agressie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Henny (Gast)

Ik heb een drentche patrijshond een teefje van 4 jaar oud. Zij kan erg agressief zijn naar andere honden en daarom kan ik haar niet los laten lopen , wat erg jammer is voor haar beweging, ik ga wel regelmatig met haar fietsen . Heb al alles geprobeerd , cursussen,  trainingen,  therapie,  niks heeft geholpen, heeft al erg veel geld gekost € 1000 en meer. Verder is zij een erg lieve hond voor ons gezin . Heeft iemand nog tips voor mij waar ik iets aan heb.   Groetjes een wanhopig baasje.

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

Weet je wat aan de basis ligt van haar agressie? Is het angst?
En wat doet ze dan precies?
Hoe is haar socialisatie gelopen als pup? Is ze misschien een keer aangevallen of heeft ze in het begin nooit een hond gezien?

 

Een goede gedragstherapeut kan vaak verbetering geven tot het probleem zelfs helpen oplossen :)

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor

honden foto van Helene en Tybor

Henny ik zou een gedragstherapeut om advies vragen, er zal een reden voor zijn dat ze dit doet.

honden page profiel petra en jackpetra en jack

honden foto van petra en jack

Wat er als eerste bij me opkomt... is er in het verleden iets gebeurd waardoor je hond nu agressief reageert naar andere honden toe.

(ik denk dat deze vraag misschien al wel eerder gesteld is)

Henny (Gast)

Mijn hond fleur heeft tot 1jaar en 7 maanden met elke hond gespeeld , zover ik weet is er niks gebeurd , zij is wel een angstige en een onzekere hond. Ben ook al bij een gedragstherapeut met haar geweest , maar heeft niet geholpen en mijn financiële middelen raken ook op. Blijf haar maar aangelijnd houden.

Henny (Gast)

Zij heeft al 'n keer een hond gebeten die bij de DA gehecht moest worden, die kosten heb ik natuurlijk betaald, dus je begrijpt dat ik voorzichtig ben geworden, ik ben constant aan het focussen of er geen honden loslopen die naar haar toekomen.

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

En als je nou eens relaxed? En niet recht op andere honden aflopen, maar met een flinke boog eromheen. Ruimte en respect creeeren.

Jouw spanning zorgt ervoor dat Fleur ook gespannen raakt en dus eerder zal uitvallen. Ze voelt aan jou namelijk dat er iets mis is en gaat daarom op scherp staan.

Henny (Gast)

Probeer ik te doen , wil haar ook een korfje aan doen zodat ze toch los kan maar niet kan bijten , loop wel het risico dat Fleur gebeten wordt of zij krijgt meer zelfvertrouwen. 

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

Persoonlijk vind ik een muilkorf geen oplossing: ook een hond met muilkorf kan behoorlijke (emotionele) schade toebrengen aan een andere hond en je eigen hond kan zich niet verdedigen als ze eens tegen een agressieve hond naar haar op zou lopen. 

 

Op deze website staan een paar aardige artikelen over agressie, de eerste gaat over invloed van Baas op Hond

 

http://suzanneclothier.com/nederlands/agressie-een-geschiedenis-met-harry-t-de-hoofdrol

 

http://suzanneclothier.com/nederlands/agressie-en-enige-achterliggende-oorzaken

 

En verder... niet alle honden kunnen met alle andere honden. Soms verwondert het mij wat er allemaal goed gaat. Jouw hond laat bij het volwassen worden zien dat ze niet alle honden meer leuk vindt. Je omschrijft haar als een angstige en onzekere hond. Dan zou ik haar zeker niet zomaar los laten met vreemde honden. Het kan goed zijn dat het teveel voor haar is en dat ze haar tanden gebruikt om dat duidelijk te maken. Of dat ze een "alpha wannabe"  is, dus een onzekere hond die wel invloed wil hebben op de honden om haar heen. Juist onzekere honden die de boel willen gaan regelen, overreageren vaak en kunnen daarbij agressie tonen. 

Het beste wat je in mijn ogen kan doen: accepteer dat je hond niet zomaar los kan met andere honden, ga werken aan de lijn aan het negeren van andere honden en laat haar zien dat jij het wel voor haar oplost en dat zelf niet de boel hoeft te regelen. 

 

En waarom zou je haar trouwens los willen laten met andere honden? Om te spelen? realiseer je dan dat echt ontspannen spelen eigenlijk alleen voor komt tussen honden die elkaar al goed kennen, die bv in 1 huis wonen of elkaar regelmatig tegenkomen. Onbekende honden gebruiken wat wij 'spel'  noemen vaak om af te tasten wat de andere hond is, wat die wil zeggen en hoe de krachten verdeeld zijn. Als je het zo bekijkt, en je gooit je onzekere hond in  die mix, dan is het eigenlijk niet zo raar dat ze dat niet trekt en agressie gaat gebruiken. 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Gedragstherapeut is geen beschermde titel, iedereen mag zich zo noemen. 

Welke adviesen heeft jouw gedragstherapeut gegeven?

 

Henny (Gast)

Het advies was om er geen aandacht aan te besteden en gewoon doorlopen en proberen af te leiden.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Als hij al uitvalt? 

Henny (Gast)

Ja als hij uitvalt naar een andere hond of loopt te grommen.

Anoniem (Gast)

Voorkom het liever dat je hond zich zo voelt dat ze het gevoel heeft te moeten uitvallen. Ga afstand scheppen tussen je hond en andere honden.   Geef haar het gevoel dat jij haar niet in situaties laat komen die ze niet aankan. Praktisch doe je dit door andere honden de eerste tijd goed uit de weg te gaan, zoals al is aangegeven door flinke bogen te maken om andere honden heen, desnoods teruglopen. Als de situatie ervoor is en je hond niet te gespannen is kan je haar ook afleiden terwijl je die boog maakt door bijv. lekkertjes te strooien waar ze naar mag zoeken (snuffelen ontspant).   Op deze manier zal je hond leren dat jij ziet dat ze het niet fijn vindt om langs andere honden te lopen en haar daartegen beschermt. Ze zal dan vertrouwen in je krijgen en ook steeds meer situaties aankunnen. Al ben ik ervoor om zowiezo honden aan de lijn nooit met elkaar in contact te laten komen en los alleen als je hond en de andere hond ontspannen zijn.   Turid Rugaas heeft een stap voor stap methode beschreven in haar boekje Help mijn hond trekt.  Het is een methode om rust in de wandelingen te brengen en je te leren de aandacht van je hond te vragen.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

bovenstaande reaktie was van mij, was ineens uitgelogd

honden page profiel ElenaElena

honden foto van Elena

Heb hetzelfde meegemaakt met mijn chihuahua/keeshond rue die nu jammer genoeg overleden is. Hij is wel gebeten geweest door een rottweiler waardoor hij gebroken ribben had. Sindsdien kwam hij alleen nog overeen met mijn andere hond. Ik deed agility met hem en na zijn beet kwam hij niet meer overeen met andere honden die hij niet kende. Ik ben blijven gaan naar de hondenschool en vooral rustig blijven, als de hond voelt dat je gespannen bent neemt hij dat over ( ik weet dat het lastig is maar na een tijd word je het gewoon ). Als je gaat wandelen en er passeert een hond gewoon doorlopen en rustig blijven, ook al gaat hij agressief reageren, na een paar maanden heeft m'n hond dat afgeleerd en negeerde hij de honden die we passeerden. Wel ALTIJD aangelijnd houden, ook al doet hij niet meer agressief. 

 

Hopelijk lukt het jou ook 

groetjes

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Grote kans dat deze agressie door angst komt. Weet niet wat ze je geadviseerd hebben?

 

Wat je kan proberen, ten eerste als je een andere hond ziet, vergroot de afstand.

Stel dat je hond andere eng vind en je moet er elke keer langs, dat wordt de angst alleen maar groter.

Agressie is een heel goed middel om anderen op afstand te houden. Door weg te lopen, kan je je hond leren, dat ipv agressief te doen, weglopen ook helpt.

Ten tweede: 

Als je op afstand bent, geef je je hond voertjes. Denk aan Pavlov, een bel betekend voertjes. Je kan je hond leren dat een andere hond betekend voertjes, het zelfde principe.

 

Als je op een afstand staat, dat je hond nog net niet reageert op een ander hond, voertjes geven. Blijf dit eindeloos herhalen en je zult zien dat je hond op den duur de link zal leggen met anders hond is voertje.

Het heeft tijd nodig, veel tijd. Zeker omdat het gedrag bij jou hond er al is ingeslepen. Wees heel consequent.

 

Mijn hond jaagde fietsers en joggers na, beet in kuiten van joggers. Ik ben met voertjes aan de gang gegaan, eindeloze hoeveelheid voertjes gingen er door, maar langzaam maar zeker, reageerde ze minder op joggers en fietsers en ik hoefde haar nog maar een voertje te geven op het laatst. Ik blijf wel op haar letten, als ze naar een jogger kijkt ( gebeurt eigenlijk niet meer) zeg ik: kijk en dan weet ze dat ze bij mij een voertje kan halen.

Het heeft wel een paar maanden geduurd, maar het werkt echt!

 

Stel dat je hond niet meer of niet meer heftig reageert. Blijf aan de riem op afstand en laat nooit contact maken. Doe ik ook niet aan de lijn. Veel,honden vinden dit niet prettig. Ze zijn beperkt met het communiceren en kunnen niet weg, zijn kwetsbaar.

 

Je kan wel naar een losloop plaats gaan die nieuw voor jullie is. Als er een hond is, dezelfde grootte als jullie hond (of als je vrienden hebt met een grote zekere hond) 

Kan je proberen los te laten. Aan de riem heeft hij nu geleerd dat honden geen bedreiging vormen, nu is het de kunst hem los te laten.

 

Laat hem nooit los met kleine honden of jonge honden. Wel met grotere honden die het liefst niet onzeker of angstig zijn.

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Ik zie dat je het advies had geen aandacht aan te geven en door te lopen. Slecht advies!

 

Een hond moet altijd op jou als baas kunnen vertrouwen. Als jij je hond negeert, laat je hem eigenlijk in de steek.

Hij gromt, vind waarschijnlijk andere honden eng en jij als baas negeert zijn gevoel. Hij voelt zich niet gesteund en zal zich genoodzaakt voelen zelf in te grijpen en steeds feller moeten reageren om de andere honden uit zijn buurt te houden. 

 

Probeer altijd je hond te beschermen, zijn gedrag uitingen serieus te nemen. 

Zo leert een hond dat hij altijd op jou als baas kan vertrouwen en dat jij hem uit de voor hem nare situatie haalt. 

Volgende forumvraag: Losloopgebied/verzekering
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^