Buitenlands hondje

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RebeccaRebecca

Hallo allemaal!

Momenteel ben ik mij aan het verdiepen in het adopteren van een hondje uit het buitenland. Maar om eerlijk te zijn zie ik door de bomen het bos niet meer. Zoveel stichtingen en op internet zoveel verhalen. Wie heeft er tips, tricks en dingen waar ik op moet letten? Ik hoor het graag van jullie!

honden foto van Love is a four-legged word

Wat leuk dat je een hondje uit het buitenland wil adopteren! Weet je al uit welk land of welke regio? Zuid-Europese honden zijn over het algemeen behoorlijk verschillend van bijvoorbeeld Oost-Europese honden. Althans, er komen verschillende type honden voor in verschillende regio's (zo zie je in Spanje bijvoorbeeld relatief veel podenco's, mastins, galgo's en pointerachtigen, en in roemenië veel berghonden, herderachtigen en kleine gezelschapshondjes). Maar uiteraard zijn er ook talloze onherleidbare mixjes.

Er zijn inderdaad tientallen stichtingen, en ze staan niet allemaal even goed bekend. Persoonlijk zou ik voor een niet te grootschalige stichting gaan, maar ga vooral ook op zoek naar een hondje dat bij je past en vervolgens research doen naar de stichting.

De Hondenbescherming heeft een heuse checklist opgesteld om een stichting te kunnen beoordelen:
https://hondenbescherming.nl/media/cms_page_media/13/Buitenlandse%20honden%20checklist_1.pdf

Op deze website is heel veel onafhankelijke informatie te vinden over de adoptie van een hond uit het buitenland:
http://buzhonden.weebly.com/

Naar wat voor soort hondje ben je op zoek?
Een volwassen hondje, een pup?

honden page profiel RebeccaRebecca

Ik heb nog geen voorkeur voor een specifieke regio, ook omdat ik geen rasssn of mixjes perse uitsluit. 

Super handig die sites, die ga ik meteen even uitpluizen. Omdat ik vaak lees dat er ook stichtingen zijn die juist zwerfhonden stimuleren, wil ik daar echt ver van weg blijven

Het liefst wil ik wel een wat jonger hondje, maar een puppy is geen harde eis. Het liefst geen hond die echt al ouder is

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Rebecca,

 

Als je overweegt een buitenlandse hond te "adopteren" volg dan de check list van de Koninklijke Hondenbescherming en zorg dat de organisatie aan alle eisen voldoet.

 

Sommige organisaties noemen zich of worden ook stichting genoemd, terwijl zij geen stichting zijn.

 

Enkele punten uit de richtlijnen van de Hondenbescherming:

 

- De organisatie publiceert elk jaar een jaarverslag incl. financiën

- Makkelijk te vinden waaraan geld exact wordt besteed

- Lange termijnprojecten met goede onderbouwing

- Overleg met lokale overheden en bevolking

- Bijvoorbeeld projecten op het gebied van educatie/voorlichting of geboortebeperking bij de hondenpopulatie

- Voorkomen overdracht ziekten naar andere honden/regio’s - Persoonlijke kennismaking en verplichte denktermijn

- Nazorg en mogelijkheid inschakelen hondengedragsdeskundige die ruime ervaring heeft met adopties van buitenlandse honden

- Mogelijkheid tot goede opvang hond als adoptie niet slaagt

 

Bron:https://hondenbescherming.nl//media/cms_page_media/13/Buitenlandse%20honden%20checklist.pdf

 

 

Print de richtlijnen uit en houdt deze ook bij de hand als je contact met een organisatie hebt. Neem geen genoegen met halve of vage antwoorden op je vragen. Vinden ze je te lastig met de vragen, dan weet je zeker, dat een organisatie niet transparant werkt en zou ik afhaken.

 

Er zijn honderden stichtingen/organisaties, die honden uit het buitenland laten "adopteren". Adopteren is niet het juiste woord, omdat voor de wet een hond een "ding" is.

 

Op de volgende website vind je nog meer info: http://buzhonden.weebly.com/ buzhonden en vermeldt ook:

 

citaat

Er zijn stichtingen die zeer zorgvuldig en kleinschalig bezig zijn, andere stichtingen brengen op zo’n grote schaal honden naar Nederland dat er kan worden gesproken van verkapte hondenhandel. einde citaat

 

Voor dat je een buitenlandse hond/pup m.n. uit Zuid of Oost Europa "adopteert", is het raadzaam om de risico's wat specifieke ziektes bij honden in dit gebied betreft te bestuderen.

https://www.mcvoordieren.nl/honden-uit-het-buitenland

 

Zie ook het artikel dat Gedragstherapeut/hondentrainer Monique Bladder op haar site heeft staan: http://www.moniquebladder.nl/over-buitenlandse-honden/

 

De stichtingen/organisaties, die honden laten "adopteren" in Nederland moeten voldoen aan de volgende overheidsregels

http://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren/huisdieren-houden-en-fokken/honden-registreren-en-identificeren/honden-uit-het-buitenland

 

honden page profiel RebeccaRebecca

Super fijn Loesje, al die sites! Ik ga alles grondig doorspitten. Lastig hoor, al die sites, en de hondjes zijn allemaal zo schattig. Ga ervoor zorgen dat ik in ieder geval niet aan foute praktijken meedoe

honden page profiel ...it's Jess! ...it's Jess!

honden foto van ...it's Jess!

Ik heb een hond via een stichting uit het buitenland. Toevallig zo gegaan omdat wij een kleinere hond wilden vanwege onze leefruimte. En in asielen in Nederland zijn die binnnen no-time verdwenen en is er dus geen tijd om rustig na te denken over een desbetreffend hondje. 

Onze ervaring was alsnog dat je overdonderd wordt met een hond die er in één keer is en binnen een half uurtje meegenomen moet worden. Ons hondje was doodsbang. Zo zijn ze niet allemaal maar ze hebben allemaal een slechte start gehad. Bereid je daar op voor en laat je duidelijk informeren over de gezondheid en check-ups van de hond. Wij kwamen dus de volgende dag achter een tumor die echt wel door een goede dierenarts gezien had moeten worden. In het buitenland zit dat nog wel eens anders. Niet om je bang te maken! Maar om je goed voor te bereiden.

 

En het adopteren van onze hond is nog steeds de beste keus die wij hebben gemaakt! 

honden page profiel RebeccaRebecca

Hoi Mosje!

Fijn om jouw eerlijke ervaring te horen. Hoe voelde het voor jou om zo overdonderd te worden? En hoe ben jij daar mee omgegaan? 

En bij welke stichting hebben jullie je hond geadopteerd? Hoe is dat bevallen?

Sorry, veel vragen zo ineens

honden page profiel RebeccaRebecca

En helemaal vergeten te zeggen Mosje, maar wat een ontzettend schattig hondje heb je

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ik heb een hondje via deze stichting. 

 

http://www.sos-strays.nl/nederlands/nl-adoptie.html

 

Het fijne van deze stichting is dat deze hondjes eerst in een opvanggezin komen om te acclematiseren. Je krijgt dan een aardig beeld van de hond, en kunt op bezoek komen om de hond te leren kennen.

honden page profiel ...it's Jess! ...it's Jess!

honden foto van ...it's Jess!

Ze is ook ontzettend schattig ;) Thanks.

Ik had er helemaal niet bij stil gestaan dat het op die manier van; "hup, hier is uw hond. Veel plezier en wel thuis.", zou gaan.

Ik dacht nog even wandelen. Kijken of het klikt. Maar zo werkte dat bij onze organisatie in ieder geval niet. En ik denk dat dat voor de meeste geldt. Dat was wel even slikken. 

Ook omdat er bij onze hond maar een paar slechte foto's waren. Dus ze zag er ook nog eens anders uit dan verwacht. 

Tegenwoordig worden er veel meer filmpjes en foto's bij honden gezet. Dat geeft je een veel beter beeld. Ook in een roedel bijvoorbeeld.

Wij hebben het via stichting Idemo gedaan. Zij doen veel in Oost-Europa.

honden page profiel VixenVixen

honden foto van Vixen

Ik heb een hond van Animal in need. We zijn toen ook met meerdere organisaties gaan praten, maar zij sprongen er qua professionaliteit boven uit. Ik hoefde niet te bedelen om informatie, ze boden het me aan toen ik interesse toonde. En nergens aan het pushen, juist realistisch en zorgen da je er goed over nadenkt.

En we heb een kat via stichting dierenbemiddeling Europa. Ook een fijne organisatie. Daar doe ik af en toe ook huisbezoeken voor.

Beide organisaties staan ook aangemeld bij een overkoepelende organisaties waar ze verantwoording aan moeten afleggen.

Ik heb wel wat stichtingen benaderd, maar ik wil hier niet vervelend spreken op alleen mijn eigen ervaringen. Maar enkele stichtingen die vooral honden uit Roemenië halen, hebben mijn nekharen wel overeind doen staan.

stuur gerust een berichtje als je meer wilt weten.

honden page profiel ...it's Jess! ...it's Jess!

honden foto van ...it's Jess!

Ik vind het bij hun heel mooi dat zij zich heel erg inzetten voor honden met handicaps en die echt anders afgemaakt zouden worden.

honden foto van Love is a four-legged word

Ik heb overigens een zeer goede ervaring met AINF. Ik sta achter de visie van de stichting, ze geven eerlijke en uitgebreide informatie over de honden, van te voren vindt er een gedegen screening plaats (vragenlijst, telefoongesprekken, huisbezoek, bezoeken van de hond en 'nadenktermijn'), je kunt altijd terecht met vragen en ik heb een kerngezonde en bovenal de leukste en liefste hond van de wereld gekregen.

Verder weet ik vanuit mijn omgeving dat de volgende stichtingen in orde zijn:
Mirtos Animal Project, Resanito, SOS-Strays, Straydogs Rescue Nederland, Animal in Need, Dogs Adoptions Nederland, Dutchy Adoptions, Stichting AAI, Huize Zwerfhond.

honden page profiel RebeccaRebecca

Hoi Kees

Dankjewel voor je reactie. Kan je mij iets meer vertellen over hoe het adoptieproces van jouw hondje ging? Hoe gingen bijvoorbeeld die bezoekjes?

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

http://www.sos-strays.nl/nederlands/nina9.html

 

http://www.sos-strays.nl/nederlands/tejo.html

Deze pups zijn bijvoorbeeld nog beschikbaar. Sos strays steunt zowel de mensen in Spanje als de mensen hier. Ze hebben allerlei projecten, maar dat kun je op de site wel lezen. 

honden page profiel RebeccaRebecca

Wat een schatjes Kees! Heb jij jouw hondje eerst in NL gezien, of kwamen ze meteen uit het buitenland?

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Wat een schatjes Kees! Heb jij jouw hondje eerst in NL gezien, of kwamen ze meteen uit het buitenland? "

 Nee, zoals ik schreef, ze gaan naar een gastgezin. Ik heb Furby in Nederland ontmoet, hij zat toen 2 maanden in het gastgezin.

honden page profiel RebeccaRebecca

"  Nee, zoals ik schreef, ze gaan naar een gastgezin. Ik heb Furby in Nederland ontmoet, hij zat toen 2 maanden in het gastgezin. "

 Suf, helemaal over heen gelezen

Vond jij het contact met het gastgezin prettig?

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Hoi Kees
Dankjewel voor je reactie. Kan je mij iets meer vertellen over hoe het adoptieproces van jouw hondje ging? Hoe gingen bijvoorbeeld die bezoekjes? "

 Oh ik had deze nog niet gezien! Sorry!

 

Ik belde met de contactpersoon van sos strays die over Furby ging. Van haar kreeg ik de contactgegevens van de opvangmevrouw. Ik heb 1 van mijn honden meegenomen en we zijn direct gaan wandelen. Dat ging goed. Toen moest ik er een nachtje over slapen en afwachten of de opvangmevrouw t ook zag zitten.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

"  Suf, helemaal over heen gelezen
Vond jij het contact met het gastgezin prettig? "

 Ja, zowel het contact met het gastgezin als met de contactpersoon vond ik heel prettig. Met de laatste heb ik nog contact, ik heb haar op Facebook zodat ze Furby kan blijven volgen.

 

Maar het ene gastgezin is t andere niet natuurlijk, iedereen is weer anders. Maar ze hebben allemaal wel gemeeen dat ze de beste plek voor de hond zoeken.

honden page profiel Lupa & CodyLupa & Cody

honden foto van Lupa & Cody

Dat 'overdonderende' is wel een beetje hoe  gaat ja. Als je van een foto een hondje kiest heb je niet alleen de spanning van je hond in ontvangst nemen maar ook nog een totaal vreemde en door de reis gestresste hond in je armen te krijgen. Dat is bizar maar tegelijkertijd zo bijzonder en mooi. 

 

Hier lopen twee hondjes beide uit Roemenië en beide van een foto gekozen. Doodeng vond ik het maar puur op gevoel gekozen en dat wil je ik je ook aanraden - vertrouw op je gevoel! 

 

Bij Lupa reageerde ik op een advertentie en kreeg gelijk een hele vragenlijst met hoe ik woon, ervaring, hoeveel de hond alleen moet zijn etc. Daarna een telefonisch gesprek en als afaluiter een huisbezoek. Als je goedgekeurd bent wordt de hond voor je gereserveerd en wordt hij op jouw naam naar NL vervoerd. Lupa kwam met het transport en dan wordt je in een FBgroep toegevoegd waar alle details worden vesproken en updates iver de tijd worden gegeven. Bij Cody verliep het proces hetzelfde maar ik vond de stichting van Lupa wat secuurder. Maar misschien omdat ik er al één heb dat een tweede dan wat makkelijker gaat.

 

En dan sta je daar om je hond op te wachten en dat is bizar, overweldigend en mooi. Emotioneel en heftig. Ik vraag me ook af of iedereen die een hondje uit het buitenland haalt dat zich in kan denken. Hoe voorbereid je moet zijn en hoe goed je bewust moet zijn van wat je in huis haalt. Je weet gewoon niet hoe zo'n hondje kán zijn. Lupa en Cody waren beide precies zoals ik ze van de foto's en filmpjes kende en toch moet je ze nog helemaal leren kennen. 

 

Ik wil het anders meer dan dit soort hondjes maar zou willen dat mensen zich beter realiseren wat het is om een herplaatser in huis te nemen. 

 

Succes met je zoektocht! Ik kan je de stichting van Lupa, liefdevoorhonden.nl aanraden! Heel betrokken, serieus en voor de honden. 

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

wat leuk dat je een buitenlandshondje wilt adopteren! 

 

Je hebt al een heleboel goede tips gekregen. Ik raad je vooral aan om je heel erg goed te verdiepen in middellandsezeekziektes zoals leishmania, erlichia, babesia etc.  Deze honden lopen over het algemeen hier we een vergrote kans op. Stel zoveel mogelijk vragen aan de stichting en zorg dat je je goed inleest. Sommige buitenlandertjes komen met een flinke rugzak. Dus wees vooral voorbereid op alles, dan kan het alleen nog maar meevallen. 

 

Ik kan je wel alvast vertellen dat het adopteren van een buitenlandertje een hele bijzondere ervaring is! 

honden page profiel RebeccaRebecca

"  Ja, zowel het contact met het gastgezin als met de contactpersoon vond ik heel prettig. Met de laatste heb ik nog contact, ik heb haar op Facebook zodat ze Furby kan blijven volgen.
 
Maar het ene gastgezin is t andere niet natuurlijk, iedereen is weer anders. Maar ze hebben allemaal wel gemeeen dat ze de beste plek voor de hond zoeken. "

 Goed om te horen!

honden page profiel RebeccaRebecca

" Dat 'overdonderende' is wel een beetje hoe  gaat ja. Als je van een foto een hondje kiest heb je niet alleen de spanning van je hond in ontvangst nemen maar ook nog een totaal vreemde en door de reis gestresste hond in je armen te krijgen. Dat is bizar maar tegelijkertijd zo bijzonder en mooi. 
 
Hier lopen twee hondjes beide uit Roemenië en beide van een foto gekozen. Doodeng vond ik het maar puur op gevoel gekozen en dat wil je ik je ook aanraden - vertrouw op je gevoel! 
 
Bij Lupa reageerde ik op een advertentie en kreeg gelijk een hele vragenlijst met hoe ik woon, ervaring, hoeveel de hond alleen moet zijn etc. Daarna een telefonisch gesprek en als afaluiter een huisbezoek. Als je goedgekeurd bent wordt de hond voor je gereserveerd en wordt hij op jouw naam naar NL vervoerd. Lupa kwam met het transport en dan wordt je in een FBgroep toegevoegd waar alle details worden vesproken en updates iver de tijd worden gegeven. Bij Cody verliep het proces hetzelfde maar ik vond de stichting van Lupa wat secuurder. Maar misschien omdat ik er al één heb dat een tweede dan wat makkelijker gaat.
 
En dan sta je daar om je hond op te wachten en dat is bizar, overweldigend en mooi. Emotioneel en heftig. Ik vraag me ook af of iedereen die een hondje uit het buitenland haalt dat zich in kan denken. Hoe voorbereid je moet zijn en hoe goed je bewust moet zijn van wat je in huis haalt. Je weet gewoon niet hoe zo'n hondje kán zijn. Lupa en Cody waren beide precies zoals ik ze van de foto's en filmpjes kende en toch moet je ze nog helemaal leren kennen. 
 
Ik wil het anders meer dan dit soort hondjes maar zou willen dat mensen zich beter realiseren wat het is om een herplaatser in huis te nemen. 
 
Succes met je zoektocht! Ik kan je de stichting van Lupa, liefdevoorhonden.nl aanraden! Heel betrokken, serieus en voor de honden.  "

 Bedankt voor je uitgebreide reactie. Dat overdonderende vind ik best spannend. Kan ik dat wel, dat soort vragen.. en natuurlijk gewoon het volgen van je gevoel. Hopelijk zal dat dan ook bij mij hetzelfde resultaat geven..

De stichting ga ik bekijken, dankje!

honden page profiel RebeccaRebecca

" wat leuk dat je een buitenlandshondje wilt adopteren! 
 
Je hebt al een heleboel goede tips gekregen. Ik raad je vooral aan om je heel erg goed te verdiepen in middellandsezeekziektes zoals leishmania, erlichia, babesia etc.  Deze honden lopen over het algemeen hier we een vergrote kans op. Stel zoveel mogelijk vragen aan de stichting en zorg dat je je goed inleest. Sommige buitenlandertjes komen met een flinke rugzak. Dus wees vooral voorbereid op alles, dan kan het alleen nog maar meevallen. 
 
Ik kan je wel alvast vertellen dat het adopteren van een buitenlandertje een hele bijzondere ervaring is!  

 Over de ziektes ga ik me inlezen, heb al wel het 1 en ander voorbij zien komen. Zijn er nog specifieke tips om dat soort ziekten te voorkomen?

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

"  Over de ziektes ga ik me inlezen, heb al wel het 1 en ander voorbij zien komen. Zijn er nog specifieke tips om dat soort ziekten te voorkomen? "

Er zijn wel preventieve middelen op de markt, deze worden vooral ingezet door eigenaren die op vakantie gaan naar die gebieden. Maar de hondjes die in het buitenland geboren zijn zullen deze waarschijnlijk niet hebben gehad. Leishmania is een parasiet met een incubatietijd van 7 jaar. Daar moet je vooral voor uit kijken. Er zijn een boel stichtingen die hun honden al laten testen voordat ze naar Nederland komen op deze ziektes. Leishmania is alleen een beetje een apart geval door die incubatietijd. Een besmette hond hoeft niet per direct een positieve uitslag te krijgen, omdat de parasiet op dat moment wel in het lichaam kan zitten maar niet actief hoeft te zijn. Op fb is er een Leishmania groep en op internet is er veel informatie over te vinden. Echt de moeite waard om je daar even goed in te verdiepen. 

 

Leishmania is namelijk wel een ziekte die niet over gaat, met de juiste medicatie kan je de parasiet wel onderdrukken en kunnen ze er ook oud mee worden. 

 

Kaylo is bijvoorbeeld geboren in Bosnië maar heeft ook een aantal maanden doorgebracht in Kroatië, ik ga hem nu 1x per jaar sowieso laten testen op leish, gewoon voor de zekerheid. 

honden page profiel VixenVixen

honden foto van Vixen

Over preventief testen zijn de meningen onder dierenartsen volgens mij wel verschillend. Mijn dierenarts is daar geen voorstander voor, zeker niet als er apart bloed afgenomen voor moet worden. Zij adviseert het ziektebeeld vooral goed in het achterhoofd te houden, zodat je zelf extra alert bent. Natuurlijk is dat geen garantie, maar dat is de bloedtest ook niet als de infectie helemaal in rust is.

Moet je toch om een bepaalde reden bloed laten afnemen, kan je het natuurlijk altijd mee testen.

Het verdiepen in buitenlandse ziektes is overigens inderdaad wel waardevol. En realiseer je ook dat verzekeringen voor een buitenlandertje lastiger kunnen zijn.

 

 

honden page profiel RebeccaRebecca

" Over preventief testen zijn de meningen onder dierenartsen volgens mij wel verschillend. Mijn dierenarts is daar geen voorstander voor, zeker niet als er apart bloed afgenomen voor moet worden. Zij adviseert het ziektebeeld vooral goed in het achterhoofd te houden, zodat je zelf extra alert bent. Natuurlijk is dat geen garantie, maar dat is de bloedtest ook niet als de infectie helemaal in rust is.
Moet je toch om een bepaalde reden bloed laten afnemen, kan je het natuurlijk altijd mee testen.
Het verdiepen in buitenlandse ziektes is overigens inderdaad wel waardevol. En realiseer je ook dat verzekeringen voor een buitenlandertje lastiger kunnen zijn.
 
  "

 Dat zat ik me ook af te vragen ja, of ik de hond wel kan verzekeren. Dat wil ik namelijk wel graag.. nouja, anders zelf elke maand extra sparen structureel

honden page profiel VixenVixen

honden foto van Vixen

Ik heb zelf mijn huisdieren bewust niet verzekerd, en zet inderdaad een soort premiegeld opzij. Mijn vroegere hond en kat had ik wel verzekerd, en ik heb dat niet heel positief ervaren. Puntje bij paaltje hebben zij best aardig aan mij verdiend, denk ik 

Maar ik ben ook kritisch over verzekeringen voor mensen , en wij hebben ook wel wat financiële ruimte om noodgevallen te bekostigen, dus wellicht niet de juiste persoon om je hierover te adviseren.

Maar als je wilt verzekeren, dus vooraf heel goed verdiepen in de voorwaarden en de bijbehorende premies.

honden page profiel ...it's Jess! ...it's Jess!

honden foto van ...it's Jess!

Als je een hondje hebt gekozen is het sowieso slim om direct een dierenarts afspraak te maken. Dan kennen ze meteen jou en je hond en andersom. En je hond wordt goed bekeken. Daarnaast dus vacccinatie paspoort meenemen. Ik neem aan dat alle organisaties dat bij de honden meegeven. 

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^