Training: Trekken aan de lijn

honden encyclopedie > Training: Trekken aan de lijn

Foto's van bezoekers

Training: Trekken aan de lijn

Training: Trekken aan de lijn

Een hond leert zichzelf gedrag aan wanneer het directe gevolg van dat gedrag voor de hond positief is. Ook trekken aan de lijn is gedrag dat - in de ogen van de hond - succesvol is. Immers: een hond trekt aan de lijn omdat hij zo snel mogelijk (sneller dan de baas loopt) ergens naar toe wil. En vaak werkt dat! We noemen het daarom zelf-belonend gedrag. Het gedrag is dus in de ogen van de hond succesvol en daarom belonend.

Veel mensen proberen het trekken aan de lijn af te leren door de hond wanneer hij trekt een flinke ruk aan de lijn te geven. Meestal werkt dit niet, of maar voor heel even. Dit komt omdat voor veel honden de beloning van het trekken aan de lijn zwaarder weegt dan de correctie van de baas, of omdat voor veel honden niet duidelijk is waaróm ze precies gecorrigeerd worden. Veel honden "denken" dat u met u correctie aangeeft dat de hond niet die kant uit mag lopen. Tot hun verbazing loopt u direct na de correctie samen met de hond toch weer door. Bij sommige honden werkt het zelfs averechts: door uw correcties aan de lijn wordt de hond opgejut en gaat hij nóg harder trekken.

Beter kunt u de hond het trekken aan de lijn afleren, door ervoor te zorgen dat de hond hiermee niet langer zijn doel bereikt. Trekken aan de lijn moet voor de hond een averechts effect hebben in plaats van dat het nog langer zelf-belonend werkt. U doet daartoe het volgende (u kunt deze oefening het beste doen met een lijn van minimaal 1.80 meter lang):

Lijn de hond aan. U geeft geen commando wanneer u gaat lopen. Het moet immers een automatisme worden voor de hond om niet te trekken aan de lijn en om u in de gaten te houden. Hij moet leren om dit altijd en uit zichzelf te doen, dus zonder dat u er om vraagt (daarom geeft u geen commando). Wanneer u een aantal passen gelopen heeft en de aandacht van de hond bij u is (en – natuurlijk – de lijn slap hangt), dan beloont de hond (bijvoorbeeld met iets lekkers). Gebruik evt. uw stem om de hond aan te moedigen zijn aandacht op u te richten. Wanneer de hond eenmaal begrepen heeft wat de bedoeling is kunt u dit weer afbouwen. Blijf dit herhalen, waarbij u telkens wat meer passen loopt voordat u beloont. De beloning moet niet te groot zijn, dus geen hondenkluif maar bijvoorbeeld een klein stukje (rook)worst. Wanneer u bekend bent met clickertraining, dan is de clicker een uitstekend hulpmiddel om aan de hond duidelijk te maken wanneer hij precies dat doet wat u van hem verwacht. Via de inhoudsopgave van deze pagina’s vindt u meer informatie over clickertraining.

Zodra uw hond trekt aan de lijn, staat u onmiddellijk stil! Trekken aan de lijn mag immers niet langer succesvol zijn! Het resultaat van trekken aan de lijn moet worden dat de hond niet verder meer vooruit komt in plaats van dat hij zo snel mogelijk door kan lopen. Wacht dan af totdat de hond er zelf voor zorgt (in het begin wellicht bij toeval) dat de lijn weer slap hangt. Zodra de lijn slap hangt, beloont u.

Beloon op díe momenten, dat de hond zo goed mogelijk naar uw zin loopt (binnen de grenzen van wat hij op dat moment kan). Dit betekent dat u, wanneer u een hond heeft die normaal gesproken heftig aan de lijn trekt, in het begin beloont voor bijvoorbeeld iedere twee passen dat de hond niet trekt. Maar wanneer uw hond niet zo de neiging heeft om te trekken, dan stelt u uw eisen wat hoger en beloont u bijvoorbeeld voor iedere keer dat de hond niet alleen netjes bij u loopt maar ook nog naar u opkijkt.

Bij honden die erg omgevingsgericht zijn (deze honden trekken vaak erg aan de lijn omdat ze zo graag overal snel naar toe willen), werkt het bij deze oefening soms beter om anders te belonen dan met iets lekkers. Voor dit type honden is het effect van de beloning "ik mag weer doorlopen" vaak groter dan het effect van iets lekkers (bij deze oefening). Bij dit type honden kunt u dus, zodra de hond er zelf voor zorgt dat de lijn weer slap komt te hangen, als beloning weer doorlopen (eventueel de hond daarbij prijzend met de stem).

Voor echte hardnekkige trekkers (dit kan ook een kleine hond zijn!) adviseren wij NOOIT het gebruik van een Gentle Leader als hulpmiddel. Een Gentle Leader is een soort koptuig (halstertje), waarbij er een bandje om de nek van de hond loopt en een bandje om zijn snuit. Aan de snuitband is de lijn bevestigd. Met
een Gentle Leader kunt u de hond een nek probleem geven. Het bestraft de hond voordurend en zal de problemen verergeren.

Wanneer de hond u overal volgt in huis, kunt u dit prima gebruiken. U geeft het commando volg, handeling en beloning. ( wanneer de hond u nooit achterna loopt in huis, kunt u toch gewoon oefenen, vergt ietsje meer tijd)oefenen in huis aan de riem is de volgende stap. Vervolgens naar buiten. De baas gaat altijd eerst door de deur( zowel met naar buiten-als naar binnen gaan) commando, naam en handeling. kort daarop meteen de beloning en herhalen.
een erg simpele manier om het trekken aan de riem af te leren, in combinatie met plotseling van richting veranderen. Doel: en tegelijkertijd het middel: U bent de baas, laat dat duidelijk zien op dat moment door deze handelingen.
ga niet te snel, houdt de oefeningen kort en blijf duidelijk, vergeet de rangorde handelingen nooit, baas eerst!

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^