Wassen van de hond.

honden encyclopedie > Wassen van de hond.

door honden page profiel neophyteneophyte

Wassen van de hond.

Moet ik mijn hond wassen ?

De vacht en de huid van de normale, gezonde hond hoeft niet geregeld te worden 
gewassen (1 tot 3 maal per jaar). Het is zo dat als de vacht vuil is (lastig bij licht gekleurde honden) of ruikt, de behoefte bestaat om het dier eens te wassen... Wassen impliceert het gebruik van een shampoo: het nut daarvan is oa het verwijderen van huidschilfers, het reinigen van de huidporien, glans geven aan de vacht, etc. Toch hebben honden met een normale huid geen behoefte aan shampoo. 
In veel shampoos zitten sterk uitdrogende en reinigende bestanddelen die overmatig veel huidhoorn verwijderen of de beschermende vetlaag van de huid aantasten. Vet en huidhoorn zijn nodig om de huid intact te houden. Daarom kan u bij een gezonde hondenhuid best gebruik maken van zuiver water om het dier te wassen of een milde honden shampoo. Indien de hond echter een afwijkende huid heeft, vb vet of droog, schilferig, met infecties, etc, moet er gewassen worden met speciale shampoos, aangepast aan het huidprobleem.

In principe hoeft een hond, mits 'ie dagelijks geborsteld wordt, nooit gewassen te worden. Kortharen hoef je dan ook eigenlijk nooit te wassen.Langharen daarentegen, met een vacht die wat verder van de originele wolvenvacht afstaat (in praktische zin) nemen nogal eens makkelijk bos- en straatmateriaal op alsmede geurtjes die er niet uit te borstelen zijn. Waarmee ik maar wil zeggen: was je hond (Lhasa Apso of niet) liever niet, maar het moet wel sociaal aanvaardbaar blijven: je moet niet je huis uitstinken. Overigens is de hondenvacht water- en vuilafstotend.De vettige laag over de vacht (afkomstig van de talgklieren) zorgt hiervoor. Door het wassen verwijder je deze en dat maakt de huid gedurende kortere tijd makkelijker te bevuilen.

Leidt geregeld wassen tot irritatie van de hondenhuid?
Een normale hondenhuid zal zeker geïrriteerd worden door te veel wassen. Producten die sterke detergentia of andere potentieel irriterende stoffen bevatten (zoals de meeste parfums !!!) moeten vermeden worden.Verder is het erg belangrijk dat de resten van de shampoo na het wassen zorgvuldig worden weggespoeld.
Indien de huid erg droog is, is een nabehandeling met vochtinbrengende spray of 
spoeling aan te raden. Dieren met een afwijkende huid daarentegen, zullen wel baat vinden bij herhaald wassen met AANGEPASTE shampoo.

Welke shampoo is de beste voor mijn hond ?
Dit hangt af van de aanleiding tot het wassen.
Gaat het om een hond met een normale huid die gewassen wordt omdat ie vies is, 
zal een milde hondenshampoo voldoen.
Let er wel op: er is een groot verschil tussen een mensenhuid en een hondenhuid. 
Alhoewel de huid van de hond talrijke zweetklieren bevat, dienen deze NIET (zoals bij de mens)voor de temperatuurregulatie (zweten) maar WEL dragen ze bij aan de beschermende 
oppervlaktelaag van de huid. Daarnaast is een hondenhuid minder zuur dan die van de mens. 
Daarom is een shampoo gemaakt voor gebruik bij de mens ABSOLUUT NIET geschikt voor
een hondenhuid. Ook niet de zogenaamde babyshampoos. Voor honden met een huidprobleem is het noodzakelijk zorgvuldig een goede hondeshamoo uit te zoeken die het huidprobleem zal verlichten. De dierenarts zal u daarin begeleiden en adviseren.
Alleen de juiste shampoo zal bijdragen aan de oplossing van het probleem, terwijl een
onjuiste shampoo juist problemen kan veroorzaken.

Zijn shampoos werkzaam tegen vlooien en teken ?
Het effect van shampoos die werkzame bestanddelen bevatten tegen vlooien en teken, werken slechts kortdurend tegen de uitwendige parasieten.
De vlooien aanwezig op het moment van de wasbeurt zijn wel dood, maar de huid kan meteen opnieuw besmet worden met parasieten uit de omgeving.
De antiparasitaire bestanddelen van de shampoos zijn vaak zeer irriterend voor de huid en
drogen de huid fel uit. In vlooienbestrijding gebruikt men dus liever andere producten.

Is elke vieze geur een indicatie om de hond te wassen?
Elke hond heeft een lichte "hondengeur" die sterker waarneembaar is als de hond nat is of als ie het erg warm heeft. Een onaangename geur kan verspreid worden door de vacht, als er iets mis is met de vacht:
vb een huidontsteking (het zogenaamde exzeem), een seborroehuid (de geur van ranzige boter), hormonale problemen met effect op de huid, etc. Niet elke onaangename geur kent zijn oorzaak in de vacht. Zo bijvoorbeeld kunnen oorontstekingen ook een vreemde geur teweegbrengen. Evenals anaalklierproblemen. Dit zijn 2 kliertjes aan weerszijden van de aars, die een sterk ruikende substantie afscheiden. Wanneer deze kliertjes ontstoken zijn of overvuld, kan een zeer onaangename geur verspreid worden. Ook tandproblemen, zoals tandplak, tandvleesonsteking ed kunnen vieze geurtjes creëren. Dus niet elke vieze geur komt van de huid, en niet elke geur heeft een wasbeurt "nodig". 
Laat de dierenarts uitmaken waar de geur vandaan komt, zodat een correcte behandeling kan ingezet worden.

Is scheren en trimmen nodig?
Daar een hond z'n zweetklieren niet gebruikt voor de thermoregulatie (lichaamstemperatuur op peil houden), is scheren niet zinvol om de hond verkoeling te brengen tijdens warme perioden.

Het scheren is wel zinvol om de hond netter te houden of meer gemak te bieden bij het borstelen. Sommige rasstandaarden vereisen trouwens een bepaalde "coupe" die enkel te verkrijgen is door scheren (vb poedel, bedlington terrier, etc). Trimmen daarentegen is zeer nuttig voor "draadharige" honden, zoals terriers, ierse
wolfshonden, schnauzers, bouviers , cairn terriers etc.
Bij het trimmen worden immers de dode haren uitgetrokken, de gezonde haren een stukje korter gemaakt. Het verwijderen van de dode haren is zeer nuttig voor de huid, omdat anders de dode haren de huid zouden verstikken en ev. huidinfecties zouden veroorzaken.

Hoe moet ik mijn hond wassen ?
U moet van tevoren de hond borstelen en ontklitten. Eventueel in de gehoorgangen 
een prop watten steken, opdat er geen water of zeep naar binnen zou vloeien. 
En doe best geen al te goede kleren aan.

Maak de hond goed nat met lauw water. Vermijd nat maken van de ogen, oren en neus. Breng de shampoo aan op de nek en rug. Masseer de shampoo goed in de vacht en voeg, indien nodig, extra water toe. Laat de shampoo even inweken en daarna grondig spoelen. Eventueel het dier een 2de maal wassen. De vacht uitspoelen tot er geen enkel zeeprest meer is, is zeer belangrijk om geen huidirritatie te veroorzaken. Nadien laat u de hond zich even goed uitschudden. De vacht moet goed uitgekamd worden. Daarna met een handdoek de vacht goed droog wrijven. Het spreekt vanzelf dat u het dier niet mag laten opdrogen op tochtige plaatsen, of in koude etc, teneinde een verkoudheid te vermijden. Men kan eventueel het dier met de haardroger drogen.  Vergeet nadien niet de prop watten uit de oren te verwijderen !!!

Moraal van het verhaal :
Gebruik bij een gezonde huid een MILDE HONDENshampoo.
Voor probleemhuiden bestaan AANGEPASTE shampoos, maar gebruik de JUISTE shampoo voor het specifiek probleem. Laat u wat dat betreft adviseren door uw dierenarts.

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^