halsbanden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Kim en Laika!Kim en Laika!

honden foto van Kim en Laika!

hallo,
mijn vraag is wat voor een verschillende halsbanden er zijn. Ik heb al wel is van slipkettingen gehoord? wat houd dit in en waar gebruik je ze voor?
Ik heb geen ervaaring met honden dus vandaar mijn vraag. dus welke halsband kun je waarvoor gebruiken?

Groetjes Kim

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "halsbanden" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel FaelynFaelyn 3 doggies

honden foto van Faelyn

Hoi Kim, er zijn zoveel verschillende halsbanden en alles wat niet een normale halsband is zou een corrigerende werking hebben maar de meeste mensen weten vaak niet hoe met de corrigerende halsband/ketting moeten omgaan en dan werkt het niet en de hond krijgt er alleen maar pijn en sterkere nekspieren van.

Nylon halsbanden
Leren halsbanden
Slipkettingen
Prikbanden
Schakelkettingen

Alles met of zonder corrigerende werking.

Maar beter is het om een niet corrigerende halsband te gebruiken en de hond te leren dat als hij niet trekt een hele brave hond is.
Het assortiment is zo groot in halsbanden dat je vraag moeilijk te beantwoorden is.

Vanwaar je vraag?


honden foto van *~Maartje & Mila~* ( v.a. 9-2 geen actief lid meer )

Wat voor hond heb je? Hoe oud is ie?

honden page profiel mariekemarieke 3 doggies

honden foto van marieke

als een hond erg trekt en niet netjes naastloopt kan je een tuigje of slipketting gebruiken..

honden page profiel Kim en Laika!Kim en Laika!

honden foto van Kim en Laika!

ik heb nu nog geen hond maar we willen thuis wel een hond gaan aanschaffen. Ik ben zoveel mogelijk informatie aan het opzoeken vandaar deze vraag. Op dit moment is onze keuze gevallen op een drentsche patrijs. We willen graag een pup aanschaffen. Maar wat voor een riempje moet de pup om als we ze thuis zouden krijgen? Ik zie op allerlij van die sites van de puppycurcus staan verboden slipkettingen? We zouden dit natuurlijk ook aan de fokker kunnen vragen maar ik probeer me van te voren al zo veel mogelijk intelichten.

honden page profiel GaelleGaelle 3 doggies

honden foto van Gaelle

slipketting zijn toch van die leibanden die je hond eigenlijk wurgen? Ik vind dit belachelijk om te gebruiken want soms zie je mensen met een hond en slipketting, en die hond trekt nog steeds, waardoor die bijna geen lucht krijgt en misschien zijn keel beschadigd!

honden page profiel Ramona & ElineRamona & Eline 3 doggies

honden foto van Ramona & Eline

Ik ben ook wel tegen slipkettingen..
Zo train je het gedrag er nog niet uit en dwing je hem om bij je te lopen anders hangt die zichzelf op...

eline had er eentje toen we haar kregen.. hiermee werkte ze op het blindegeleidehonden instituut..
Ze had een open wond op haar hals.. dus wij hebben dat ding nog de eerste dag in de vuilnisbak gegooit..

Toen we haar een gewone halsband omdeden, dacht Eline vrij te zijn en was bijna onhandelbaar..

Wij hebben hier heel veel energie in moeten steken en soms wilde ik teruggrijpen naar een slipketting..

maaaaaaaaaar....

DE AANHOUDER WINT :-D Eline volgt me nu ook ZONDER slipketting.. Ik bedoel.. hoe zou jij het vinden om je keel dichtgeknepen te krijgen?? ;-)

honden page profiel kooskoos 3 doggies

honden foto van koos

hey kim

Ik denk dat het voor iedeen verschillend is.
en wat voor hond je hebt.

groeten bobbie :-D

honden page profiel wil geen lid zijnwil geen lid zijn 3 doggies

honden foto van wil geen lid zijn

hey wil je op curus gaan ja dan is bijna bij alle scholen de slipketitng verboden. Logies ook want de hondenscholen werken met positief opvoeden. koop voor je pup gewoon een halsbandje of een tuigje. Hij is er toch zo uitgegroeid. na verloop van tijd als je hond wat groter word dan kun je kijken voor een wat duurdere halsband.
mijn mening hoor.

honden page profiel wil geen lid zijnwil geen lid zijn 3 doggies

honden foto van wil geen lid zijn

oja een slipketting is een ander woord voor wurgketting (simpel uitgelegd) dus als je hond te hard trekt hangt hij zich zelf op.

honden foto van *~Maartje & Mila~* ( v.a. 9-2 geen actief lid meer )

Bij en puo sowieso nooit een slipketting gebruiken, dat is slecht voor de nekwervels die dan nog in de groei zijn. Een puppybandje kun je in leer en nylon krijgen. Leer is met een gespje en nylon met een kliksysteem. Koop niet meteen een superdure, want voor je het weet is de hond eruit gegroeit.

Ik zou gewoon een simpel bandje nemen.

honden page profiel FaelynFaelyn 3 doggies

honden foto van Faelyn

Hoi Kim, wat leuk dat je al zo voorbereidend bezig bent.
Sommige pupkopers geven hun pups bij het verlaten van het nest eem puppakket mee. Zoals een zakje voer wat de pup gewend is al te krijgen, een halsbandje en riempje, eventueel een doekje wat in het nest heeft gelegen voor de eerste nachten (om zo toch een bekende geur te ruiken. Sommige fokkers leren de pups al wennen aan een halsbandje voor ze naar de pupkoper gaan. En dat zijn inderdaad echt nog pupbandjes waar ze nog een beetje in kunnen groeien. Als je dat niet meekrijgt bij pup kun je het beste vragen aan de fokker voordat jullie de pup gaan halen of ze wil opmeten wat de halsomvang is zodat je weet wat voor maat halsband je nodig hebt en dan kun je zelf een leuke halsband kopen voor je friese stabij!

En omdat je zo goed bezig bent met voorbereidingen kun je misschien ook al bij hondenscholen in de beurt gaan kijken hoe ze daar les geven en of de manier van lesgeven aanspreekt. Kun je ook gelijk informeren naar de kosten en of er een wachtlijst is of een vaste datum van instroom of dat het mogelijk is dat er tussentijds ingestroomd kan worden. Bij sommige hondenscholen krijg je bij het inschrijven voor een pupcursus een boek (die zit dan in de prijs) en het is misschien handig om die al te hebben voor dat de pup komt, want juist als de pup er is is het te druk om te lezen.

Ik zelf zou je als tip willen geven om het boek Spelenderwijs opvoeden van uw pup - van Peter Beekman te kopen. Daar staat ook in wat je kan doen voor dat de pup komt en ook over als deze net in huis is en uiteraard veel meer opvoedingstips en ook hoe je oefeningen kunt aanleren.

honden page profiel Jill & BoJill & Bo 3 doggies

honden foto van Jill & Bo

mijn oude hond loopt ook met de slipketting,de tijd dat die aan de lijn is wat niet veel is.
ik vindt het een hele fijne riem,bij het begin gebruikte ik hem dat die beter volgde tijdens de wandelingen maar dat zat er al snel genoeg in en sinds dien is de "wurglijn" gewoon een hele fijne riem in mijn ogen.
zou hem niet gebruiken bij kleinere rassen maar bij grote rassen als je het fatsoenlijk gebruikt zie ik geen problemen om hem een slipketting om te doen.
Als je het wilt gaan gebruiken kijk dan goed hoe je hond reageert werkt het niet stap dan meteen weer terug op een gewone halsband.


roy (Gast)

als je niet weet hoe je een slipketting moet gebruiken niet doen!! je kan er echt schade mee aan richten bi je hond. het beste is je pup gewoon goed oop voeden dan kan die aan een gewone halsband :-)

een slipketting is net als een halti of gentle leader een HULPmiddel om je hond iets af te leren en daarna niet meer gebruiken indien mogelijk

ik zelf loop met een leren halfcheck om te voorkomen dat ie zijn kop uit de riem trekt. maar ik heb dus een drukke lompe boerboel van 70 kg die meester is in het afkrijgen van gewone halsbanden :-D

honden page profiel Kim en Laika!Kim en Laika!

honden foto van Kim en Laika!

oke! dat word dus een gewoon simpel halsbandje O-)
Onze buren hebben ook net een pup. Een duitse herder. Ik ga binnenkort met haar mee kijken naar waar zij op puppycursus zit! :-D

honden page profiel HILLHILL

honden foto van HILL

bij mijn shg school is gewoon de slip ketting aan wezig,,..goede corriceren is wel vereist? met slip? en inderdaad ligt eff dr aan wat voor hond..schiwafje met slip?hahahah of sterke staf..gelukkig trekken ze niet..vaak(tja ander hondje x willen begroeten? maar wissel af tuigje hals band,,

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Als je een pupje neemt van een niet al te groot ras (patrijs), zou ik beginnen met een nylon-halsbandje en nylon riem. Dit is heel licht. Leren riemen voelen vaak zwaar aan voor zo'n kleine pup. Als de pup wat groter is, zou je kunnen kijken voor een leren riem of het gewoon bij een mooie nylon-riem houden, of een mooi tuigje aanschaffen!

Slipketting e.d. dingen zou ik niet aan beginnen. De hond moet sowieso leren om naast je te lopen. Het gewicht van zo'n hond is ook niet zo groot dat je het niet aan zou kunnen.

honden page profiel Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

honden foto van Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

Hoi Kim,

Allereerst ben ik tegen slip kettingen, wij gebruiken een tuigje, dat zit comfortabel, je hebt ze in allerlei kleuren en maten, wij zijn hier mee begonnen, omdat onze Iggy erg kortademig werd van een gewoon riempje, dus vandaar dat ik ga voor een tuigje.

Groetjes Sonja Vissers,

P.S: Vraag het anders in een dieren speciaal zaak, wat je moet kiezen, dat is immers voor iedereen verschillend.

honden page profiel DominiqueDominique

honden foto van Dominique

Marieke zegt als een hond erg trekt en niet netjes naastloopt kan je een tuigje of slipketting gebruiken..

Ik ben het hier niet mee eens. Je kunt je hond best leren om nestjes te lopen zonder te trekken.
Een slipketting is hopeloos uit de tijd.

Nadelen van de slipketting


Gelukkig zit er in Nederland verbetering in, maar nog altijd wordt een slipketting veel te vaak klakkeloos aangeraden en gebruikt. Dat het lang niet altijd even goed helpt, het effect meestal van beperkte duur is en dat er behoorlijke nadelen aan kleven, wordt er dan zelden bij verteld. Slipkettingcorrecties en andere soorten straffen werken namelijk alleen maar goed als:

* De timing van de straf goed is. Dat wil zeggen dat de straf bij de AANZET van het ongewenste gedrag moet worden toegepast. Als de hond al één of twee tellen met het gedrag bezig is, is uw correctie al veel te laat!
* De straf consequent wordt toegepast. De hond mag NOOIT succes hebben met zijn verkeerde gedrag. Dus ook niet als u even niet kijkt of oplet!
* Een 'geconditioneerde straffer' wordt gebruikt. Zeg vlak voor iedere correctie scherp "Nee!" of "Foei!". Dit woord (en die toon) gaat de hond associëren met de correctie, waardoor u op den duur minder hoeft te corrigeren. Hierdoor is er gelijk minder kans dat de hond ongevoelig wordt voor de slipketting.
* De hond een alternatief gedrag wordt aangeleerd. Beloon de hond voor gewenst gedrag, bijvoorbeeld 'netjes naast de baas zitten' of 'lopen aan een slappe lijn', en niet met een saai "braaf", maar met iets dat opweegt tegen al het leuks dat hij om zich heen ziet en ruikt.

Bovendien moet de slipkettingcorrectie nog technisch goed worden uitgevoerd, dat wil zeggen met een flinke ruk (want de hond moet pijn voelen wil het werken, al geven de fervente gebruikers dit zelden toe), waarna de lijn direct weer wordt gevierd. Al met al is straf, en zeker de slipkettingcorrectie, niet het gemakkelijkste trainingsmiddel om goed toe te passen.

Foute toepassing van straf betekent dat er vaker gestraft moet worden. Onderschat dit probleem niet. Straf heeft namelijk een aantal enorme nadelen:

* Het kan belonend zijn als het de hond om aandacht te doen is.
* Het effect is vaak tijdelijk. Dat is zeker het geval als de hond in het verleden al heeft meegemaakt dat een gedrag soms (veel) succes oplevert - en dat soms nòg doet!
* Het is geen duidelijke bron van informatie. Het dier weet niet wat het dan wèl moet doen.
* Het kan het dier emotionele schade toebrengen: minder goed kunnen leren, beschadiging van het vertrouwen in de baas, angst, verstarring, vermijding, vlucht, agressie. Sommige van deze gevolgen worden pas na enige tijd duidelijk.
* Het kan het dier lichamelijke schade toebrengen: van het gebruik van de slipketting is bekend dat o.a. de volgende problemen kunnen ontstaan:
o schade aan het strottehoofd
o schade aan de slokdarm
o ernstig verrekte nekspieren
o schade aan nekwervels
o tijdelijke verlamming van een voorpoot
o bewustzijnsverlies
o hersenvliesontsteking
o beschadiging van de schildklier
Soms komen deze problemen pas na jaren aan het licht.
(Bron: http://taylor.uurnet.net/pipermail/click-l_click-l.com/2004-March/000122.html en Rugproblemen bij honden - het komt vaker voor dan je zou denken!)

Overigens schuilen er ook voor de bazen gevaren in het gebruik van de slipketting: menigeen krijgt last van beursslijmvliezen in elleboog of schouder.

Indien effectief toegepast, stopt het ongewenste gedrag binnen drie correcties en herhaalt het zich niet meer. Is dat niet het geval, dan hebben de slipkettingcorrecties onvoldoende effect en grenst het, gezien de risico's, aan dierenkwelling om de slipketting te blijven gebruiken.

Bron Sandra Hurkmans.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "halsbanden" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
^