!

03 maart 2013 om 12:02

honden foto van Peter

honden page profiel PeterPeter 2 doggies

beste Hans Mast,

de alaska hound is toch in Nederland geen erkend ras, dit ivm eventuele wedstrijden.

Ik denk dat het voor Jasper belangrijk is wat hij er mee gaat doen, wil hij met 2 honden gaan steppen dan lijkt mij een hond van gelijke grote/kracht wel het beste, want als je 1 hus en 1 malamute samen zet dan zijn volgens mij de verhoudingen scheef.

tevens heb ik begrepen dat een malamute reu niet echt overweg kunnen met andere reuen, soms gaat het fantastie's en soms is het een drame met veel strijd.

03 maart 2013 om 12:50

honden foto van Jasper

honden page profiel JasperJasper

Onze mal is een teef.

03 maart 2013 om 13:40

honden foto van Peter

honden page profiel PeterPeter

dan zal het ook geen probleem zijn verwacht ik, maar ik denk dat malmute eigenaren er meer van weten dan ik.

03 maart 2013 om 13:46

honden foto van Patricia & de Musketiers

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers

Peter dat is larie en koek hoor! Ken genoeg malle reutjes die Goed me malle reutjes kunnen! Het is maar net hoe je ze socialiseert.
En je lijnen zitten niet op 1 hoogte dus er maakt niet uit of je een malle reu en husky teef naast elkaar zet. ;-)

Alaskan hounds mogen op wedstrijden mits ze ontheffing hebben geloof ik. Het is wel een echt ras ;-)

03 maart 2013 om 14:18

honden foto van Peter

honden page profiel PeterPeter 3 doggies

het ging mij ook niet zozeer om de hoogte van de honden maar meer om het werkkarakter, de malamute staat bekent om zijn kracht en de husky om de snelheid. die verhouding zou dat toch wat scheef zijn, of zie ik dat verkeerd.

03 maart 2013 om 14:25

honden foto van Patricia & de Musketiers

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers 1 doggies

nee hoor, je moet alleen niet om de snelheid willen bij de malamute. Dat zijn diezeltjes. Maar een husky kan prima op malamute tempo mee.. Je moet het alleen trainen ;-)

03 maart 2013 om 14:31

honden foto van Alaska's Finest!

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 2 doggies

Bij malamutes is het wel degelijk zo dat je niet te licht over het samengaan met andere honden mag gaan. Uiteraard is socialisatie erg belangrijk, maar helaas niet zaligmakend. Het is geen onbekend gegeven dat er Mals zijn die echt niet met andere honden (meestal van hetzelfde geslacht) kunnen. Vaak zijn teefjes hierin nog een graad erger dan reuen :-)
Niemand maakt het graag mee, maar dan zit er niets anders op dan je honden steeds gescheiden te houden (of er eentje te herplaatsen, maar dat is helemaal hartverscheurend)
Dus toch eerst goed kijken of je hond het echt goed met andere honden kan vinden, waar haar voorkeuren (ook qua karakter van andere hond) liggen, en dit meenemen in je beslissing. De gouden match, wordt steeds gezegd, is reu-teef combinatie. Maar bij sommigen maakt het geslacht helemaal niet uit, dus volg hierin gewoon je eigen hond.

03 maart 2013 om 14:49

honden foto van maxlisa

honden page profiel maxlisamaxlisa 1 doggies

waarom ik een husky heb en geen malamute (buiten het toeval)

ik vind malamutes stoïcijnser, je krijgt er als baas al moeilijker contact mee. ze zijn meer in zichzelf gekeerd.
maar heb je dat contact dan is het intensiever dan bij de husjes.

een husky is daarin meer out-goining. die uit zich meer en is meer andere mensen hond.

wanneer je boos wordt op een hus dan vergaat zijn wereld, heel drama stuk wordt opgevoerd, net als wanneer je iets minder leuks met ze doet (staart borstelen hier bijv.) zal een mal eerder een grom of weerwoord geven geven.
mals geven meer en eerder tegenspraak dan hussen. die lopen eerder gepikeerd de andere kant uit.

wanneer je iets voert aan je hond zal een husky denken; wat is dat, lus ik dat wel.... en een mal hap, slik weg en bah! was eigenlijk niet lekker.

tenminste dit is mijn ervaring. en mijn hus doet niet overal aan mee wat dit rijtje O-)

03 maart 2013 om 15:45

honden foto van Renate

honden page profiel Renate Renate 2 doggies

wij hebben twee malamutes een teefje en een reutje. Bij reutjes is het zo in een roedel die vechten 1 x en dan is het klaar meestal teefjes daarintegen kunnen vechten tot de dood soms. Ik hou van malamutes omdat ze rustiger zijn en ik vind husky's drukker en meer adhd soms. Ik denk Jasper dat je voor jezelf moet bedenken wat jezelf wilt een malamute en een husky als je daarvoor zou gaan zou ik gaan voor een iets grotere husky en het gaat best wel goed samen want de laatste wedstrijd op Peel en Maas was er een team die deed steppen met een malamute en een husky. Hier thuis lusten ze alles van rauwe bloemkool tot sinasappel hier is het niet hap, slik weg maar moet ook zeggen daar hebben we wel wat voor moeten doen. Ze hebben nogal snel de neiging om niet te kauwen en inderdaad alles doorslikken dus zijn we ze met de lepel gaan voeren klinkt drastisch maar om elke dag te zien dat je hond alles binnen 1 minuut weer uitkotst en daarna herkauwt ging mijn maag nogal draaien. Dus Jasper alle honden kun je bij elkaar zetten het enige is met malamutes hoef je geen sprintjes te gaan doen want dat verlies je het zijn zoals patricia zegt diesels. Een husky kan zich sneller aanpassen maar je moet er ook opletten dat de husky de malamute niet stuk loopt succes!!

04 maart 2013 om 12:25

honden foto van Siberienne

honden page profiel SiberienneSiberienne 2 doggies

Ik moet soms een beetje gniffelen; ik had twee husky's van wie er een zeer zeker terug protesteerde als je bv zijn staart kamde, de ander stond zorgelijk in het leven kon lang niet met alle andere honden opschieten. Van ons vond hij alles goed en kreeg hij de kans dan plakte hijaan je kont, terwijl de ander hooguit 'toevalig' op je voeten lag.
Nu heb ik twee broers van wie de ene overal op af stormt als hij de kans krijgt, alle andere honden bijna leuk vindt en de anderbang is voor de 8 weken oude herder pup van kennissen van ons (zelfs bang voor plastic koeien en afgeknipte zonnebloemen).

Allevier vonden ze rennen, sneeuw geweldig.
'Nak kletste je de oren van het hoofd, Janoukje was spuit elf, Shadow zingt alleen met de kerkklokken mee, Spot blaft af en toe als hij iets raars hoort (huh, een waakse huksy???) .. Enfin, volgens mij is er maar 1zekerheid bij een poolhond, er valt geen pijl op te trekken :-) ;-)

Mireille

04 maart 2013 om 12:36

honden foto van Alaska's Finest!

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

"
 Enfin, volgens mij is er maar 1zekerheid bij een poolhond, er valt geen pijl op te trekken :-) ;-)
Mireille "

Dat is dan karaktertrek nummer 1: ze zijn nooit saai en steeds verrassend! ;-)

En je weet wat ze zeggen, he Mireille: zo hond, zo baasje... hahaha!

04 maart 2013 om 16:49

honden foto van SamojeedPolar&Arctic

honden page profiel SamojeedPolar&ArcticSamojeedPolar&Arctic 1 doggies

ik ben het er niet helemaal mee eens dat samojeden allemans vrienden zijn.
Ik ken nu al heel wat sammen (onder andere die van mezelfs) die niet met andere reuen samen kunnen.
Helaas zijn poolhonden gewoon geen allemans vrienden.
Dan zou ik in jou geval eerder voor een teefje gaan denk ik.

05 maart 2013 om 21:17

honden foto van De rode Husky

honden page profiel De rode HuskyDe rode Husky 2 doggies

hu ? hoe kom jij er bij dat je slecht contact maakt met een mal ? malamutes zijn juist veel meer mens gericht dan een huskies hoor . huskies hebben meestal meer schijt aan mensen . de wereld is veel interessanter!

05 maart 2013 om 22:09

honden foto van rob

honden page profiel robrobgoedgekeurde fokker

Jasper,persoonlijk zou ik geen husky naast je malamute zetten zoals al eerder gezegt een husky loopt veel sneller.
De gem snelheid van een husky is 25km/h hier loopt hij ook lekker het is zijn tempo,een malamute loopt gem 13/15 km/h dat is zijn tempo.
Je krijgt dus dat de mal boven zijn en de husky onder zijn tempo moet gaan lopen,gevolg twee honden die het niet naar hun zin hebben en misschien de brui eraan geven.
Ik zou ook wachten tot je mala 1.5 jaar oud is want twee opgroeiende malamuten is een dag taak,ik spreek uit ervaring we hebben twee pups uit het zelde nest genomen ik heb er nu nog grijze haren van,je komt ogen en handen tekort.

05 maart 2013 om 22:45

honden foto van Renate

honden page profiel Renate Renate

oh Rob komen daar die grijze haren vandaan hahahahaha...Gelukkig ik vroeg me al af waarom ik die grijze haren had gekregen met twee puberende Malamutes hahahahaha maar daarom dus. :-D

06 maart 2013 om 10:50

honden foto van Patricia & de Musketiers

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers

Rob Jasper zijn husky is 2,5 jaar. Maar hij heeft m nog maar paar maanden.
Daarbij niet alle husky's hebben zo'n hoog tempo. Skippa bijv. die loopt enorm langzaam. Echt een diezeltje. Zijn tempo is rond de 11/12

06 maart 2013 om 12:06

Je kunt een reactie plaatsen

Ga naar Pagina 1 2

Home | Registreren |