Poedel

Poedel

Rasgroep van de Poedel

De Poedel behoort tot de Rasgroep "Gezelschapshonden"

Geschiedenis van de Poedel

Poedel

Volgens de Rasstandaard komt de Poedel uit Frankrijk, velen beweren echter ook dat het ras uit Duitsland komt.

Het showtoilet dat we nu kennen stamt uit de tijd dat Poedels werden ingezet als waterretrievers.
Als ze niet geschoren werden en het water ingingen nam hun vacht te veel water op en hadden deze honden teveel moeite om te zwemmen.
Toen is men op het idee gekomen om al het 'overbodige' haar weg te scheren en enkel haar te laten staan op plaatsen die gevoelig zijn aan de koude van het water,
de gewrichten, longen en nieren. Het haar op de staart was zodat ze duidelijker zichtbaar waren als ze naar geschoten wild doken.

Karakter van de Poedel

Poedel

De poedel is bekend voor zijn loyaliteit en in staat snel te leren . Het ras is goed te trainen en is van zichzelf een goede gezelschapshond

Rasstandaard van de Poedel

BELANGRIJKE VERHOUDINGEN

-de snuitlengte bedraagt ongeveer 9/10 van de schedellengte
-de lichaamslengte (van schoft tot zitbeen) bedraagt iets meer dan de schofthoogte
-de schofthoogte is praktisch gelijk aan de kroephoogte
-de hoogte van de elleboog is 5/9 van de schofthoogte

KARAKTER GEDRAG: hij heeft een reputatie voor zijn getrouwheid, hij leert gemakkelijk aan en kan gemakkelijk opgeleid worden, hetgeen hem in het bijzonder tot een aangename gezelschapshond maakt.
HOOFD: adellijk, rechtlijnig, goed in verhouding met het lichaam. Het hoofd moet goed besneden zijn, zonder grof of zwaar te zijn, maar mag ook niet te verfijnd zijn.

SCHEDELGEDEELTE:

SCHEDEL: de breedte is minder dan de helft van de hoofdlengte. De gehele schedel, van boven bezien, moet ovaal lijken en zijdelings gezien licht gewelfd (convex). De lengteassen van schedel en snuit zijn licht divergerend.

WENKBRAUWBOGEN: springen matig uit en zijn met lange haren bedekt

VOORHOOFDSGROEVE: breed tussen de ogen, wordt smaller naar de achterhoofdknobbel toe, die sterk benadrukt is. (deze mag bij de dwergen wat minder benadrukt zijn)

STOP: weinig aangeduid

SNUITGEDEELTE

NEUS: goed afgetekend, verticaal profiel, goed geopende neusgaten, zwarte neus bij de zwarte, witte en grijze honden. Bruin bij de bruine honden. Bij de oranje-vaalros honden (abrikoos) of rood-vaalrosse honden: zwarte of bruine neus. Vertaling vaalros: frans: fauve – engels: fawn.

SNUIT: het bovenprofiel is goed recht, de neusruglengte bedraagt ongeveer 9/10 van de schedellengte. De beide delen van de onderkaak zijn nagenoeg evenwijdig. De snuit is stevig. Het benedenprofiel van de snuit wordt bepaald door de onderkaak en niet door de boord van de bovenlip.

LIPPEN. Matig ontwikkeld, eerder droog, middelmatig dik. De bovenlip rust op de onderlip, zonder af te hangen. Zwart bij de zwarte, grijze en witte honden, bruin bij de bruine honden. Bij de vaalros oranje (abricot) en de vaalros rode honden zijn de lippen bruin of min of meer donker of zwart. De mondhoek mag niet benadrukt zijn.

KAKEN/GEBIT: schaargebit, sterke tanden

WANGEN: niet uitstekend, liggen vlak aan bij de beenderen. Het gedeelte onder de oogkas goed besneden en weinig gevuld. De jukbeenbogen steken slechts weinig uit.

OGEN: pittige uitdrukking, gelegen ter hoogte van de stop en licht schuin geplaatst. Amandelvormig oog. Zwart of donkerbruin. Bij de bruine honden mogen de ogen een donkere amberkleur hebben.

OOGLEDEN: de ooglidboord is zwart bij de zwarte, witte en grijze honden. Bruin bij de bruine honden. Bij vaalros-oranje honden (abricot) of de vaalros rode honden is de kleur bruin of zwart.

OREN: vrij lang, afhangend langs de wangen. Aangezet op het verlengde van de lijn die aan de bovenkant van de neus begint en onder de buitenkant van het oog verder gaat, vlak, vanaf de aanzet breder wordend en afgerond aan het uiteinde. Ze zijn bedekt met gegolfde en zeer lange haren. Het oorleder moet tot aan de mondhoeken komen.

HALS: sterk, licht gebogen na de nek, middelmatig lang, goed geproportioneerd. Het hoofd wordt fier en hoog gedragen. De hals heeft geen keelhuid, ovale nekdoorsnede. De halslengte is lichtjes minder dan de hoofdlengte.

LICHAAM: goed geproportioneerd. De lichaamslengte bedraagt iets meer dan de schofthoogte.

SCHOFT: middelmatig ontwikkeld

RUG: kort, harmonische toplijn en goed ondersteund. De hoogte van de schoft tot de grond is vrijwel dezelfde als deze van de top van de kroep tot de grond

LENDENEN: stevig en bespierd

KROEP: gerond maar niet afvallend

VOORBORST: het uiteinde van het borstbeen (sternum) moet licht uitspringen en ligt vrij hoog

BORSTKAS: komt tot de elleboog, de breedte is gelijk aan 2/3 van de diepte. Bij de grote poedels wordt de borstomtrek gemeten achter de schouders en moet minstens meer dan 10 cm dan de schofthoogte bedragen. De borstkas heeft een ovale doorsnede, breed aan het ruggedeelte.

BUIK EN FLANKEN: opgetrokken zonder windhondachtig te zijn

STAART: vrij hoog aangezet, ter hoogte van de lendenenlijn. De staart kan ongecoupeerd zijn of ingekort worden tot ongeveer 1/3 het meest dichtbij het lichaam of de helft van zijn lengte en dit in landen waar couperen niet verboden is. In stand wordt de staart hangend gedragen, in actie wordt hij schuins gedragen.

LEDEMATEN

VOORSTE LEDEMATEN: volledig recht en evenwijdig geplaatst, goed bespierd en voorzien van goed bot. De afstand van de elleboog tot de grond is lichtjes meer dan de helft van de schofthoogte.

SCHOUDERS: schuin en bespierd. Het schouderblad vormt met de opperarm een hoeking van ongeveer 110°.

OPPERARM: de lengte komt overeen met deze van het schouderblad

POLSEN: voortzetting van de voorste belijning van de onderarm

VOORMIDDENVOET: stevig en in profiel gezien bijna recht

VOORSTE VOETEN: eerder klein, stevig, van ovale, korte vorm. De tenen zijn goed gewelfd en zijn goed aangesloten. De voetzolen zijn hard en dik. De nagels zijn zwart bij de zwarte en grijze honden. Ze zijn zwart of bruin bij de bruine honden. Bij de witte honden mogen de nagels gekleurd zijn volgens het kleurgamma dat kan gaan van hoornkleurig tot zwart. In de oranje vaalros en rood vaalros zijn de nagels bruin of zwart.

ACHTERSTE LEDEMATEN: van achter bezien zijn de achterste ledematen evenwijdig geplaatst, de spieren zijn goed ontwikkeld en zeer goed zichtbaar. Het spronggewricht is relatief goed gehoekt; de hoeken van heup met dijbeen, dijbeen met onderbeen en onderbeen met achtermiddenvoet moeten goed benadrukt zijn

DIJEN: goed bespierd en robuust

ACHTERMIDDENVOET: eerder kort en recht geplaatst. De poedel moet geboren worden zonder St Hubertusklauwen aan de achterbenen

ACHTERSTE VOETEN: zie voorste voeten

BEWEGING: de poedel heeft een trippelende, lichte gang

HUID: soepel, niet los, gepigmenteerd. De zwarte, bruine, grijze en de oranje vaalros en de rood vaalros moeten een pigmentatie hebben in overeenstemming met de vachtkleur. Voor de witte poedels is een zilverkleurige huid gewenst.

VACHT:

HAAR

KRULPOEDELS: een overvloedige vacht van fijne samenstelling, wollig, goed krullend, elastisch en weerstand biedend aan de druk van de hand. De vacht moet dik zijn, goed dicht, van gelijkmatige lengte en gelijke krullen vormend.

KOORDPOEDELS: overvloedige vacht, fijne samenstelling, wollig en dicht, die kenmerkende koordjes vormen. Zij moeten ongeveer 20 cm lang zijn.

KLEUR: eenkleurig: zwart, wit, bruin, grijs; oranje vaalros (abricot) en rood vaalros.

BRUIN: moet een diepe kleur hebben, tamelijk donker, uniform en warm van kleur. Het beige en zijn afgeleide kleuren zijn niet toegelaten

GRIJS: moet uniform van kleur zijn, een diepe kleur hebben, de schakeringen in de uniforme kleur mogen niet naar het wit of het zwart neigen.

ORANJE VAALROS (fauve orange – orange fawn) moet eenvormig van kleur zijn, zonder naar het beige (fauve pale – pale fawn) of zandkleur te neigen en ook niet naar het rood vaalros.

ROOD VAALROS (fauve rouge – red fawn) de kleur moet eenvormig zijn over de gehele vacht. De kleur mag in geen enkel geval naar oranje vaalros neigen.

Oogleden, neus, lippen, tandvlees, gehemelte, natuurlijke openingen, scrotum en voetkussens zijn goed gepigmenteerd.

GROOTTE

GROTE POEDEL : boven de 45 cm en tot 60 cm met een tolerantie van 2 cm naar boven. De grote poedel moet de vergrote en goed ontwikkelde weergave zijn van de middenslagpoedel, waarvan hij dezelfde eigenschappen behoudt.

MIDDENSLAG POEDEL: boven de 35 cm en tot 45 cm

DWERGPOEDEL: boven de 28 cm en tot 35 cm. De dwergpoedel moet in zijn geheel hetzelfde aspect weergeven als van een verkleinde middenslagpoedel, maar zoveel mogelijk met behoud van dezelfde verhoudingen en dit zonder één teken van dwerggroei (nanisme) te vertonen.

TOYPOEDEL: boven de 24 cm en tot 28 cm. (na te streven ideale grootte is 25 cm) en dit tot 24 cm (tolerantie 1 cm naar beneden). De toypoedel moet hetzelfde aspect weergeven in zijn totaalbeeld als de dwergpoedel en aan dezelfde algemene verhoudingen en vereisten van de standaard beantwoorden. Elk teken van dwerggroei is uitgesloten en alleen de achterhoofdsknobbel mag wat minder benadrukt zijn.

FOUTEN: al wat afwijkt van wat hiervoor vermeld wordt, dient bestraft te worden. De bestraffing gebeurt in verhouding tot de graad van afwijking.

-zadelrug of karperrug

-te laag aangezette staart

-te zenuwachtige hond

-tanden: - 2 PM1 ontbrekend wordt niet bestraft

- ontbreken van 1 of 2 PM2 – indien zij symmetrisch zijn

- ontbreken van de M3 molaren wordt niet bestraft

ERNSTIGE FOUTEN

-neus die gedeeltelijk gedepigmenteerd is

-te puntige neusrug (snuit)

-gewelfde neusrug

-tanden: - gebrek aan 2 PM2 indien niet symmetrisch

-te grote ogen, of ogen die verzonken in de oogkassen liggen, onvoldoende donker oog

- te korte oren

-afvallende kroep

-staart die over de rug gekruld is

-steile achterhandsboekingen

-vloeiend of verlengd gangwerk

-dunne vacht, zachte (slappe) vacht of ruwe vacht

-onbepaalde kleur of niet eenvormige kleur: zwartgrijs of witgrijs, afgewassen vaalrosse kleur, crème, beige bij de bruine honden of een zeer donkere bruine kleur

ELIMINATOIRE FOUTEN

-agressieve of overdreven angstige hond

-neus die volledig gedepigmenteerd is

-gebrek aan type en dit speciaal voor het hoofd

-bovenvoorbijten – ondervoorbijten

-tanden : -gebrek aan één snijtand, of één hoektand of één scheurkies, (P4 in de bovenkaak – M1 in de onderkaak)

-afwezigheid van 1PM3 of 1 PM4

-gebrek van drie of meer premolaren (uitgezonderd PM1)

-afwezigheid van staart of een aangeboren korte staart

-St Hubertusklauwen of sporen hiervan op de achterste ledematen

-honden waarvan de vacht niet éénkleurig is

-witte vlekken

-witte haren op de voeten

-grootte die 62 cm overschrijdt bij de grote poedels of die beneden de 23 cm is voor de toypoedels

-elke hond die tekenen van dwerggroei vertoont: bolvormige schedel, ontbreken van achterhoofdsknobbel, zéér gemarkeerde stop, uitpuilende ogen, te korte en naar boven opgewipte snuit, terugwijkende onderkaak, gebrek aan onderkin

-voorhoofdsgroeve die praktisch onbestaande is

-zeer licht bot bij de toys

-opgerolde staart met staarteinde terugvallend op de flanken of kroep

Gelijk welke hond die duidelijke fysische afwijkingen vertoont of psychische gedragsproblemen heeft dient te worden gediskwalificeerd.

NB de reuen moeten twee normaal ontwikkelde testikels hebben die volledig in het scrotum afgedaald zijn.

AANHANGSEL BIJ DE STANDAARD:

TOEGELATEN TENTOONSTELLINGSTOILETTEN

LEEUWENTOILET: de poedel, zowel met kroeshaar als met koorden , heeft een geschoren achterhand tot aan de ribben. Moeten eveneens geschoren worden: de snuit van onder en van boven, vanaf de onderste oogleden, de wangen, de voor- en achterbenen met uitzondering van de polsmofjes of de armbanden en facultatieve motieven op het achterdeel. De staart met een uitzondering van een ronde of langwerpige pompon aan het uiteinde. Het dragen van een snor is voor alle exemplaren voorgeschreven. Het laten staan van de vacht op de achterste ledematen de “broek” genoemd, is toegelaten.

MODERN TOILET: het laten staan van de vacht op de vier ledematen wordt toegestaan voor zover volgende voorwaarden gerespecteerd blijven:

1. worden geschoren:

a. het benedengedeelte van de voorste ledematen, vanaf de nagels tot aan de punt van de sporen (duimen), het benedengedeelte van de achterste ledematen tot op gelijke hoogte. Ook is het toegelaten alleen de tenen met de tondeuse van haar te ontdoen.

b. hoofd en staart volgens de hierboven reeds vermelde instructies. Als uitzondering wordt in dit toilet toegestaan de aanwezigheid op de onderkaak van een kort baardje dat niet langer dan 1 cm mag zijn en waarvan de onderbelijning parallel met de onderkaak verloopt. Een zogenaamde “geitensik” is niet toegelaten.
De pompon van de staart weg te laten

2. ingekorte vacht:

op het lichaam om de ruglijn te doen uitkomen, een gedeelte dat min of meer duidelijk moirering geeft van minstens 1 cm. Deze lengte neemt geleidelijk toe rond de ribben en bovenaan de ledematen.

3. volgens de standaard getoiletteerd:

a.op het hoofd laat men een “helm” (topknot- casque) staan van redelijke hoogte, evenals op de hals. Daalt aan de achterzijde af tot aan de schoft en van voor zonder te onderbreken, tot aan het geschoren gedeelte van de voet en dit volgens een licht schuine lijn die vertrekt van het bovenste deel van de voorborst. Op het bovendeel van de oren en tot 1/3 van hun maximumlengte, mag het haar ingekort worden met schaar of tondeuse in de richting van het haar. Het onderste deel blijft bedekt met haar, dat geleidelijk van boven naar beneden in lengte toeneemt en uitloopt in franjes die gelijk kunnen worden geknipt.

b. op de ledematen een broek die een duidelijke overgang vertoont naar de geschoren voeten. De lengte van het haar neemt van onder naar boven geleidelijk toe, zodat op de schouders evenals op de dijen een lengte van 4 tot 7 cm bereikt wordt, te meten aan het strak gespannen haar en in verhouding tot de grootte van de hond. “Pofeffecten” (bouffant – fluffy) dienen vermeden te worden. De broek op de achterbenen moet de typische hoekingen van de poedel laten uitkomen. Ieder fantasietoilet dat afwijkt van de standaardnormen leidt tot diskwalificatie. Om in het even welke van de standaardtoiletten waarin de poedel verschijnt, zal dit in geen geval de klasseringbeoordeling beïnvloeden op de tentoonstellingen. Alle honden van éénzelfde klas moeten in hun verschillende toiletten in deze klas verschijnen en worden gezamenlijk gekeurd en geplaatst.

ENGELS TOILET : aan het “leeuwentoilet” motieven op de achterhand toevoegen, dwz polsmoffen en armbanden. Op het hoofd een topknot. Voor dit toilet is de snor facultatief. Het ontbreken van een scheiding van de vacht op de achterpoten is toegelaten. De topknot is facultatief (het is verboden om lak of andere producten te gebruiken om de topknot op haar plaats te houden).

-Honden die niet getoiletteerd zijn volgens de standaard (en voor zover zij zo blijven) mogen niet gekeurd worden op tentoonstellingen en officiële manifestaties; dit mag in geen geval een reden zijn om ze te diskwalificeren voor fokdoeleinden.

Gezondheid van de Poedel

Poedel

De Poedel kan HD- (heupdysplasie), epilepsie, oogproblemen (PRA), VWD (von willebrand disease 1) en PL (patella luxatie) hebben.
-HD (voor de Grote Poedels)
-PRA (voor Toy, Dwerg- en Middenslagpoedel) DNA-test
-PRA spiegelen (voor alle variëteiten)
-PL (toy, dwerg- en middenslag poedel)
-VWD 1 (voor Grote Poedels) (DNA)

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieen van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD, PRA spiegelen en PL-test worden door een specialist uitgevoerd.

Voor HD worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

PL wordt handmatig getest.
Bij PL is VRIJ (0/0) de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Voor de DNA testen moet bloed afgenomen worden of DNA via een swab en dit wordt opgestuurd naar een specialistisch laboratorium.
De uitslag van deze testen wil je graag VRIJ/NORMAAL hebben.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Poedel

De Poedel heeft veel vachtverzorging nodig.
Of je hem nu in een showkapsel of een huismodelletje houdt, hij moet iedere 4 tot 6 weken worden bijgewerkt. Show vachten vaker dan de kortere snits.
Ook moet de Poedel regelmatig in bad, net zoals andere honden met lang haar.

Voor het bad en de trimbeurt kan je terecht bij een goed trimsalon maar om een poedelvacht in goede conditie te houden moet deze dagelijks geborsteld worden.
Het is ook mogelijk om de vacht dagelijks door te kammen en vuil en takjes te verwijderen en een keer per week grondig uit te borstelen.


Poedels zijn actieve honden en hebben veel beweging nodig, iets wat veel mensen over het hoofd zien als ze aan een Poedel denken.
Ze hebben plaats nodig om eens lekker te kunnen rennen. En hoewel ze ook perfect op een appartement kunnen worden gehouden, hebben ze toch enkele keren per week nood aan een ren moment.

Opvoeding van de Poedel

Poedel

Volgens velen staat de Poedel op de tweede plaats wat intelligentie en trainbaarheid betreft, vlak na de Border Collie.
Dit klopt in zekere zin ook wel, het zijn leergierige baasgerichte honden die graag bewegen en dus erg trainbaar zijn.
Maar ze hebben niet het slaafse van een Border Collie. Als ze ergens het nut echt niet van in zien gaan ze het ook niet doen.
Bijvoorbeeld bij het vaak herhalen van een bevel.

Algemeen gezien zijn ze gemakkelijk op te voeden. Het is net zoals bij iedere hond belangrijk een Poedelpup goed te socialiseren. Als je hem zijn eerste jaar goed begeleid krijg je een gelukkige stabiele hond.

Rasvereniging van de Poedel

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Poedel.

Popularitieit van de Poedel

De Poedel staat op dit moment op de 26e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Poedel

Geen overige informatie over de Poedel gevonden.
Heb jij overige informatie over de Poedel ? Dan kun je dat toevoegen

Poedel pup aanschaffen

De ouders van de pups dienen getest te zijn op erfelijke aandoeningen.
Op z'n minst moet de moeder aanwezig zijn.
De nestomgeving is schoon en veilig.
De pups groeien op in een huiselijke omgeving.

Een poedelpup kost tussen de 800 en 1300euro

Poedel fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Poedel.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Poedel pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Poedel hebben ook deze rassen

Meer weten over de Poedel ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Poedel:


Afbeeldingen

PoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedelPoedel

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Poedel hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^