onzekerheid/angst

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel jaimejaime

honden foto van jaime

Na drie weken vakantie zijn we afgelopen maandag begonnen met het trainen van GG2. Het gros van de oefeningen beheerste ze voor we met vakantie gingen, in die 3 weken vakantie heb ik alleen lange wandelingen gemaakt eigenlijk, gespeeld heel veel, gezwommen en een klein beetje behendigheid gedaan. Nu stuit ik dus op het volgende probleem, ze toont nu bij elk commando super onzekerheid/angst en wil het eigenlijk het liefst het commando niet uitvoeren, hoe ga ik hier mee om en hoe breng ik haar weer op het nivo van voor de vakantie toen er nog niets aan de hand was

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "onzekerheid/angst" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Eerst heel veel rust geven. Je hond is moe van de vakantie. Heel veel honden overkomt dit omdat het baasje eindelijk tijd heeft om leuke dingen met de hond te doen.

Maar de hond wordt uit zijn ritme gehaald en daardoor kan hij de prikkels niet meer verwerken.

honden page profiel jaimejaime

honden foto van jaime

@ Esther, maar het enige wat anders is geworden met normaal is eigenlijk dat de training er 3 weken uit is gegaan verder is het ritme net als anders geweest. Je moet je indenken dat de hond als je een commando geeft er nu overal dus thuis, buiten op het trainingsveld uit ziet of ik hem net in elkaar heb geschopt.....oogt niet zo fijn ook nog eens want mnsen denken al gelijk heel wat dan

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper 3 doggies

honden foto van Kim en Casper

inderdaad eerst even terug in het ritme. Hond niet dwingen een oefening uit te voeren. Hierna komt alles met ene beetje aanmoediging weer terug hoor!

honden page profiel jaimejaime

honden foto van jaime

ik hoop het kim want dit is voor mij nit prettig en voor haar ook niet

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Je bent nu helaas teveel eenzijdig met je hond bezig geweest. Alleen maar opwindende spelletjes en geen geestelijke spelletjes.

Het komt echt terug maar heel rustig aan beginnen. Helpen met zit, 4x en dan stoppen. Heel erg basis trainen.

honden page profiel ........goedgekeurde fokker 3 doggies

Puzzle vertoont dit gedrag ook. Het is een super gevoelig en onzeker hondje en erg onderdanig naar mensen.

Ik heb bij Puzzle het advies gekregen haar te negeren als ze onderdanig gedrag vertoont. Puzzle kan opeens op haar rug liggen en als je dan een commando geeft of haar (vriendelijk) bij je roept kan ze nog meer opgaan in dit gedrag. Ze vertoont dit vooral bij oefeningen die ze niet prettig vindt, zoals 'af', 'plat', en 'sta'. Op dagen dat ze erg onzeker is, doe ik deze oefeningen in een veel mindere mate en ga ik over op oefeningen die ze heel leuk vindt. Dit zijn oefeningen met veel beweging zoals volgen vanuit wachten etc. Tussendoor doe ik de oefeningen wel een paar keer en dan gaat het wel goed. Als ik het maar zo aantrekkelijk mogelijk voor haar maak. Puzzle is dus niet een hondje wat iets weigert hoor.

Het verschilt bij Puzzle enorm van dag tot dag en zelfs van moment tot moment. Ze is juist heel vaak enthousiast en kan zelfs dwingend zijn om aandacht te krijgen of om spelletjes te doen. En als ze ondeugend is, laat ze zich weer helemaal niet snel op haar kop zitten.

Mij is verteld: hoe meer aandacht je geeft bij onzekerheid, hoe meer bevestiging zij krijgt dat er iets aan de hand is en dat haar gedrag juist is.

Ik heb het idee dat het steeds beter gaat en dat het een fase bij Puzzle was.

honden page profiel jaimejaime

honden foto van jaime

hoe bedoel je eenzijdig want de basis dingen zoals zit en af die zijn toch wel aldoor gebruikt maar ben idd niet meer echt puur gg gaan trainen. Is er verder een manier waarop ik haar hierin kan ondersteunen? Het met hele zachte stem, wegkijken niet over haar heen hangen enzovoorts doe ik dus momenteel al zelf, met hierkomen om de snelheid er in te houden ga ik dus door me knieen anders komt ze super aarzelend aan. Berlonen doe ik ook zo veel mogelijk al wil ze nu eigenlijk ook niet ech snoepjes of iets aannnemen

honden page profiel ........goedgekeurde fokker 3 doggies

En Puzzle neemt dan inderaad ook geen snoepjes aan. Dan maar een stembeloning. Is de bui over, dan pakt ze wel een snoepje aan... als ze het lekker vindt... zucht... ;-)

honden page profiel jaimejaime

honden foto van jaime

@ puzzle&pim,

ja mijn hond is ook zeer gevoelig en zowiezo al wel onzeker, maar had dit er al heel erg uit, het is momenteel zo als ik haar vraag jvoorbeeld naar haar plaats te gaan op het trainingsveld ze rondzoekt waar mijntrainingsmaatj is en daar hulp en steun gaat zoeken :'(

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Met eenzijdig bedoel lange wandelingen, veel spelen en zwemmen zijn activiteiten die spelen op lichamlijk vlak. Om een hond in balans te houden is het fijn om een balans te zoeken in beweging, geestelijk moe maken en rust te houden.

Jij hebt nu het geestelijk moe maken eruit gehaald en daardoor is de balans er niet meer.

Voor het vertrouwen ga je nu heel rustig te werk. Juist oefeningen doen die de hond kent.Zoals een zit, af etc. zodat de hond daar weer zekerheid en succes uit haalt en dan pas weer wat moeilijkere oefeneningen gaan doen. Houdt de trainings sessie ook kort.

honden page profiel ........goedgekeurde fokker 3 doggies

Ik zou dan weer even een stapje terug doen, de afstand kleiner maken of er een spelelement in brengen. Dus bijvoorbeeld een favoriet speeltje op de plaats liggen waar ze naartoe mag (aangezien een voertje niet werkt).

Bij een onzekere hond is het vooral van belang dat ze niets van frustratie van jouw kant merkt. Hoe moeilijk ook ;-) Dus dat jij evenwichtig en rustig overkomt. Bij Puzzle werkt regelmatig 'dollen' ook wel omdat dat terriërbloed dan lekker naar boven komt. Balletjes, piepspeeltjes etc. En dat ik haar overtuig dat het ontzettend fijn is om met mij te spelen en dus ook te trainen.

Maar wat ik al schreef: het verschilt bij Puzzle enorm van moment tot moment. En als ze echt even heel onzeker is, dan valt er ook weinig met haar te beginnen.

honden page profiel jaimejaime

honden foto van jaime

ok nu snap ik wat je bedoeld esther maar wat doe je op het moment dat ze dus zo iets als zit wat ze duidelijk wel beheerrst probeerd te ontwijken door dus bijv vluchtgedrag te tonen? en hoe geef ik het succes aan? Ze wil namelijk op zo'n moment dus duidelijk niet uitgebreid aangehaald/beloond worden

honden page profiel jaimejaime

honden foto van jaime

Momenteel heb ik een vervangend instructeur waar ik al eerder les van heb gehad ook hoor maar, deze is ter invallen er nu n stopt er helemaal mee over 2 weken. Mijn eigen instructeur is zeer prestatiegericht en wedstrijdgericht (dit leverd al enige botsingen op tussn haar en mij omdat k liever in het belang vn de hond denk). Dus voor nu met deze man die zegt ook rust geef haar zekerheid, zorg jij de zekerheid ben enzovoorts maar over 2 weken gaat dit weer hele discussies opleveren dat weet ik nu al

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Als een hond het niet doet, terwijl ze het eigenlijk wel beheerst dan ga ik een hele stap terug. Eerst succes behalen. Daarom juist die zit bv. weer doen. Een gemakkelijke oefening. Eerst met voer ervoor en dan observeren hoe ze het doet. Doet ze het goed? Dan snel weer het voer afbouwen en de oefening moeilijk maken maar doet ze het niet, dan rustig tegen haar spreken en evt. rustig gaan wandelen.

Kom zeker over, ga niet smeken of te lief zijn. Geef je commando zoals je anders ook doet.

En misschien moet je wat anders meenemen. Ander voer of speeltje dat hangt ook van haar af waar ze het op doet.

honden page profiel jaimejaime

honden foto van jaime

het enige waar ze momenteel zekerheid bij toont al beheerst ze us de oefening niet goed is sorteren. En wat ze wel goed beheerst is apportoefeningen en daar toont ze zo als ze is, vrolijk leuk attent enzovoorts

honden page profiel jaimejaime

honden foto van jaime

ok dus ik ga me belonen proberen te veranderen we waren un eigenlijk zo ver dat de delen van het programma die super goed gingen pas na al die delen super uitbundig beloont werden en de dingen die ze nog niet goed beheerste werden stuk voor stuk stap voor stap beloond. Ik ga nu weer terug naar stap voor stap

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Heel fijn, dan begin je daarmee. Het is anders als de lesstof maar jou hond is er op dit moment nog niet aan toe.

Jammer maar het gedrag gaat bij mij voor de oefening. Als ze weer gewent is dan zou ik pas een nieuwe oefening gaan doen.

En de strijd met de trainer is het niet waard, vind ik persoonlijk dan hé?

honden page profiel jaimejaime

honden foto van jaime

De strijd is het idd niet waard esther maar j ik moet het met die vrouw doen daar er geen andere instructeur meer is dadelijk die GG2 en GG3 geeft, en die redenerd de hond doet het nie jada moet je meer oefenen en nee niet halfslachtig maar gelijk de punten op de i. Het enige wat ik dan denk is ok ze vlucht gaat steun zoeken bij mijn vriendin dus die ook traint en waar ik met haar hond ook hee veel doe samen roep ik haar terug en beloon ik haar dan voor het terug komen, brengt mijn vriendin ze terug zonder wat te zeggen doen we momenteel namelijk en ga ik een stuk lopen (volgen) om weer verder te gaan daarna of ga ik ze zelf halen lijn haar aan en vervolg me training?

honden page profiel AnnetAnnet 3 doggies

honden foto van Annet

Tegenwoordig lees/hoor ik vaak dat veel honden onzeker zijn, heb er hier ook 2. Met Kwinto heb ik er nooit aangewerkt omdat ik toen geen juiste begeleiding had die ik met bodi nu wel heb
alleen bodi geestelijk moe krijgen is bijna niet te doen,dingen wat hem geestelijk moe zou moeten maken snapt hij totaal niets van, zelfs de meest simpele dingen begrijpt hij niet.
zoals bijv voer in een doos doen. Ook al hou ik de doos open hou, snapt hij er nog niet veel van.
Een tractatiebal wordt ook niet begrepen, een kong lukt nog wel maar het laatste beetje moet ik eruit schudden.
Met dingen zoals, bal, dummy etc speelt bodi nauwelijks mee tot helemaal niet. zijn intresse is van zeer korte duur.
Kwinto is een stuk makkelijker geestelijk moe te krijgen die scheurt dozen met gemak aan flarden, de trctatiebal snapte hij direct, en wordt pas geneeerd als alles eruit is. Kong ook die wordt tot de laatste kruimel leeggelikt.
Bodi kan ik wel lichamelijk moe maken, maar ben benieuwd hoe je een hond als bodi geestelijk moe moet krijgen als niets wordt begrepen.

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Je bent zonder de lijn aan het trainen als ze wil vluchten? Ik zou tijdelijk de riem er aan doen zodat je eerder kunt ingrijpen. Wel dus loslaten maar de lijn eraan zodat je daarop kunt staan. Of echt de lijn in de handen houden zodat ze echt de fout niet in kan gaan.

honden page profiel jaimejaime

honden foto van jaime

Ja alles is zonder lijn in de GG2, en word dus ook vereist dat zodra ik het veld op kom de lijn er af gaat en de hond dus onder apel is.

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Ze kan nu geen zekerheid van jou ontvangen, vandaar het vluchtgedrag ook. Toch de lijn eraan, al is het maar tijdelijk. Vraag of dit mag zodat ze de fout niet in kan gaan.

honden page profiel jaimejaime

honden foto van jaime

of het nu wel of net mag dat doe we dan dus gewoon, ga zaterdag ochtend ook even in gesprek met de coordinator van de instructie bij ons om eventueel een ander instructeur te kunnen krijgen aangezien deze en ik toch al niet zo boterd.

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Ik lees nu ook dat je een logee hebt in huis. Ook dit kan helaas meewerken nu in deze situatie. Thuis ervaart je hond veel stress en dit zet zich voort op het trainingsveld helaas.

Veel succes a.s. zaterdag.

Groetjes van Esther

honden page profiel jaimejaime

honden foto van jaime

daar heb ik zelf ook over nagedacht esther en daar ik voor mezelf kies en voor mijn eigen honden wordt de logee vanavond opgehaald en gaat ergens anders logeren

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "onzekerheid/angst" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Voorstellen
^