Weet hond verschil tussen straat en voetpad?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel mariemarie

Heyhey! 

Ik ga heel vaak wandelen met onze hond. 

Er zijn bepaalde straten waar hij los mag lopen, want dit zijn heel rustige straten waar nauwelijks auto's passeren. 

Nu, hij loopt altijd op het voetpad, gaat nooit op straat als hij losloopt. Dat vind ik echt heel goed van hem! En als hij dan is meer naar het straat loopt, zeg ik 'kant', en dan gaat hij mooi naar de kant van de huizen lopen. 

Nu vraag ik me af, of hij echt dat verschil weet? Het is zeker niet de bedoeling dat ik hem op drukke straten zou loslaten als hij het verschil weet, zeker niet! 

Dank je!

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii

honden foto van Hettie & Charlii

Hoi Marie,

volgens mij weet een hond dat verschil niet. Jij schrijft dat er straten zijn waar je hond los mag lopen, omdat het rustig is. Als het binnen de bebouwde kom is, mag een hond officieel niet los lopen, zelfs niet als het een superrustige straat is. Plus: je weet het nooit....een ongeluk zit in een heel klein hoekje....

honden foto van Manon en de meiden, Vera*, Lexi*, Pientje* en Mara

Ik heb het er nooit op gegokt

honden page profiel --

honden foto van -

Mijn hond weet wel dat als ik "op de stoep" zeg dat ze dan het randje op moet stappen, dat doet ze dan uit zichzelf. Ook "op de weg" snapt ze, als ze met steppen in eens de stoep op gaat zeg ik dat en dan gaat ze weer terug. Maar ik heb het heel vaak benoemd als we dat deden en het lukt uiteraard niet als er geen stoeprand is maar in plaats daarvan bijvoorbeeld een rood fietspad en een grijze stoep. Dus ik denk het niet, ik denk dat het gewoon commando's zijn voor "op het hoge gedeelte lopen" en "op het lage gedeelte lopen".

Edit: ik laat Aiko ook niet los lopen langs stoepen en weggetjes hoor, alleen op veilige veldjes, parkjes en het bos. En dan nog vind ik hier niet alle losloopplekken veilig omdat er dan nog een autoweg langs loopt op sommige plekken :/

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

Obi kent er commando's voor. Maar loopt niet los want veel te gevaarlijk. Maar in Nederland zijn zoveel verschillende verkeerssituaties en een hond moet redeneren met in feite 1 gegeven dus alles is zwart/wit. Dan is het alsof je een auto zelf laat rijden met software. Er zijn altijd "ja maar..." situaties waar je als mens prima op kunt anticiperen maar als hond? Denk maar aan hoe verschillend voetpaden, fietspaden enz voorkomen. Soms plat, soms gescheiden met betonnen rand, soms alleen een kleurtje op het asfalt. Zou de gok zeker niet wagen. Omdat het verkeer daar waar het druk is vooral voor een hond totaal onvoorspelbaar is. Daarbij heb je ook het feit dat zelfs een grote hond vaak niet gezien wordt omdat ie niet boven een motorkap uit komt.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Een hond zal zelden ervoor kiezen om voor langere tijd midden op de straat te lopen (oversteken omdat er ad andere iets interessants is niet meegerekend). Alle interessante geur sporen zijn immers op de stoep te vinden. Midden op de straat is het hartstikke saai voor een hond wat dat betreft. Moet je maar eens kijken hoeveel makkelijker het is om een hond netjes mee te laten lopen midden op de straat. ;-) Edit

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola

honden foto van Jeroen & Lola

lola kent het verschil ook...tussen straat en stoep...ze kent ook commando "stoep" of "aan de kant" . 

maar ik laat haar niet loslopen in wijken, straten of plekken waar het niet mag, lijkt me ook niet verstandig. 

denk er please ook aan dat het niet alleen om auto's gaat, er zijn genoeg mensen die juist bewust in aanlijngebieden lopen, en loslopers waar het dan juist niet de bedoeling is, is niet alleen vervelend, maar kan ook nog gevaarlijk zijn dus. 

honden foto van Vera met Diesel+, Fenna en Noa

Ik heb geen idee of ze dat weten.

Even een klein verhaaltje over het los laten lopen. Bij ons in de buurt liep een mevrouw altijd los met haar hondje, hij luistert zo goed. Waa een jaar of 5.  Een tijd later kwam ik haar tegen met een pup. Ik vroeg haar hoe het met de andere hond was omdat ze in het bos eens samen met mijn honden gespeeld had. Toen zei ze dat die was doodgereden door een busje, hij had aan de andere kant een hond gezien waar hij op af rende, deed hij anders nooit. Zo triest! 

Je weet het nooit, er kan ook onverwachts een kat langsrennen of iets. Mijn honden gaan alleen los in wandelgebieden.

honden page profiel Mila & MaraMila & Mara

honden foto van Mila & Mara

Ik denk niet dat ze het verschil weten. Ik denk meer dat ze  niet zo snel zullen afwijken van het pad waar ze normaal lopen. Mila loopt bijvoorbeeld niet zomaar de weg op. Wel het gras en ook de struiken in, maar nooit de weg. Ze zal ook niet zomaar een tuin inlopen (behalve als de mensen gras hebben in hun voortuin) op er andere hondje wonen. Dan wil ze nog we eens het pad besnuffelen:P

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus

honden foto van Odette * Bacchus

Als ik tegen bacchus zeg op de stoep, of op het gras dan doet hij dat.

Maar volgens mij heeft hij geen idee wat wat is en gaat hij alleen omdat ik iets zeg van de weg de stoep op of het gras in. Hij weet dan dat hij ergens anders moet gaan lopen.Als ik zou zeggen op straat terwijl we op straat lopen, zou hij het gras in gaan.

Bacchus loopt ook alleen los in het park/bos/losloopgebied.

Hij kan prima 'pas op en aan de kant' als ik het zeg. Maar is zo snel afgeleid door mensen/honden/kinderen dat hij de weg op zou rennen.

Volgende forumvraag: Klein monster!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^