cocker Spaniel

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel michielmichiel

Beste Dierenvrienden,

Ik ben eigenaar (vind de hond trouwens niet) van een hele lieve blonde eigenwijze engelse Cocker Spaniel genaamd Diesel. (origineel he? maar ik was de eerste, ahum)
Diesel is inmiddels mijn 2e cocker, hiervoor heb ik 13 jaar een cocker gehad, diesel is nu 5 jaar oud.
Ik heb een "weekendregeling" met familie, waardoor hij weinig alleen is, hoewel hij uitstekend een paar uur alleen kan zijn.
Bij de familie is hij opgegroeid met een leonberger, ze kwamen allebei als puppy tegelijk en gaan dus ook als dikke maatjes door het leven.
Daarna kwam er bij de familie nog een leonberger en een bennersenner bij, alletwee ook als pup, en werden door de eerste 2 liefdevol opgenomen.
Nu zijn ze vaak met zn 4en de hele dag in het bos (waar de familie woont)en waar ze vrij rond kunnen rennen (en zo hoort het ook toch? als je de mogenlijkheid hebt)
Toch is er ook een maar....
Als diesel (de cocker) bij mij thuis is en ik loop met hem buiten aan de riem,door een woonwijk, is hij agressief tegen andere honden, terwijl als ik hem loslaat in een park of bos er niets aan de hand is (hooguit een knauw als het niet klikt met een andere hond)
Het is nu zelfs zo dat andere mensen met honden snel de andere kant opgaan als ik met diesel de hoek om kom.
Als diesel agressief word, leg ik hem op zijn rug, dan nog blijft hij agressief.
Wat kan ik hieraan doen? vind het vooral erg vervelend voor mijn buren.

Samen met de golden retrever van de naaste buren is het altijd kommer en kwel, ook door de heg heen, terwijl ze elkaar tegenkwamen op een groot grasveld, loslopend, en dan is er niets aan de hand.

voor de rest is het een lieve eigenwijze schat, dol op kinderen, aandacht, erg speels, gek op water en zwemmen en zoals een cocker dat doet gaat hij overal mee naar toe..kroeg, strijken, toilet, keuken....alleen bij de badkamer komt hij niet in de buurt, haha, de held!

Kortom, mijn enige probleem is dat agressieve,aan de lijn en met name tegen grotere honden, tegen honden van dezelfde hoogte of kleiner valt het mee.
Ik weet wel dat hij bij zijn eigen grote vrienden weleens van zich afbijt als hij het zat is, omdat hij altijd onderop ligt als er gespeeld word (tegen 3x 60 kilo kan hij niet op, maar het blijft altijd harmonieus.
Wieowie weet een oplossing?

Alvast bedankt!
Michiel en diesel

(en parker, mingus en dommel, foto volgt!)




Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "cocker Spaniel" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel mischa, esha & fitziemischa, esha & fitzie

honden foto van mischa, esha & fitzie

Hi Michiel,
Vervelend, ik ken het probleem.

Allereerst, en met klem: straf de hond NIET als hij uitvalt naar andere honden aan de riem. Ik leg straks uit waarom niet, maar eerst de achtergrond van dit probleem:

(Goed gesocialiseerde) honden communiceren op allerlei manieren met elkaar. Ze hebben een hele scala van gedragingen, blikken en houdingen met als doel: sociale regulering en conflictvermijding.
Eén van deze regels is bijvoorbeeld: 2 onbekende honden lopen nooit in een rechte lijn op elkaar in. Als je goed oplet, zul je zien dat honden elkaar altijd via een boogje benaderen. Direct op elkaar in lopen is een regelrechte provocatie. Wij houden daar als mens geen rekening mee, aan de riem lopen wij gewoon waar we willen en de hond loopt met ons mee. Onbedoeld zenden honden hierdoor provocerende signalen naar elkaar uit. De ene hond gaat hier beter mee om dan de andere. Maar dit is wel een belangrijke reden waarom er zoveel honden zijn die in het "vrije veld" zeer sociaal zijn, maar aan de riem agressief naar andere honden; ze zijn niet in staat op een "hondse manier" met elkaar te communiceren.
Er zijn trouwens nog andere mogelijke redenen: frustratie (de riem beperkt de normaal enthousiaste hond om de ander te onderzoeken), trauma (bijvoorbeeld door de agressieve reactie van de andere hond aan de riem. Hierdoor zie je vaak een sneeuwbaleffect; het gedrag verspreid zich onder de hondenpopulatie in een bepaald gebied) enz.

Waar het in ieder geval niets mee te maken heeft is dominantie.
Nu is het ook duidelijk waarom straffen niet werkt en het probleem alleen maar groter zal maken: de motivatie van het gedrag is stressgerelateerd. Door hem te straffen en op de rug te leggen dwing je hem in een zéér kwetsbare positie. Hierdoor verhoogt zijn stresslevel. De motivatie voor het gedrag wordt dus vergroot. Daarnaast leert hij: "als ik een andere hond tegenkom aan de lijn, krijg ik een vervelende prikkel". Hierdoor zal hij de volgende keer alleen maar méér gespannen zijn en geneigd tot uitvallen. Het is trouwens ook niet bevordelijk voor de baas-hondrelatie, dus ik zou dit sowieso afraden.

Hoe wel op te lossen?
De bedoeling is dat je op twee vlakken werkt: de motivatie voor het gedrag en de manier waarop hij deze motivatie uit. Je kunt je misschien voorstellen dat het het meest effectief is de motivatie aan te pakken.
Je kunt hiervoor de volgende methode gebruiken:

1. Voorwaarde: vermijd de situatie als deze niet te beheersen/controleren is door jou (zie punt 2). Waarom? Je hond mag niet meer in staat zijn het gedrag nog te kunnen vertonen. Iedere keer dat hij uitvalt, slijt dit gedrag dieper in zijn systeem. Dus moeilijker er uit te krijgen.
Dit betekent dat je in situaties waarbij je al ziet dat je de andere hond op dusdanig korte afstand moet passeren, je omdraait, of er met zo'n grote boog omheen loopt dat je hond niet getriggerd wordt uit te vallen. Het meest wenselijk is het als je dit doet zonder dat jouw hond de ander überhaupt op heeft gemerkt.

2. Vanuit een controleerbare situatie ga je werken aan het ombuigen van de betekenis van het zien van een andere hond aan de riem. In plaats van: "een andere hond= eng/ik krijg op mijn donder terwijl ik geprovoceerd wordt" moet het worden "een andere hond= als ik op mijn baas let nu, gebeuren er allerlei leuke dingen". Doordat de andere hond nu een positieve betekenis zal krijgen, neem je de motivatie voor het gedrag weg. = probleem opgelost.

Hoe pak je dit aan?
Vind uit voor welke beloning jouw hond hélemaal warm loopt. Dit zijn dus geen gewone hondekoekjes, maar misschien is het kip (Waarschijnlijk wel ;-) ) of kaas of..? Beperk deze beloning echt alleen maar tot deze trainingssituatie, anders verliest het een deel van zijn waarde en daardoor effectiviteit.
Probeer voor jezelf de "kritieke afstand van uitvallen" te bepalen. Daarmee bedoel ik: wat is de maximale afstand die je aan kunt nemen, waarin je hond de ander wel opmerkt, wel enigszins geagiteerd raakt, maar nog niet volledig uit zijn dak gaat. Dit wordt de afstand waarmee je met je training begint. Elke keer dat de afstand kleiner is-> vermijden zoals in punt 1.

Ok, je loopt met je hond over straat en een andere hond nadert. Je schat de situatie in en je kunt een de juiste afstand tot de ander aannemen. Nu laat je je hond zitten, je positioneert jezelf tussen de ander en jouw hond in. Haal alles uit de kast om zijn aandacht te trekken: met een blije, hoge stem "ooohhh...(naam van je hond) ...kijk eens...". Gebruik de kip om zijn aandacht te trekken door hem onder je kin te brengen. Op het moment dat hij oogcontact maakt en zijn aandacht bij jou legt DIRECT belonen met de kip. Gelijk weer zijn aandacht trekken en belonen, aandacht trekken en belonen, net zolang tot de ander hond gepasseerd is. In het begin beloon je dus met iedere fractie oogcontact. Dit kun je voorzichtig uit gaan bouwen, totdat je nog maar 1 beloning nodig hebt wanneer de hond voorbij is en je hond de hele tijd zijn aandacht op jou heeft gehad. Idealiter beloon je wel voordat je hond het oogcontact verbreekt. Dus niet belonen als hij wegkijkt naar de andere hond.

Het is verder handig een commando aan je hond te leren om oogcontact met jouw te zoeken. Ik gebruik hiervoor "watch", maar "kijk eens" zoals in het voorbeeld hierboven is ook prima. Oogcontact is namelijk niet iets waar honden zich van nature prettig bij voelen (weer zo'n provocerend signaal), dus daar zul je op moeten trainen. Bovenstaande methode zal dus een stuk sneller gaan, als je hond al hieraan gewend is. Dit commando leer je gewoon op bovenstaande manier aan, maar begin dat in de meest makkelijke situatie, zonder afleidingen (thuis). Gaat dit goed, dan ga je het buiten met wat meer afleiding trainen en zo maak je de training steeds moeilijker.


Na dit boekwerk aan trainingsinfo, nog één tip: HEB GEDULD. Dit is geen makkelijk probleem, wat je met een kant-en-klaaroplossing snel er uit traint. Maar de aanhouder wint (ik heb precies hetzelfde probleem met mijn hond gehad ;-) ).

Heel veel succes,

Groetjes, Mischa
P.S. Wat betreft de heg: dit is een ander verhaal. Dit is veel meer een territoiumkwestie lijkt me, en erg "zelfbelonend" om te doen voor beide honden. Ik zou in dit geval voorkomen dat de honden zo door elkaar geprikkeld worden en zorgen dat ze elkaar in ieder geval niet meer kunnen zien. Dus een massieve schutting oid...




honden page profiel DianaDiana

honden foto van Diana

honden page profiel michielmichiel

Wow Mischa! dat noem ik een antwoord! en daar kan ik zeker mee aan de slag!
voor de duidelijkheid; ik heb hem 2 keer op zijn rug gelegdt, en dat weet hij al niet eens meer denk ik....het begint als de honden ongeveer op 3 a 4 meter genaderd zijn, maar ik ga zeker jou manier toepassen, en volhouden (gediciplineerd is het baasje nou ook weer niet echt, maar zal het proberen!)
frustratie zal ook een rol spelen denk ik, diesel houd ervan om los te lopen, maar denkt dat auto's voor hem stoppen en tuinen van andere mensen er zijn om in te poepen, vandaar dat we hem aan de riem hebben, wat op zicht redelijk goed gaat.
daarnaast wil hij ïn het spoor van een andere hond, als hij er een ziet, om te snuffelen, dus hij wil eigenlijk wel naar de hond toe, maar begint te grommen als hij aan de riem zit!
zal snel fotos plaatsen, en alvast heel erg bedankt!

michiel en diesel 9en de rest)

honden page profiel michielmichiel

Dankjewel Diana! een lotgenoot!

Maar wat zijn het toch een heerlijke eigenwijze etterbakkies!

michiel

honden page profiel Monique & Jaro & RonjaMonique & Jaro & Ronja

honden foto van Monique & Jaro & Ronja

Wow Mischa, wat een duidelijke uitleg en niettemin wat een uitgewerkte oplossingen ;-) hier heeft michiel niet alleen iets aan... maar ik wellicht ook ;-) Ik was al wel bezig met het meeste van het bovenstaande maar er zitten dingetjes in waar ik zeker verder mee kan ;-) ook erg duidelijk hoe je de achtergrond uitlegt.
Ben erg blij met dit verhaal :-D

Groetjes

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Mischa heeft alles al gezegd... trainen, trainen en nog eens trainen... Heel veel succes Michiel! :-)

honden page profiel michielmichiel

Foto's van Diesel staan in mijn profiel!

Anoniem (Gast)

Ik heb hetzelfde probleem met mijn Cocker.
Toen ik dit bij de dierenarts eens ter sprake bracht was zijn antwoord "dat had je kunnen weten met een Cocker".
Dus bij deze.........

jpsystem (Gast)

Hallo, ik heb dit ook, maar de oorzaqak is dat onze cocker is gebeten door een grote hoend.
Werkt hier dan de zelfde methode, of kan ik het dan beter anders doen bvd.

honden page profiel mischa, esha & fitziemischa, esha & fitzie

honden foto van mischa, esha & fitzie

@jpsystem,

Mijn idee zou zijn, ja, ongeacht de oorzaak kan het nooit kwaad om deze aanpak te volgen. Als je trouwens meer meningen wilt horen, zou ik een eigen topic aanmaken, kans is groot dat mensen nu gaan reageren op de TS ipv jouw vraag.

Wat in jouw geval denk ik wel extra belangrijk is, is dat de andere partij (hond) zelf heel ontspannen reageert op andere honden.

honden page profiel Jacko1Jacko1

honden foto van Jacko1

Er is nog een reden waarom een aangelijnde hond agressief kan reageren terwijl hij dat los van de riem niet doet. De lijn zit aan de hond en baas vast en de hond vat die lengte op als ZIJN territorium.En territorium wordt altijd beschermd. Zijn de honden los, dan vervalt het territorium.

zoë (Gast)

ik heb ook een vraag
kunnen de honden overdag alleen thuis blijven zonder dat het kot hier overoop staat??? ;-)

honden page profiel Ingrid en ThiboIngrid en Thibo

honden foto van Ingrid en Thibo

Hey Zoë ze moeten het leren,van in het begin,anders zal het moeilijk worden.

honden page profiel Bianca & TaraBianca & Tara

honden foto van Bianca & Tara

Mischa heeft een super en volledig antwoord gegeven.
Een klein puntje dat ze ons in school (ik heb ook een engelse cocker) hebben geleerd is dat wanneer honden aan de leiband zijn er geen contact mag zijn, enkel oogcontact is voldoende. Contact met andere honden mag als ze vrij zijn.
Ik moet eerlijk bekennen dat dit niet altijd lukt,ons Tara is supersociaal en ook onderdanig dus als ze een andere hond ziet dan gaat ze liggen met haar staart kwispelen :-D

honden page profiel GeenZinMeerGeenZinMeer

honden foto van GeenZinMeer

Dag Michiel,

Hier ook een cocker eigenaar (nouja, de cocker is van mijn partner). Misschien is er een gedragscursus bij een plaatstelijke kynologenclub die jou hiermee kan helpen?
Met onze cocker Babs hebben we een blafprobleem als we herders (grotere) tegen komen. Tijdens haar puppycursus is ze flink gebeten door een grote herder dus bij haar is het een angst.
Met kleine honden tot haar eigen groote heeft ze geen problemen. Honden die groter zijn, zoals mijn Afghaan (wel mijn hond), vindt ze bij voorbaat niet leuk. Nu zijn ze een jaar samen en aan elkaar gewend maar de cocker zal niet met haar gaan spelen.

Laat weten of je er een oplossing voor vindt! Succes!

devooght wendy (Gast)

hallo heb ook een engelse cocker van 5 jaar ons kindje is nu 11 maand en ze wil haar niet aanvaarden ze gromt en toont haar tanden aan ons kindje weet niet wat ik moet doen mijn man wil haar weg doen omdat hij bang is dat ze toch ééns zal bijten ze is wel gestereliseerd en heb nu gelezen dat je dat beter niet doet met een cocker dat hun karakter dan kan veranderen wat bij ons dus wel het geval is :'( iemand geen goeie raad

honden page profiel Claire & Tess & BonnyClaire & Tess & Bonnygoedgekeurde fokker

honden foto van Claire & Tess & Bonny

zoek een goede gedragsdeskundige, en vraag daar advies aan... het kan aan de hond liggen, het kan aan jullie reactie op de hond-kind relatie liggen... geef je hond nog een kans en zoek deskundige hulp... vanaf onze beeldschermen kunnen we helaas weinig goed advies geven over zoiets heftigs.... je moet hiervoor de hond zien en meemaken....

sterkte ermee!!!!

honden page profiel michielmichiel

zo, sinds lange tijd weer eens terug op het hondenforum...
Diesel is inmiddels een stuk rustiger, en dat komt voornamelijk door ons eigen gedrag en onze benadering naar hem toe.
uiteindelijk waren wij diegene die verkeerd reageren op de dingen die diesel deed.
Na ons gedrag aangepast te hebben gaat het een stuk beter....
(met een beetje dank aan Cesar Millan)
Rustig reageren, dicipline en voet bij stuk houden (3 dingen waar wij niet altijd goed in zijn) heeft toch zijn vruchten afgeworpen.
Gelukkig blijft hij wel eigenwijs, maar dat zit in zijn genen!.

michiel

honden page profiel Bianca & TaraBianca & Tara

honden foto van Bianca & Tara

michiel blij te horen dat het beter gaat, cockers hebben een consequente opvoeding nodig hé :-) nu in mijn geval mag ik zeker niet klagen, ze is superlief, luister goed (meestal), actief, sociaal en ieders vriendin

monica (Gast)

wow wat een info. Ik heb sinds 2 weken een cocker erbij. Ze is anderhalf en als ze in de buurt van een hond komt lijkt het wel of ze mishandeld wordt.... Daarnaast hangt ze in de riem, niet normaal. Niet gewend aan de riem te lopen en ik weet niet wat er ooit gebeurd is. Bij mijn kortharige hond werkte een slipketting prima, maar wat voor een riem is voor een cocker eigenlijk het beste?

In huis is ze best waaks, maar erg lief. Als ze los mag lopen is ze geweldig.

Ik ben bang dat het probleem erger wordt als ik het nu niet aanpak.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "cocker Spaniel" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Munchy staafjes
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^