Gezonde cavalier pup bij gezonde ouders?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Tasha (Gast)

Dag, ik had een vraagje betreffende de Cavalier King Charles spaniël. Ik vroeg me af dat als beide ouders van een Cavalier pup getest zijn op de vier ziektes en beide gezond zijn, en de pup ook getest is en gezond is, heb je dan garantie dat het een gezonde pup is die ook niet die ziektes zal krijgen? Of is er nog steeds een (grote/kleine) kans? 

honden page profiel Ingrid van de KoppelIngrid van de Koppel

honden foto van Ingrid van de Koppel

Nee, het is niet gegarandeerd dat geteste en gezonde ouders een pup krijgen die vrij is van de ziektes. Want de ouderdieren kunnen, nadat zij getest zijn voor de fok, op latere leeftijd zeker één van de aandoeningen nog krijgen, en dan hebben ze al nestjes gehad. Veel cavaliers hebben sowieso de schedelafwijking die syringomyelia tot gevolg kan hebben. Dit is zo wijd verbreid in het ras, evenals het hartprobleem, dat de kans een pup te krijgen die één of meerdere van de aandoeningen krijgt, groot is. Als je op internet zoekt, vind je hierover meerdere verhalen. Het is gewoon een ongezond ras en de rasverenigingen hebben het veel te ver laten komen. Ik heb een cavaliertje gehad die syringomyelia had en ik wens dat niemand toe. Later kwam daar het hartprobleem bij. Voor mij nooit meer een cavalier. Elke rashond heeft wel wat, maar er zijn ook rasverenigingen waar goed op de gezondheid wordt gelet en ingegrepen wordt als er een probleem is. Bij de cavalier is dat helaas niet gebeurd en heeft met het zo ver laten komen dat de problemen bijna onoplosbaar zijn. Ik kan niemand aanraden een cavalier aan te schaffen; het risico op ellende is groot.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Garantie heb je nooit maar door geteste ouders kan je wel de kans verkleinen dat jouw pup bepaalde ziektes krijgt.

Een Cavalier compleet vrij van alles is zeldzaam, ze kunnen Syringomyelia vrij zijn maar hebben naar mijn weten allemaal CM (chiari-achtige malformatie, voorstadium Syringomyelia). Dus vraag daar letterlijk naar bij een fokker.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Hangt af van welke test op welke ziektes. Bij recessieve erfelijke ziektes kan een dier de ziekte zelf niet hebben, maar een afwijkend gen hebben. Als beide ouderdieren een kopie van dat gen hebben, kunnen twee gezonde dieren een zieke nakomeling krijgen. 

Als een ziekte zich pas openbaart op latere leeftijd, kan het zelfs gebeuren dat een dier vrij wordt verklaard terwijl deze wel de ziekte heeft. 

Sommige ziektes hebben meerdere verschillende afwijkende genen nodig om zich te openbaren, en dan kan de combinatie van invloed zijn op de ernst van de afwijking. 

Er zijn test die het afwijkende gen vinden.

Testen op 4 ziektes, betekent dat er alleen op die 4 ziektes getest is. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

De Cavalier ouders worden door middel van MRI getest op Chiari-achtige Malformatie (CM) en ten gevolge daarvan Syringomyelie (SM).

 

Alle Cavaliers hebben CM gradatie 2 (= ernstig); de kleine hersenen passen niet in het achterhoofd en puilen uit door het achterhoofdsgat.

 

Er zijn de laatste jaren slechts 6 Cavaliers met CM gradatie 1 (mild) gevonden.

 

De fokkers geven de uitslag van SM, maar verzwijgen de uitslag van Chiari-achtige Malformatie, die dus meestal gradatie 2 zal zijn. CM kan te allen tijde Syringomyelie (holtes met vocht in het ruggenmerg) veroorzaken.

 

Zowel CM als SM kunnen ernstige neuropathische verschijnselen, klachten en pijnen veroorzaken.

 

Ik neem aan dat beide ouders ook een echo kleurendoppler onderzoek van het hart hebben gehad. Hebben beide ouders een A hart?

 

Welke van de volgende erfelijke aandoeningen is nog meer op getest?

 

Hieronder de tot nu toe bekende percentages van de erfelijke aandoeningen bij de Cavalier:

97% Chiari-achtige Malformatie
62,4% Syringomyelie tengevolge van CM, boven 6 jaar 70%


50% PSOM (glue ear - soort chronische middenoorontsteking)
50% MVD (lekkende hartkleppen) oplopend tot ca. 100% op 10-jarige leeftijd - doodsoorzaak nr. 1
30% oogaandoeningen
20-30% PL (Patella (knie) Luxatie)
19,1% EFS - Episodic Falling Syndroom
10% HD (Heupdisplasie)
10,8% Curly Coat Syndrome (incl. dry eye)

 

Chronische nieraandoening (verhoogd risico; vastgesteld door research mei 2013 http://cavalierhealth.org/kidney_diseases.htm



n.b. met name Syringomyelie zal per generatie toenemen!

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Loesje, niet verkeerd bedoeld, maar ik moet altijd erg zuchten als ik jouw reacties lees met hoeveel % van de Cavaliers wel weer niet de een of andere malformatie hebben. Het ras is niet gezond, dat weten we allemaal. Maar ik vind dat stukje wat jij elke keer kopiëert en plakt in elk topic dat over dit ras gaat ook wel een beetje overdreven. Er zullen vast genoeg Cavjes zijn die niet gezond zijn, maar zo overdreven als dat jij het nu stelt is denk ik niet helemaal waar... 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

TS, een pupje dat uit geteste en bewezen gezonde ouders komt, heeft wel minder kans op de aandoeningen waarop getest is, dan een hondje uit ongeteste ouders. Er zijn ziektes die een geslacht over kunnen slaan, of die bij de ouders niet tot uiting komen en bij de pups wel. De Cavalier staat wel bekend om de slechte gezondheid, persoonlijk geloof ik dat er nog steeds fokgeschikte hondjes zijn, maar je zult goed moeten zoeken en veel kaf van het koren moeten scheiden...

honden page profiel Marion BrennekeMarion Brenneke

honden foto van Marion Brenneke

"De Cavalier staat wel bekend om de slechte gezondheid, persoonlijk geloof ik dat er nog steeds fokgeschikte hondjes zijn, maar je zult goed moeten zoeken en veel kaf van het koren moeten scheiden... "

 Hihi, je zegt het zelf: "ik geloof"
Want daar zijn volgens mij ook geen wetenschappelijke bewijzen voor en vraag het aan 100 DA's dan krijg je van 99 het antwoord, dat je van een Cavalier beter je handen kan af houden.

 

Persoonlijk vind ik dat heel erg want ik heb al honderd keer over een Cavaliertje zitten nadenken maar toch zal ik het nooit doen.....

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

"  Hihi, je zegt het zelf: "ik geloof"Want daar zijn volgens mij ook geen wetenschappelijke bewijzen voor en vraag het aan 100 DA's dan krijg je van 99 het antwoord, dat je van een Cavalier beter je handen kan af houden.
 
Persoonlijk vind ik dat heel erg want ik heb al honderd keer over een Cavaliertje zitten nadenken maar toch zal ik het nooit doen..... "

 Hihi, klopt ;). Het is een kwestie van geloven ;). Ik zeg ook niet dat het ras super gezond is of zo, want dat is het totaal niet. Maar ook met die onderzoeken kun je natuurlijk heel veel indelen zoals jij dat zelf wilt... Welke honden doen mee aan het onderzoek? Waarop wordt onderzocht? Hoe benoem je een aandoening? Wanneer is een hond lijder van een aandoening (lichte of zware variatie van de aandoening)? Een onderzoek is leuk, maar er zijn ook de nodige beperkingen. Stichting Dier en Recht doet op hun manier ook onderzoek, terwijl daar echt de nodige kanttekeningen bij de plaatsen zijn. 

 

Ik denk dat het met de Cavalier een kwestie is van nieuw bloed inbrengen en streng selecteren welke dieren je gebruikt voor de fokkerij. Ik denk dat er wel degelijk fokkers rondlopen met hart voor hun dieren die niet zomaar testresultaten veranderen, maar die echt hun best doen om het ras beter te maken. Zoals gezegd, er zou nieuw bloed ingebracht moeten worden. En als koper moet je goed het kaf van het koren scheiden. Maar ik geloof zeker dat er (relatief) gezonde Cavaliertjes zijn die ook fokgeschikt zijn. Laatst kwam ik op een markt nog mensen tegen met dit ras, zij fokten er ook mee en ze hadden drie hondjes meegenomen. Alle drie leuke beestjes met perfecte ogen (niet scheel of zo), normale kopjes en ze konden normaal ademen. Dat zijn denk ik de hondjes waar je (na onderzoeken) mee verder kunt.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Loesje, niet verkeerd bedoeld, maar ik moet altijd erg zuchten als ik jouw reacties lees met hoeveel % van de Cavaliers wel weer niet de een of andere malformatie hebben. Het ras is niet gezond, dat weten we allemaal. Maar ik vind dat stukje wat jij elke keer kopiëert en plakt in elk topic dat over dit ras gaat ook wel een beetje overdreven. Er zullen vast genoeg Cavjes zijn die niet gezond zijn, maar zo overdreven als dat jij het nu stelt is denk ik niet helemaal waar...  "

 

De opsomming van percentages van ernstige erfelijke aandoeningen bewijzen hoe zeer dit ras kapot gefokt is.

 

Elke dag komen er nieuwe HP leden bij en lezen nieuwe gasten op HP, deze zijn bij uitzondering op de hoogte van het feit dat de Cavalier fokkers willens en wetens dit leuke en lieve ras kapot hebben gefokt met medeweten van de Raad van Beheer.

 

Zie ook het rapport van geneticus/fokkerij specialist Ir. Ed J. Gubbels van Genetic Counselling Services - december 2012:

 

citaat

Toen in 2000 aan de hand van een gezondheidsinventarisatie de volle omvang van het schedel- en hersenprobleem van de Cavalier zichtbaar werd (12 procent honden met door de eigenaar herkende klinische verschijnselen) leidde dat niet tot enige maatregel. “Ach, overal is wel wat”, was toen de laconieke reactie. De rasvereniging en de Raad van Beheer zagen geen noodzaak in te grijpen in het belang van het welzijn van hun honden, ze gingen door met volle aandacht voor hun mensenbelangen.

 

De gevolgen zijn duidelijk. Het ras kampt met een reeks van erfelijke defecten die met ‘biologisch onwezenlijk’ hoge frequenties voorkomen en de vitaliteit van het ras is ernstig aangetast. Daarbij dringt zich de vraag op of het wijs beleid is, te trachten de gevolgen van overselectie met uitsluitend nòg meer selectie te bestrijden. Selectie werkt als er sprake is van genetische verschillen tussen de dieren. Naarmate die verschillen kleiner worden zal ook het effect van de toegepaste selectie afnemen. En dat betekent voor een ras zoals de Cavalier: àls er al genetische vooruitgang wordt geboekt, dan zal die uiterst minimaal en marginaal zijn.

einde citaat

 

Bron: http://www.gencouns.nl/artikelen/2012-12-29_leuvens_cavalierproject.pdf

 

honden page profiel Marion BrennekeMarion Brenneke

honden foto van Marion Brenneke

Als ik het bericht van Loesje lees dan luid er bij mij een heel grote alarmklok en denk ik automatisch dat dit ras tot uitsterven gedoemd is want ooit zijn deze honden gewoon niet meer levensvatbaar.

 

Ik zou mij de vraag stellen, of het voor zo een zogenaamde "outcross" niet al te laat is.
Vers bloed is voor elk ras ALTIJD levensnoodzakelijk maar hoe is het gesteld met de gezondheid van, ik zeg maar iets, de Cavaliertjes in Amerika ?

Ik heb al een probleem met het hoge percentage van sommige aandoeningen van mijn hond, laat staan dat ik het zou riskeren een ras te kopen waarvan algemeen geweten is dat het ziek is. Hoe jammer ik het ook vind 

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Valt nog vies tegen Dobber hoe realistisch de percentages zijn. Want dramatisch is het absoluut en daar word zeker onderzoek naar gedaan. En of er gezonde Cavaliers bestaan dat is de vraag. Voor zover bij mij bekend is het haast onmogelijk om er nog eentje te vinden zonder Syri en zonder CM. Dat is heel triest voor liefhebbers van dit ras maar wel de werkelijkheid.

En dat lijstje van Loesje vind ik juist goed, jij ziet het vaker voorbij komen omdat je regelmatig op HP zit. Maar zoals TS die ziet het voor het eerst, het is belangrijke informatie voor als je een Cavalier zou willen aanschaffen.

honden page profiel Jenny & AstonJenny & Aston

honden foto van Jenny & Aston

Helaas heeft loesje een punt, er is hier onderzoek naar gedaan en hoewel onderzoekers het niet 100% zeker kunnen weten hebben toch naar schatting 95% van alle cavaliers CM. Dan kun je hem nog zo schattig vinden, persoonlijk zou dan voor mij een no-no zijn.

honden page profiel RiaRia

honden foto van Ria

Ik ben heel blij dat Loesje elke keer weer de percentages van de ernstige aandoeningen bij de Cavalier plaatst.Loesje,TOP!

Ik heb twee Cavaliers kort na elkaar moeten laten gaan, beiden hadden CM/SM.Puk is maar 6 jaar oud geworden en Cappy 7 jaar oud.Zo verdrietig!

Het is een schande dat er sowieso met de cavalier nog gefokt mag worden.Over dierenmishandeling gesproken!!Voor mij is de Cavalier het liefste/mooiste ras van de hele wereld,maar Tasha ik zou als ik jou was voor een ander ras gaan.

 

 

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Spijtig genoeg kloppen de percentages van Loes wel in verband met SM. Echter niet alle honden die aan sm of cm leiden vertonen ook daadwerkelijk symptomen

 

Wat ik nog spijtiger vind is dat dit zelfde verhaal zich aan het voordoen is bij de dwergkees ( kleine Kees en andere variaties hebben het niet) ik hoop dat ze het niet zo ver laten komen als bij de cavalier.

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Quote Dobber :   "Alle drie leuke beestjes met perfecte ogen (niet scheel of zo), normale kopjes en ze konden normaal ademen. Dat zijn denk ik de hondjes waar je (na onderzoeken) mee verder kunt."

 

Mijn vorige hond, FRISO, had perfecte ogen, een mooi hoofd, kon normaal ademen en overleed op 9 jarige leeftijd aan de hartkwaal.

honden foto Friso, lekker lui liggend bij het baasje!  Dus, net als Loesje doe ik mijn best om zoveel mogelijk mensen te waarschuwen om geen Cavalier te nemen.

Om hen een heleboel verdriet te besparen.

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van oukje

" Dag, ik had een vraagje betreffende de Cavalier King Charles spaniël. Ik vroeg me af dat als beide ouders van een Cavalier pup getest zijn op de vier ziektes en beide gezond zijn, en de pup ook getest is en gezond is, heb je dan garantie dat het een gezonde pup is die ook niet die ziektes zal krijgen? Of is er nog steeds een (grote/kleine) kans?  "

 




Dit is wel uniek, waar heb je de pup gezien?

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Zelfs een prijswinnaar van een Crufts leed aan Syringomyelie (ten gevolge van Chiari-achtige Malformatie)!!!

 

quote

A BBC documentary included a prize-winning Cavalier King Charles spaniel suffering from syringomyelia, a condition which occurs when a dog's skull is too small for its brain

In October, the Kennel Club announced it would review each of the 209 pedigree breeds in the UK following concerns about genetic diseases.

It announced revised standards for the breeds, which it said would have far-reaching benefits for the health and welfare of dogs.

The review followed the BBC documentary, shown in August, which included a prize-winning Cavalier King Charles spaniel suffering from syringomyelia, a condition which occurs when a dog's skull is too small for its brain.

 

It also showed boxers with epilepsy, pugs with breathing problems and bulldogs which were unable to mate or give birth unassisted.

But dogs suffering from genetic illness were not prevented from competing in dog shows, and had gone on to win 'best in breed', despite their poor health, the BBC said.

unquote

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1094182/BBC-drops-Crufts-40-years-Kennel-Club-refuses-cruel-dog-breeding.html#ixzz3ZXFhhsfw 

Je kunt o.a. CM en SM niet aan de buitenkant zien; dit is alleen door middel van een MRI vast te stellen. Daarom zijn hondenshows ook zoals de Winner en Crufts met keuringen alleen op exterieur eigenlijk misleidend; de keuringen zijn niet gebaseerd op het welzijn en de gezondheid van de hondenrassen.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Spijtig genoeg kloppen de percentages van Loes wel in verband met SM. Echter niet alle honden die aan sm of cm leiden vertonen ook daadwerkelijk symptomen
 
Wat ik nog spijtiger vind is dat dit zelfde verhaal zich aan het voordoen is bij de dwergkees ( kleine Kees en andere variaties hebben het niet) ik hoop dat ze het niet zo ver laten komen als bij de cavalier. "

 

Helaas komt CM/SM ook voor bij andere rassen; wel in mindere mate

 

citaat

De aandoening wordt ook gezien bij

 

King Charles Spaniel, 

Griffon, 

Yorkshire Terrier,

Malteser,

Chihuahua

en Dwergteckel.

 

Exacte percentages zijn voor deze rassen nog niet bekend, omdat hier nog geen grootschalig onderzoek naar is gedaan.

Verder zijn er ook incidentele meldingen  gemaakt van de volgende rassen:

  •          Bichon Frisé,
  •          Mopshond,
  •          Shih Tzu,
  •          Staffordshire Bull Terrier,
  •          Pekingees,
  •          Havanezer,
  •          Franse Bulldog,
  •          Japanse Spaniel,
  •          Boston Terriër,
  •          Jack Russell Terriër,
  •          Toypoedel en dwergpoedel,
  •          Dwergkeeshond,
  •          Dwergpinscher.

einde citaat

Bron: http://members.upc.nl/j.teunissen83/rassen.htm

 

Het is te hopen dat de verenigingen van deze rassen de juiste maatregelen nemen om te voorkomen dat de CM/SM zich verder in het ras verspreid en dus honden met CM/SM uitsluiten van de fokkerij. Nu kan dat nog.

 

Bij de Cavalier King Charles Spaniel is het te laat, omdat elke Cavalier CM heeft en men dus geen Cavalier zou overhouden om mee te fokken. Zelfs met Cavaliers met een bepaalde gradatie van SM mag om die reden gefokt worden.

 

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Bij de dwergkees is het spijtig genoeg ook al erg verontrustend. Vele fokkers zijn nu hun honden aan het testen met een bang hart en wat blijkt... Vele dwergjes hebben deze aandoening terwijl er in het verleden al wel mee gefokt is. 

honden page profiel Ingrid van de KoppelIngrid van de Koppel

honden foto van Ingrid van de Koppel

Je kunt er wel van zuchten, Dobber, maar dat zijn gewoon de feiten. Vrijwel alle cavaliers hebben geen normale schedel, oftwel hebben Chiara malformatie. Dat hoeft niet altijd tot klachten te leiden, maar dat kan zeker op latere leeftijd nog komen. Aan de buitenkant zie je dat niet. Je zag het aan mijn cavalier ook niet. In tegendeel, hij was een flinke cavalier met een mooi hoofd, maar hij had wel CM en SM. Ik heb dat indertijd op allerlei manieren onder de aandacht gebracht en ik ben erom verguisd. Het was niet erg, het was maar de krabziekte, niks bijzonders. Erfelijk, kom nou, ik moest niet zo overdrijven. Ik herinner me nog dat ik, het zal in 2005 geweest zijn, op een bijeenkomst was waar dr. Mandigers een dramatisch beeld schepte over de aandoening bij de cavalier. Er was slechts een handje vol fokkers aanwezig en het heeft vele jaren geduurd eer er daadwerkelijk een begin werd gemaakt met een fokreglement. In die tussentijd heeft de ziekte zich dramatisch kunnen verergeren. Dr. Mandigers gaf al aan dat het zich in elke generatie dat het wordt doorgegeven, verergert. Zo zijn de feiten nu eenmaal. Als je geluk hebt, vertoont je cavalier geen symptomen, maar slechts 1/3 van de honden met CM/SM vertoont daadwerkelijk symptomen. Het ras is kapot gemaakt en ik vind dat je serieus moet afwegen of er wel verder gefokt mag worden met een ras waar zoveel mis is. Stel nu dat het ooit weer goed komt, dan moeten er eerst nog wel heel veel pups geboren worden die in meerdere of mindere mate ziek zijn. Wil je dat?

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

" Bij de dwergkees is het spijtig genoeg ook al erg verontrustend. Vele fokkers zijn nu hun honden aan het testen met een bang hart en wat blijkt... Vele dwergjes hebben deze aandoening terwijl er in het verleden al wel mee gefokt is.  "

 Wat erg om te lezen! Ben wel blij dat er actie word ondernomen, door zoveel mogelijk hondjes te scannen kunnen ze zien hoe erg het er aan toe is..

 

Vaak willen rasverenigingen/fokkers het niet horen, wat jammer is want je weet dat het dan ooit te laat is.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

De Cavalier fokkers zijn verplicht om van de fokhonden een MRI te laten maken, indien een Cavalier vóór de leeftijd van 2,5 jaar voor de fok wordt ingezet. Daarna op 2,5 jarige leeftijd weer een MRI.

 

Enkele jaren geleden was het voorstel om Cavaliers voor de fok ook op 5-jarige leeftijd op CM/SM te laten testen d.m.v. een MRI, echter dit voorstel werd door de Cavalier fokkers in het bijzijn van een vertegenwoordiger van de Raad van Beheer en dr. Mandigers, van de tafel geveegd. Gezien de progressie van de SM, veroorzaakt door CM, met het ouder worden van de Cavaliers enorm is, is het een blamage dat dit voorstel niet is aangenomen.

 

Zoals ik reeds eerder aangaf, mag er met Cavaliers met een bepaalde gradatie van SM gefokt worden!

 

Alle Cavaliers hebben CM gradatie 2 (ernstig) met uitzondering van 6 Cavaliers in de afgelopen jaren met  CM 1 (mild).

 

Na de MRI op de leeftijd van 2,5 jaar hoeft er dus geen MRI meer gemaakt te worden, terwijl de progressie van SM door wetenschappelijk research als volgt is vastgelegd:

 

555 cavaliers werden onderzocht d.m.v. een MRI, waarvan de eigenaren (merendeels fokkers) zeiden dat hun cavalier geen klachten hadden en ervan overtuigd waren dat hun Cavalier geen SM had. De uitslag was als volgt:

 

Leeftijd

 

tot 12 maanden  25% Syringomyelie

oplopend tot

boven 6 jaar      70%  Syringomyelie

 

quote

Prevalence of asymptomatic syringomyelia in Cavalier King Charles spaniels. J. E. Parker, S. P. Knowler, C. Rusbridge, E. Noorman, N. D. Jeffery. Vet.J. June 2011. Quote: "The prevalence of syringomyelia was investigated in a sample population of 555 Cavalier King Charles spaniels. All dogs, which were declared by their owners to be showing no clinical signs of syringomyelia, underwent MRI to determine the presence or absence of the condition. Data were analysed by logistic regression to determine the effects of sex and age on the prevalence of syringomyelia. Only increased age was found to have a significant effect. The prevalence of syringomyelia was 25 per cent in dogs aged 12 months, increasing to a peak of 70 per cent in dogs aged 72 months or more. ... 

unquote

Bron:http://cavalierhealth.org/sm3.htm#Effectiveness_of_breeding_guidelines

 

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  Wat erg om te lezen! Ben wel blij dat er actie word ondernomen, door zoveel mogelijk hondjes te scannen kunnen ze zien hoe erg het er aan toe is..
 
Vaak willen rasverenigingen/fokkers het niet horen, wat jammer is want je weet dat het dan ooit te laat is. "

 Het scannen is nog niet verplicht en vele fokkers zullen liever niet scannen omdat ze schrik hebben voor het resultaat. Volgende week ga ik naar de lezing van de keeshondenclub over SYringomyelie. Heb ook een enquete opgestart voor project voor school. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

"  Het scannen is nog niet verplicht en vele fokkers zullen liever niet scannen omdat ze schrik hebben voor het resultaat. Volgende week ga ik naar de lezing van de keeshondenclub over SYringomyelie. Heb ook een enquete opgestart voor project voor school.  "

 

De oorzaak van Syringomyelie is de Chiari-achtige Malformatie; eigenlijk zou de lezing over beide aandoeningen behoren te gaan. Deze aandoeningen kan je niet los van elkaar zien.

 

Bron: http://www.inkymousestudios.com/portfolio/medical-illustration/veterinary/canine-syringomyelia-cavalier-king-charles-spaniel.php

 

 

Alleen Chiari-like Malformation kan net zo veel pijn veroorzaken als SM. Dit werd in het verleden ook door Cavalier fokkers ontkent.

 

http://cavalierhealth.org/syringomyelia.htm#--_pain_due_to_CM

 

 Edit: bron tekening toegevoegd

 

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Mijn ouders hadden een klein hondje van een ander ras maar met CM en uiteindelijk ook syringomyelie. Dat wens je echt niemand toe, echt niet. Afschuwelijk om je hondje zo te zien eindigen. Ik zou het risico niet willen lopen als het 20% was. Maar het is 70%!!

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  
De oorzaak van Syringomyelie is de Chiari-achtige Malformatie; eigenlijk zou de lezing over beide aandoeningen behoren te gaan. Deze aandoeningen kan je niet los van elkaar zien.
 

Bron: http://www.inkymousestudios.com/portfolio/medical-illustration/veterinary/canine-syringomyelia-cavalier-king-charles-spaniel.php
 
 
Alleen Chiari-like Malformation kan net zo veel pijn veroorzaken als SM. Dit werd in het verleden ook door Cavalier fokkers ontkent.
 
http://cavalierhealth.org/syringomyelia.htm#--_pain_due_to_CM
 
 Edit: bron tekening toegevoegd
  "

 Loesje dat zeg ik toch niet? Uiteraard gaat deze hand in hand. Chiara malformatie is de oorzaak.vansyringomyelie

dus uiteraard gaat de lezing ook over cm. Je kan moeilijk een aandoening beschrijven zonder de oorzaak te vermelden

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

"  Loesje dat zeg ik toch niet? Uiteraard gaat deze hand in hand. Chiara malformatie is de oorzaak.vansyringomyelie
dus uiteraard gaat de lezing ook over cm. Je kan moeilijk een aandoening beschrijven zonder de oorzaak te vermelden "

 

Het feit dat Chiari-achtige Malformatie en Syringomyelie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, leg ik zoveel nadruk op, omdat veel Cavalier fokkers, als deze al de uitslag van de MRI geven en eventueel op hun site vermelden, dat je dan bij hoge uitzondering de gradatie van de Chiari-achtige Malformatie te zien krijgt. Men geeft dan alleen de uitslag van de Syringomyelie.

 

Als een fok Cavalier bijv. 4 jaar is en op 2 1/2 jarige leeftijd (de laatste verplichte MRI) een uitslag van Syringomyelie vrij had, is er een zeer grote kans dat deze hond intussen niet meer SM-vrij is en er intussen wel één of meerdere syrinxen (holtes met vocht) in het ruggenmerg aanwezig zijn.

 

honden page profiel lutlut

honden foto van lut

Even alle reacties doorgelezen, ik heb een cavaliertje, niet bewust voor gekozen maar het is een herplaatser, ik ben helemaal weg van het ras ... mijn eerste hond was een bewust aangekochte cavalier, helaas overleden op amper 13 maand oud aan een ruggemergaandoening. Er zijn goede fokkers die de ouderdieren testen en alles in het werk zetten om dit ras in zijn eer en glorie te herstellen, toch....het is een lange, lange weg....Er zijn cavaliertjes die een gezegende leeftijd bereiken maar die zijn eerder dun gezaaid door de vele gezondheidsproblemen waarmee dit ras te kampen heeft. Waarom ga je niet voor een herplaatser ? Er worden regelmatig cavaliers aangeboden, die verdienen ook een warm mandje. Mijn meisje heb ik onlangs laten testen, hartje is (momenteel) oke en de MRI is gepland voor eind juli, duur... maar ik wil weten waar ik voorsta... Loesje is misschien een doordrammer op het gebied van de percentages enz....maar ze heeft gelijk, je kan niet genoeg gewaarschuwd zijn... Denk er goed over na en weet waar je voor kan komen te staan. Het is een ongelooflijk lief, aangenaam en plezierig hondje de Cavalier maar het is echt triest gesteld met de gezondheid, hou daar rekening mee.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  
Het feit dat Chiari-achtige Malformatie en Syringomyelie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, leg ik zoveel nadruk op, omdat veel Cavalier fokkers, als deze al de uitslag van de MRI geven en eventueel op hun site vermelden, dat je dan bij hoge uitzondering de gradatie van de Chiari-achtige Malformatie te zien krijgt. Men geeft dan alleen de uitslag van de Syringomyelie.
 
Als een fok Cavalier bijv. 4 jaar is en op 2 1/2 jarige leeftijd (de laatste verplichte MRI) een uitslag van Syringomyelie vrij had, is er een zeer grote kans dat deze hond intussen niet meer SM-vrij is en er intussen wel één of meerdere syrinxen (holtes met vocht) in het ruggenmerg aanwezig zijn.
  "

 Ik heb het gevoel dat je langs mij heen praat... 

Volgende forumvraag: terugkerende ooginfectie update
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^