Slechte huid, Help!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

" Even heel kort want ik zit op mijn werk.
De reden dat ik over de dermatoloog begon is exact wat je schrijft.
De injecties die jij noemt heb ik ook gegeven zonder noemenswaardig resultaat. Ze zijn ontzettend duur.
Dat je dierenarts stelt dat je hond anders aan de prednison moet is onzin.
Er zijn nog tal van andere mogelijkheden, zowel regulier als "alternatief".
Vraag daarom echt om een verwijzing naar de dermatoloog of pb goldendelirious voor adressen van geschikte holistische dierenartsen. "

 

Precies dit. Prednison voor geen goud hier. Dat onderdrukt het immuunsysteem nog verder. Er zijn tal van effectieve kruiden die onder meer een anti-histamine effect hebben en helpen het immuunsysteem te versterken. Ook homeopathie kan hierin een rol van betekenis hebben. Bijv. Apis en Ledum hebben zich hierin vaak effectief 'bewezen' in het geven van verlichting.

Daarnaast is mijn reguliere dierenarts totaal geen voorstander van bloedonderzoek op allergenen, omdat het doorlaten van het type allergeen per week kan veranderen. Desensibiliseren mag niet elk type hond ondergaan en heeft vaak maar een minimaal effect. Ondanks dat de belanghebbenden resultaten laten zien van 'verbetering' tot 75%-80%. Verbetering is geen herstel, dus verwacht hier niet teveel van. Ineens desensibiliseren zonder het versterken van belangrijke orgaanfuncties, het lymfestelsel en indirect het immuunsysteem is vragen om nog meer problemen, naar mijn bescheiden mening. Als eerst hieraan aandacht is besteed, is het goed mogelijk om middels natuurlijke desensibilisatie het immuunsysteem sterker te maken tegen de meest voorkomende allergenen uit de omgeving.

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

"  
Precies dit. Prednison voor geen goud hier. Dat onderdrukt het immuunsysteem nog verder. Er zijn tal van effectieve kruiden die onder meer een anti-histamine effect hebben en helpen het immuunsysteem te versterken. Ook homeopathie kan hierin een rol van betekenis hebben. Bijv. Apis en Ledum hebben zich hierin vaak effectief 'bewezen' in het geven van verlichting.
Daarnaast is mijn reguliere dierenarts totaal geen voorstander van bloedonderzoek op allergenen, omdat het doorlaten van het type allergeen per week kan veranderen. Desensibiliseren mag niet elk type hond ondergaan en heeft vaak maar een minimaal effect. Ondanks dat de belanghebbenden resultaten laten zien van 'verbetering' tot 75%-80%. Verbetering is geen herstel, dus verwacht hier niet teveel van. Ineens desensibiliseren zonder het versterken van belangrijke orgaanfuncties, het lymfestelsel en indirect het immuunsysteem is vragen om nog meer problemen, naar mijn bescheiden mening. Als eerst hieraan aandacht is besteed, is het goed mogelijk om middels natuurlijke desensibilisatie het immuunsysteem sterker te maken tegen de meest voorkomende allergenen uit de omgeving. "

 Dit is ook wat deze da mij heeft verteld. 
Ze is er zelf ook geen voorstander van maar de prednison helpt nu wel even de ergste jeuk en wonden weg te krijgen. En dat is wat ik wil, haar zo snel mogelijk van de jeuk en pijn verlossen. In die tijd ga ik veel informatie zoeken en op zoek naar betere alternatieven. 

Ik ga jou deze week even een pb sturen :) 

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Die da onderschat duidelijk de invloed van voeding.

Jammer dat er nu prednison in het spel is, iets wat ik zelf (als toen nog een onwetende) ook gedaan heb. De hond die ik toen had, ging juist door de Prednison zeer hard achteruit, met een inslaap advies tot gevolg. Het zou ook absoluut niet aan de voeding liggen.

Gelukkig ben ik me toen gaan verdiepen, ik zette hem op andere voeding en hij knapte 100% op. Hij heeft hier daarna nog 6 jaar gelukkig mogen zijn en is met 13 jaar voor iets anders ingeslapen.
De betreffende hond was ook een herder.

Ik hoop oprecht dat je Golden haar adviezen wel ter harte neemt.

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Ik neem alle adviezen van harte. 
Maar ik ben blij eindelijk een voeding te hebben waar ze het wél goed op doet. En als ze daadwerkelijk voor grassen allergisch is, denk ik niet dat een voeding dat inneens helemaal kan oplossen, zeker omdat ze de rest van het jaar nergens last van heeft en gewoon dezelfde voeding krijgt. 

 

Ik wordt nu wel bang om haar Prednison te geven, wat vanaf morgenochtend gebeurt. 
Na haar operatie heeft ze ook een paar weken aan de Prednison gezeten en ze is er juist ontzettend door opgeknapt. 

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Ik wil toch even zeggen dat er, wat mij betreft, niet meer gediscussieerd hoeft te worden over de KVV wat ze krijgt. Haar ontlasting ziet er prima uit, heeft nooit diarree, is energiek, vrolijk etc. Het merk BLIJFT dus hetzelfde, ik sta er écht wel voor open om bv. extra dingen aan het vlees toe te voegen. Maar mijn d.a, internet etc verteld overal dat er kwa medicatie niet meteen iets is tegen een hooikoorts. Ze is dus NIET allergisch voor het voer, en wil me dan graag ook op het gene focussen waar ze wél allergisch voor is.  

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Prednison lijkt te helpen, want symptomen verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Stop je met de prednison dan komen klachten vaak zwaarder terug dan voordat eraan werd begonnen en de vicieuze cirkel is gestart.
Santa heeft ooit 3 weken prednison gekregen, het was onvermijdelijk maar toen we hadden afgebouwd kreeg hij meer jeuk dan hij ooit had gehad.
Hou er rekening mee dat ze meer zal willen eten en drinken.
Dat laatste betekent dus ook meer plassen.
Ondanks extra uitlaten heeft Santa toen in de kamer geplast terwijl hij nog niet in de tuin plaste, zo zindelijk dat hij is.

Langdurig prednison gebruik maakt de huid juist slechter, en brengt schade aan de organen.

Niet om je bang te maken, maar wees wel bewust dat dit een absoluut paardenmiddel is, met veel schadelijke bijwerkingen.

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Geen discussie over het voer snap ik, maar probeer wel het totaalplaatje te zien.
goede voeding zorgt voor goede weerstand en een hond met atopie is gebaat bij een goede weerstand.

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Dankjewel Santa.

 

Dit snap ik. De dierenarts heeft een heel schema voor me gemaakt en zal heel langzaam afgebouwd worden. Ik ben twee weken vrij dus ik kan haar de hele tijd in de gaten houden. Toch ben ik nu wel ongerust, ik wil niet dat ze moet worden ingeslapen of dat er iets anders met haar gebeurd. 

Het totaalplaatje van de voeding zie ik zeker, ik sta er ook voor open om alles te proberen waardoor haar weerstand goed is, al merk ik niet aan haar dat ze anders is dan voor de allergie. Ik ben ook bereidt extra dingen te geven, maar heb liever dat het 'merk' kvv blijft. 

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Wees niet bang. Er zijn nog legio mogelijkheden om haar huid onder controle te krijgen.
Inslapen is geen optie.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Ik wilde je niet zo bang maken, maar ik wilde je wel waarschuwen.

Dat van voeding bedoelde ik niet een voedingsallergie mee. Ik bedoelde idd het totaal plaatje dat voeding met een levend wezen doet. Da's hebben over het algemeen niet veel verstand van voeding, laat staan van wat voeding kan doen.

Ik zelf zou de prednison echt weg gooien.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Ik denk dat ze (roosje, golden en santa geloof ik) bedoelen dat ook al doet kahlua het goed op dit voer, wellicht dat het van binnen nóg beter zou kunnen met een ander voer 

 

Maar ik snap dat je voor nu dat even wil laten, houd het in ieder geval in je achterhoofd

 

 

Kan me voorstellen dat je ongerust bent, het is niks om je hond zo te zien :( 

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Drib had ook veel jeuk. Ik heb heel wat da's en deskundigen gezien. Alleen Den Hoek lukte het om Drib zonder de Prednison jeuk vrij te krijgen. Alleen haar oren tobben we nog mee, maar daar zijn we nog mee bezig.

Drib kreeg/krijgt wel Yucca Intensive Holistic Animal Care. Dat werd mij omschreven als een ongevaarlijke, natuurlijke Prednison vervanger. Ik zou dit echter niet zomaar zonder begeleiding starten.
Drib is dit nu aan het afbouwen en qua jeuk gaat dat dus goed, maar er is ook een enorme behandeling aan vooraf gegaan met oa meerdere natuurlijke middelen.

Drib haar imuunsysteem is vermoedelijk verknald door een te jonge castratie (ze had een baarmoeder ontsteking, dus het moest) in combinatie met te veel narcose.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

" Ik denk dat ze (roosje, golden en santa geloof ik) bedoelen dat ook al doet kahlua het goed op dit voer, wellicht dat het van binnen nóg beter zou kunnen met een ander voer 

 

Maar ik snap dat je voor nu dat even wil laten, houd het in ieder geval in je achterhoofd

 

 

Kan me voorstellen dat je ongerust bent, het is niks om je hond zo te zien :(  "

 



Juist, dat bedoel ik :-) Het uitwendige hoeft niets over het inwendige te zeggen.

honden page profiel Apple PieApple Pie 3 doggies

honden foto van Apple Pie

Hoi Pascale,

Goed dat je met Kahlúa naar de dierarts bent gegaan.

Tuurlijk is het niet leuk om de hond aan de prednison te hebben..

Het is maar voor korte duur deze kuur.

Hopelijk zijn dan de ergste huidklachten gekalmeerd.

Iedereen hier op het forum wil natuurlijk het beste voor jullie beiden.

Voor nu is het even niet anders... en kun je het beste het advies van de dierenarts opvolgen.

Voor de herfst zou ik zeker met door een deskundige voorgeschreven alternatieven starten om bij Kahlúa aan haar weerstand te werken.

Esther heeft met haar zomer allergie alleen in haar laatste fase van haar leven prednison gebruikt.







honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Ik heb besloten om géén Prednison te geven. Ik ga morgenochtend bellen en zeggen dat ik het terug wil brengen. Ik weet op dit moment even niet wat ergens is, die jeuk, of de bijwerkingen van Prednison. 

 

Ik ga morgen naar de apotheek om gewoon een zalf te halen van Aloë vera, een verkoelende gel dat ik de koelkast bewaard moet worden, het haalt het probleem niet weg, maar wél de jeuk, en Prednison haalt ook het probleem niet weg. 

 

Ik weet alleen niet wat ik nu wél kan doen. Ik zit al de hele dag achter de laptop te zoeken, maar ik weet er gewoon niet veel over, en ik kom er gewoon geen wijs uit. 

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

" Ik heb besloten om géén Prednison te geven. Ik ga morgenochtend bellen en zeggen dat ik het terug wil brengen. Ik weet op dit moment even niet wat ergens is, die jeuk, of de bijwerkingen van Prednison. 

 

Ik ga morgen naar de apotheek om gewoon een zalf te halen van Aloë vera, een verkoelende gel dat ik de koelkast bewaard moet worden, het haalt het probleem niet weg, maar wél de jeuk, en Prednison haalt ook het probleem niet weg. 

 

Ik weet alleen niet wat ik nu wél kan doen. Ik zit al de hele dag achter de laptop te zoeken, maar ik weet er gewoon niet veel over, en ik kom er gewoon geen wijs uit.  "

 



Dat is wat mij betreft echt een goed besluit. Calendula emulsie verkoelt ook.

Ik zelf zou een keuze maken tussen Golden mailen of naar Den Hoek gaan.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

En eerst eens een allergietest?

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Een allergie test ben ik nog over aan het twijfelen, de d.a zij dat dit het hele jaar door kan, ook als de allergie zich nog niet heeft geuit, maar dit is puur voor jezelf aangezien er niet een speciaal medicijn bestaat voor een bepaalde allergie. De behandeling zou dus het zelfde blijven, maar ik denk dat ik het voor mezelf prettig vindt als ik dit weet. 

 

Roosje, dankjewel, Calendula zalf zal ik morgen gaan halen (ik hoop van het geld wat ik terug krijg van de dierenarts van de Prednison haha ) 

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

" Een allergie test ben ik nog over aan het twijfelen, de d.a zij dat dit het hele jaar door kan, ook als de allergie zich nog niet heeft geuit, maar dit is puur voor jezelf aangezien er niet een speciaal medicijn bestaat voor een bepaalde allergie. De behandeling zou dus het zelfde blijven, maar ik denk dat ik het voor mezelf prettig vindt als ik dit weet. 

 

Roosje, dankjewel, Calendula zalf zal ik morgen gaan halen (ik hoop van het geld wat ik terug krijg van de dierenarts van de Prednison haha )  "

 



Ik hoop ook voor je dat ze het terug nemen.

Calendula heb je idd ook in zalf vorm, maar de emulsie is dunner en smeert dus beter. Overigens is aanstippen beter als wrijven.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Een allergie test ben ik nog over aan het twijfelen, de d.a zij dat dit het hele jaar door kan, ook als de allergie zich nog niet heeft geuit, maar dit is puur voor jezelf aangezien er niet een speciaal medicijn bestaat voor een bepaalde allergie. De behandeling zou dus het zelfde blijven, maar ik denk dat ik het voor mezelf prettig vindt als ik dit weet. 
 
Roosje, dankjewel, Calendula zalf zal ik morgen gaan halen (ik hoop van het geld wat ik terug krijg van de dierenarts van de Prednison haha )  "

 Ik zou t wel doen. Heb t bij 1 van mijn kids laten doen, en er kwam iets heel anders uit dan verwacht. Toch iets in de voeding. 

Maar ik weet niet hoe nauwkeurig de testen bij dieren zijn.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Den Hoek heeft standaard in het consult dat ze testen of bepaalde dingen bij je hond passen. De eerste keer moet je alles mee nemen wat je te eten geeft (alle smaken kvv, koekjes, kluiven, supplementen etc etc). Daarnaast kun je eventueel ook gras en/of planten mee nemen om die te testen. Eventueel schoonmaakmiddelen als je denkt dat daar iets mee aan de hand is (dat is bij Drib wel het geval).

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

" Ik heb besloten om géén Prednison te geven. Ik ga morgenochtend bellen en zeggen dat ik het terug wil brengen. Ik weet op dit moment even niet wat ergens is, die jeuk, of de bijwerkingen van Prednison. 
 
Ik ga morgen naar de apotheek om gewoon een zalf te halen van Aloë vera, een verkoelende gel dat ik de koelkast bewaard moet worden, het haalt het probleem niet weg, maar wél de jeuk, en Prednison haalt ook het probleem niet weg. 
 
Ik weet alleen niet wat ik nu wél kan doen. Ik zit al de hele dag achter de laptop te zoeken, maar ik weet er gewoon niet veel over, en ik kom er gewoon geen wijs uit.  "

 

Consulteer dan een holistisch dierenarts of een homeopatisch werkend therapeut. Dan sta je toch onder controle. 

 

PUUR Huid geeft snel verlichting wat de jeuk betreft. Als je in beginsel inwendig een dubbele dosering geeft, dan kun je al binnen enkele dagen een effect zien. Je kunt de plekken hiermee ook uitwendig behandelen.

 

 

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Net een onwijs boze assistente aan de telefoon gehad toen ik begon over het geven van de Prednison en dat ik daar toch wel van af wil zien, zeker omdat ik niet weet hoe ze er op gaat reageren. 
Dan kan ik de jeuk nooit onderdrukken, is het mijn schuld als Kahlúa er meer last van haar krijgen en kan het erger worden. Zalfjes helpen niet volgens haar, anders hadden ze dat wel gegeven. 

De prednison zit nog steeds dicht, maar ik twijfel wel of ik het terug moet brengen of niet.. 

 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Net een onwijs boze assistente aan de telefoon gehad toen ik begon over het geven van de Prednison en dat ik daar toch wel van af wil zien, zeker omdat ik niet weet hoe ze er op gaat reageren. Dan kan ik de jeuk nooit onderdrukken, is het mijn schuld als Kahlúa er meer last van haar krijgen en kan het erger worden. Zalfjes helpen niet volgens haar, anders hadden ze dat wel gegeven. 
De prednison zit nog steeds dicht, maar ik twijfel wel of ik het terug moet brengen of niet.. 
  "

 Tuurlijk breng je die terug!

honden foto van Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna

Oke, ik ga nu even tegen alles in wat iedereen hier vind maar hier mijn verhaal.

 

Hayzel had 2 jaar terug precies dezelfde klachten. Jeukpukkels die zich over haar hele lijf uitbreidde. Kale jeukplekken. Schuurde zich helemaal kapot. Ik heb een aantal weken lopen tobben met natuurlijke dingen om het te verzachten (wassen, emulsie, puur jeuk/huid) maar hayzel trok inmiddels gewoon haar eigen vacht uit. Ze had al een kale poot en haar kont begon ze ook al aan. Ik heb toen direct een bloedonderzoek laten doen en ben met prednison gestart. Waarom? Omdat ik zelf allergisch ben (en ja ik heb mijn rug ook weleens open staan schuren tegen een bakstenen muur om maar van die jeuk af te zijn) en als ik voor mezelf zou moeten kiezen dat ik dan toch echt voor prednison zou kiezen.

Ook direct gestart met enkelvoudige KVV hert, alles wassen binnen op 60 graden (al is het huis al aardig allergie proef vanwege mijzelf), voetjes wassen na het wandelen etc om het maar zo aangenaam mogelijk te maken voor haar tot de uitslag er was.

 

Inmiddels krijgt hayzel alleen nog desensibilatiekuur (wat hier dus wel 90% verbetering heeft gegeven) en weet ik welke voeding ze niet goed op reageert en hou hier rekening mee.

 

En ik geloof echt dat er meerdere wegen naar Rome lijden, dat sluit ik zeker niet uit. Maar ik heb in dit geval toch echt voor een snelle oplossing gekozen aangezien een andere weg altijd nog kan. Zeker aangezien ik dus weet hoe de jeuk van een heftige allerigsche reactie kan voelen. Bij een mildere reactie had ik wellicht anders gekozen, maar ik heb echt geen spijt van de route die ik bewandeld heb.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Oke, ik ga nu even tegen alles in wat iedereen hier vind maar hier mijn verhaal.
 
Hayzel had 2 jaar terug precies dezelfde klachten. Jeukpukkels die zich over haar hele lijf uitbreidde. Kale jeukplekken. Schuurde zich helemaal kapot. Ik heb een aantal weken lopen tobben met natuurlijke dingen om het te verzachten (wassen, emulsie, puur jeuk/huid) maar hayzel trok inmiddels gewoon haar eigen vacht uit. Ze had al een kale poot en haar kont begon ze ook al aan. Ik heb toen direct een bloedonderzoek laten doen en ben met prednison gestart. Waarom? Omdat ik zelf allergisch ben (en ja ik heb mijn rug ook weleens open staan schuren tegen een bakstenen muur om maar van die jeuk af te zijn) en als ik voor mezelf zou moeten kiezen dat ik dan toch echt voor prednison zou kiezen.
Ook direct gestart met enkelvoudige KVV hert, alles wassen binnen op 60 graden (al is het huis al aardig allergie proef vanwege mijzelf), voetjes wassen na het wandelen etc om het maar zo aangenaam mogelijk te maken voor haar tot de uitslag er was.
 
Inmiddels krijgt hayzel alleen nog desensibilatiekuur (wat hier dus wel 90% verbetering heeft gegeven) en weet ik welke voeding ze niet goed op reageert en hou hier rekening mee.
 
En ik geloof echt dat er meerdere wegen naar Rome lijden, dat sluit ik zeker niet uit. Maar ik heb in dit geval toch echt voor een snelle oplossing gekozen aangezien een andere weg altijd nog kan. Zeker aangezien ik dus weet hoe de jeuk van een heftige allerigsche reactie kan voelen. Bij een mildere reactie had ik wellicht anders gekozen, maar ik heb echt geen spijt van de route die ik bewandeld heb. "

 Ho, ik ben niet tegen prednison hoor. Maar als Pascale besluit om t niet te gebruiken is t zonde om t niet terug te brengen.

 

honden page profiel Apple PieApple Pie 3 doggies

honden foto van Apple Pie

Pascale,

Ik ben toch wel geschokt van alle reacties op jouw vraag.
De meesten hebben net als ik ervaring met dit soort klachten.

De één zegt dit en de ander zegt dat. En nu weet je het niet meer.

Ik zou evt. om een second opinion vragen. Of een goed gesprek met een andere arts. Uitleggen waarom je nu twijfelt enz.

Als ik de symptomen zie die Kahlúa nu heeft,vind ik dat vrij heftig en die zijn niet zomaar 1-2-3 te onderdrukken met een zalfje of wat kruiden.... Wel als ondersteuning.

Het is maar een korte kuur.En het moet zeker geen gewoonte worden.. Zodra de kuur afgelopen en afgebouwd is en het systeem van Kahlúa tot rust is gekomen zou ik persoonlijk naar een arts toegaan die extra gespecialiseerd is in natuurgeneeswijzen. Ga je de komende tijd inlezen in de mogelijkheden die er zijn.

Het is jouw hond, jij beslist... volg je intuïtie.
Neem evt. even wat afstand van alle goed bedoelde raadgevingen.
Maar zorg er wel voor dat Kahlúa haar huid klachten niet verder verslechteren.









honden foto van Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna

Dat is zo. Maar ik wilde gewoon ook even de andere kant belichten. Ik ben me er echt wel goed van bewust wat prednison kan doen, maar ik denk dat we ook niet mogen vergeten wat erge jeuk kan doen. Als ik het op mezelf betrek zou ik best 10 jaar van mijn leven in willen leveren door het gebruik van pred, dan ook maar een paar maanden met de jeuk die ik toen heb mogen ervaren rond te lopen. Sterker nog je kreeg er gewoon zelfmoordneigingen van, ik kan het niet eens beschrijven hoe erg het kan zijn. Je moet dus gewoon echt goed naar de situatie en hond kijken vind ik! En Pascale kent haar eigen hond het best dus zij is de enige die een beslissing kan maken

honden page profiel Apple PieApple Pie

honden foto van Apple Pie

honden foto van Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna

@Apple pie

 

Zelf was ik altijd een beetje sceptisch over bioresonantie. Maar aangezien hayzels klachten inmiddels onder controle waren heb ik dat dus laten doen (om te bepalen waar ze allergisch voor was). Kwam helemaal overeen wat ook uit de bloedtest kwam (behalve voer dan want dat doet de bloedtest niet maar wist ik inmiddels zelf door eliminatiedieet). Extra kwam daarbij nog geur/kleur en smaakstoffen. Dus ook hier een goede (beperkte) ervaring

pagina 3 van 4 12 34
Volgende forumvraag: Pup last van achterhand
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^