Juno gegromd?!?!?!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Anne-Wil (baasje van Juno)Anne-Wil (baasje van Juno)

honden foto van Anne-Wil (baasje van Juno)

" Ik denk eerder dat het gedrag voortkomt uit spanning, alertheid of onzekerheid dan waaksheid.
Ok, een Ridgeback kan waaks zijn, maar Anne-Wil schrijft ook, tot nu toe heeft Juno nog NOOIT tekenen van waaksheid laten zien, en als Juno zou beginnen met waakgedrag, zou 'ie dat eerder tonen bij haar thuis dan op een erf waar 'ie nooit komt...

Het gedrag wat je beschrijft komt wel vaker voor bij Ridgebacks (of kruisingen): het zijn gereserveerde honden en 'vreemde' mensen en dingen worden afstandelijk benaderd. Dus er wordt naar geblaft, gegromd, hij wil er niet naar toe, etc.

Zaak is wel om dit in goede banen te leiden want veel (doorgefokte?) Ridgebacks vertonen nog wel eens angstagressie in meer of mindere mate.

Ik weet niet hoe ik zelf gehandeld zou hebben want daarvoor heb ik meer informatie nodig... Hij reageerde op de capuchon-mevrouw door blaffen en grommen en niet verder lopen... Hoe was zijn algehele houding? Groot en hoog? Laag en klein? Leek hij angstig en onzeker? Of heel zelfbewust?

Angst en onzekerheid zou ik niet gaan versterken, dan kun je beter 's avonds gaan oefenen door dit soort situaties te ensceneren. Bij een hele zelfbewuste houding zou ik "klaar" hebben gezegd en dat is dan ook echt "klaar", met andere woorden bedankt voor je waarschuwing, nu neem ik het wel over.

Succes "


Tja Juno is natuurlijk geen volledige ridgeback, en is dus eigenlijk totaal niet gereserveerd. Alle honden en mensen zijn superleuk, en wordt naar gekwispeld (we hebben meer moeite met zijn enthousiasme bedwingen).
Toen hij gromde en blafte stond hij hoog op zijn poten, borst vooruit en keek echt naar de mevrouw. Dus echt niet angstig.

@ Tamlin - wij hebben nog niet zo een goede controle over Juno dat hij exact doet wat we zeggen. Dus op het moment dat de deur openging stond hij nog achter me. Ik ben met hem naar voren gelopen en toen hij doorhad dat daar een hondje stond schoot hij naar voren om te snuffelen. Nou snap ik dat dat niet geweldig is, maar ik bedoelde meer of jij anders gehandeld had m.b.t. het grommen / blaffen zelf. Ik begrijp ook uit jouw comment dat jij hem terecht gewezen had voor dit grommen / blaffen??? Vraag me af of dat verstandig is, want dan leert hij het grommen misschien wel af, maar de onderliggende reden kom ik dan niet te weten, en maak ik hem ben ik bang alleen maar meer in de war....

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Juno gegromd?!?!?!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Anne-Wil (baasje van Juno)Anne-Wil (baasje van Juno)

honden foto van Anne-Wil (baasje van Juno)

"
dan corrigeer je eerst verbaal. Werkt dat niet, hef je de situatie op door de hond mee weg te nemen. (en vervolgens blijven werken aan de gehoorzaamheid)
"


En ik weet ook niet of ik kan staan achter het 'weghalen uit de situatie' - dan pak je het probleem niet aan toch? Of geloof jij dat op het moment dat Juno volledig onder controle is dat hij dit gedrag nooit meer zal vertonen? Uiteraard hoop ik dit ooit te bereiken, maar dan nog kan een hond wel eens grommen naar een onbekende situatie toch??

honden page profiel TamlinTamlin 3 doggies

honden foto van Tamlin

" @ Tamlin - wij hebben nog niet zo een goede controle over Juno dat hij exact doet wat we zeggen. Dus op het moment dat de deur openging stond hij nog achter me. Ik ben met hem naar voren gelopen en toen hij doorhad dat daar een hondje stond schoot hij naar voren om te snuffelen. Nou snap ik dat dat niet geweldig is, maar ik bedoelde meer of jij anders gehandeld had m.b.t. het grommen / blaffen zelf. Ik begrijp ook uit jouw comment dat jij hem terecht gewezen had voor dit grommen / blaffen??? Vraag me af of dat verstandig is, want dan leert hij het grommen misschien wel af, maar de onderliggende reden kom ik dan niet te weten, en maak ik hem ben ik bang alleen maar meer in de war....

En ik weet ook niet of ik kan staan achter het 'weghalen uit de situatie' - dan pak je het probleem niet aan toch? Of geloof jij dat op het moment dat Juno volledig onder controle is dat hij dit gedrag nooit meer zal vertonen? Uiteraard hoop ik dit ooit te bereiken, maar dan nog kan een hond wel eens grommen naar een onbekende situatie toch?? "

Doe de stukjes even bij elkaar quoten...is wat overzichtelijker ':-)

Tuurlijk heb je nog niet zo'n goede controle over je hond, hij is pas 8 maanden (heeft zichzelf ook nog niet onder controle, haha!) Dat is ook helemaal niet erg. Omdat we zeg maar die controle op moeten bouwen (naar mentale controle toe, dus dat hij op verbaal commando luistert) ga je eerst over op fysieke controle, een riem bijvoorbeeld. De hond is nooit te jong om grenzen te leren kennen, die heeft hij zelfs nodig om goed te kunnen functioneren he in deze mensenwereld.

Ik zie een verschil tussen een correctie "nee" en een terechtwijzing, wat ik toch wat bozer vind over komen. Duidelijk moet zijn voor de hond dat jij het gedrag niet wil hebben...dat is geen straf he. Als jij me een kietelt en ik zeg "niet doen" ben je toch niet van de planeet af?

Ik weet niet of ik op dat moment contact had laten onstaan tussen de honden. Denk dat als de spanning erg hoog (ga daarin met Joop mee) was bij Juno, dat niet positief voor hem is geweest.

Niet weghalen uit de situatie, het gedrag afkappen. Jij zegt "nee" over gedrag, hij laat het gedrag toch zien en dat mag hij niet. Dus als hij gaat snuffelen en jij wil dat niet, neem je hem mee terug want jij zei "nee" Als het eenmaal duidelijk is voor Juno dat hij best kan blaffen en grommen, maar dat jij dingen regelt (laat je zien door zelf met het "gevaar" de interactie aan te gaan...en dus niet hem eropaf te laten gaan) Krijg je een hond die na verloop van tijd weet waar zijn grenzen liggen en zijn verantwoordelijkheid ook ophoud.

Dus hond blaft...jij zegt bijvoorbeeld "klaar" en regelt de zaken. Is er bijvoorbeeld niks wat je kunt zien en gaat de hond toch door, neem je hem mee naar binnen. Is wel iets, regel jij dat dus. Doet hij dus iets wat niet mag, stop je dat of verbaal als het lukt, anders lichamelijk (gebruik een riem, pak hem zachtjes vast, etc)

Zo heb ik het altijd gedaan met mijn honden (Akita's...ook Zeker niet de makkelijksten) en natuurlijk gaat het wel eens mis, maar dan heb je wel de controle (mentaal) omdat je hebt laten zien wat wel de bedoeling is.

Maar omdat de hond nog jong is dus...begin je met lichamelijke controle, om uiteindelijk over te kunnen schakelen op verbale. En verder...veel je hondje knuffelen, band aangaan, veel wandelen met elkaar, enz enz enz...met elkaar optrekken, want des te beter luistert de hond naar jou, als hij veel met je is!

honden page profiel daisydaisy 3 doggies

honden foto van daisy

Dat is een mooie duidelijke uitleg Tamlin daar kan ik ook wel wat mee hihihihi sorry ben effe aan het tips shoppen.

Succes verder Anne-wil met juno

honden page profiel Anne-Wil (baasje van Juno)Anne-Wil (baasje van Juno)

honden foto van Anne-Wil (baasje van Juno)

@ Tamlin - je bent helemaal duidelijk, bedankt voor de uitleg. Ik sta er nu wel achter wat je zegt, en ga ermee aan de slag! ;-)

honden page profiel Suzan Suzan 3 doggies

honden foto van Suzan

Ik moet wel lachen om de reacties van Talmin. Duidelijk niet zo van het zoete broodjes bakken. Houd ik wel van, ha,ha!
Mijn visie.
Je bent als baas verkeerd bezig wanneer je voorbij  gaat aan de raseigenschappen van je hond, wat is zijn oorsprong, waar is hij destijds voor gefokt, wat zijn zijn sterke kanten, en wat zijn zijn valkuilen?!
Daar tegenover ben je mijns inzien, net zo verkeerd bezig wanneer deze raseigenschappen als een excuus of verklaring gaat voordoen, voor alles dat de hond doet en laat.
Welk soort hond je ook hebt, waaks, jager, drijver, roedelbeschermer, noem het maar op.... ze overlaten aan hun geboren instincten is onverantwoord en oneerlijk tegenover het dier!
Ze hebben een begrenzer nodig, iemand die ze aangeeft tot in hoe ver ze hun scills moeten en mogen gebruiken. Zo creeer je mijns inzien een stabiele hond. Zich bewust van zijn kunnen, maar hier niet aan overgeleverd.  Weet niet goed of ik mezelf heel duidelijk heb uitgedrukt. Maar dit is mijn visie.

honden page profiel TamlinTamlin 3 doggies

honden foto van Tamlin

Oh wat leuk!

Zo fijn dat jullie er iets aan hebben zeg!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Juno gegromd?!?!?!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: lekker badderen!?!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^