waar op te letten?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Miss M.Miss M.

honden foto van Miss M.

Waarschijnlijk een vraag die hier al 1000 keer is lange gekomen;

Waar moet je op letten als je een hond overneemt van een ander?
en:
In hoeverre is een oudere hond minder of meer werk als een pup?


Ik wilde eigenlijk steeds een pup, maar nu gaan m'n gedachte ook wel uit naar een jonge hond, die geen pup meer hebt. Dus vanaf ong. 9 maanden ofzo... vaak zijn dat honden die iig al wel uit hun eerste puppie fase zijn.
Ik heb nog geen hond. dus het zou dan m'n eerste zijn.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "waar op te letten?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Iris ~ Rivka & TalouIris ~ Rivka & Talou 3 doggies

honden foto van Iris ~ Rivka & Talou

Waar moet je op letten als je een hond overneemt van een ander?
- Hoe is de hond gesocialiseerd?
- Waarom moet de hond weg (probleemgedrag)?
- Heb je een klik met de hond?
(ik vergeet vast nog een heleboel maar ik kom er ff niet op)

In hoeverre is een oudere hond minder of meer werk als een pup?
- Je zegt graag een hond van 9 maanden te willen, omdat die dan niet echt meer het puppygedrag heeft. Maar 9 maanden is meestal wel de leeftijd dat ze in de pubbertijd komen en dus lekker eigenwijs zijn.
- Voordeel is dat de hond waarschijnlijk wel al zindelijk is.
- Een herplaatser is soms ook veel werk, ligt echt helemaal aan de hond hoor. Een puppy is opvoeden, maar een herplaatser moet je ook veel leren. Ze kunnen nare dingen mee hebben gemaakt, waardoor ze bijvoorbeeld bang zijn.

Een puppy en een volwassen hond hebben allebei voor- en nadelen.
Ben je zelf veel thuis of kan je de eerste tijd vrij nemen om de hond te laten wennen. Een pup kan je niet gelijk alleen laten dat moet je opbouwen, maar een volwassen hond heeft ook tijd nodig om even te wennen.

Ik hoop dat je er iets aan hebt.
Ik zal zeker nog wel aangevuld en/of verbeterd worden.;-)

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Een oudere hond is niet automatisch makkelijker dan een pup.
Hoogstwaarschijnlijk is een oudere hond wel zindelijk, maar als er ook maar iets is misgegaan in het verleden (en houd er rekening mee dat niet iedereen even eerlijk is), dan kan het nog behoorlijk zwaar zijn.

Er hangt ook heel veel af van waar de hond vandaan komt enzo.

Je kunt natuurlijk gewoon geluk hebben en een hele makkelijke herplaatser hebben, maar dat moet je ook ter plaatse bekijken.

Ga vooral even lekker een stuk lopen met de hond, kijk hoe hij zich buiten gedraagt; aan de lijn, naar voorbijgangers (te voet of op 2 of meer wielen) maar zeker ook naar andere dieren (hond, kat, vogel).
Let ook op zijn houding, loopt ie lekker gezellig mee ('ik heb er wel zin in') of is ie hartstikke onzeker ('o help, wat overkomt me nu!')

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Spreek een proeftijd af waarin je de hond nog terug kan brengen.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Ga de hond bezoeken. Dus in zijn normale leefomstandigheden en let op hoe hij je begroet, hoe hij in huis is, hoe de mensen tegen hem doen. Hier kan je al veel info uit halen: is de hond rustig of onrustig, is hij opdringerig, springt hij tegen je op, blaft hij op bezoekers, is hij aanhalerig, zijn de mensen geduldig met hem of schreeuwen ze hem veel bevelen toe, enz. Naargelang zijn gedag heb je dan al een eerste idee of z'n karakter bij je past. Bijvoorbeeld: ben je zelf erg gesteld op je rust, neem dan geen hond die onrustig, nerveus, opdringerig is. Tenzij je bereid bent hier heel veel tijd en energie in te steken om dit gedrag om te vormen.  Ga ook eens met de hond wandelen. Hoe gedraagt hij zich naar andere honden, joggers, wandelaars?
Vraag ook naar medische achtergrond, vraag om eventueel z'n paspoort te zien. Als het goed is, heeft de dierenarts hier alles in genoteerd: eventuele operaties, of andere ingrepen of speciale behandelingen, inentingen, enz.
Misschien ook belangrijk: hoe is de hond in de auto? Kan hij rustig blijven, wordt hij ziek?

Als uit dit alles blijkt dat de hond qua gedrag en karakter heel goed bij jou EN je leefsituatie past, dan zal je er minder 'werk' mee hebben dan met een pup. Als het echter om een herplaatser gaat, die erg verschilt met jouw leefsituatie (bijvoorbeeld een hond met verlatingsangst en jij die full time werkt), dan ga je veel meer werk hebben met de oudere hond dan met een pup, want gedrag omvormen vergt meer tijd dan gedrag aanleren.

Of je nu kiest voor herplaatser of pup: de eerste weken moet je sowieso heel veel tijd samen doorbrengen, dingen leren, enz.

honden page profiel Miss M.Miss M.

honden foto van Miss M.

Top ! bedankt voor alle reacties !

Lisa (Gast)

Wij hebben Faya (5,5 maand oud) kruising boxer-stafford. Nu 1 week. Faya mag dan wel al wat ouder zijn maar was ook niet zindelijk. Haar vorige baasje zat in een rolstoel en ging niet met haar wandelen. Faya heeft dus geleerd dat binnen plassen en ontlasten prima was. Ook de basiscommando's waren Faya vreemd. Faya heeft nu wel al snel aangeleerd om buiten haar behoeftes te doen. Maar geduld, tijd en veel beloningen is wel een vereiste!. Wij zijn veel thuis door dat we beide onregelmatig werken maar ik zou nooit aan een pup beginnen als je regelmatig en fulltime werkt. Ik vind het ook belangrijk om je hond mee te nemen naar familie,vrienden en andere uitstapjes zodat de hond kan wennen aan een andere omgeving en vreemde geluiden. Wij nemen wel altijd een matje mee en een speeltje zodat ze overal haar eigen plekje heeft. Maar voor dat je bepaalt hoe oud de hond moet zijn speelt het ras ook een belangrijke rol!. Zoek je bijv. een actieve hond of juist niet?. Uiterlijk is fijn maar de hond moet wel bij je persoonlijke situatie passen. Wij gaan met Faya ook op cursus elke zaterdagochtend dit vind ze geweldig en ik vind ik ook echt een aanrader!. Met vragen kun je dan ook altijd terugvallen op de ervaren docent. Succes!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "waar op te letten?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^