Opvoeding

honden encyclopedie > Opvoeding

door honden page profiel neophyteneophyte

Opvoeding

Zindelijkheidstraining
========================
Honden hebben het instinctieve drang om hun nest te verlaten, zodra zij hun behoefte moeten doen. Honden verlaten vanaf ongeveer drie weken het slaapgedeelte om te gaan plassen. Je hoeft het Cavaliertje dus eigenlijk alleen te leren dat een huis een nest is en dat zij naar buiten moeten gaan als ze hun behoefte moeten doen.

Om de pup snel zindelijk te maken, moet je op de volgende tijdstippen het puppy mee naar buiten nemen:

* Kort na elke maaltijd
* Na het spelen
* Na het oefenen
* Na elke opwinding (bijvoorbeeld als er bezoek is gekomen)
* Direct na het wakker worden

Dit zijn momenten wanneer de puppy zeker moet plassen. Verder moet je ervoor zorgen dat de puppy 's morgens vroeg, 's avonds laat en ieder uur zijn behoefte buiten doet.

Als de puppy buiten is, laat hem dan rondlopen en aan de grond snuffelen. Dit helpt het proces versnellen. Wacht geduldig tot het Cavaliertje zijn behoefte doet. Zodra hij zijn behoefte doet, herhaal je steeds het zelfde zinnetje (commando), zoals 'Doe maar wat!'. Dit is voor later erg handig, aangezien de hond dan op commando zijn behoefte kan doen. Als hij klaar is prijs je hem en geef je hem wat lekkers of ga je met hem spelen.

Pups zijn snel afgeleid. Hierdoor kunnen zij vergeten om hun behoefte te doen. Het is dan ook verstandig om steeds naar dezelfde plek te gaan waar het hondje zijn behoefte kan doen. Hij went dan aan deze omgeving en zal minder snel afgeleid zijn. Het is ook niet nodig om urenlang te wachten tot de pup wat doet. Wacht slechts een paar minuten en als er dan nog niets gebeurt, neem je de pup weer mee naar binnen en probeer je het later nog eens.

Als je in huis merkt dat de puppy aan de vloer begint te snuffelen en ronddraait of wil gaan hurken, dan moet je dit onmiddellijk onderbreken en de pup naar buiten brengen. Bij voorkeur moet de pup zelf naar buiten lopen, zodat hij doorkrijgt dat hij voor zijn behoefte zelf naar buiten moet (bijvoorbeeld naar de tuin). Moet de pup echter heel nodig, dan kan je hem het beste optillen, om zo te voorkomen dat er alsnog wat op de vloer terecht komt.

Het gebeurt ook wel eens dat je een poos buiten hebt gestaan met de pup, maar dat die daar niks doet. Zodra je binnen bent gaan zij uitgebreid hun behoefte doen. Wat dan kan helpen is om een krant waar zij wel eens eerder op hebben geplast, buiten te leggen. De pup ruikt dan dat hij daar eerder heeft geplast en zal erover heen gaan plassen.

Mocht je de pup er toch nog op betrappen dat hij het binnen doet, schreeuw dan, zodat de pup stopt met wat hij aan het doen was en naar jouw kijkt. Laat hem niet schrikken! Straf hem niet en wordt niet boos. Hierdoor zal de pup bang worden en niet meer in jouw bijzijn zijn behoefte doen. Neem de pup direct naar buiten om hem daar zijn behoefte te laten doen.

Wanneer je even weinig tijd hebt om op de puppy te letten, plaats hem dan in een kleinere ruimte (bijvoorbeeld een puppyren) waar ongelukjes geen probleem vormen. Gebeurt er een ongelukje, beschouw het dan als je eigen fout en neem het puppy vaker naar buiten. Hoe vaker u hem mee naar buiten neemt en hoe minder hij binnenshuis plast, hoe sneller hij zindelijk wordt. Het duurt echter wel een poos voordat er een vaste gewoonte ontstaat.

Als de pup in huis zijn behoefte heeft gedaan, blijven er geursporen achter op de vloer. Deze blijven de pup aanmoedigen om daar te gaan plassen. Het beste kan je iets van geurverdelger (te koop bij dierenarts) of een hete oplossing van biologisch waspoeder gebruiken. Gewone ontsmettingsmiddelen verdoezelen de geur wel voor de mens, maar niet voor de hond. Zij kunnen bovendien chemicaliën bevatten, die hem naar dezelfde plek lokken. Een oplossing van blanke azijn en water verwijdert eventuele vlekken uit tapijt.

Puppies kunnen nog niet de hele nacht hun behoefte ophouden. Puppies kunnen wel 7 tot 8 maanden oud zijn voordat zij geheel zindelijk zijn. Zorg er dan ook voor dat de hond 's nachts op een plek ligt waar het niet erg is dat er ongelukjes gebeuren. Het beste kan een puppy in een doos gedaan worden in bijvoorbeeld de slaapkamer. Een pup zal namelijk proberen zijn nestje zo min mogelijk te bevuilen. De puppy zal 's nachts dan ook gaan piepen of onrustig worden als hij moet. Neem dan de moeite om de pup snel naar buiten te nemen. Wacht elke nacht een paar minuten langer. het zal niet lang duren voordat hij het de hele nacht kan ophouden.

Als de pup eenmaal de goede gewoonte heeft, zal hij laten merken dat hij eruit wil als hij aandrang heeft. Let op tekenen als naar de deur en weer terug rennen, daar piepen of krabben. Neem hem dan mee naar buiten.

@Cintje@

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^