engelse stafford

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

jozef (Gast)

Hoi,

Sinds 2 weken heb ik een inmiddels 9 weken oude Engelse Stafford.
Ik lees verontrustende berchten op internet over dit ras.
Hoewel ik mijzelf goed op de hoogte heb gebracht van de E.S. hoop ik toch dat ik met haar naar het park kan gaan zodat ze met andere honden kan spelen.

Hoe zijn jullie ervaringen hiermee en hoe groot is de kans dat dit problemen oplevert met andere honden?

Ik zou het niet leuk vinden als ze telkens gaat knokken. Daarbij vind ik de gedachte onverdraagzaam maar zit ik nu nog in een dergelijk vroeg stadium dat ik haar een ander onderkomen kan geven.

Graag wat hulp van jullie kenners. Ik zit er echt mee in mn maag.
Vind het belangrijk een hond te hebben die ongestoord hele dagen met me mee op pad kan.

Groeten.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "engelse stafford" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel YvetteYvette

honden foto van Yvette

Hallo Jozef

Ik vind t allemaal erg vreemd klinken !
Het komt bij mij over dat jij helemaal niet zo goed hebt nagedacht voordat je een hondje in huis hebt genomen !

Je hondje is nu 9 weken oud en je vind dat je in een "vroeg stadium" zit en dat ze dus nog naar een ander onderkomen kan !!!

Misschien is dat trouwens maar t beste ook !
Ga jij maar gauw naar Bart Smit, daar hebben ze ook leuke honden !!!

jozef (Gast)

Wat een nonsens. Als je een Engelse Stafford heb hoor ik graag meer van je.
Als je geen enkele ervaring hebt dan zijn we uitgepraat. Het is een lastige situatie.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Nou dit zijn wel dingen waar je van tevoren over moet nadenken Jozef. Als je een sociale hond om overal mee naar toe te nemen had willen hebben, dan was een Engelse stafford misschien niet de juiste keuze. Heeft de hond een stamboom? Dan kun je nog bloedlijnen nagaan. Zo niet, kan er van alles inzitten (ook minder stabiele lijnen). Engelse staffords staan er om bekend naarmate ze ouder worden minder tolerant te zijn naar andere honden, vooral honden van hetzelfde geslacht. Natuurlijk kun je met goed socialiseren de hond socialer maken, maar het blijft een aandachtspunt. Bij de een zal het wel een grote rol spelen, bij de andere hond minder. Ligt er ook aan wat voor honden je pup tegenkomt.

Je hebt voor deze hond gekozen, dus ik vind het een beetje raar om nu al over een ander thuis te gaan hebben. Hier had je op voorbereid kunnen zijn!

jozef (Gast)

Bedankt voor je reactie. Ik heb een teefje gekozen in de veronderstelling dat deze t.o.v. reutjes verdraagzamer zijn. Heb bovendien gedacht dat de opvoeding veel uit zou maken en daarom drie opvoed cursussen gepland.

Door de vele fora en de sceptische toon over deze hondjes ben ik gaan twijfelen over uitkomsten van al deze trainingen -los van de gehoorzaamheid-. Hondje heeft geen stamboom. Behalve een erg lieve moeder.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Heb je dit niet nagevraagd dan, bij de 'fokker'?
Dit staat bij de rasvereniging op de site:

"De Staffordshire Bull Terrier is karaktervol, een persoonlijkheid, maar toch gehoorzaam! Een familie-hond, aanhankelijk en uiterst tolerant en lief voor kinderen, gehecht aan baas en/of bazin.

Sommige Staffordshire Bull Terriers zijn volgzaam, intelligent en gemakkelijk op te voeden. Anderen daarintegen kunnen gewoon niet rustig zijn, lopen over van onstuimige vriendelijkheid en zijn bijzonder eigenzinnig. Dit type moet met bijzonder stevige (en soms harde!!) hand worden aangepakt, terwijl het meer zachtaardige type gemakkelijk in de gevoelens te kwetsen is en dat men diep kan treffen met een paar harde woorden.

De Stafford past zich goed aan de omstandigheden aan en autorijden is een feest; hij zal alles doen, als hij maar meemag!

Tegenover andere honden is hij in het algemeen dominant en intolerant."

http://www.sbtcn.nl/karakter.html

Maar er zijn zoveel honden dominant en minder tolerant naar andere honden. Dat is iets waarmee je moet dealen vind ik. Je hebt nu eenmaal gekozen voor deze hond. Er is niets mis mee om de hond mee te nemen overal naar toe, maar dan gewoon aangelijnd. Met de juiste afstand aanhouden, kun je een hoop conflicten voorkomen.

jozef (Gast)

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben in korte tijd bijzonder gehecht aan dit lieve beestje. Maar meegenomen dat er regeltjes bestaan die de grondslag bieden om bij maar een klein beetje wangedrag de hond te onderwerpen aan een gehoorzaamheidstraining. Slaagt ie niet? Dan wordt ie na een lange tijd in een hokje na een gerechtelijk vonnis afgemaakt. Dit wil ik NIET.

Moet ik me voorstellen dat de kans groot is dat ze wanneer ze losloopt bij het minste of geringste bovenop een andere hond duikt?

jozef (Gast)

Ja precies "dominant en intolerant" hoeft niet per definitie een probleem te zijn. Mensen spreken op internet over dikke knokpartijen.
Heb je zelf een Staffy?

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Afgemaakt? Hoe kom je daarbij? De RAD is niet meer van toepassing hoor. Je hond wordt alleen in beslag genomen als die mensen of andere honden ernstig verwondt. Een hond wordt niet zomaar afgemaakt, daar gaat eerst een traject aan vooraf. Het zijn geen bloeddorstige killers of zo, maar je moet er rekening mee houden dat het met sommige of veel honden niet zal klikken. Het is even afwachten hoe jouw hond is. Het zijn hele lieve honden voor mensen en kinderen, dus ik zou je pupje echt niet zomaar weg doen. Als je al die cursussen gaat volgen, leer je meer over hondengedrag en lichaamstaal. Het is belangrijk om hier over te leren, zodat je kunt zien aan je hond wanneer iets wel en niet klikt. Je kunt de hond leren om dicht bij je in de buurt te blijven en/of bijvoorbeeld af te leiden of aan te lijnen als ze een hond ziet waarmee het niet klikt. Gewoon afstand houden en op tijd ingrijpen, dat is belangrijk. En voor nu zoveel mogelijk socialiseren met andere honden.

jozef (Gast)

Bedankt voor je waardevolle info. Nu de kleine laten plassen en slapen. Check morgen het forum weer. gr.

honden page profiel Hennie Hennie bijna goedgekeurde fokker

honden foto van Hennie

Jozef,ik vind persoonlijk dat je nu al negatief over over je stb pup denkt,waarom denk je dat bv een teefje liever en leuker met reuen om zou gaan, nou geloof mij een sbt teef kunnen moeilijk zijn hoor! maar als jij de pup goed opvoed kan je er een wereld hond aan krijgen,

begrijp me niet verkeert het is geen aanval, maar ik vind dat jij je echt niet goed hebt verdiept in het ras ik begrijp de fokker eigelijk ook niet echt voor er bij mij een pup toe gezegt wordt dan zijn de toekomstige baasje al meerdere keren bij mij geweest!

ik zeg ook altijd bezind eer gij begind

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Nee ik heb zelf geen stafford, maar kom ze hier regelmatig tegen. Ook American bulldogs. Bodhi's vriendinnetje is een American bulldog. Daar wordt ook van gezegd dat ze intolerant zijn naar andere honden. Een goede socialisatie doet echt een hoop.
Natuurlijk zijn er een hoop voorbeelden op te noemen van staffords die mensen of honden hebben gebeten, maar die zijn er ook op te noemen van jack russels en labradors. Staffords zijn wel enorm sterk en kunnen veel schade aanrichten, maar in veel gevallen gaat het dan wel om honden die slecht gesocialiseerd zijn met mensen en honden, honden die worden mishandeld en vals zijn gemaakt. Of baasjes die niet wisten waar ze aan begonnen zijn en de boel hebben laten escaleren. Een hond bijt niet zomaar, daar gaat een heel proces aan vooraf. Laat de hond niet fixeren naar andere honden.
Dus zorg dat je op cursus gaat, je pup goed socialiseert en veel leert over hondengedrag. Voldoende beweging geven en voldoende rust.

honden page profiel Hannie met Beer en ChelseaHannie met Beer en Chelsea

honden foto van Hannie met Beer en Chelsea

De hond gewoon goed laten socialiseren met alles

Misschien is dit wel handig voor je, een socialisatielijst:
http://www.teckeltjes.nl/socialisatielijst.htm

En op cursus maar ik zie dat je dat al gepland hebt :-)

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

Mijn oom en tante hebben 2 engelse staffords. Wij hebben deze voordat we Casper gekregen te logeren gehad.
Het zijn fantastische honden maar sorry dat ik het zeg als je nu pas achter het karakter van deze honden komt ben je wel erg laat. Ga met je hond naar een puppycursus. Zorg dat ze snel met andere pups in contact komt. Wanneer je deze honden niet goe opvoedt kunnen ze erg overweldigend en druk zijn. Ze hebben een goede opvoeding nodig dit ook omdat men hier nog steeds bevooroordeeld is en ze vaak met een bocht om je heen lopen.

Echt als je vroeg begint is er niks om je zorgen over te maken. Echter begin je pas na bijv. een half jaar ben je te laat en zal de hond met een strakke en misschien wel hardere hand aan gepakt worden! Ze zijn vaak liever tegen kinderen als volwassenen en hebben een heel sterk karakter!

Volgende keer moet je dit soort dingen wel even eerst lezen en leren voordat je een pup koopt. ( Zo eindigen veel honden in het asiel, onvoorbereidt baasje)

Echt waar geniet ervan het zijn geweldige honden!

honden page profiel ........goedgekeurde fokker

Staffords zijn geweldige honden, laat je niets wijsmaken. Een Stafford is niet sneller 'vals' hoor! Wel kan je hond minder gemakkelijk zijn om sociaal met andere honden te laten om te laten gaan. Echter kan je hier zelf heel veel aan doen. Onderneem veel met je hond, laat je hond met ander SOCIALE honden spelen.

Pas echter op, een Stafford pup kan een echte rauwdouwer zijn, zorg dat je pup niet kleinere honden irriteert. Ga met je Stafford lekker sporten. In eerste instantie een puppycursus (zoek wel een goede!) en vervolgens gehoorzaamheid en zodra je pup oud genoeg is een sport naar keuze. Net wat je hond leuk vindt: behendigheid, flyball, speuren, etc. Dit sporten versterkt de band met jou, je leert je pup op een positieve manier luisteren. En niet minder belangrijk: je pup kan leren op een leuke manier met de energie om te gaan. Ook kan je hondenschool jou direct advies geven en je helpen te socialiseren.

Een cursus is leuk, ga NU al met je pup ervan genieten. Dit is de perfecte leeftijd om te starten. En echt... het is leuker dan je denkt ;-)

Als je aangeeft waar je een cursus zoekt, kunnen mensen hier je al een goede tip geven ;-)

En het allerbelangrijkst: wees consequent en liefdevol. Voed je hond met rust en zelfvertrouwen op.

honden page profiel Monique & Jaro & RonjaMonique & Jaro & Ronja

honden foto van Monique & Jaro & Ronja

je leest verontrustende berichten over dit ras omdat o.a. bij dit ras het wordt uitvergroot en bij dit ras de moeite word genomen hierover te berichten. Dit komt mede omdat de schade die ze aanrichten vele malen groter is als bij menig ander ras, maar dit wil nog niet zeggen dat ze vaker bijten naar honden of mensen dan een ander ras. Jammer dat jij je door de berichten laat leiden ;-) Vind het wel een beetje vreemd dat je nu pas, na 2 weken informatie gaat vergaren over het ras :-D Je hoeft maar te googlen op dit ras en deze berichten komen direct naar boven.
Wees conceqent en duidelijk naar je pup. Kijk ook goed naar de signalen en naar het karakter van je pup. Denk vaak een stap vooruit.. vaak weet je zelf al wat hij/zij gaat doen en probeer dit dan voor te zijn. Beloon haar bij goed gedrag. Socialiseer haar met alle soorten en maten honden. Een puppycursus is daarbij een uitkomst maar ook het bos. Socialiseer haar verder zoveel mogelijk met alles zoals mensen, voertuigen etc.. Probeer niet al te bang te worden van alle berichten en geniet van je hond. Heb geduld en steek er veel energie in, je zult zien dat je er een geweldige hond aan over houd

honden page profiel SandraSandra

honden foto van Sandra

Engelse Staffords zijn super leuke honden :-D , ze hebben natuurlijk wel een goede opvoeding nodig.
Wij zijn met die van ons meteen op puppycursus gegaan, en veel met andere honden (klein of groot maakt niet uit) in contact laten komen.
Lekker laten spelen met andere honden, natuulijk wel goed in de gaten houden, want ze kunnen (soms) best wel lomp zijn.
En consequent en duidelijk zijn, als ze bij ons iets doen wat niet mag, dan zeggen wij met een zware stem duidelijk NEE, en natuurlijk als ze iets goed doen ook belonen, vaak is met je stem al genoeg, maar een koekje is veel lekkerder he ;-)
Je hebt aan een Stafford echt een super goede sociale hond als je d'r maar goed opvoed.
Veel succes en vooral veel plezier samen!

honden page profiel MYRIAMMYRIAM

honden foto van MYRIAM

dus als er problemen zijn zit jij nu al aan een ander onderkomen te denken. was gewoon niet an een hond begonnen en zeker niet aan een stafford mijriam

honden page profiel MYRIAMMYRIAM

honden foto van MYRIAM

yvette waarom als jij zo een hekel heb aan staffords toch altijd erop. als je er een hekel aan heb zal er bij jou nooit eens iets positief over dat ras uit jou mond komen.
op andere topics zie of hoor je jou niet. maar o weer als het over een staffords gaat zit je er als eerste bij. heb je dan toch niet een hekel aan die honden of wil jij ze helemaal de grond in boren ???
mijriam

honden page profiel MireillevdwMireillevdwspeciaal aangestelde fokker

honden foto van Mireillevdw

@MYRIAM: Yvette zegt toch helemaal niks negatiefs over het ras in haar bericht?

Eerlijk gezegd snap ik ook niet dat je een pup koopt en daarna pas meer over het karakter wilt weten.
Een hond hoor je uit te zoeken op karakter, maar veel mensen kiezen juist op uiterlijk en das hardstikke fout! :'(
Daarom komen er ook veel honden in het asiel terecht.

Je hebt zat Staffies die goed met andere honden kunnen en als ze niet goed met andere honden kunnen, is het in de meeste gevallen met een hond van dezelfde sexe.
Mijn vriend en ik hebben ook nog een hele tijd geleden aan dit ras gedacht, maar juist het punt dat de kans bij een ras als een Staff nou eenmaal over het algemeen wat groter is dat deze niet goed kan met andere honden (van dezelfde sexe), heeft ons doen besluiten om niet voor dit ras te gaan. Maar er zijn zat mensen die dit geen probleem vinden en hiermee om weten te gaan. ;-)
Laat wel even duidelijk zijn dat het heel goed mogelijk is dat je Staff straks wel heel goed met andere honden kan. Dat ligt niet alleen maar aan opvoeding, maar ook aan het karakter van de (voor)ouders. ;-)


honden page profiel DjairoDjairo

honden foto van Djairo

hij is nu nog jong en je moet hem gewoon goed opvoeden het zijn echt tophonden waar je wat aan heb het komt wel goed maak je niet druk

honden page profiel MYRIAMMYRIAM

honden foto van MYRIAM

mireille nu niet maar als jij de rest van de berichten leest heb zij een hekel aan die honden waarom dan reageren als je er zo een hekela an heb en er niks positiets over kan zeggen en nee deze ker heeft yvette er niks over gezegd , zeg ik ook niet als je goed leest!!!! mijriam

honden page profiel ShifuShifu

honden foto van Shifu

Hallo Jozuf, ik vraag me eigenlijk nu wel een beetje af waar jij informatie hebt gezocht, want als ik op google zoek, krijg ik zowel positieve als negatieve berichten, en ik vind het toch wel een beetje dom dat je na aanschaf pas verder gaat kijken.

Toen ik mijn honden kocht heb ik me wel in alle voors en naars verdiept, en de uitspraak we zitten nog in een vroeg stadium, denk je dat als jij de o zo sociale golden retriever hebt dat die niet een hekel aan andere honden kan krijgen, of het o zo knuffelige boomer hondje.

Het arakter van een hond word gevormd door het fokbeleid maar ook door alle invloeden van buitenaf, dus alles wat de hond van pup of aan meemaakt en doorstaat heeft invloed op zijn karakter.

En dat je na twee week al zegt we zitten in een vroeg stadium dus ik kan hem misschien wel een ander onderkomen doen, wat is dat nou voor idee, je hebt je hond toch gekozen omdat het zo'n prettig ras is, toch niet van, oohhw dat is mooi die nemen we, ja laten we nu maar eens kijken wat we eigenlijk in huis hebben gehaald.


Jozefg (Gast)

Ze heeft inmiddels eindeloos met andere honden gespeeld. Dit is een groot feest. Gaat volgensmij heel goed allemaal. Morgen puppycursus. Heb er vertrouwen in gekregen. Bedankt voor jullie berchten.

honden page profiel OzzlesOzzles

honden foto van Ozzles

Beste Jozef en alle andere aspirant Stafford eigenaren.....

Een Stafford pup kopen zonder stamboom is het domste wat je kan doen. De herkomst is vaak niet goed te achterhalen en er bestaat een zeker risico op allerlei latere (erfelijke) problemen die met een stamboom uit de bloedlijnen van de voorouders gehaald hadden kunnen worden.
Elke pupkoper, ongeacht welk ras moet zich allereerst goed verdiepen in wat de aanschaf van een hond nu werkelijk inhoudt.
Bovendien is een Stafford mits juist en consequent opgevoed! werkelijk een zeer betrouwbare metgezel.
Wij hebben er inmiddels 4 (en over enkele maanden 6!) en we zouden geen ander ras meer willen.
Daarom luidt onze slogan ook;
Engelsestafford, friends for life!

Groet, Bert & the Ozzle's Family www.engelsestafford.nl

honden page profiel roy_Croy_C

honden foto van roy_C

je moet er ook vertouwen in hebben anders komt het niet goed ;-)

en het kan bij elk ras voorkomen dat ze niet met andere honden kunnen. heb zelf een killer labrador gehad en nu een chimix die het liefst andere honden vermoord

Jeannet (Gast)

Mijn zoon heeft ook een Engelse Stafford van bijna 2 jaar.
In het begin had ik er mijn bedenkingen over. Ik had ook teveel foute verhalen gelezen van het ras. Inmiddels ben ik helemaal omgeslagen. Het is een schat van een hond. Erg lief en heel enthousiast. Mijn schoondochter laat hem gewoon los in het park en bos en dat gaat erg goed. Het ligt natuurlijk heel veel aan de opvoeding. Je moet een Engelse Stafford wel kort houden. Als puppy beet die van mijn zoon veel. Dat hebben ze afgeleerd.
Ik vind het een erg lieve hond. Erg aanhankelijk en als je komt is ze erg blij en springt je overhoop. Even aanhalen en dan negeren is de beste oplossing anders blijft ze aan de gang.
Succes met je puppy. Je hebt er een schat van een hond aan.

arjan (Gast)

Hey Jozef,
Engelse staffords zijn zeer lieve en rustige honden die goed met mensen en vooral kinderen overweg kunnen.
Je hoort altijd de slechte verhalen maar er zijn meer goeie verhalen. Ze zijn heel intelligent en ze zij ontzettend goed af te richten zodat ze goed naar je luisteren. De belangerijkste regel is dat jij bent je hond. Daar bedoel ik mee dat als jij goed en correct en constant je hond opvoed dan krijg je ook zo'n hond voed je hem slecht op dan krijg je ook een slechte hond, maar dit geld voor alle rassen. Ik heb er zelf al jaren twee en na twee minuten is iedereen altijd om die slechte gedachtes over dit ras hebben. Veel plezier met je hond.
Gr. Arjan

honden page profiel Angel en GinoAngel en Gino

honden foto van Angel en Gino

hoi jozef

ik heb zelf een kruising engelse stafford bull terrier en een ras echte bull terrier..
al zijn dit natuurlijk wel 2 verschillende soorten rassen..
maar ze hebben allebei wel structuur en regelmaat nodig..
een baas die sterk in ze schoenen staat en duidelijk ken aangeven wat wel en niet kan..
jij bent de baas en het is een pup die jij moet sturen in zijn gedrag..
mijn angel die engelse stafford bull terrier hapte als pup mij telkens in me neus..
en goed ook..
wat ik dus deed is haar snuit dan vast houden en goed duidelijk zeggen met een strenge stem MAG JIJ DAT?? nee he..en keek haar recht in de ogen aan en zette haar dan op de grond en negeerde haar voor 2 min..
en dan haalde ik haar weer aan deed ze het weer weer haar snuit vast gehouden ect ect...
mocht je er nou echt nie mee uit komen en weet je er geen raad mee ga er dan mee op puppy cursess..
want een ander huis overwegen vind ik wel een beetje tever gezocht,en je gaat er zeker spijt van krijgen...
het zijn nu eenmaal honden waar je wat strenger voor moet zijn..
ook al was angel als pup een terroristje nu is ze echt een schat van een hond en ze luistert echt super goed ook op straat speelt met andere honden..
want ze loop meestal hier in het weiland los zeg ik altijd tegen haar als er een andere hond komt..
wel even streng wel lief spelen he anders ga je zo weer aan de riem..
dus geef je pup niet zo snel op heb geduld en ik vind het goed dat je hier mensen om raad vraag..
als je nou tegen problemen aan loop waar je geen raad mee weet wil ik je best advies geven

honden page profiel Angel en GinoAngel en Gino

honden foto van Angel en Gino

hoi jozef

ik heb zelf een kruising engelse stafford bull terrier en een ras echte bull terrier..
al zijn dit natuurlijk wel 2 verschillende soorten rassen..
maar ze hebben allebei wel structuur en regelmaat nodig..
een baas die sterk in ze schoenen staat en duidelijk ken aangeven wat wel en niet kan..
jij bent de baas en het is een pup die jij moet sturen in zijn gedrag..
mijn angel die engelse stafford bull terrier hapte als pup mij telkens in me neus..
en goed ook..
wat ik dus deed is haar snuit dan vast houden en goed duidelijk zeggen met een strenge stem MAG JIJ DAT?? nee he..en keek haar recht in de ogen aan en zette haar dan op de grond en negeerde haar voor 2 min..
en dan haalde ik haar weer aan deed ze het weer weer haar snuit vast gehouden ect ect...
mocht je er nou echt nie mee uit komen en weet je er geen raad mee ga er dan mee op puppy cursess..
want een ander huis overwegen vind ik wel een beetje tever gezocht,en je gaat er zeker spijt van krijgen...
het zijn nu eenmaal honden waar je wat strenger voor moet zijn..
ook al was angel als pup een terroristje nu is ze echt een schat van een hond en ze luistert echt super goed ook op straat speelt met andere honden..
want ze loop meestal hier in het weiland los zeg ik altijd tegen haar als er een andere hond komt..
wel even streng wel lief spelen he anders ga je zo weer aan de riem..
dus geef je pup niet zo snel op heb geduld en ik vind het goed dat je hier mensen om raad vraag..
als je nou tegen problemen aan loop waar je geen raad mee weet wil ik je best advies geven

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "engelse stafford" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^