Loopsheid

honden encyclopedie > Loopsheid

door honden page profiel Arjen (Webmaster HondenPage)Arjen (Webmaster HondenPage)goedgekeurde fokker

Loopsheid

Dit artikel gaat over loopsheid bij de hond

Wat houdt de loopsheid in?
De loopsheid is de vruchtbare periode van de teef. Deze periode kenmerkt zich doordat het geslachtsdeel meer is opgezwollen als normaal en de teef hieruit druppeltjes bloed verliest. Tijdens deze periode kan ze gedekt worden.

Eerste keer loops

De eerste loopsheid treedt op tussen de 6-18 maanden leeftijd. Hoe groter dehond, hoe later de loopsheid begint. Indien in huis meerdere teven wordt een jong teefje meestal pas de eerste keer loops als zij ca. 14 maanden is. 

Verschijnselen

# de vulva zwelt op. 
# de reuen raken erg geïnteresserd in de teef (wat de teef niet leuk vindt). 
# na enkele dagen begint de teef te vloeien (= 1ste dag van de loopsheid, de pro-oestrus). deze uitvloeiing is in het begin bloederig en gaat later over in een bruin waterige uitvloeiing. 
# tussen de 9e-12de dag van de loopsheid is de hond vruchtbaar, de oestrus: is de periode waarin ze kan drachtig worden. In deze periode worden reuen niet meer door de teef weggejaagd. De teef probeert zelfs te ontsnappen om op zoek te gaan naar de reu! 
# na de vruchtbare periode gaat de uivloeiing stoppen, de vulva gaat weer slinken en de teef snauwt weer de reuen af: De metoestrus is begonnen. 
# 3 weken na het begin van de loopsheid stopt de loopsheid. Tijdens de loopsheid zwelt de baarmoeder (uterus) op, ook de bloedvaten van de baarmoeder zwellen op. Pas 8-10 weken na het einde van de loopsheid is de baarmoeder weer tot rust gekomen. Dan gaat de met-oestrus over in de an-oestrus (de rustperiode) Soms treedt er dan nog wat taaie melkachtige uitvloeiing uit de baarmoedermond op gedurende 1-2 dagen. 
 
Wanneer wordt mijn teef loops? 
Een teef wordt voor de eerste keer loops tussen de 5-18 maanden leeftijd. Wanneer ze voor het eerst loops wordt hangt van veel factoren af: 
# de grootte. Hoe groter een hond wordt, hoe later ze loops wordt. 
# erfelijkheid. De fokker kan vaak goed vertellen wanneer uw teef voor het eerst loops wordt. 
# als er een loopse teef bij u in huis of in de buurt is, stimuleert dat uw teef om ook loops te worden.
De eerste loopsheid kan normaal verlopen maar kan ook kort duren of juist erg lang. Het vloeien kan practisch afwezig zijn of juist heel erg heftig. Honden worden om de 5-8 maanden loops, dit kan steeds b.v. om de 6 maanden zijn maar kan ook voortdurend veranderen. 
 
De ongewenste dekking 
Het kan gebeuren dat uw hond op de een of andere manier gedekt wordt. Teven zijn erg vindingrijk om te ontsnappen of er kan een reu bij u over de schutting klimmen. Ook al hebben ze niet "vastgezeten", er is een behoorlijke kans dat uw hond gedekt is en dus ook bevrucht. Of uw hond gedekt is is nooit met 100% zekerheid vast te stellen. Om te verkomen dat uw hond drachtig wordt bestaat er de zogenaamde "morning after prik". Deze morning after prik dient op de 3-de en 5-de dag na de dekking gegeven worden.
 
Loopsheid voorkomen 
Loopsheid is op zich iets heel natuurlijk, mocht de loopsheid voor de hond én U geen probleem zijn dan hoeft U natuurlijk niets te ondernemen. Mocht u willen dat uw hond niet meer loops wordt, dan moet er actie worden ondernomen. Wat zijn de mogelijkheden?

De prikpil
Door middel van een injectie krijgt Uw hond elke 5 maanden een hormoon toegediend. 

Voordeel: 

# Geen operatie, 
# Minder risico op incontinentie (kan na een operatieop latere leeftijd gaan optreden). 

Nadeel: 

# Soms ontstaat op de injectie plaats een vachtverkleuring of een kale plek. 
# Schijnzwangerschap treedt soms toch nog op. 
# De kans op baarmoederonstekingen neemt na langdurig gebruik aanzienlijk toe. 
# De kans op borstkanker (melkliertumoren) neemt aanzienlijk toe. 
# Is op den duur veel duurder dan sterilisatie. 

Sterilisatie 

Strikt medisch gezien is steriliseren het onvruchtbaar maken: Het onderbinden van de eileider/ zaadleider. Dit wordt eigenlijk alleen nog bij rammen gedaan en een enkele keer bij de reu. Castreren is het verwijderen van inwendige geslachtsorganen: Bij de teef de eierstokken/baarmoeder en bij de reu de testikels. In het normale spraakgebruik echter "castreren we de reu" en "steriliseren de teef". Door middel van een operatie worden de eierstokken en de baarmoeder verwijderd. Deze operatie vindt plaats onder algehele anesthesie. Door de moderne gasverdoving en goede narcose bewaking is het operatie risico erg klein. 

Voordeel: 

# De teef wordt niet meer loops of schijnzwanger. 
# Doordat de eierstokken verwijderd zijn kunnen deze organen zowel direct als indirect geen problemen meer opleveren zoals baarmoederontsteking en eierstokkanker. 
# Minder kans op melkkliertumoren (borstkanker). Hoe jonger een teef gesteriliseerd wordt hoe minderkans op melkkliertumoren.! 
# Sterk verminderde kans op suikerziekte. 
# Is eenmalig. 
# Is bij levenslange loopsheid preventie veruit de goedkoopste methode 

Nadeel: 

# elke operatie heeft een erg klein risico. 
# de teef kan soms gemakkelijker dik worden, dit is niet altijd te voorkomen. 
# kleine kans op urine-incontinentie, met name als de teef oud wordt, dit is meestal met medicijnen goed te verhelpen. 
# soms kan de vacht veranderen. Met name bij Ierse Setters en heidewachtels is de kans groot... 

Wanneer steriliseren? 

Het beste is het om de teef te laten steriliseren voor (!) de eerste loopsheid. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat bij teven die voor de eerste loopsheid al gesteriliseerd worden, de kans op het onstaan borstkanker op latere leeftijd met een factor 100-1000 doet afnemen. Na de 1e loopsheid steriliseren vermindert de kans op borstkanker nog met een factor 4-5 Heeft de hond al een aantal loopsheden doorgemaakt dan heeft sterilisatie nauwelijk nog preventieve werking op het ontstaan van melkkliertumoren. Wij adviseren om teefjes te laten steriliseren zodra ze 5-6 maanden zijn. Bij jonge dieren is de ingreep eenvoudiger en ze herstellen vaak (nog) veel sneller. 

Opmerking: DEZE ARGUMENTEN WORDEN NIET ALGEMEEN AANVAARD EN ER ZIJN OOK ONDERZOEKEN DIE DIT TEGENSPREKEN, STERILISEREN VOOR DE LEEFTIJD VAN 6 MAANDEN HEEFT OOK VEEL NEGATIEVE GEVOLGEN!!!!! zie onderwerp vroegtijdige castratie/sterilisatie

De pil in tabletvorm

Deze laatste methode heeft als voordeel dat op elk gewenst moment gestopt en begonnen kan worden. Met name om de loopsheid uit te stellen, bijv. tot na een vakantie, is het geven van "de pil" een prima methode. 

Voordeel: 

# mits op tijd begonnen maar kleine doses hormonen nodig. 
# je hoeft niet met de hond naar de dierenarts. 
# werkt snel en kort. 

Nadeel: 

# kans op vergeten. 
# bij langdurig gebruik: Ook hier verhoogde kans op borstkanker en melklierontstekingen.

Tips:

Tijdens de loopsheid (die ongeveer 3 weken duurt) moet u uw teef goed in de gaten houden, zodat ze niet kan ontsnappen en er een ongewenste dekking tot stand komt. Laat haar dus gedurende deze tijd altijd aan de lijn lopen. Ook niet los om haar uit te laten rennen, want een dekking is gebeurd voordat je er erg in hebt. 
Als de loopsheid voorbij is kunt u de teef het beste helemaal in bad doen, zodat de geur van de loopsheid verdwijnt en de reuen niet meer lastig doen. Natuurlijk moet u niet vergeten ook het kussen of de plaid waar uw teef op ligt of slaapt en de mand na de loopsheid grondig te reinigen.
Wat de reu betreft heeft u er alleen maar last van dat de reu soms vervelend kan doen door te zitten piepen en/of jammeren omdat er loopse teven in de buurt zijn. De ene reu heeft hier meer last van dan de andere. Vooral als de reu eens een keer een loopse teef heeft gedekt, dan wil het nog weleens voorkomen dat hij de smaak te pakken krijgt en constant op zoek is naar loopse teven.
Ten laatste, heeft er toch een ongewenste dekking bij de teef plaatsgehad, dan kunt u het beste onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts. De teef kan dan een kuur krijgen waardoor de eventuele bevruchting wordt afgebroken. Uw teef wordt daarna wel weer opnieuw loops, maar dat is beter dan ongewenste puppies.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^