Kruisingen worden rassen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

@Thopen,

Waarom fokken op lijn of nog erger inteelt?
Wat gebeurt er dan op de lange duur met lijnteelt?

Kun je mij vertellen waarom Franse/Engelse bullen worden geboren zonder staart? Genetisch gezien....

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kruisingen worden rassen " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Angela en MichelAngela en Michel 3 doggies

honden foto van Angela en Michel

YmY heeft Zwuhs O-) haha ;-) !

Thopen... Mag ik vragen waarom je niet gewoon een account aanmaakt?

Persoonlijk vind ik... Zolang er verantwoord (lees, met getestte ouders) gefokt word (of het nu een kruising is of niet), dat dat best kan. Maar dat is volgens mij hier niet de discussie. De discussie gaat volgens mij over het 'een naam geven aan kruisingen'. Dat vind ik dan weer wel bezwaarlijk! Een mooie naam verkoopt beter, ja oké! Maar, door te kruisen is het idd nog niet meteen een ras! Daar gaan idd heel wat jaartjes overheen.

honden page profiel YmY en de bende YmY en de bende 3 doggies

honden foto van YmY en de bende

Zwuskys! Klinkt best goed ;-)

honden page profiel Angela en MichelAngela en Michel 3 doggies

honden foto van Angela en Michel

Whaha... klinkt goed, maar dan moeten we daar ook mee verder gaan he... wat zou dat opbrengen op MP ;-P ;-) !

honden page profiel Elise en BruceElise en Bruce 3 doggies

honden foto van Elise en Bruce

de bullmastiff was heel lang geleden ook een kruising O-)

ik zie sommige kruisingen die echt nut hebben ooit nog wel een ras worden. zoals de antiallergische hulphonden...maar daar zal jaren overheen gaan. zoals bij de bullmastiff.

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie 3 doggies

honden foto van Floor en Fiefie

elk ras is in principe een kruising...dus waarom zouden die kruisingen van de laatste tijd dan raar of onnodig zijn? de golden en labradoodle zijn met een duidelijk doel gefokt (en nog wel meer misschien...).
zolang het verantwoord gebeurd is er naar mijn mening geen probleem, als het maar geen broodfok creatie is.........

honden page profiel S&F.S&F. 3 doggies

honden foto van S&F.

Ik ben tegen die nieuwe designer namen. Er is in principe niets mis met (de meeste) kruisingen. Alleen die namen.. Zo worden ze gewoon genoemd omdat dat beter verkoopt, er is geen andere verklarig voor.

Sommige kruisingen vind ik in tegendeel compleet achtelijk. Vooral wanneer de grote enorm verschilt dan nog maar niet te spreken over de karakters.

De Boxadoor is bijv. een prima hond in mijn ogen. Zolang beide ouders maar zijn getest op HD, ED en PL. Het karakter komt aardig overeen en zo ook de maat. Maar noem het gewoon lekker een Lab/Boxer kruising ofzoiets i.p.v. een Boxador.



honden page profiel YmY en de bende YmY en de bende 3 doggies

honden foto van YmY en de bende

@ Angela, wat ben jij slecht!!

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

@Floor en Fiefie, mee eens met het laatste, alleen is het helaas zo dat het overgrote leeuwendeel van die leuke naampjes creaties zijn van broodfokkers.

Overigens, tenminste dit is hoe ik het zie; Vroeger (vroegà... ik voel me net zo'n oud vrouwtje nu O-) ) sprak men niet over 'rashonden' maar over bepaalde typen die bepaald werk deden die in de volksmond een bepaalde naam hadden, zoals bijvoorbeeld Roodkousen (de hedendaagse Beauceron), hond van de kooiker/"Kooiker's hondje" (Kooikerhondje) etcetera.

Als je het over een 'kruising' hebt, dan heb je het over twee verschillende rassen die gekruist worden. Daarom kan je naar mijn mening dus niet zeggen dat álle rashonden ooit kruisingen waren. Die zijn er wel, er zijn er zelfs genoeg van; maar niet álle rashonden zijn ooit begonnen als kruisingen.
Het waren gewoon honden die in een bepaald gebied leefden en daar gefokt werden voor bepaald werk, vaak met een overeenkomend uiterlijk, zonder officiële namen. Natuurlijk is het niet zo dat 'poef' er was opeens een rashond, daar is natuurlijk een lange micro evolutie aan vooraf gegaan... Maar om nou te zeggen dat alle rassen 'kruisingen' zijn? Dat vind ik echt niet de juiste term. Zeg dan dat alle rassen in principe zijn gestart als onzuivere bastaarden die gemeenschap vertoonden in karakter en vaak later ook uiterlijk op elkaar gingen lijken.

Um, ik hoop dat dat verhaal een beetje duidelijk was... Ik vond het wat irritant om steeds te lezen dat alle rassen kruisingen zijn/zijn begonnen als kruisingen. Als iedereen dat zomaar over gaat nemen dan komen er misverstanden de wereld in.
(Wow, nu ik dat nog eens overlees komt dat best wel pietluttig over O-) )

Om nog oven op jouw reactie terug te komen, Floor en Fiefie; De meeste kruisingen van de laatste tijd vind ik overbodig omdat het alleen over winst gaat en vaak gewoon experimenten zijn. "Laten we eens zien wat daar uit komt! Kunnen we er nog geld mee vangen ook, als we er een sjieke naam aan geven."
Ik ben het met je eens wat betreft de Goldendoodle en Labradoodle. Daar zit wel een goede, waardevolle intentie achter, namelijk het verkrijgen van een hondenras waar mensen minder snel of zelfs niet allergische reacties van krijgen. (Toch? Dit lijkt mij.) Als er nog andere hedendaagse kruisingrassen zijn waarbij voor een doel wordt gefokt (en dan bedoel ik niet met als doel winst, haha ;-) ) dan heb ik daar ook geen problemen mee.

honden page profiel IndyIndy 3 doggies

honden foto van Indy

Ik heb het idee dat deze rage begonnen is doordat de doodles in de spotlight kwamen, toen kwamen er ineens allemaal kruisingen met rare namen, in de hoop dat ze net zo populair worden misschien?

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker 3 doggies

honden foto van Uma & Joker

Kruisingen moeten kruisingen blijven...
Vind het zo raar dat die honden een "nieuwe naam" krijgen.
Vind trouwens veel van die mode-kruisingen ook helemaal niet zo leuk.
Alleen de Labdradoodle heeft wel wat leuks vind ik.

honden page profiel Aafke & ChicaAafke & Chica

honden foto van Aafke & Chica

Ik ben het met jullie allemaal eens!
Ik vind ook dat je met nuttige kruisingen kunt fokken. Van de Labradoodle weet ik dat het allemaal goed geregeld is. Daar zijn vast meer kruisingenrassen van maar die weet ik niet O-) Maar heel veel kruisingen zijn ooit een keer door iemand gefokt en dan denken mensen... die zien er leuk uit! Daar ga ik ook is mee fokken. Dan gaan er dus heel veel mensen mee fokken terwijl er geen foklijn is. Zelfs geen rasvereniging!

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker 3 doggies

honden foto van Uma & Joker

Het valt mij ook heel erg op dat alle kleine kruisingen met een beetje halflang haar Boomers worden genoemd.
Mijn uitlaathondjes bijvoorbeeld... gekocht in een winkel ( :'( !) als Rasechte Boomers (!)

Ik vind het gewoon shih tzu kruisingen.

Als mensen mij in het park vragen: "Wat een leuke hondjes! Die wil ik ook! wat voor een ras is het!?"
dan zeg ik niet dat het Boomertjes zijn. Het zijn gewoon kruisingen.

Want ja, echt sommige mensen zien de Boomer als een ras, maar dat is het echt niet.

honden page profiel Angela en MichelAngela en Michel 3 doggies

honden foto van Angela en Michel

YmY... ;-P!

Er zit wel degelijk nadelen aan zo'n nieuwe naam. Neem bijv. de labra en goldendoodle. Je hebt daar dus varieteiten in... Maar de meeste mensen weten dit niet en denken dus meteen een 'allergievrij' hondje te kopen, terwijl dat dan helemaal niet zo is (pas in de tweede generatie geloof ik). Zo zet je kopers toch op het verkeerde been? En komen pupjes weer op MP?

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie 3 doggies

honden foto van Floor en Fiefie

@roxy music&charlie parker

heb er eigenlijk niks tegenin te brengen :-) ik ben het helemaal met je eens...ik heb het gewoon een beetje grof samengevat maar wat jij zegt bedoelde ik wel ongeveer :-)

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

@Floor en Fiefie: Super! :-D

Overigens, het hele fenomeen van 'Boomers' is de laatste jaren ook explosief gestegen. Inderdaad, dat sommige mensen dan over een 'ras' spreken...

honden page profiel MireillevdwMireillevdwspeciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Mireillevdw

Designerdogs is de verzamelnaam van deze kruisingen.

Ze hebben hier in het programma DOGS 101 op Animal Planet speciale afleveringen aan besteed.... :'(

De reden waarom er een naam aan gegeven wordt, is m.i. simpel. Als het een naam heeft, lijkrijgt men het idee dat men een rashond aanschaft. Hierdoor zijn mensen bereid om er meer voor te betalen en is dus weer een gouden handeltje voor de broodfokkers...... :'(

Tuurlijk is het zo dat de rassen die er zijn ook uit kruisingen zijn ontstaan, maar naar mijn idee is dat goed doordacht gebeurd en niet omdat ze dan zo'n koddig of grappig uiterlijk hebben...... :'(
Overigens nog wat: "Bestaan er al niet voldoende rassen?"

Vind het ook zo vreselijk om te zien hoe er op het moment zoveel op uiterlijk wordt gefokt en er niet wordt gelet op het welzijn van de dieren.
De keurmeesters die dit veroorzaken zouden een dikke vette schop onder hun reet moeten hebben.
De fokkers die hierop fokken zijn m.i. ook niet veel beter, maar uiteindelijk zijn het de keurmeesters die bepalen hoe een ras eruit moet zien.

Kijk maar eens naar de Engelse Bull in zijn vroege jaren en hoe dit schedel is vervormd in de loop der tijd. Zo ook de Bullterrier, maar die heeft gelukkig geen last van ademhalingsproblemen.
Of de Cavalier met zijn veel te kleine schedel, die piepend op de grond ligt van de pijn.
Of de Duitse herder met zijn heup- en elleboogproblemen...... :'(
Of kanker bij veel Berner Sennenhonden.
Ja, enig tijdje geleden heb ik naar zo'n docu gekeken op Zembla. Het einde van de rashond? of zoiets.
Natuurlijk gaat het lang niet bij alle rassen zo slecht, maar er zou echt weleens wat mogen gebeuren.
De Oudduitse herder is ook nog geen erkend ras, maar ik ben hier eigenlijk wel blij mee.
De shows die wij met Haakon lopen zijn veel losser dan die shows zoals de Winner.
Die leiders lopen vaak net alsof ze zelf gekeurd moeten worden.....Vreselijk....

honden page profiel miryammiryam 3 doggies

honden foto van miryam

Ik heb ook de docu van Zembla en de BBC gezien, echt schokkend..
Ik heb 2 kruisingen en ben er dolblij mee. Om maar even mee te doen met de hype er een naam aan te geven: een Golden Stabij en een Silkynees O-) Ik zit veel op een paardenforum waar er ook een eeuwige discussie is over kruisingen. Slachtproducten beweren sommige mensen...Imo is een beest een beest en als er een goed karakter inzit en het dier een gezonde bouw heeft heb ik er geen problemen mee. :-) Van alle dieren die ik heb is de raszuivere het meest ziek zwak en misselijk.

honden page profiel *~ Izzy ~**~ Izzy ~* 3 doggies

honden foto van *~ Izzy ~*

Ik heb ook een kruising en kan haar Havaltezer/Havamalt noemen of een Maltava (laatste klinkt leuker). Maar mijn madam lijkt meer op een Havanezer ;-).

honden page profiel Aafke & ChicaAafke & Chica

honden foto van Aafke & Chica

@ Miryam: Het is inderdaad zo dat er in rassen nogal is ziektes voor kunnen komen. Maar als het goed is worden er binnen de rasvereniging de ziektes van iedere hond bekeken en kiezen ze een geschikt koppel uit. Als mensen in de wilde weg met kruisingen gaan fokken kan het nogal is verkeerd gaan. Die hebben namelijk geen rasvereniging en de meeste honden hebben ook geen stamboom. Tenminste, de pups niet. Dan wordt er dus ook niet op ziektes en afwijkingen gelet.. ;-)

honden page profiel rahanna & elvrahanna & elv 3 doggies

honden foto van rahanna & elv

Door honden te kruizen kun je de beste eigenschappen in bepaalde rassen naar voren laten komen. Eigenlijk ben ik hier wel blij mee want ik principe ben ik tegen de voorkeur onder de bevolking voor rashonden. Dit heeft geen enkele reden en over het algemeen zijn bastaardhonden gezonder en leven langer.De kans op inteelt is veel kleiner.

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker 3 doggies

honden foto van Uma & Joker

Ben het helemaal met je eens Mireillevdw!

Vond het echt raar dat Dogs 101 daar ook een programma over maakte... over designer dogs.. :'(

honden page profiel miryammiryam 3 doggies

honden foto van miryam

@Aafke ook met kruisingen moet niet lukraak gefokt worden (van mij mag er sowieso wel wat minder gefokt gaan worden maar goed) De pest bij rashonden is dat de genetische basis bij sommige rassen te klein geworden is door telkens met dezelfde ouderdieren te fokken, en dat is destijds ook met de beste bedoelingen gebeurt. Het is te hopen dat mensen hiervan geleerd hebben en voldoende vers (gezond) bloed in de fokkerij brengen.

honden page profiel Angela en MichelAngela en Michel 3 doggies

honden foto van Angela en Michel

Door honden te kruizen kun je de beste eigenschappen in bepaalde rassen naar voren laten komen. Eigenlijk ben ik hier wel blij mee want ik principe ben ik tegen de voorkeur onder de bevolking voor rashonden. Dit heeft geen enkele reden en over het algemeen zijn bastaardhonden gezonder en leven langer.De kans op inteelt is veel kleiner.



Beste eigenschappen naar voren halen door te kruisen? Denk het niet, je weet nl nooit wat er uit een kruising komt. De ene keer verschilt zelfs met een volgende keer (ook al gebruik je dezelfde reu en teef).

Bastaardhonden zijn over het algemeen gezonder en leven langer? Ook onzin! Weet je wat het is? Rashonden worden gecheckt op erfelijke afwijkingen ed, kruisingen worden hier vaak niet op gecheckt. Daardoor lijkt het dus dat de rashond meer ziektes/afwijkingen met zich meebrengt. Maar in werkelijkheid worden ze dus eruit gepikt, om te voorkomen dat het er in de toekomst nog inzit. Veel bastaarden die ziektes/afwijkingen hebben, daar hoor je nooit wat van (of ze komen van een broodfokker en zijn in no time dood :'( ).


Iedere fokker is naar mijn idee goed bezig als hij zijn/haar honden laat controleren op erfelijke afwijkingen. Of het dan gaat om een Witje of om een Goldendoodle, dat maakt voor mij niet uit ;-) . Afwijkingen in een lijn? Niet fokken dus!

honden page profiel ThopenThopen 3 doggies

Ziezo,

eindelijk dat account maar eens geregeld. Ik wou het eerst niet doen uit schrik voor verslaving (ik zit namelijk in de examenperiode sinds vandaag, eerste examen gehad aha) maarja...daarvoor is het toch al te laat! Bij deze dus excuses voor de gast-posts. O-)

@ J. & T.'s vragen:

Eerst en vooral om misverstanden te vermijden. Ik ben voor het fokken met stamboom, mits genoeg voorzorg & verantwoordelijkheid wordt genomen. Dat ik dus niet aanzien wordt als een tegenhanger hiervan.

De gedetailleerde uitleg ga ik maar achterwege laten, maar waar ik op doelde op eventuele problemen op lange termijn is dit:

Elk levend wezen bezit een hele poel van genen, zoals je wel weet. Maar laat ik als voorbeeld dus verder gaan op honden (ook logisch :-D ).

Wanneer er gefokt wordt binnen een bepaald ras, om bepaalde ziektes "buiten" te krijgen. Dan doet men dit door het selecteren van die honden die bepaalde genen niet hebben. Nu is dit langs de ene kant positief, want de kans op een bepaalde overerfbare aandoening verkleint/zoniet verdwijnt. Maar langs de andere kant, wordt per "familie-laag" de poel kleiner en kleiner.

Nu moet je daarbij nemen dat bij een doorsnee ras de basis van het ras redelijk beperkt is (qua stamboombeginners zeg maar). Nu zitten in zo'n poel inderdaad ontzettend veel genen en zijn er nog steeds genoeg verschillen te vinden, maar naarmate de fok-historiek opschuift vernauwt ook het verschil. En dat is wat er scheelt.

Fokken is namelijk wetenschap, een heel boeiende. Maar wetenschap staat niet stil, en het zal je niet verbazen vermoed ik dat er "dagelijks" nieuwe ontdekkingen gedaan worden. Zo denken wij als menselijk ras, de waarheid in pacht te hebben, maar we weten nog oh zo weinig (kijk maar eens naar de evolutie in het ontrafelen van het DNA).

Myn punt is dan ook, dat fokken best goed kan zijn inzake bepaalde dingen weg te werken. Maar dat men ook de natuurlijke variantie te niet doet. En deze variantie is namelijk wat het leven/rassen/soorten, in stand houd. Waarbij "natuurlijke selectie" de oplossing van moeder natuur is om af te rekenen met het mindere, zij het in een minder-excessieve vorm dan wij mensen het "forceren".

Want zonder het te beseffen, zorgen we er bij het "kneden van het ideale ras" voor dat we eigenlijk onontdekte delen ook mee-fokken.

Het is zeker niet helemaal meer up-to-date, maar ik ga toch een link geven die eigenlijk een beetje mijn visie weergeeft. http://www.hondenwereld.nl/c-822218/hondenfokkerij-en-erfelijkheidsleer/

Nogmaals dus, fokken is zeker positief...in die mate dat we anders nooit de wolf/vos/.. hadden kunnen domesticeren. Maar (zoals in het artikel vermeldt) mogen we de variatie niet te niet doen.

Op de vraag in verband met de bullen en geen staarten, weet ik niet goed wat je bedoelt. Als je vraagt hoe dit genetisch verklaard wordt, dan ben ik een gedetailleerd antwoord voor dit ras verschuldigt. Ik ben geïnteresseerd in de discipline (hoewel het een groot bijvak is) en in honden, maar ik heb mij tot op heden nog niet in 1 specifiek ras genoeg verdiept. Hoogst waarschijnlijk is dit ook terug te vinden in het gen-codon, dat deze beide rassen dan waarschijnlijk delen...maar of het zo echt is kan ik nu niet bevestigen.

Weet niet of dit is wat je wou, maar anders vraag je maar! :-D

honden page profiel ThopenThopen 3 doggies

Een mogelijke/de meest evidente verklaring voor de statement: "kruisingen zijn gezonder" heeft te maken met de (genetische) variantie die kruisingen KUNNEN bezitten.

Dit houdt echter ook gevaar in, want ja variantie heeft zijn voordelen...maar bepaalde "mengelingen" kunnen zodoende nog gevaarlijker zijn dan eventuele onontdekte afwijkingen.

(En nu ben ik vergeten wat ik nog wou melden :'( hopelijk kom ik er nog op!)

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

Ja dit is ongeveer wat ik wel wilde horen Thopen, de genenpoel wordt door lijnteelt (inteelt maar dan iets verder weg, neef/nicht, neef/tante, oom/nicht enz.) steeds kleiner, ook vitaliteit en fertiliteit (vruchtbaarheid) neemt af, daarom moet er zo nu en dan weer 'outcross' doorheen gekruist worden.
Maar door lijnteelt weet je wel wat je aantreft in het type, dat weet je met kruisingen nooit. Wij gaan voor het uiterlijk van een hond en ik denk dat we daar een grote fout maken, kijk bijv. naar de Cavalier dat de schedel te klein wordt voor de hersentjes, kleine schedels erin fokken is volgens mij niet zo moeilijk maar waarom de hersens dan niet kleiner fokken? Dit zul je dan ook wel kunnen berekenen(genetisch) toch?(ik kan het niet hoor haha)

Ik denk dat een franse bullen zonder staart een genetische fout is (handicap kort gezegd) en toch gaan we precies op die handicap door fokken, omdat we dit mooi vinden, terwijl er aangetoond wordt dat dit voor meerdere gezondheids problemen kan zorgen. Waarom denk ik dat dit een genetische fout is....omdat als dit genetisch aangetoond kon worden waarom passen we dit gen dan niet toe op bijv. de Doberman? Die wilden we toch ook graag zien zonder staart?

honden page profiel MaverickMaverick 3 doggies

schnoodle (schauzer x poedel)
jackadoodle (jack russel x poedel)
bullshit (bulldog x shihtzu) ;-))

honden page profiel ThopenThopen 3 doggies

Zo denk ik er inderdaad ook over.

Ik hou van bepaalde rassen, en het heeft onnoemelijk veel voordelen. Maar onze trouwste vriend is/wordt/zal een slachtoffer worden van ons idee van "schoonheid" & nood aan kneedbare mode.

En dat zou inderdaad beholpen kunnen worden met doordachte(!) crossover. Dus ik zou zeggen: ja aan kruisingen, maar verantwoord!

Ik ga mij niet uitspreken over bepaalde eigenschappen bij bepaalde rassen, aangezien ik geen expert ben in één of ander ras. Maar het is ook niet altijd zo eenvoudig, door maar te kruisen geef je namelijk weer (veel) meer door dan dat ene gen. En dan nog moeten de instanties erachter staan... En laat nu net dat het grootste probleem zijn, aangezien sommige genetische fouten terecht worden geweerd..worden andere dit dan weer niet. (Denk ik bv. aan de witte herders destijds, een geluk dat dit wel goed is afgelopen)

honden page profiel ~~KIRSTEN & SHELBY~~~~KIRSTEN & SHELBY~~ 3 doggies

honden foto van ~~KIRSTEN & SHELBY~~

Na het lezen van deze topic wil ik graag ook iets er aan toevoegen.

Ik 'denk'dat de meeste forummers die hier gereageerd hebben het beste voor hebben met hun hond. Of dat dan een ras en kruising is. Ik denk dat niemand wil dat het ten koste van gezondheid gaat. En zeker worden honden ook gefokt om uiterlijk, erg jammer. Maar toch wil denk ik iedereen een mooie hond. Mijn hond is een 'raszuivere' witte herder. Ik vind haar prachtig. Ik hou van honden die dicht bij hun oorsprong staan, de wolf. Maar iedereen heeft zijn smaak. Ik denk dat ik een kruising net zo lief vind. Vooral een kruising van witte herder en husky lijkt mij erg gaaf.

Joeska: Voor zover ik weet worden herders niet gefokt op kleur. Alle kleuren zoals wit, bruin, zwart is komt echt vanaf het begin voor in het ras en vaak ook het land waar ze gefokt zijn.

Witjes zijn bijvoorbeeld ook niet gefokt om wit te zijn. Maar zijn gewoon van origine duitse herders. Er kwamen in de nestjes gewoon witte hondjes voor die toen werden gezien als een foute kleuren dus gedood werden. Uiteindelijk toch heeft het ras overleefd en wordt nu veelal als zwitserse witte herder erkend. Voorheen was dit Amerikaanse canadese herder. Zo zie je maar dat het niet altijd voor de sier is...

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kruisingen worden rassen " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 5 123 4 5
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^