Grommen bij tuig afdoen. Alaskan Malamute

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel EllenEllen

honden foto van Ellen

Hoi

Onze super lieve Alaskan Malamute van 14 maand oud heeft sinds 3 a 4 weken problemen met het afdoen van zijn tuig. Heel heftig grommen en tanden laten zien. (als pup vertoonde hij tijdelijk ook dit gedrag maar dit hadden we meteen goed onder controle)

Bij het aandoen van zijn tuig is er niks aan de hand. Maar bij terug komst en zijn tuig gaat uit wil hij dit niet toelaten. Zijn oren gaan plat in zijn nek en dus heftig grommen etc., dit is best intimiderend. (voor het geval ik de vraag krijg, de tuig zit niet te strak, is juist aan de grote kant en hij is daar ook niet beurs)

Als ik zijn tuig omdoe vastklik en vervolgens meteen afdoe zonder te hebben gewandeld vind hij dit niet erg.

Als zijn tuig eenmaal af is na al dat grommen etc duurt het maar een paar tellen en ziet er totaal anders uit. Oren weer normaal en meteen ook weer vrolijk, net of er niks aan de hand is.

Heeft iemand hier ervaring mee en tips??

Met vr groet Ellen

En een poot van Amarok

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Grommen bij tuig afdoen. Alaskan Malamute" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Leun je misschien "teveel" over de hond heen? Als in, leun je meer over hem dan hij accepteert?

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Laat hem is aan een halsband uit, vertoond hij dan ook dit gedrag?
Wat Wilma zegt is ook een goed punt. Veel honden vinden dit niet prettig, daar kun je dus in ieder geval al op letten. Of je leidt hem met een koekje af als je het tuig af doet?

honden page profiel EllenEllen

honden foto van Ellen

Volgensmij niet we staan naast hem en doen vervolgens zijn tuig af. Ik ga straks na zijn laatste wandeling proberen om totaal niet over hem heen te leunen. Misschien dat het helpt.
Ik laat het weten als ik het geprobeert heb.

Alvast bedankt voor je reactie

ik bedenk me opeens bij het los doen van de lijn - tuig reageert hij hier al op: onderrug gaat naar beneden kop van mijn hond gaat richting mijn handen kijkt boos net of hij weet wat er al gaat komen. nl zijn tuig af doen

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Dan moet je je patroon doorbreken. ;-)
Laat zijn tuig gewoon even om in huis en doe hem later pas af als hij weer ontspannen is.

honden page profiel EllenEllen

honden foto van Ellen

met halsband vertoont hij ook hetzelfde gedrag. Afleiden met koekje werkt idd. Hij kijkt wel gespannen maar gromt dan niet. We willen dit juist doen zonder een beloning voor te houden. Zodat we hem in alle situaties los kunnen doen als je bv niks bij je hebt. We willen niet dat we daar afhankelijk van worden.

Hij moet het gewoon accepteren

Onze hond is voor 8 dagen uit logeren geweest en deze waren er erg van onder de indruk. De vrouw durfde zijn tuig niet meer alleen af te doen. Gelukkig haar man wel. Maar gromt dus ook op deze mensen behoorlijk heftig

honden page profiel EllenEllen

honden foto van Ellen

@ Sanne helaas werkt niet. We hebben dit al gedaan. Eerst b.v. half uur wachten en dan afdoen in de kamer ipv garage of buiten.

Gedrag verandert niet

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Ik weet het niet zeker, maar ik gok erop dat hij het tuig als zijn eigendom beschouwd. Net als honden er problemen mee kunnen hebben als je hun speeltje afpakt. Misschien hoort voor hem het tuigje (of halsband), bij leuke dingen als uitgaan? En wil hij niet dat je dat "afpakt"?

Wij gebruiken zelf trouwens alleen een tuig voor onze honden als ze trekken moeten. Tegenwoordig zie je vaak dat honden altijd een tuig om hebben, maar voor een sledehond is het prettig als er verschil is tussen halsband (niet mogen trekken) en tuig (moet trekken).

honden page profiel Paul  (Eefke † )  FoskePaul (Eefke † ) Foske

honden foto van Paul  (Eefke † )  Foske

De hond vertrouwd je nog niet. Probeer het eens met T-Toutches van Tellington Jones. Ze gaan je aanraking dan prettig vinden en laten op den duur alles toe.

honden page profiel EllenEllen

honden foto van Ellen

Een vrouw die mij toevallig aanhield omdat ze een mooie malamute zag O-) vertelde mij dat zei dacht dat hij niet wou dat we gingen stoppen met lopen. (deze mevr heeft zelf husky's gehad en haar man akita's)

Ik ben nog niet met hem aan het trekken omdat hij nog zo jong is en de temp niet goed is. Ik wil wel straks met hem gaan steppen en trekken (in het najaar dus binnenkort). Hij trekt nu niet als ik hem in zijn tuig heb. Loopt rustig mee.

Hij weet nu in principe niet wat "trekken" is

Heb trouwens 2 verschillende tuigen. 1 om mee te wandelen en 1 om mee te trekken (het laatste heb ik dus nog niet gebruikt)

honden page profiel EllenEllen

honden foto van Ellen

@ Paul

het is niet mijn eerste hond hoor en we hebben hem al vanaf pup, kan hem aanraken waar ik wil. Geen probleem

honden page profiel ka-girlka-girl

honden foto van ka-girl

Oei wat vervelend zeg!
Met mijn JR heb ik ook zoiets. Wij drogen hem altijd af na een wandeling. Dit vind hij absoluut niet leuk en laat dan de zelfde signalen zien. Hij is nu bijna 10 jaar oud en doet het nogsteeds. Ik heb al die tips ook uit geprobeerd maar dat helpt niet en bij andere mensen doet hij dat idd ook. Wij denken dat hij dat doet omdat hij een keer een slechte ervaring heeft ervaart met het drogen en ziet het als iets negatiefs. Zou zoiets ook kunnen bij jou?

Overigens heb ik gewoon geprobeerd om te kijken wat hij zou doen als ik gewoon lekker doorging en me niks van dat gegrom aantrok. ging zelfs bij zijn hoofd afdrogen en ik kreeg toen alleen een snauw van um. Ik herhaal dat af en toe weer om te kijken of die reactie escaleert maar bijten doet hij nooit. Dus droog hem gewoon altijd af met dat grommen en gek doen, dan is het maar snel gebeurd en kan ie weer doen net of er niks aan de hand is.
Nu is het natuurlijk een beetje link om het zelfde te doen, gewoon kijken wat hij doet als je gewoon door zou gaan bij een wat groter hond, maar voor mijn gevoel gaf dat wel heel wat rust in het begin en het gaat nu 9 jaar lang goed.

Ik hoop echt dat je wat goede tips binnen krijgt wat je gaat helpen want het is en blijft naar dat grommen

floske (Gast)

Een vrouw die mij toevallig aanhield omdat ze een mooie malamute zag O-)

:-D

honden page profiel EllenEllen

honden foto van Ellen

@ ka-girl

Nee het gedrag begon gewoon. Zonder reden.

dus je JR doet het nog steeds al bijna 10 jaar. Hoop dat ik het gedrag wel uit kan sluipen... Het is echt niet leuk en als ik nou wist waarom...

Volgens de fokker wil hij laten weten dat hij de baas wil zijn. Dominant gedrag. Hard toe spreken en hij zal er vanzelf mee ophouden. En dat het bluf is. Maar wil dit idd niet uit gaan testen. Heb niet het idee dat hard toe spreken helpt

honden page profiel ka-girlka-girl

honden foto van ka-girl

Jups hij doet het nogsteeds.. Wij denken dat mn ma hem te hard had afgedroogd een paar keer als pup zijnde.. Maargoed hard aanspreken werkte bij hem afa rechts.. Hij verstijfde juist en ging nog erger grommen. Maargoed wij beschouwen het nu niet meer als probleem want hij heeft nog nooit iemand daarmee gebeten. Maarja je kan het wel proberen.
Wat je ook kan doen is een paar stappen terug nemen. dus dat je na zijn wandeling alleen even zijn tuigje aan raakt en als hij dan niet gromt gelijk met hem spelen dus een balletje gooien bijvoorbeeld. Daarna laat je hem. Vervolgens na 5 min. ofzo raak je het weer aan, doet ie niks gooi je weer een balletje. Vervolgens ga je hem gewoon aaien en dan ook over het tuigje, gaat dat goed? belonen. Daarna bij de sluiting gewoon aanraken. gaat dat goed gelijk belonen. Daarna 1 bandje los maken en gelijk belonen en daarna proberen om af te doen. Maar let wel op dat als je deze handelingen doet, dat je gevoel wel neutraal is. Dus niet bang zijn en denken, dit gaat fout want dat heeft ie door. Gaan deze stappen goed, kan je op een gegeven moment een paar stapjes overslaan en zo de belonen rustig aan verminderen todat hij het beschouwd als iets leuks en normaals. Heb wel echt geduld met hem. Het is nu een gewoonte geworden, dus best wel moeilijk om het eruit te krijgen, maar ook echt wel haalbaar.

Ik had het geduld vroeger niet (was 11 toen ik hem kreeg) en begreep niet alles dus kon het ook niet goed leiden. Nu vind ik het niet meer de moeite waard om het eruit te krijgen. Maar jouwn hond is nog jong, dus zeker de moeite waard om het te proberen

honden page profiel EllenEllen

honden foto van Ellen

Bedankt voor je tip. Ik ga er morgen mee aan de slag.

Het is ook zo frustrerend. Ik weet niet wat ik fout doe en hij kan het helaas niet zeggen. Denk idd dat t wel een tijdje gaat duren voor dit gedrag er uit geslopen is. Ik hoop dat het werkt.

Groetjes Ellen

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Als je later met hem wilt gaan werken zou ik nu juist geen tuig gebruiken. Het is heel erg moeilijk om hem straks te leren trekken als hij nu al een tuig om heeft en niet trekt. Maar dit even off topic.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Het lijkt er voor mij op, voor zover ik het kan beoordelen natuurlijk, dat hij het associeert met vervelende ervaringen van vroeger en inmiddels is het een gewoonte geworden waar hij steeds meer spanning opbouwd.

Rust brengen in de hond lijkt me de oplossing.

Wat ik eens zou proberen is hem eerst eens rustig te laten zitten, hem sussend rustig toespreken als hij zo gespannen is, eens rustig onder zijn kinnetje krabben, zodat hij kalmeert. Dan met 1 hand voorzichtig en zachtjes de riempjes losmaken en de andere hand blijven kriebelen, misschien iets lekkers om te ontspannen en af te leiden, en hem blijven sussen als hij aanstalten maakt om te protesteren. Nadat het tuig of de halsband af is, zou ik dan iets leuks met hem gaan doen, een klein zoekspelletje of een lekker botje geven.

Op den duur zou hij dan moeten begrijpen dat het tuig afdoen iets is wat geen stress opleverd en dat er zelfs iets leuks op volgt. :-)

honden page profiel BoogyBoogybijna goedgekeurde fokker

honden foto van Boogy

Hai Ellen,

Hoe ziet de dag eruit van jouw hond? Hoe vaak en hoe lang loop je met hem?

Ik vraag dit omdat een Alaskan Malamute een zeer energieke hond is die graag "werkt". Daarnaast is het een "sterk" ras (net als een rottweiler, husky enz.). Wanneer een dergelijke hond maar enigzins het idee heeft dat hij de baas is en niet jij dan zal hij proberen te beslissen wanneer jullie stoppen met wandelen. In een wilde roedel honden beslist ook de roedelleider wanneer er gestopt wordt met trekken ( met trekken bedoel ik lopen van de ene plaats naar de andere). Wanneer hij dan niet al zijn energie kwijt kan en hij denkt dat hij het voor het zeggen heeft kan hij dergelijk gedrag gaan vertonen.

Vervolgens vertelde je dat hij op zijn logeeradres bij die mevrouw wel "succes" had met zijn gedrag? Wanneer dit zo is wordt je hondje alleen gesterkt in wat hij doet, immers hij boekt succes.

Ik zou dit gedrag absoluut niet accepteren en direct gewoon de tuig uittrekken en hem op zijn zij / rug laten leggen. Wanneer je onzeker bent om dit te doen zou ik een gedragstherapeut raadplegen. Wanneer je onzeker bent voelt de hond dat en zal zich niet snel overgeven. Daarnaast is genoeg lichaamsbeweging een must.

Succes!

Groetjes

honden page profiel B met D&A†B met D&A†

honden foto van B met D&A†

Ik denk eerder dat dit jullie probleem is:

"
Onze hond is voor 8 dagen uit logeren geweest en deze waren er erg van onder de indruk. De vrouw durfde zijn tuig niet meer alleen af te doen. Gelukkig haar man wel. Maar gromt dus ook op deze mensen behoorlijk heftig "


Misschien is daar wel iets gebeurd waar jij niks van af weet.

Of was het daarvoor ook al?

honden page profiel Renate Renate

honden foto van Renate

hey hallo,
Wij hebben een pup van 5 maanden en deze bijt in me handen als ik het tuigje om wil doen.
Ik doe dan even wachten en ga dan weer verder maar ja zo ben ik wel even bezig :-D. Ik hoop dat het van tijdelijke aard is want het tuigje vind ik wel prettig voor mezelf en ze vind het niet erg alleen het omdoen is een probleem afdoen niet.

Groetjes Renate

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Hoi Renate,
Waarschijnlijk legt ze heel erg de link tussen 'tuigje' en 'wandelen' en bijt ze in je handen omdat ze opgewonden is omdat ze lekker buiten mag. Wat je kan doen is haar tuigje ook es een paar keer per dag aandoen (en 5 minuten later weer uitdoen) als je niet gaat wandelen. Zodat ze leert niet opgewonden te geraken bij het tuigje.
Doe het tuigje ook pas aan als ze rustig is. Dus BV je neemt het tuigje, je hondje komt af. Je wacht, laat haar zitten. Als ze zit, geef je haar als beloning een snoepje en terwijl doe je rustig het tuigje om. Als ze toch begint te bijten, tuigje meteen wegleggen, even iets anders gaan doen, en een minuutje later opnieuw proberen. Zo leert ze ook dat haar bijtgedrag haar niet dichter bij de wandeling brengt.

Oh ja, als je een vraag hebt, is het beter even een nieuw topic aan te maken. nu staat je vraag onder een oud topic van iemand anders ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Grommen bij tuig afdoen. Alaskan Malamute" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Help! chihuahua van 2 heeft koorts
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^