Duitse Dog, ander ras zelfde karakter

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Mopsie (Gast)

Hallo allemaal!

Mijn schoonzus heeft nu al bijna een jaar een Duitse Dog, echt een prachtbeest! Niet alleen van uiterlijk maar zeker ook van innerlijk!
Nu vroeg ik me af of er nog honden zijn met zo'n karakter (lief, voorzichtig met kinderen, aanhankelijk, ...) maar met een kleinere schofthoogte. Het moet niet mini zijn maar toch wel minder dan 90 cm ;-)

Alvast hartelijk bedankt!
Groetjes Mopsie

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Duitse Dog, ander ras zelfde karakter" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel --

honden foto van -

Duitse doggen zijn inderdaad prachthonden! Er is natuurlijk geen enkel ras wat hier precies op lijkt, maar er zijn wel rassen die overeenkomsten vertonen met de eigenschappen van de dog. De voorouders van de Duitse Dog zijn mastiffs en een windhond (vandaar hun slanke, elegante bouw). Qua karakter zit de Dog dichter bij de Mastiffs/dogachtigen, maar vaak zijn ze wat milder, zachtaardiger in karakter dan de meeste andere dogachtigen. Overigens zijn de meeste honden in deze rasgroep behoorlijk groot en zwaar (hoewel de Dog toch de grootste schofthoogte heeft hoor, haha).

Maar als je slechts een lieve hond zoekt, die goed is met kinderen, én aanhankelijk is, zijn er ontzettend veel rassen die hieraan kunnen voldoen. Dan zou je bijvoorbeeld net zo goed aan een Golden Retriever of een Spaniel kunnen denken (en vele andere rassen trouwens ook. In principe kun je van ieder ras een lieve, aanhankelijke, kindvriendelijke hond maken). Misschien kun je nader uitleggen wat je precies zo aanspreekt in de Dog? Wat verwacht je verder van een hond?

honden page profiel --

honden foto van -

En ook een belangrijke: je leefomstandigheden. Woon je in een groot huis met erf, of in een klein flatje? Woon je vlakbij een geschikte plaats om je hond uit te laten (bos, park), of is er geen uitlaatplaats in de buurt te vinden? Hoe lang zal de hond alleen moeten zijn?

Mopsie (Gast)

Bedankt om te reageren!
Groot en zwaar maakt mij niet echt veel uit maar ik vind een Duitse Dog toch net iets té groot. Wat me vooral aanspreekt in het ras is dat er geen greintje kwaad in zit (toch niet bij die van mijn schoonzus), ze kunnen super goed om met andere honden, dieren en kinderen, ze komen heel graag bij je liggen en knuffelen (aanhankelijk dus), ze zijn rustig in huis maar je kan er wel mee spelen, lopen, gek doen en gewoon een wandeling van een uur mee maken :-)

Wij wonen in een oude boerderij met een heel groot stuk omheinde grond aan en ik werk thuis dus das geen probleem ;-) en er is hier 1km vandaan een heel groot bos waar ze kunnen rondrennen

honden page profiel BinkBink

honden foto van Bink

Wat dacht je van een Boxer? Ze zijn alleen een tikkie drukker maar voor de rest voldoet het aan je eisen, zachtaardig, met name voor kinderen, kunnen goed met andere honden voor zo ver ik weet. Maar dat hangt natuurlijk grotendeels af met de opvoeding en socialisatie in de puppytijd, geldt voor alle honden, als je bijv. een Golden niet socialiseert wordt het ook een bijter.

Maar als ik het zo lees hoe je woont en dat je lekker veel wil bewegen denk ik dat een Boxer wel bij je past! Succes met je zoektocht!

honden page profiel --

honden foto van -

Dat klinkt erg goed allemaal. Willen jullie dan een pup of een herplaatser? Hebben jullie ervaring met honden? Er zijn in elk geval veel rassen die zo kunnen zijn als je beschrijft, maar ieder ras moet natuurlijk opgevoed en gesocialiseerd worden.

Een boxer verschilt erg met de Duitse Dog wat betreft drukte. De boxer staat bekend als stuiterbal (vooral de eerste jaren), terwijl de Dog juist rustig is. Mijn ervaring met boxers (vooral de reuen) is dat ze behoorlijk wild en dominant kunnen zijn met andere honden. Met kinderen zijn ze wel weer érg goed, hoewel ze wel wat druk en onstuimig kunnen zijn.

Als je een rustig ras zoekt zou ik wat verder kijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Newfoundlander of Landseer? Een Leonberger is ook erg leuk. Die rassen zijn allemaal wel groot, maar niet zo groot als een Duitse Dog. En allemaal erg lief en over het algemeen ook rustig. Volgzaam, lief met kinderen, lief met andere honden, echte knuffelberen zijn het! En lange wandelingen maken kunnen ze ook heel goed.

honden page profiel BinkBink

honden foto van Bink

" Een boxer verschilt erg met de Duitse Dog wat betreft drukte. De boxer staat bekend als stuiterbal (vooral de eerste jaren), terwijl de Dog juist rustig is. Mijn ervaring met boxers (vooral de reuen) is dat ze behoorlijk wild en dominant kunnen zijn met andere honden. Met kinderen zijn ze wel weer érg goed, hoewel ze wel wat druk en onstuimig kunnen zijn. "


Grappig, zo ken ik de Boxers totaal niet. Dat ze druk zijn oke maar als ze veel beweging krijgen zijn ze aardig rustig, tenminste dat is mijn ervaring. Dominant ken ik ze ook niet. Zo zie je maar hoe verschillend honden kunnen zijn in een bepaald ras :-D

Als je voor een herplaatser zou willen gaan, moet je gewoon eens langs een paar asiels gaan, wie weet kom je dan een hond tegen die voldoet aan je eisen (leuke kruising bijv).

honden page profiel --

honden foto van -

Ach, misschien vind ik een hond ook wel sneller druk/dominant dan jij. Er lopen hier zo'n 10 boxers rond elke dag, en ik vind ze allemaal, op één oudje van 9 jaar na, behoorlijk druk. Springen (!), rennen, spelen... Rustig zou ik ze niet noemen. O-) Zeker in vergelijking met de Duitse Dog.

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas

honden foto van Kobus & Cas

Ik ken ook inderdaad erg veel Boxers die zeer druk zijn, ondanks veel beweging. Ik ken maar 2 uitzonderingen op de regel, maar ook die zijn drukker dan de gemiddelde hond.
Dat Duitse Doggen erg rustig zijn, klopt niet helemaal. Ik ken genoeg Duitse Doggen die in hun 'puppyjaren' (die bij DD's errug lang duren) nog redelijk druk zijn. Niet allemaal, maar wel een aantal.

Ik denk dat je qua zachtaardigheid enzo in de winhonden of retriever richting zou kunnen zoeken. Dat zijn vaak erg zachtaardige, lieve honden.

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Een Landseer! Scheelt toch wel een centimeter of 5 O-) O-) O-)

Grote honden zijn vaak zo omdat ze zich minder snel druk maken. Wapperende kinderhandjes worden ze niet zenuwachtig van. Kijk eens in de rasgroep dog-achtigen en berghonden. Daar zitten rassen tussien die ene tikkie minder groot zijn, en wel net zo'n knuffelkonten.

http://www.hondenpage.com/honden/rasgroep/6/dogachtigen.php

honden page profiel --

honden foto van -

Haha, mijn ervaring met Duitse Doggen is dat ze juist erg rustig zijn, typische molossers. Buiten kunnen ze best actief zijn, maar het zijn binnenshuis echte bankhangers. Ik heb nog nooit een drukke of nerveuze Dog gezien. Natuurlijk zijn ze in hun jeugd drukker dan wanneer ze volwassen zijn, maar bij welk ras is dit niet zo?

Windhonden zijn inderdaad ook erg lief, zachtaardig, rustig in huis en goed met kinderen en honden. Maar helaas is loslopen vaak een probleem vanwege hun sterke jachtinstinct.

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas

honden foto van Kobus & Cas

DD's zijn inderdaad wel minder snel onder de indruk van wapperende kinderhandjes ed. maar ik ken ook wel wat DD's die af en toe echt de dolle 10 minuten hebben door het huis racen (ook al hebben ze genoeg beweging gehad), wat niet echt prettig is met zo'n grote hond O-)
Er zat er eentje op cursus bij mij en die was drúk (maar dat was ook wel een heel extreem geval). Goed uitgelaten, goede fokker, alles was gewoon goed. Maar hij was bijna net zo druk als de Boxer die ook bij mij op de cursus zat ;-) Was vooral voor de baas niet zo prettig, die heeft er geloof ik wel wat blessures op na gehouden.. O-)

Maar, vooral wanneer ze ouder zijn, zijn ze meestal wel rustig in huis ja.

Ik geloof dat er ook bepaalde windhonden zijn die een verminderd jachtinstinct hebben (was laatst nog een topic over), maar ik weet zo niet meer precies welke dat ook alweer waren...
Hoe dan ook, zal het denk ik wel wat moeilijker zijn om ze los te laten lopen dan bepaalde andere honden ja.

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas

honden foto van Kobus & Cas

Er wordt gezegd dat van de windhonden de Galgo en Whippet redelijk goed los kunnen lopen.
Maar zeker weten doe ik het niet, heb er zelf geen ervaring mee.

Mopsie (Gast)

Rashonden zijn niet echt mijn stijl van honden, niet dat ik ze niet lief vind maar ja, ieder heeft zo zijn voorkeur he ;-)
Voor al de dogachtigen ben ik zeker wel maar jullie hebben nu juist de Landseer en de Newfy gezegd maar die zijn heel behaard en zie dat niet zitten om iedere dag heel het huis te stofzuigen :-) Maar van de Newfy weet ik zelf uit ervaring dat het idd ook enorm lieve beesten zijn.
Dat had ik misschien ook wel moetn zeggen dat het een kortharig beest moet zijn.

Maar dus over die dogachtigen ik zie daar nergens een ras in dat wordt beschreven als een 'lamme goedzak' zal ik het maar noemen, nog enige tips? Want zoveel ervaring met andere honden heb ik niet :-s

Mopsie (Gast)

Maar al zeker bedankt voor de reacties!

honden page profiel --

honden foto van -

Je wil dus geen rashond? Waarom niet?
Als je een kruising wil overweeg dan alsjeblieft een herplaatser. De meeste nestjes kruising-pups vind je namelijk bij mensen die geen enkel verstand van fokken hebben, waarvan de ouders niet getest zijn op de gezondheid, een meestal zijn er eigenlijk gewoon maar voor de lol twee honden op elkaar gezet. Pas hier goed mee op. Ik zou als ik jou was toch gewoon voor een rashond gaan. Want wat voor kruising zou jou dan aanspreken? Waarom vind je het leuker dan een rashond?

Een newfoundlander of een landseer verhaard inderdaad pittig, maar denk niet dat een kortharige hond niet verhaard. De meeste kortharige honden verharen namelijk vreselijk veel. Dat zijn dan van die korte haartjes die overal aan vast gaan zitten, en dat is ook geen pretje hoor. O-) Onze kortharige hond verhaard ook nog eens veel meer dan onze halflangharige hond.

De meeste kortharige honden uit rasgroep 2 (waar de dogachtigen zijn ingedeeld) zijn ook geen 'lieve goedzakken' of ze hebben een zéér consequente opvoeding nodig. Je kan bijvoorbeeld kijken naar de Bullmastiff of de Bordeauxdog, maar deze honden lijken qua karakter amper op de Duitse Dog. Ze zijn niet minder lief, maar gewoon erg anders. Waakser, terughoudender naar vreemden, meestal ook lomper en steviger van karakter... Ook naar soortgenoten kunnen de meeste dogachtigen minder vriendelijk zijn. Ze zijn vaak dominant. Misschien kun je een Cane Corso overwegen, die zijn wel actiever maar meestal iets makkelijker van karakter (is mijn ervaring). Maar de Corso heeft wel erg veel beweging nodig. Maar het kunnen ook erg pittige baasjes zijn. Of wat denk je van de kortharige Sint Bernard? Je kan eigenlijk maar weinig honden vinden in deze rasgroep waar 'geen greintje kwaad in zit', omdat de meeste toch behoorlijk dominant en heftig kunnen zijn. Echter, dit heeft ook veel met de opvoeding en socialisatie te maken. Het zijn prachthonden, die dogachtigen, maar je moet wel weten waar je mee te maken hebt. Is de grootte trouwens de enige reden dat je geen Duitse Dog wil? Een teef is veelal kleiner dan een reu. De meeste dogachtigen zijn niet minder zwaar dan de Dog, alleen de schofthoogte is iets kleiner, maar dit zou toch weinig moeten uitmaken lijkt me. Als het karakter van de Duitse Dog je zo aanspreekt, zou ik gewoon voor dit ras gaan.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

De old englisch bulldog?
De engelse bulldog is al een goedzak en echte lobbes alleen een zeer ongezond ras. De old englisch is de meer originele versie, iets hoger op de poten, minder gedrongen etc.

Mopsie (Gast)

Nene, rashonden vind ik zeker wel iets, ik bedoelde windhonden sorry :-D
Van de Cane Corso heb ik eerder al gehoord en gelezen dat dit agressieve hond heeft, of toch de neiging heeft om iets agressiever te reageren. Ik wil het liever niet riskeren om een hond met agressie erin te hebben want hij moet zeker ook omkunnen met kindjes en andere honden. En ik zie het niet zitten om heel de tijd bang te moeten zijn dat mijn hond wel eens een andere zou kunnen aanvallen (met kinderen is dit uiteraard anders, daar zal ik altijd bij opletten)
de OEB, daar zal ik eens wat meer informatie over moeten inwinnen.

honden page profiel --

honden foto van -

Cane Corso's zijn één van de minder 'agressieve' rassen in die rasgroep vind ik. Dan kun je het beter in een andere rasgroep zoeken. ;-) De meeste molossers zijn namelijk van oorsprong waak- en verdedigingshonden. Maar ook de Old English Bulldog kan 'agressief' doen. Het is niet hetzelfde als de gewone Engelse bulldog: ze zijn wel gezonder vanwege hun bouw, maar ook anders in karakter. Er zijn rassen als de pitbull, bandog, bullmastiff en amerikaanse bulldog (ligt aan het type/lijn) gebruikt om dit ras te creëren. Daaraan kun je al zien dat ze waarschijnlijk pittiger/dominanter van karakter zijn dan de Engelse Bulldog. Hier loopt er eentje in de buurt en die is niet zo lief voor andere honden en kinderen, helaas. Ze hebben een heel goede, consequente opvoeding nodig.

Vind je een Flatcoated Retriever, Golden Retriever of Labrador niet leuk? Onze Flatcoat is de liefste en makkelijkste hond die je kan bedenken. Heerlijk met kinderen en andere honden, lief voor vreemden, enthousiast en heel intelligent, makkelijk op te voeden, zeer aanhankelijk en knuffelig, ze houden van lange wandelingen maar ze kunnen ook met een dagje minder, en er zit écht geen greintje agressie in. Alle Flatcoated Retrievers die ik ken zijn precies zo. En ze zijn niet zo vreselijk overfokt en populair als de Golden en de Lab.

honden page profiel ThopenThopen

Als ik denk aan een kortharige loebas, die een hele goedzak is (met kinderen)...dan denk ik aan de Bullmastif.

Meer loebas dan dat krijg je niet en wat zijn ze geweldig voor het gezin/vetrouwde mensen! :-D

Anoniem (Gast)

Nee voor de Retrievers zijn we niet zo, super beesten, daar niet van maar wij zijn meer voor de stevigere beestjes ;-)

Bullmastif is naar het schijnt wel koppig of eigenwijs? En is het niet moeilijk wandelen dan of zou dat wel lukken met zo'n gentle leader?

Hebben jullie misschien een aanrader van een boek waar je veel informatie over rassen in kunt vinden?

Alvast bedankt he!

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Het geldt wel voor al deze honden denk ik, iig voor de Landseer, dat je wel een duidelijke consequente opvoeding moet geven, anders heb je geen goedaardige lobbes. Ik bedoel; hij wordt niet vanzelf zo. Als je hem niet goed opvoed heb je ook een ENORM probleem, dus daar zul je wel rekening mee moeten houden.

Voor wat kleiner en kortharig,:
Ik vind zelf altijd de zwarte labrador een heerlijke hond. Is dat niet iets dan? Qua karakter lijken ze erg op Newfie/Landseer achtigen, ze komen uit hetzelfde gebied, zijn ook familie.
(Om een wat handzamere hond te hebben, voor het lichtere werk is de Labrador gefokt. De naar newfoundlander was al bezet dus werd hij genoemd naar de Labradorzee die daar vlakbij ligt)
Waarom een zwarte? ik weet het niet, maar de zwarte die ik hem meegemaakt waren het meest lobbessen.

Op youtube kun je veel filmjes vinden van DOGS101, daar kom je alle rassen wel tegen denk ik. even google-en, succes ;-)

en klopt, met een langharige ben je heel erg veel aan het stofzuigen O-) O-) O-) en dweilen O-) O-) maar het knuffelt wel goed ;-)

Mopsie (Gast)

Hmm, even zien naar die zwarte lab dan! En dogs 101, die heb ik zowat allemaal al gezien ;-) maar in boeken staat altijd meer en ik dacht, misschien weten zij wel een goeie titel!

En kan iemand me helpen met dat over het wandelen?

Alvast bedankt!

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Over het wandelen? Ik zie niet wat je bedoeld.
Bedoel je dat ze met andere honden goed overweg moeten kunnen?

Ik weet alleen van mijn hond dat hij dat prima kan, hij blaft soms wel als hij aan de lijn is, meestal als de andere baas onzeker is over zijn/haar hond, dat voelt hij perfect aan, maar los is het nooit een probleem. Andere Landseers die ik ken gaan goed om met andere honden, van labradors heb ik de ervaring dat ze net zo lomp kunnen spelen als Fedor kan, maar ook honden zijn met een open karakter, nooit een probleem mee gehad. Meer weet ik ook niet.

Ik heb wel de ervaring dat veel bazen bang zijn voor een grote hond, ze zijn bang dat hij hun hond pijn zou doen, maar langzaamaan leren ze hem kennen en zien ze dat hij zich netjes klein maakt als hij wil spelen. Bij een teckel gaat hij zelfs netjes op de grond liggen. Maar je loopt wel tegen dat vooroordeel aan.


Ik zou als je meer wil weten over een bepaald ras, de sites van de rasverenigingen eens gaan opzoeken, of ga eens naar een clubmeeting, daan maak je ze live mee. Misschien dat je daar meer te weten komt? ook hebben veel rassen een eigen forum, ik heb veel gehad aan het Landseerforum. Heel klein, maar voor mij gaf het wel de informatie die ik zocht.

honden page profiel --

honden foto van -

De Grote Hondenencyclopedie van Ester Verhoef is wel een hele goede. Labradors zijn over het algemeen niet zo moeilijk op te voeden, ze leren snel en zijn gehoorzaam. Met andere honden zijn ze vaak sociaal en iedere hond kan netjes aan de lijn leren lopen als je hem goed opvoed. Een Bullmastiff is inderdaad erg koppig, en ook redelijk eigenwijs. Ze doen alles op hun eigen tempo en zijn wel wat lastiger op te voeden dan bijvoorbeeld een labrador.

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

je hebt ook kortharige Sint Bernards Honden. (denk maar aan beethoven)
Een mastivo is ook een hele lieve kinderoppas.
heel rustig in huis, zachtaardig.en kan heeeeeel erg ballenfanatiekeling zijn.
Ik ken het ras zelf en ze zijn zo lief
of een boerboel...rotweiler...alleen deze 2 rassen zijn een beetje anders.
ze zijn echt enorm lief voor kinderen, andere kleine huisdieren en alle andere mensen die deze hond kent, MAAR voor vreemde is het een echte waakhond.
tenzij je ze van jongs af aan al doet sosialiseren, zal het wel meevallen..maar het blijven ook waakhonden.

honden page profiel Kim & KateKim & Kate

honden foto van Kim & Kate

Weet je...

Eens een dog, altijd een dog... :-D

Schoothondjes in een reuzeverpakking zijn het.

Het belangrijkste is te bezinnen eer te beginnen.

En ja ze verliezen haar, eten veel (hogere kost), snurken, kwijlen, laten luide winden, vragen veel plaats (zetel is half gevuld) en worden jammer genoeg niet oud. Voor sommigen ondervonden als nadelen, maar dat neem ik er allemaal graag bij!

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

haha! Kim en Kate.
Ik snap wel wat je bedoeld. Voor mij eens een Landseer altijd een Landseer, met alles wat jij zegt.
kwijl, haren, eten, snurken, ik heb het er graag voor over :-D ;-)
Dat is voor mij deels ook waarom hoij zo leuk is, omdat hij zo groot is. EN als hij kon zou hij op schoot kruipen O-) O-)

Mopsie (Gast)

Hoe het met het wandelen zit bedoel ik, hoe groot/zwaar zijn jullie, kunnen jullie je hond moeilijk houden als hij trekt, trekt hij vaak, die dingen :-)

we hebben is verder gekeken, een paar boeken gaan huren enz. en we zijn nu aan het zien naar de bullmastiff, de argentijnse dog, de sint-bernard en de mastiff

Maar de grootste reden waarom we niet voor een duitse dog kiezen (toch even zeggen) is de leeftijdsverwachting. Hier in de buurt is er iemand en die heeft er al 3 op 5-jarige leeftijd weten sterven, dat vind ik echt te jong en zou dit niet graag hebben.

Alvast zeer hartelijk bedankt voor de reacties he!

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Op het Landseerforum heeft iemand een mastin del pirineos, ook prachtige honden! Lijkt erg op een Landseer, maar een echt type berghond.

Het zijn sowieso honden die je alleen al omdat ze zo groot zijn, goed moet opvoeden. En dan nog heb je echt niet alles in de hand. Ik ben met Fedor naar puppencursus geweest, jonge honden cursus, en dan nog; hij gong ineens blaffen en uitvallen naar andere hondne. Denk je alles goed te hebben gedaan, NOT! Gelukkig heb ik hem nu weerbehoorlijk goe donder controle, maar ik moest er wel heel eigenwijs voor zijn. Ik mocht bijvoorbeeld op de cursus geen halti gebruiken, ik ben gestopt met de cursus en ben met Fedor met de halti gaan trainen. Aandachtsoefeningen doen, en omdat hij aan de halti loopt gaat dat ook. Je kunt niet als ene hond van 70 kilo begint te trekken ook nog vrolijk brokjes uit je jaszak halen en "kijk eens" roepen.. heel gek O-) O-) O-) Maar met een halti ging dat wel.

Ik ben niet zo heel groot, ben wel sinds ik gestopt ben met roken gelukkig 10 kilo aangekomen en die kan ik met Fedor goed gebruiken :-D ;-)

Maar volgens mij maakt het niet uit; ga maar na; een hond kan zeker 10x zijn eigen gewicht trekken, die hou je niet meer als ie gaat, of jij nu 60 of 70 kilo weegt, maakt voor hem niks uit.

Nu we zo veel daaraan hebben gewerkt gaat het heel erg goed, hij kuisterd behoorlijk (voor een Landseer) en gewoon trekken doet hij al helemala niet, het uitvallen heb ik onder controle hij heeft veel vriendjes zelfs nu, behalve een paar die hem echt niet liggen, maar ja, zolang ik hem maar bij me kan houden dan is dat ook geen probleem.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Duitse Dog, ander ras zelfde karakter" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Daar kun je een eitje op bakken!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^