hoe krijg ik zijn angstig gedrag weg?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Elise en BruceElise en Bruce

honden foto van Elise en Bruce

hallo allemaal,

mijn hond Bruce blijft bang van vreemde mensen en harde geluiden...ik heb hier al ooit eerder een onderwerp van geopend maar nu is hij ondertussen al 1,5 en ik ben bang dat het dadelijk niet meer weg gaat als hij ouder word.
ik ben al extra aan het trainen om bv veel op de markt te gaan lopen en in het dorp. maar zodra er mensen in de buurt komen, gaat die staart tussen de benen en in het ergste geval wijkt hij de mensen uit...laatst schoot hij onverwachts de straat op! gelukkig had ik hem kort aan de lijn en kon ik hem terug trekken,want anders had hij onder de auto gezeten.
ik vind het zo vervelend voor bruce,omdat hij zo gestresst is. sommige mensen zeggen dat hij geslagen of geschopt moet zijn, maar dit kan niet...wij hadden hem al met 8 weken en wij hebben dat nooit gedaan! hij is het ook pas rond zijn 6 a 7 maanden gaan doen, toen hij ging puberen vind ik.daarvoor kon iedereen die op bezoek kwam hem aaien.omdat wij in het buitenland hebben gewoont is er niet veel bezoek geweest, sommige denken dan ook dat dat de reden is...

daarnaast is het bij mannen erger als bij vrouwen. bij mijn ouders,schoonouder en broer is er niks aan de hand. maar bijvoorbeeld als mijn broer een petje op heeft, of in een keer zijn jas aan doet, dan word hij in een keer bang en komt hij niet meer in de buurt van mn broer! terwijl hij daar dan 5 minuten daarvoor heel de tijd mee heeft gespeeld.
ook is hij heel erg bang van harde geluiden. bv als er in een keer iets valt of iemand hard hoest ofzo dan schiet hij overeind...
dit had hij allemaal niet tot zijn 6 a 7 maanden.

misschien iemand tips?of zelf ook heeft meegemaakt en een bepaalde toepassing heeft gebruikt?
hij is nog een reu en ik heb ook iemand horen zeggen dat het kan helpen om hem te castreren? dat hij daar rustiger van word en misschien minder bang?
als er andere honden in de buurt zijn,vergeet hij zijn angst en komt hij wel in de buurt van vreemde mensen omdat die hond dan interresanter is.

hopelijk kan iemand mij helpen met tips...

liefs elise

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hoe krijg ik zijn angstig gedrag weg?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel BakarddyBakarddy 3 doggies

honden foto van Bakarddy

Net als wat ik al zei bij een ander topic.
Waarom zou hij dit gedrag hebben? een eigen angstige wereld.?
Jij hebt eigenlijk de andere kant van het probleem "aandacht"
Je kent ze wel, mensen die met hun pup bij iedereen langskomen, iedereen mag er snoepjes aan geven, iedereen mag knuffelen, eten geven , aandacht....
En dan:
Mijn hond is 1 jaar , en wordt helemaal wild als hij vreemde mensen tegenkomt.
Ja, het moet ook in het karakter van de hond zitten natuurlijk, maar de hond weet niet beter als dat vreemde mensen de leukste wezens in de wereld zijn.

Jou hond heeft het omgekeerde.
Waarom.?, tja dat blijft lastig om van hier te bepalen.
Karakter?, gebeurtenis/ervaring?.

Dat castreren zou ik lekker achterwegen laten als het om dit gedrag gaat.

Is de hond verder gezond.??

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre** 3 doggies

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Je kunt je hond ondersteunen met het minder angstig worden....
Met homeopathie of met Bach remedie..

En ik raad je ook zeker een gedragstherapeut aan om je hierbij te helpen...

honden page profiel Prins J.J.Prins J.J. 3 doggies

honden foto van Prins J.J.

Ik zou zeker niet laten castreren in dit geval!
Ten eerste is het gedrag niet hormoonbepaald en ten tweede acht ik de kans zeer waarschijnlijk zo niet zeker dat castratie zijn onzekerheid vergroot en hij daardoor nog angstiger wordt!

Ik zou zorgen dat je hem niet de kans geeft hem te laten wegvluchten als hij iets eng vindt, maar ga er juist op af en beloon als hij rustig blijft. Verder geen aandacht geven aan zijn angst, want dan bevestig je dat het ook eng is. Je kan hem wel eventueel geruststellend toespreken maar ga niet zielig doen of echt troosten. Probeer zelf ook net te doen alsof er niks aan de hand is, maar loop gewoon door alsof je niks merkt en blijf ondertussen vrolijk tegen je hond praten.


Misschien is clickertraining hierbij wel een goeie voor jullie!

En misschin is het wel verstandig hierbij dan een gedragstherapeut in te schakelen.

honden page profiel Prins J.J.Prins J.J. 3 doggies

honden foto van Prins J.J.

Ah lees nu dat hij andere honden heel interessant vindt.

Misschien is het een goed idee om een groep mensen te verzamelen met honden (eventueel via een hondenschool of via hondenpage) om samen te gaan wandelen. Wellicht heeft hij steun aan de andere honden, en hondenmensen hebben altijd hondenkoekjes bij zich dus dat is natuurlijk dubbel feest :-D

Zorg wel dat die mensen goed op de hoogte zijn van de angsten van je hond. Dus zeg dat ze geen onverwachte bewegingen moeten maken naar je hond en het liefst ook niet aankijken of praten (koekje aanbieden met afgewend hoofd)...laat je hond naar hen toegaan ipv andersom!


Succes!!

honden page profiel Elise en BruceElise en Bruce

honden foto van Elise en Bruce

@ ilja: ik heb in duitsland iemand laten komen. die heeft bruce in huis gezien en buiten. hij zei al dat zodra zijn riem om ging dat hij mij dan ook niet meer aankeek en hij helemaal in zijn eigen wereldje ging leven. ik mocht van hem bruce toen een week geen eten geven uit zn bak en alleen uit mijn hand wanneer hij mij aankeek. binnen deed bruce dit super goed en keek me continu aan, maar buiten deed hij dit minder goed. die man merkte al gauw dat bruce geen eter is,is hij nooit echt geweest want hij eet netjes zn voer maar meer hoef ik hem niet geven want dan eet hij het toch niet,en zelfs blijer is met een schouderklopje.

hij kijkt me nu beter aan dan eerst maar nog leeft hij heel erg in zijn eigen wereldje. hij volgt nu netjes wat hij eerst ook niet zo goed deed, dus dat is al een stap vooruit. die man heeft gezegd dat ik gewoon heel veel markten en drukke stadjes moet gaan opzoeken zodat hij gaat inzien dat hij niet bang hoeft te zijn.

daarnaast heb ik ook ooit een kalmeringsmiddel van de dierenarts meegekregen. daar merkte ik geen verschil mee en dat was best duur!

@bregje: koekjes van andere mensen pakt hij niet aan..ookal heeft die gene lekker vlees in zn handen...ik heb het zelfs ooit geprobeert met iemand uit de straat die ook een hond had. die had vlees in zn handen maar bruce moest er niks van hebben. zelfs niet toen die man het voor zn neus op de grond had gegooid en 4 meter verder ging staan. het enigste wat bruce dan denkt is:"lopen we nu verder?!".

als bruce met mensen in een ruimte moet zijn, dan duurt het even voordat hij het vertrouwen wint van die mensen. het liefste wil hij dan dat ze stil zitten, niks doen en dan gaat hij voorzichtig aan ze ruiken. maar als ze dan bv de hand uitsteken of bewegen dan is hij weer weg. bij vrouwen gaat dit sneller en beter als bij mannen.

bruce is totaal niet agressief en is heel lief. hij blaft wel naar "vreemde" mensen die hij niet kent als ze achterom komen,maar loopt dan ondertussen ook weg omdat hij bang is. hij valt ze zeg maar niet aan. en vaak naar kinderen is hij niet bang en daar gaat hij zo op af. misschien ook wel omdat ik oppaskindjes in huis heb gehad....het rare is ook dat hij het bij de ene persoon el heel sterk heeft en bij de andere niet. maar ik kan nou niet zeggen of dat dat nou door een baart ofzo komt....

maar castreren laat ik dan ook maar zitten..hij is verder helemaal gezond en ziet er heel goed uit. het enigste waar hij last van heeft zijn de bekende pusdruppels(ontstoken voorhuid).

honden page profiel ChaveraChavera

honden foto van Chavera

Weet je de achtergrond van Bruce of hebben jullie hem al van pups af aan?

De hond die ik nu in huis heb is ook bang voor mensen, alleen wordt zij mega agressief (angstagressie). Binnenshuis is ze heel moeilijk met vreemde, maar iedereen die bij ons komt moet haar totaal negeren. Zodra ze rustig is, gaat ze vaak toch even kijken, maar o wee als die persoon beweegt, dan begint ze weer van voor af aan. Zodra ze een paar keer is wezen kijken en dat gaat redelijk goed, dan mag de visite een lekker hondenkoekje geven op een vlakke hand en ook dan mogen ze niet de hond aankijken en niet tegen de hond praten.

Ik heb hier heel veel ervaring mee en dat is waarschijnlijk ook haar redding geweest. Ik raad aan om een hele goede gt te raadlegen en zelf niet te blijven doorsukkelen!

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Wat is nu dan je vraag...??

Je ziet het vooruitgaan maar het middel van de dierenrts maar dat is duur...

Wat nu dan..??

honden page profiel Elise en BruceElise en Bruce

honden foto van Elise en Bruce

@ ilja ik snap jou zin fff niet...
Maar met dat middel merkte ik juist geen verschil van de dierenarts!
Alleen dat bruce minder is gaan trekken aan de riem en mij beter aankijkt door een tip van die man, maar niet door die kalmering want die gaf ik toen al niet meer. Maar hij blijft bang van " vreemde" mensen en met vreemde bedoel ik iedereen behalve mijn familie(gezin). Dus zijn angst gaat niet vooruit. Dat blijft het zelfde. Ik merk alleen wel dat het bij de ene persoon erger is dan bij de ander, maar waardoor dat komt weet ik niet.

Mijn vraag was of misschien iemand goede tips heeft om hem te trainen, zoals die man de tip gaf om meer op markten te gaan lopen. Misschien is er iemand die iets heeft toegepast waardoor het minder werd bij zijn/haar hond.

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Ik dacht te lezen dat je het middel just goed vond werken maar dat je het te duur vond..

Je zou het kunnen proberen om het met een homeopaat/gedragdeskundige op te lossen...
]

Heeft Bruce lichamlijke klachten? Ik denk aan anaaklier, huid, oren, maag, skelet, voetzooltjes....

Waar komt hij vandaan..?
Bij een aan een rasvereniging aangesloten fokker..?
Het lijkt wel of hij een stuk inprenting/socialisatie niet meegemaakt heeft.... :'(


honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Zoek iets wat hij toch héél lekker vindt(kaas,vis-snacks-koekjes,rodiworst,pens,gewone gedroogde visjes-sprotjes(doet mijn hond een moord voor,koop je bij zooplus)

Ga dan ergens zitten waar veel mensen langs lopen,ga zelf ook echt zitten(dat is voor je hond ook kalmerend)en ga wat van die lekkere dingen strooien op de grond,snuffelen ontspant,misschien als je het vaak genoeg doet dat hij het dan als iets leuks gaat ervaren.
Als je hond niet eens wilt eten op zo'n moment dan is hij gewoon té gestressd en zou ik er voor kiezen om het niet meer te doen,en de hond lekker alleen meenemen naar het bos en naar het strand.

honden page profiel Prins J.J.Prins J.J.

honden foto van Prins J.J.

Hallo Elise,

Ik bedoelde eigenlijk dat als je hond andere honden wel leuk vindt dat je dat gegeven kan gebruiken om je hond steun te bieden. Dus eens een tijdje meelopen met een groep honden die jouw hond leuk vindt. Dan ziet hij misschien dat de andere honden heel relaxt reageren op ´enge vreemden´ die hen snoepjes aanbieden. En dat hij daar steun aan ontleent en ook eens een snoepje dat ‘per ongeluk’ op de grond ligt te pakken. Zorg wel dat al het contact van hemzelf uitkomt en dwing hem nergens toe.

Ik zou hem nooit dwingen contact te maken met vreemden, maar ook niet de kans geven om weg te vluchten. Als er bezoek komt, zorg dan dat mensen niet naar hem kijken of tegen hem praten. Als hij leert dat bezoek er niet is om hem aan te staren of iets dergelijks, misschien dat zijn nieuwsgierigheid het dan overwint. Dat is het moment om hem te belonen. Maar zorg zelfs dan ervoor dat het bezoek of de vreemde hem niet aankijkt!

Misschien kun je daar een bench bij gebruiken? Dus aanleren en zorgen dat dat een soort veilig hol voor hem wordt waar niemand (!!!!) hem komt storen. Als hij relaxt is in de bench kun je hem daarin stoppen als er bezoek komt. Zet die bench dan op een redelijk centrale plaats zodat hij ‘zich niet kan verstoppen’. En dan belonen als er bezoek komt!

Je zegt dat je hond niet echt voergericht is. Is er echt niks wat hij lekker vindt? Misschien is het even uitproberen: knakworst, biefstuk, vis, gedroogde pens, kaas, kvv, je kan het zo gek niet bedenken (onze hond vindt banaan bijvoorbeeld super lekker ?). Maar beloning kan ook iets anders zijn, bijvoorbeeld een balletje, trektouw, een apporteerdummy, of zelfs een knuffel of even een zoekspelletje doen. Zorg dat je die speciale beloning dan ook alleen maar inzet op de momenten dat hij een superbeloning verdient. Dus als hij een balletje super vindt, dan gebruik je dat balletje alleen nog maar om dat specifieke gewenste gedrag te belonen. Je hond krijgt dat balletje nooit meer zomaar. Je kan je hond trouwens ook leren ergens helemaal gek van te zijn! Deze dingen kun je zelfs inzetten bij clickertraining ipv voertje, maar voer is makkelijker.

En dan heb ik hier nog een link waar je misschien iets aan hebt (heb het vandaag al meerdere keren geplaatst, maar het is ook een duidelijk artikel wat in veel situaties kan helpen…dus nee ik heb daar geen aandelen ofzo ;-): http://www.dogsandsports.nl/page59.html

Je zegt dat het niet bij alle vreemden even erg is. Dus misschien kun je eens uitzoeken of je er een patroon in kunt ontdekken? Bijvoorbeeld mannen zijn eng, want hebben een zware stem en dat vindt je hond bedreigend. Of heel drukke expressieve personen die veel gebaren maken (dat vindt onze hond bijvoorbeeld eng).

Is je hond wel goed gesocialiseerd als pup? Ik bedoel: soms denken mensen dat hun hond wel goed gesocialiseerd is want ‘we namen hem overal mee naar toe als pup’, maar dan blijkt dat toch niet het geval te zijn. Zo hebben ze hun hond wel overal mee naar toegenomen, maar heeft de hond als pup niet echt iets ervaren en er alleen maar naar gekeken. Bijvoorbeeld: wel verschillende mensen gezien, maar die mensen hebben hem bijvoorbeeld geen snoepje gegeven zodat de hond niet de associatie heeft gemaakt: mensen zijn leuk. Of heeft hij juist alleen kennis gemaakt met mensen die zijn lichaamstaal niet begrepen en hem dwongen zich te laten aanhalen (pupje was bang en week met heel zijn lichaamstaal terug, maar mensen gingen hem toch aaien, wat voor een pupje echt een trauma kan opleveren). Snap je wat ik bedoel? Het is dus niet dat ik je ergens de schuld van wil geven, maar soms blijken de beste bedoelingen juist averechts te werken.

Om nogmaals erop te hameren: echt NIET je hond laten castreren. Dan wordt het echt erger!
En ik zou er zeker een goede gedragstherapeut bij halen. Want hoe langer dit gedrag blijft duren, hoe erger het zal worden.
En ik zou nogmaals advies bij de dierenarts vragen, want er zijn meerder kalmerende middelen.

honden page profiel Prins J.J.Prins J.J.

honden foto van Prins J.J.

http://www.dogsandsports.nl/page59.html

Nog een poging voor de link...

honden page profiel Prins J.J.Prins J.J. 2 doggies

honden foto van Prins J.J.

Haha, laat maar het lukt niet :-D
Zelf even kopieren en plakken dan maar ;-)

honden page profiel Elise en BruceElise en Bruce

honden foto van Elise en Bruce

Wij hebben in het buitenland gewoont en ik denk dat hij daarom niet goed gesosialiseerd is. Wij hebben wel af en toe een heel weekend visite gehad maar nooit echt "even iemand op bezoek" en ik denk dat het daardoor komt. Wij hebben hem nooit tot ergens laten dwingen. Die mensen die op visite zijn geweest, zijn denk ik allemaal voor die 6 maanden geweest. En toen had bruce nog geen angst.dit is meer geworden toen wij van parijs naar munchen verhuisde.
Daarna zijn er dus niet veel mensen meer gekomen, en gingen wij vaker een weekend naar Nederland. Daarom zijn mijn ouders gewoon oké, omdat dat voor hem ook een thuis is.

Het is inderdaad zo dat hij niet eet als hij gestresst is maar ook als hij andere honden ziet, dan kan ik kaas (waar hij normaal dol op is) onder z'n neus honden maar dan is de hond interessanter.

Ik zal nog eens contact opzoeken met mijn dierenarts...
en kijken wat hij zegt en adviseerd.
Bedankt voor jullie antwoorden.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hoe krijg ik zijn angstig gedrag weg?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Dino al zo goed als zindelijk :-D
^