Schotse herdershond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Ik & RoosIk & Roos

honden foto van Ik & Roos

Bij hondenwijzer is de schotse herdershond korthaar zeg maar de 'perfecte' hond, evenals de sheltie. Maar de schotse herdershond, langhaar, is dat niet. Dat klopt niet! Ze zijn precies hetzelfde alleen de vacht is anders! (op sheltie na, ik bedoel collie korth. en langh. natuurlijk)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Schotse herdershond" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel jolanda jolanda

honden foto van jolanda

a. veliev,
er zit weldegelijk verschil tussen een langhaar en een korthaar collie wat betreft het karakter.
dit heeft te maken met de lijn waaruit gefokt wordt.

voor zover ik weet worden korthaar collies gefokt uit amerikaanse lijnen in tegenstelling tot de langhaar collies. deze zijn ook vaak wat groter als de bij ons bekende langhaar collies.
ik denk dat het karakter van een korthaar iets 'harder'is dan bij de langhaar.

eerlijk gezegd weet ik er ook niet het fijne van verder. ik wil dit ook voor mezelf nog eens helemaal uitzoeken, maar op internet ben ik nog niet zo heel veel verder gekomen dan wat ik nu weet.

groetjes jolanda

honden page profiel LindaLinda

honden foto van Linda

De korthaar collie staat bij mij op mijn lijstje van misschien-ooit. Wat ik begrepen heb is dat de korthaar collie in de valleien gebruikt werden om koeien te hoeden, daarvoor moesten ze qua karakter ook feller zijn. De langhaar werd weer gebruikt om schapen te hoeden in de bergen.

Dus er zit behoorlijk wat verschil tussen de twee rassen.

honden page profiel Ik & RoosIk & Roos

honden foto van Ik & Roos

Oke. Ik wist eerlijk gezegt niet dat er zulke verschillen bestonden. Maar bij de hondenwijzer heeft de langhaar veel minder beweging nodig. Voor zover ík weet zijn langhaar collies ook heel actief , net zo actief en ijverig. Ook is de langhaar collie minder vriendelijk tegen kinderen staat er.. Ehem. De (langhaar) collie is een hele lieve hond. Ook tegen kinderen. (nogmaals voor zover ík weet O-) )

Groetjes

honden page profiel jolanda jolanda

honden foto van jolanda

hoi a. veliev,

een langhaar collie een hele lieve hond?

ja, wat mij betreft heb je gelijk. ik had er zoeeen, een hele lieve.
hier in de buurt lopen er nog een paar.
kom er niet bij in de buurt zou ik zeggen. niets liefs aan. het is maar wat je er van maakt denk ik.
zo viel het me bijv ook op toen ik hier naar op zoek was.
kijk eens op de collie herplaatsingssite(collie en co)
hoeveel langhaar collies er niet bij kinderen kunnen.
eerlijk gezegd ben ik daar van geschrokkenh, want ik was de zelfde mening toegedaan als jij.

ik hou nog steeds van collies, maar het is maar wat je er van maakt. opvoeding speelt ook bij collies een grote rol.

groetjes jolanda

honden page profiel LiesbethLiesbeth

honden foto van Liesbeth

dag,

In onze Bo zit geen kwaad. Hij blaft naar vreemde voorwerpen of mensen die iets aparts dragen of doen. Maar als ze dichterbij komen, kwispelt hij. De fokker van deze hond fokt honden op karakter. Het is een energieke hond. Er wordt zo vaak naar hem geblaft of een uitval gedaan door honden die ik nog nooit gezien heb, of puppy's hangen in zijn kraag en hebben een mond vol haar van Bo in hun bek, maar hij laat zijn tanden niet zien. Hij probeert eerder ze van zich af te laten glijden en hij rent liever met andere honden.

Wel heb ik in het verleden een valse collie gekend die een winkel moest bewaken. Ik ben er van overtuigd dat je elke hond vals kan krijgen. :-D Liesbeth

Maar onze Bo.... O-) O-) O-)

honden page profiel Ik & RoosIk & Roos

honden foto van Ik & Roos

Oke bedankt voor jullie reacties. Het hangt natuurlijk af van hoe je je hond(/collie) opvoedt. Maar meestal gaan de rasstandaarden uit van goed opgevoede honden. Maar er zijn natuurlijk ook karakterverschillen binnen de collies..

Groetjes

honden page profiel

Ik heb een korthaar collie als uitlaathond, al inmiddels 5 jaar vanaf haar puppietijd.
Ze is een hele lieve hond, maar er zit wel wat meer pit in.
Ze is ook wat minder aanhankelijk, vooral toen ze nog jonger was, was ze dat niet echt, wel heel vrolijk.
Ik vind het een schat van een hond, toch denk ik zelf dat er wel degelijk verschil is tussen een lang en korthaar collie wat betreft het karakter.

Zelf heb ik Glenn dan een korthaar, ik merk dat hij veel pittiger en meer werklust heeft dan mijn andere honden.
Denk dat het ook met de lijn te maken heeft.

honden page profiel willekewilleke

honden foto van willeke

Wij hebben ook een korthaar collie, over 2 wk komt er een pupje bij.
Er zit wel verschil in karakter met een langhaar hoor!
Ze zijn iets werklustiger zegt men dan een langhaar.
Maar vooral erg lief, heel zachtaardig.
Ze zijn superslim, dat lijkt al gauw eigenwijs,maar is het niet.
Ze willen heel graag voor je werken.
Sommige kortharen zijn wat luidruchtig, ik weet niet of dat ook voor langharen geldt.
Onze collie mag graag drijven als we met meerdere mensen zijn, allemaal bijelkaar blijven graag.
Ook wacht ze op ons als zij iets harder loopt dan wij in het bos bv.
Die van ons is van de engelse lijn die zijn iets kleiner dan de amerikaanse lijn.
Op de website van de Collie club kun je meer vinden over de lang- en korthaar collie

Groetjes Willeke

honden page profiel LiesbethLiesbeth

honden foto van Liesbeth

Wat je zegt Willeke herken ik van mijn vorige collie. Alles moet altijd bij elkaar blijven. Ook mensen die in een bos liepen, moesten eigenlijk bij ons lopen. Ze was slim, toch wel eigenwijs, heel lief en zachtaardig en van de engelse lijn, klein. Maar Yenna was geen hond die voor je wilde werken. Ze luisterde perfekt, liep nooit verder dan 6 mtr voor of achter me en was niet luidruchtig en er zat geen jachtinstinct in. Yenna vond behendigheid maar niets. 3 cursussen gedaan, ze scoorde hoog, maar je moest het altijd netjes vragen, of ze aub wilde gaan zitten en plof dan deed ze het. Op gewone commando's zit, af, reageerde ze traag

Bo is een ander verhaal, die is luidruchtig met spelen en slaat op alles aan als er iets veranderd is of er anders uitziet of op gekke geluiden. Luistert slechter, heeft een goed ontwikkelt reukorgaan, heeft toch nog minder werkanimo. Heel speels en buiten altijd op onderzoek uit.

Allebei de honden zijn ongelooflijk lief, weten dmv het werken met hun lange neus heel veel voor elkaar te krijgen. Deuren open maken en je aantikken als ze iets willen en als je dan opkijkt draaien zich om en lopen alvast voor je uit om te laten zien wat ze willen, vooral naar buiten. Gek op buiten zijn, binnen is al gauw te warm voor ze. ;-)

honden page profiel LiesbethLiesbeth

honden foto van Liesbeth

Yenna was ook een Schotse Herdershond langhaar :-)

Bel (Gast)

Er is wel degelijk verschil tussen de lang en korthaar wij hebben 2 langharen gehad, en later een korthaar erbij en ik was meteen om, ik vind een korthaar iets prettiger in de omgang iets stabieler iets harder en megalief voor kinderen maar ik ben het zeker eens met de stellin dat je met een verkeerde opvoeding het slechte in iedere hond naar boven kan halen, helaas zit het asiel vol met deze voorbeelden van herder tot golden retriever.
Ik ben heel erg blij met onze kortharen zou geen ander ras meer willen

Anne Degraef, (Gast)

Hallo iedereen op dit forum, wat ik weet over de bovengestelde vraag is dat wetenschappelijk onderzoek zou uitgewezen hebben dat in hondenrassen met beide variëteiten, dus zowel kort- als langhaar, de korthaar steeds pittiger en heviger is dan de langhaa (Gast)

honden page profiel sannesanne

honden foto van sanne

@jolanda, langharige collie's zijn er in een engelse lijn en in een amerikaanse lijn, deze amerikaantjes zijn groter en slanker en hun vacht is niet zo dik als die van de engelse lijn.

karakter verschil tussen kort en lang weet ik niet.
ik ben me de laatste tijd aan het verdiepen in de engelse en amerikaanse lijnen van de langhaar. en het karakter natuurlijk.
ooit wil ik een schotse herder langhaar uit een amerikaanse lijn...zijn zo mooi :-D , maar das mijn mening.

ik heb de rasbeschrijving hier op hp nog niet gelezen maar dat ga ik nu eens doen.

groetjes

honden page profiel Anne DegraefAnne Degraef

honden foto van Anne Degraef

Hallo,

Ik heb mij ondertussen geregistreerd hier op het forum, nu kan ik mijn antwoord volledig op het forum krijgen veronderstel ik ;-)

Dus ik zal even opnieuw mijn volledig antwoord geven. Ik hoop dat ik kan uitvinden hoe dat moet zonder dat de tekst vetgedrukt gepubliceerd word.

Zoals ik al schreef heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat hondenrassen waarin beide varieteiten vertegenwoordigd zijn, dus zowel kort- als langhaar, de korthaar steeds pittiger en heviger is dan de langhaar, ook veel actiever en een duidelijk sterker karakter heeft. Dat zie je het duidelijkst, dat vind ik toch, bij de Belgische herder. Wj hadden ook een Belgische herder Tervuerer dus de langhaar varieteit binnen de Belgische herders en die was veel en veel zachter dan de Mechelaar.

Wat nu mijn ervaringen met de Schotse Collie zijn. Wij hebben een Schotse Collie ( langhaar ) met een minstens zo sterk karakter als onze Tervuerer. Zij komt uit 75% Amerikaanse lijnen en 25% Europese lijnen. Voor mij is zij de ideale hond ( zij is onze derde hond, wel onze eerste Collie ) Wat vind ik zo ideaal aan haar. Eerst en vooral ik hou van mooie honden en een Collie vind ik echt een mooie hond, maar dat is mijn persoonlijke mening en je hebt natuurlijk nog heel veel andere mooie honden. Ik heb sinds we onze Evy hebben kunnen kennismaken met heel veel types van Schotse Collie. Ik moet zeggen op foto vind ik de Amerikaanse Collies werkelijk super, maar toen ik ze voor mij zag, dus in levende lijve ( en dat waren Collies die zowel in de USA als Canada als Europa de kampioenstitel hadden behaald en dan ook hun nakomelingen hier in Europa ), had ik zo iets van : Neen die zijn echt veel te groot en te log. Zowiezo totaal ongeschikt om er nog een hondensport mee te beoefenen, misschien nog wel recreatief maar zeker niet op het hoogste wedstrijd-niveau.
Je kan ze gerust vergelijken met de grootte van een grote Duitse herder en dat vind ik niet echt meer elegant.

Voor de rest vind ik de stevige bouw van de Amerikaanse Collie super en ze hebben ook een prachtig gangwerk. Het zijn ook zeer actieve honden.

Wel oppassen geblazen, ( iemand die we kennen met een Collie uit 100% Amerikaanse lijnen gefokt in Europa ( met name Duitsland ) is zijn hond op 18 maanden verloren in een 3de epilepsie-aanval ). Ik heb wat navraag gedaan bij mensen die wereldwijd heel goed het ras kennen en dit al meer dan 40 jaar. En epilepsie zou eerder in de Amerikaanse lijnen voorkomen. Dus goed oppassen.

Wat ik aan onze Evy zo mooi vind. Evy heeft volledig de bouw van haar vader ( een USA - CANADA en VDH kampioen ) die is Amerikaan, maar zij heeft de grootte en het karakter van haar moeder. Haar moeder is een typische DDR-collie. Dat wil zeggen zeer actief, moedig, zeer waaks en een zeer sterk temperament, ideaal voor wie sport wil doen ( en dit tot op het hoogste wedstrijdniveau ).

Ondertussen heb ik ook leren kijken hoe je een pup in het nest kan onderscheiden qua type ( Amerikaans of Engels ) hoewel dat dikwijls toch koffiedik kijken blijft. In de nest van Evy waren pups met lange poten en er waren er met korte poten. Die met lange poten groeiden allemaal uit tot Collies van het Amerikaanse type ( dus zeer grote Collies ) die met korte poten groeiden allemaal uit tot Collies van het Engelse type qua grootte. Wil je Evy ( heeft een schofthoogte van 54 cm ( officiele meting ) en weegt 24 kg. ) zien, ik zou zeggen ga eens naar mijn website, het is gewoon een privé-website van alles wat we met haar doen www.annedegraef.be

Wat ik ook nog weet van de Amerikaanse Collie is dat bij deze honden de oren bijna altijd getaped zijn. Evy is mijn eerste Collie, hoe je dat moet doen, dat plakken van de oren, wist ik dus niet, vandaar dat zij bijna altijd rechtopstaande oren heeft. In rust heeft ze heel mooie natuurlijk gekipte oren.

Dat is zowat mijn ervaring met de Schotse Collie.

Vriendelijke groeten,
Anne en Evy

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Schotse herdershond" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^