Dominantie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel janenjoaojanenjoao

honden foto van janenjoao

Dag allemaal,
Als je onze omschrijving lees, dan weet je hoe we Paco zijn tegengekomen.
Hij is bij ons voor iets meer dan een maand. De eerste ander half week was Paco rustig, meestal slapend, en daarna tot heden heeft hij zijn gedraag verandert.

Omdat hij opgevoed was, dachten we dat hij een brave hond zou blijven. Opeens, begon hij binnen te poepen, en gromt hij best vaak. Als we zijn eten geven en bij hem gaan staan, bijvoorbeeld, of soms als wij hem willen aanraken.

Ook als we hem hebben geleerd om niet naar boven, naar ons slaapkamer te gaan, heeft die al een paar keer gedaan en daar gewoon gaan liggen. Doet hij ook op de bank. Hij ziet niet heel erg tevreden uit. Hij wil de baas spellen en kan er niet tegen als we grenzen stellen. Het kost ons heel veel energie om zijn gedraag te corrigeren. Vooral omdat we niet zo veel effect zien.

We gingen er best veel over lezen, en kwamen we er achter dat hij de baas in ons huis wil zijn.
Als hij gromt, pakken we zijn nek, en zetten we hem beneden alleen. Hij gaat meestal gelijk daar heen, maar gromt door.

We hebben ook het gevoel dat hij een beetje bang wordt van alle structuur.En daardoor gaat hij meer grommen als we iets dat hij doet corrigeren.

Kunnen jullie aub advies geven?
Bedankt
Jan en Joao

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominantie?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel LindaLinda

honden foto van Linda

Rangorde regels aanhouden, is één. Je kunt ze opvragen bij het Martin Gaus gedragcentrum, die hebben een telefoonlijn hiervoor en geven ook wel gedragsadvies via email.

Ik zou een grommende hond niet achter in de nek pakken. Ten eerste riskeer je een beet, ten tweede komt het niet krachtig over. Als hij gromt, maak je duidelijk dat hij de kamer uit moet, en ga je over hem heen hangen (met afstand) tot hij ook gaat. Dàt komt krachtig over. In de nek pakken komt over als een onzekere roedelleider die zich moet bewijzen. Het houdt de huidige situatie met onduidelijke rangen in stand.

Negeren is de krachtigste optie, en voorkomen is beter dan moeten optreden. Hij mag niet naar boven? In deze periode kun je dan beter een traphekje zetten zodat hij niet naar boven kan. Gaat hij op de bank zitten en wil hij er niet af, dan til je de bank op aan één zijkant en gaat hij wel. Meer woorden maak je er niet aan vuil, en je ziet hem geeneens.

Aanhalen doe je alleen wanneer jij daar zin in hebt, maar ik zou dat nu even sporadisch doen. Teveel aanhalen in een situatie waarin de rangen en standen niet duidelijk zijn kan overkomen als dat jij bij hem steun zoekt. Alweer, dat komt niet krachtig over. Als de rangen en standen weer duidelijk zijn, dan zul je merken dat een knuffel weer op prijs gaat stellen. Dan nog moet je even opletten dat als je hem knuffelt, jij ook de knuffel afbreekt voordat hij aangeeft dat het genoeg is.

Verder heeft hij een vaste plek nodig, en zou ik daarvoor zijn mand in een bench zetten, wel één waarvan je het deurtje openlaat. Deken over de bench zodat hij een fijn holletje heeft. Zet de bench ergens uit de weg, en ook een flinke afstand van je vandaan. De lagere in rang slaapt een eind bij de roedelleiders vandaan. Ongezellig, maar zodra de rangen weer duidelijk zijn, mag hij weer gerust bij je liggen hoor. Alleen nu even niet.

Wat eten betreft, daar moet hij netjes voor gaan zitten. Hou de bak hoog, en geef hem het commando 'Zit!'. Breng de bak in je hand lager richting de grond, en let op de hond. Maakt hij aanstalten om overeind te komen, dan hou je de bak gelijk weer hoger en wacht je tot hij opnieuw zit. Geen commando geven, laat het hem maar even uitveteren. Bak omlaag, blijft hij zitten, zet je hem neer. Moet hij nog steeds blijven zitten. Pas als je 'Toe maar' zegt, is het zijn eten om op te eten. Dat maak je duidelijk door 'Toe maar' te zeggen en weg te lopen.

Het is erg onnatuurlijk voor een roedelleider om nog interesse te hebben in eten als dat eenmaal voor een ranglagere is bestemd. En het geeft verkeerde signalen. In de natuur wil een roedelleider nog wel eens een lekker bot o.i.d. laten slingeren. De rest van de roedel mag er dan niet aankomen. Doet er één dat wel, dan moet die dat stevig bezuren en weet de rest van de roedel weer waarom de roedelleider de roedelleider is. Het grommen wat hij doet als je bij hem en zijn voer komt, kan voerbakagressie zijn (zie tips hier op dit forum en ook de MG gedragslijn), maar ook nervositeit omdat je hem verkeerde signalen geeft.

Al het bovenstaande is bedoeld om je handvaten te geven om de komende paar weken door te komen. Maar het is het beste als je via het dierenasiel een gedragstherapeut inschakelt en ook dat je wat lessen volgt op een goede hondenschool.

Overigens heb ik met alledrie mijn honden periodes doorgemaakt dat de rangorde even onduidelijk was. Op zo'n moment vraag je je dan af wat je in huis hebt gehaald ;-) maar zodra de rangen en standen weer duidelijk zijn, zijn het weer je schatjes.

Ze kunnen het trouwens ook niet helpen, onze honden. De natuur geeft hen in om altijd te proberen hoger te klimmen in de rangorde, en dan hebben ze nog te maken met baasjes die wel eens inconsequent zijn en/of zeer onduidelijke rangordesignalen afgeven.

Geef hem een kans, je zult al binnen een week of twee de eerste bemoedigende resultaten zien. En dan weet je dat je een prachthond in huis hebt.

groetjes,

Linda.


Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominantie?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^