weglopen als ze los is....

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel mariaamariaa

honden foto van mariaa

we hebben dolly nu 5 weken, het gaat super met haar.
ze is 7 jaar en luistert heel erg goed, bij de vorige eigenaar heeft ze ook hoge cijfers gescoort met een gehoorzaamheid cursus.

het probeem waar wij tegenaan lopen (was ook een probleem bij de vorige eigenaar maar toen bleef ze altijd op het erf en nooit mee los)
ze luistert in huis en aan de (lange) riem echt perfect...ze let contact op en als je niet oppast struikel ik steeds over haar heen ;-)
ze beheest dus alle basiscommando's en komt echt meteen als je roept :-) ze krijgt dan ook altijd een brokje maar ze komt eigenlijk toch wel meteen....

we hebben langzaam geoefend om haar buiten los te kunnen laten, eerst in overzichtelijke stukken en nu gaan we ook naar het bos.
als ze los is rent ze meteen een eind vooruit,ze heeft geen gevoel voor een natuurlijke afstand om te stoppen om ons in de gaten te houden.

als we haar terug roepen dan komt ze wel meteen om vervolgens weer vooruit te lopen O-)
als we haar niet terug roepen dan loopt ze ook echt door en kijkt niet meer naar ons om.
Dit is een heel vervelend probeem omdat ik haar nu de hele tijd aan het roepen ben waardoor ze nog "inactiever" wordt....en denkt "ze houden mij toch wel in de gaten"
je moet haar om bij me in de buurt te houden om de 2 minuten lopen anders is ze weer buiten gezichtveld en loopt ze maar door en door.......dit vind ik dus echt geen relexte wandeling.

Nu ben ik deze week begonnen om haar bijna niet meer te roepen maar constant een andere kant op te lopen..in de hoop dat ze mij beter in de gaten gaat houden.
Ook heb ik mij een aantal keer verstopt of ik ben echt verder gelopen om te kijken of ze mij uiteidelijk wel gaat zoeken?
vandaag heb ik 2 keer een kwartier moeten wachten, ze is dan echt weg.......uiteindelijk kwam ze wel met de tong op de schoenen maar niet echt in paniek ( ze kan me ook steeds vinden)
ik heb haar toen goed beloond maar toen we verder gingen liep ze gewoon weer als een opdraaipoppetje weg :'(
dus of ze er nou van leert...nee dus.

Buck houd mij dus wel altijd in de gaten en mag ook redelijk zelfstandig op pad maar volgt mij altijd en komt mij meteen zoeken.
Het zou zo jammer zijn als we Dolly straks niet meer los durfen laten.

wie heeft een idee wat ik het beste kan doen.
het commando hier komen kan ze als de beste maar op een staal van 15 meter in de buurt blijven dus niet.

gr mariaa

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "weglopen als ze los is...." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel  3 doggies

honden foto van

Als het gebied en de regels daar (bv.broedseizoen)het toestaan, maakt het toch niet uit dat zij een stukkie zelfstandig op pad gaat?
Het gebeurd dagelijks dat ik met de honden buiten ben. Kan meestal bij mij in de buurt, de rest uit het zicht. 10 min later komen zij zich even laten zien en zijn weer weg. Maar hier kan dat geen kwaad. Bij jou is dat misschien anders.

honden page profiel DB-Alliance.nlDB-Alliance.nl 3 doggies

honden foto van DB-Alliance.nl

Hallo kijk zo lang als de hond van zelf naar je toe komt en de plaats het toelaat is er niets aan de hand ze zal het wel nodig hebben om er even uit te zijn en los te gaan dus laat gaan en geniet van de tijd dat ze weg is (doet zij ook ) :-)
Groet,Ruud Jansen

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan 3 doggies

honden foto van De Mecheltjes clan

Hoi Mariaa,

Mariaa jou hond is nog niet klaar om zonder de riem te lopen.
Lijn Dolly aan een lijn van 15 á 20 meter.
Geef haar de vrijheid aan de lijn en train zoals je eerst getraind hebt. Weer stap voor stap opbouwen.
Op deze manier denkt ze dat je haar altijd aan kan.
Verder kan je net de andere kant oplopen dan dolly heen gaat(aan de lange lijn)loopt Dolly voor je uit loop jij zonder iets te zeggen de andere kant op,gaat Dolly links jij gaat rechts enz enz. Ga dit afwisselen met het met bovengenoemde, zo leert ze op jou te letten.Het verstoppen heeft nu geen zin omdat ze haar eigen gang gaat.
Wat je zeker ook zou kunnen doen is Dolly gek maken op een bal, of iets anders zodat jij het leukste gaat worden. De bal ga je als beloning gebruiken, die is van jou en wordt alleen als beloning gebruikt elke keer als jij haar roept geef je haar beloning. Een beloning moet bijzonder voor haar zijn, dus niet een gewoon brokje die ze altijd al krijgt, dat is voor je hond niet bijzonder genoeg, echt iets gaan zoeken waar ze knettergek op is of op gaat worden.
Steeds roepen heeft geen zin, dus goed dat je daar mee gestopt bent.

Veel s6, ik hoop dat je er wat mee kunt.

Ja Joep dat is ook een manier zou kunnen

Liefs,
Wilma

honden page profiel 3 doggies

Waarom verstop je je niet een keer? Doe dat dan wel in een gebied waar ze niet echt de weg op kan of wat ook... Ik heb het ook 's gedaan met m'n Border Collie. Hij liep door en ik ben achter een boom gaan zitten. Toen hij door had dat ik er niet meer was, kwam hij helemaal in de stress aanzetten. Hij heeft het nooit meer gedaan, bleef daarna keurig op het pad en liep tot 100 m. afstand en ging dan liggen wachten.

honden page profiel jojo 3 doggies

honden foto van jo

wij hebben het ook ooit met lady gedaan rotweiler herder hier in het zuiderpark je gewoon verstoppen nou dan weten ze niet hoe snel ze je moeten zoeken.
maar als je het niet vertrouwd doe het andres met een hele lange lijn.
en loslaten is ook een stukje vertrouwen he.
als jij rustig overkomt is de hond ook vaak rustig raak je in paniek kan de hond ook wel eens zo reageren.honden zijn gevoelig met onze stem.

gr jo en haar 4 rakkers :-)

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan 3 doggies

honden foto van De Mecheltjes clan

Hoi Ruud,

Ik denk niet dat mensen blij zullen zijn als ze mijn 4 honden op hun af zien komen zonder begeleiding
dus voor mij zou het niet werken, ligt er aan wat voor hond(en) je hebt.En ik kan het andersom ook niet altijd waarderen. O-) O-)

Liefs Wilma

honden page profiel mariaamariaa

honden foto van mariaa

bedankt voor het meedenken :-)

hoi martie en jo,
ik heb me juist al een paar keer goed verstopt...maar dan is ze me dus best lang kwijt en op een geven moment zoekt ze me op en ze is dan niet echt onder de indruk;waarschijnlijk omdat ze mij toch gewoon gevonden heeft?

Hoi wilma,
we hebben de eerste weken geoefent aan de lange lijn, dit gaat perfect....zelfs een lijn van 9 meter.
ze trekt niet aan de lijn en komt meteen als je roept en houd ons dan wel in de gaten ;-)
ze luistert namelijk wel goed.

hoi ruud en joep,
voor mij mag een hond best een beetje zelfstandig zijn en zijn eigen gang gaan O-) maar ik wil wel dat ze op mij let waar ik ongeveer heen loop, ook vind ik het niet veilig als ze maar door en door loopt,dan ben ik conctant afhankelijk wanneer dolly een keer zin heeft om te komen ;-)

nog andere ideeen of aanvullingen.
ik hoor het graag,
gr mariaa

honden page profiel  3 doggies

honden foto van

Ik begrijp dat Dolly heel goed luistert. Zij komt wanneer je haar roept of terug fluit.
Je hond gebruikt zijn gehoor en zijn neus om jou te vinden. Dus veel minder dan wij, zijn ogen.
Je hebt haar pas 5 weken dus echt vertrouwen kun je haar nog niet. Dat begrijp ik. Roep haar dan om de 5 minuten terug en speel dan als een dolle met haar, eventueel met haar favoriete speelgoed. Misschien wordt dat een goede rede voor haar om niet te ver van jou vandaan te gaan. Of ga samen met haar op jacht. Verstop allerlei lekkers tijdens de wandeling en zoek samen. De jachtleider wordt altijd gevolgd door de rest van de troep.(dat hoeft dus niet de alpha te zijn). Hier is het Bora die altijd gevolgd wordt door de rest. Maar als ik iets gevonden heb moet je eens zien hoe snel de meute er bij is. Ik gebruik dan een ander fluit signaal dan anders.

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan 3 doggies

honden foto van De Mecheltjes clan

Hoi mariaa

Gebruik een lijn van 20 meter, zodat ze denkt dat ze vrij is.Zo gaat ze zichzelf ook corrigeren.Van 9 meter is nu te kort. ik snap heel goed wat je bedoelt het is gewoon een slim hondje ;-) Als je teveel hier roept verliest het zijn waarde dus daarmee uitkijken. Ze heeft zichzelf al een paar keer kunnen belonen door weg te lopen. Dus zou je eigenlijk weer een stap terug moeten doen.

Het omdraaien bedoel ik niet dat ze trekt aan de riem maar dat ze op jou gaat letten ;-)


Nog een probeersel: Voordat je Dolly loslaat eerst haar aandacht vragen, op het moment dat je haar aandacht hebt ren je een stuk weg, gooi wat lekkers op de grond(kaasje,worst)en begin weer overnieuw, dit kan je ook met balletjes doen als ze die leuk vindt.Mariaa dus alleen als je haar aandacht hebt anders werkt het zeker niet.

Het bij jou komen moet zelfbelonend gedrag worden

Liefs,
Wilma

honden page profiel mariaamariaa

honden foto van mariaa

hoi joep en wilma,
hier kan wel wat mee :-D snel aan de slag dan maar;-)
ik zal het een keer terugkoppelen hoe het gaat.

gr mariaa

honden page profiel DB-Alliance.nlDB-Alliance.nl 3 doggies

honden foto van DB-Alliance.nl

Wilma v/d Heuvel
Ik dacht dat we het hebben over een hond
en geen 4 dat is andere koek (roedel gedrag )
dat zou ik ook niet leuk vinden maar als het om 1 hond gaat en je weet dat ze terug komt wat maakt het uit het beestje is niet agressief of zo en wil er ff tussen uit ze heeft al laten zien dat ze terug komt dus als je dit niet wild hebben verstop je zelf of volg in alle stilte je hond en laat haar dan schrikken in de zin van ooh ik ben mijn baasje kwijt en nu ze zal in eerste instantie schrikken misschien raakt ze in paniek maar het kan helpen als ze jouw kwijt is niet geschoten is altijd mis het is het proberen waard :-D
Groet Ruud Jansen

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan 3 doggies

honden foto van De Mecheltjes clan

Hoi Ruud,

Ruud hoeveel hondjes zijn er op deze manier al kwijt geraakt??Ik zie regelmatig flyers op bomen geplakt van hondjes die ook maar zo even op de wandel gingen.
Je moet je hond dan ook zeer goeg kunnen vertrouwen, en aangezien Mariaa haar hondje nog maar 5 weken heeft, vindt ik dat daar nog geen sprake van kan zijn.

Bovendien Ruud zijn niet alle mensen gediend van een loslopende hond, er zijn mensen die bang/angstig voor honden zijn of de hond nu wel of niet agressief zou zijn dat is mij om het even, daarnaast kan een hond van een ander wel heel anders reageren. en het is jou plicht om je hond bij je te houden, je hebt een hond voor jou plezier en niet voor het ongerief van een ander.

Als het kan is het wat mij betreft prima, bij Joep bijvoorbeeld komt geen mens die er last van heeft en niemand wordt dan ook door de hond lastig gevallen.

Lieve groet,
Wilma

honden page profiel mariaamariaa

honden foto van mariaa

hoi ruud,
ze is idd niet agressief of vervelend naar andere mensen of honden maar dan nog vind ik haar gedrag iets te zelfstandig O-)

ik loop nu wel op een veilig stuk waar de honden los kunnen maar als ze zelfstandig de hele omgeving gaat ontdekken dan is er altijd wel ergens achter een weg of bewoont gebied waar het wél gevaarlijk kan zijn.....

ook vind ik het gewoon niet fijn dat ze mij pas na 10 of 15 min een gaat zoeken :'( een keertje is niet erg maar als ze mij gevonden heeft en we lopen verder dan doet ze meteen weer.....)
ze heeft er schijnbaar zelf geen last van dat ze ons een flinke tijd kwijt is!
ik ben ook bang dat ze mischien straks een keer echt ver wegloopt en pas na een uur terug komt ( of niet),dan sta ik daar dus steeds in wanhoop te wachten :'(

maar als ik roep of fluit komt ze meteen,maar ik kan toch niet na elke sprint van haar roepen? dan ben ik echt om de minuut aan het roepen....dan komt ze,loopt ze weer te ver, dan roep ik, dan komt ze, dan loopt ze weet te ver,dan roep ik....enz.
doe ik dat niet dan loopt ze dus door,echt zo ver ze kanO-)

ik vind het een moeilijk probleem omdat ze dus wél meteen komt, altijd ook héél blij :-D
dus oefenen met kom hier etc heeft dus geen zin.

gr mariaa

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Ik vind het altijd heel onprettig als ik in bos loop en er komt een vreemde hond op ons af rennen zonder dat der baas ergens in zicht is.
En dan kan je denken ik loop lekker door met mijn honden maar vaak denkt die hond.... oh gezellig ik ga mee.
Nog niets aan de hand natuurlijk maar op een gegeven moment kom je bij een weg die je oversteken moet of je komt bij de auto en daar sta je dan met wildvreemde hond.
Dus gevolg als je dat eens meemaakt dat wij de volgende keer braaf op een baasje zitten te wachten zodat wij niet met hond teveel thuis komen of vreemde hond onder auto zien duiken.
Dus oplossing van Ruud vind ik niets.

Wij hebben honden ook geleerd met lange riem en net zo lang tot commando hier ook meteen hier was.
En begin toen ze los liepen ook verstoppen.

Groetjes Marianne

honden page profiel mariaamariaa

honden foto van mariaa

hoi marianne,
aan de lange riem luistert ze perfect ;-)
ik ben net met de honden naar de uiterwaarde geweest en ze lijkt nu wel steeds slechter te luisteren, het is echt of ze letterlijk de vrijheid ruikt....:'(
ik vind het ook zonde om haar steeds aan de riem vast te maken want dan luistert ze wel en leert ze nog niet wat ze wel moet leren.
ik wil nu wel de tip van wilma proberen met een echte lange lijn van 20 meter te oefenen.

even een vraagje wilma,

wat ik mij wel af vroeg: welke lijn kun je dan het beste gebruiken? en haakt ze dan niet overal aan vast,bomen en stuiken of in de knoop?

als ik bijvoorbeeld met haar op een leeg veld ga oefenen (zodat de lange lijn nergens achter blijft haken) dan zal ze het volgens mij weer te makkelijk luisteren..want een veld/zonder interessante geurtjes zal voor haar niet echt uitdagend zijn;-)
ik ben bang dat dan weer perfect luistert, ook ben ik bang dat ze zo slim is om te weten : nu heb ik een lange lijn om dus ik kan toch niet verder weg,dus ik blijf wel in de buurt O-)
ze is namelijk ontzettend slim, ze heeft ook allerlei titels gehaald bij de vorige eigenaan voor het drijven van verschillende soorten vee.
dus ik denk dat ze daarom erg zelfstandig en slim is en te veel haar eigen gang wil gaan,vooral als ze spannende geurtjes ruikt.

sorrie dat ik er steeds op in ga maar het is voor mij echt een lastig probleem en ik ken dit gedrag helemaal niet bij andere honden.
de meeste luisteren gewoon niet of luisteren wel en blijven bij je in de buurt?

gr mariaa

honden page profiel  3 doggies

honden foto van

Mariaa,

Ik heb de oplossing!!!
Koop of leen een stuk of drie schapen en neem die mee tijdens de wandeling. :-D


Zeer waarschijnlijk zal je deze hond een (groot) deel van de dag bezig moeten houden. Het is een werker.

honden page profiel mariaamariaa

honden foto van mariaa

hey joep,dat is een goed idee :-D
lijkt mij best gezellig om met zo'n gevarieerd gezelschap op pad te gaan ;-)

ja klopt ze is een werker maar zit al een paar jaar werkeloos thuis ;-) ,ze deden bijna niks met haar...dat is een van de rede dat ze herplaatst is.
ze was wel altijd op het erf bezig met muizen vangen, maar ik heb maar een klein tuintje en veel concurentie met 3 katten als medebewoners :-)

maar ze zal best een uitdaging nodig hebben maar liever niet in het zelfstandig rondhobbelen O-)

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan

honden foto van De Mecheltjes clan

Hoi Mariaa,

Een smalle leren lijn werkt het fijnste, tenminste voor mij. Ik heb ook nog nylon maar vindt dat 3 keer niks.

Ja Mariaa het is niet echt gemakkelijk aan de lange lijn en de kans dat het ergens achter blijft haken is inderdaad aanwezig.Je hebt wat bredere bospaden, hei of zandvlaktes probeer daar te trainen.

In principe is het niet anders dan aan de lijn van 9 meter. Alleen nu werk je met zelf corrigerend gedrag.Lijn in het begin ook de korte lijn aan tegelijk met de lange lijn, haak de korte lijn af en zeg Dolly vrij.Als Dolly ong.10 tot 15 meter voor je is roep je haar naam en PAS ALS JE HAAR AANDACHT HEBT ROEP JE HIER niet eerder anders heeft het woord hier geen waarde meer, en loop achteruit. Met bijvoorbeeld een werpbal als beloning, dat moet nu haar drijfveer worden "een bal" maak haar gek op een bal.Loopt ze door draai jij je om en loopt resoluut de andere kant op, zij moet op jou gaan letten en niet andersom.

Zo bouw je dit weer uit.Wat ik het allerbelangrijkste vind is dat je (nogmaals)Dolly gek maakt op een bal of ander speeltje.Daar kun je namelijk zoveel mee breiken. In (bijna)alle takken van sport wordt de bal/dummy gebruikt om die drijfveer te krijgen dat ze voor je willen werken.Mijn honden doen alles voor die bal niet voor een brokje, kaasje of worst nee de bal, als ik ze laat kiezen in de ene hand een kaasje en in de andere hand mijn bal pakken ze de bal en laten ze het kaasje onaangeroerd.Dan heb je geen lange riem of wat dan ook nodig dat is toch wel het gemakkelijkste toch. Vooral omdat je een enorm slim hondje hebt.

Ik wens je veel suc6 en het gaat goed komen hoor.

Liefs Wilma

honden page profiel mariaamariaa

honden foto van mariaa

hoi wilma,
bedankt voor je uitleg, ik ga het dit weekend meteen proberen.
dolly is 7 jaar niet gewent om met speelgoed te spelen, ze kan hier daarom nu nog niks mee.
ik zal het wel proberen om haar langzaam gek te krijgen van iets....

gr mariaa

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "weglopen als ze los is...." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
^