Fok- en houdverbod agressieve honden (NL)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Ah dus wel een lijst met rassen. Ik zou ook een lijst willen zien met bijtincidenten en de rassen cq kruisingen die hier verantwoordelijk voor zijn. Ik heb nl nog nooit een bijtincident gehoord van de bullteriier? 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

" Van mij mogen ze eerst eens gaan inzetten op registreren van bijtincidenten, maar dan wel graag álle rassen en de toedracht/situatie benoemd. "

Lijkt me een goed idee en dan vooral ook de aangerichte schade, want die is bij bepaalde type honden vaak toch net even wat groter. 

 

Ik denk dat het vrij logisch is om alle honden die gefokt zijn om te bijten/vechten onder de loep te nemen, van mij mogen ook kuddebewakers hierin meegenomen worden. 

 

Verder heb ik met verschillende honden negatieve ervaringen, bijvoorbeeld ook met herders, mijn vriend is laatst nog gebeten door een jack russel. Toch vind ik bepaalde type honden toch echt een stuk gevaarlijker voor de samenleving dan anderen. Maatregelen tegen jack russels lijken me net iets minder noodzakelijk dan tegen honden waarbij het fysiek en karakter echt gefokt is voor het aanrichten van schade.

honden page profiel Patrick  Macho, Aria & NovaPatrick Macho, Aria & Nova

honden foto van Patrick  Macho, Aria & Nova

" Dat is een aanname, het gaat ook over baby's.

 

Verder weet ik t niet hoor. Ik ga zelf altijd met een grote boog om honden heen waarvan ik de baas niet vertrouw. "

 



Hoeveel zogenaamde leuke, lieve- en aandoenlijke (not!!!) filmpjes komen er niet op bvb YouTube en/of TikTok voorbij, van baby's die door hun aannemelijk behoorlijk hersendode ouders alleen voor de views tegen de hond aan, of vlak naast de hond worden neergelegd, terwijl die hond (door stupiditeit onopgemerkt gebleven) in alles uitstraalt en in alle non-verbale communicatie uitzend zichzelf geen raad met de situatie te weten? Daarmee ben je jezelf en je baby letterlijk en figuurlijk maar luttele centimeters van een regelrechte ramp aan het begeven.. gek dat het te vaak misgaat.
En verder krijg je met een fractie verstand, wat Ukkepuck ook zegt, de rillingen als je ziet, hoe peuters en kleuters, weer voor de views, honden als klimrek misbruiken, als paardje misbruiken, om de nek en aan de kop hangen, benaderen om te knuffelen als het slaapt of relaxed, of als het eet etc.. en de hond moet het maar lijdzaam verdragen en accepteren. De hond moet zich maar onvoorwaardelijk respectvol gedragen, maar wederkerigheid is er niet bij. (En zeg er niets van met enige rationeel verstand en kennis.. want de kritiek die je krijgt, is niet van de lucht)
Logisch als dit de hedendaagse genormaliseerde omgangsvormen tussen honden en kinderen zijn, dat er grote ongelukken gebeuren, en plastische chirurgen veel kindergezichtjes of lichaampjes te herstellen hebben.

honden page profiel lyannelyanne

honden foto van lyanne

Ik kopieer even een stukje die ik op mijn facebookpagina had neergezet. ik kan hier dan zo kwaad over worden. we weten de RAD nog? wat een risico lopen veel honden zometeen.

"Dan weet je als politiek toch ook niet waar je het over hebt?!
Een bijtende labrador is lief en als die bijt hoogstens een snee? Een "vechthond" die bijt is agressief... en dan ben je uitelkaar gescheurd en zijn gefokt om mensen aan te vallen? Jemig wanneer je er geen verstand van hebt blijf dan weg van het topic. Dit kan heel gevaarlijk zijn voor heel veel onschuldige honden in de toekomst. Sprekende over het plan om honden met bepaalde kenmerken te verbieden.
Haverkort: “Als een lieve labrador een keer bijt, dan heb je enkele schrammen op je arm, of hoogstens een snee. Maar als zo’n agressieve vechthond, die vaak met dit doel is gefokt, zijn tanden in een mensenlichaam zet, dan scheurt hij zo een deel van je wang weg.”
 
 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Denk dat je je sowieso moet afvragen of de politiek uberhaupt weet waar ze het over hebben in het algemeen...

honden page profiel PlutoPluto

honden foto van Pluto

De opvoeding van de hond begint bij zijn eigenaar

Het is al erg genoeg dat men zonder wapenvergunning een hond mag houden. Want laten wij eerlijk zijn, het zijn ook wapens

Werkelijk onbegrijpelijk hoe de tokkies van deze wereld een dergelijke hond mogen bezitten. Net zo als de tokkies al vanaf augustus beginnen met vuurwerk (granaten) af te steken en er mee wegkomen (burgerwacht?)

Noem het maar allemaal op, er is geen opvoeding meer, zelfs bij kinderen, geen respect voor anderen, ze doen maar raak. De ouders durven de kinderen niet te corrigeren en als ze eenmaal groter zijn en hun gedrag wordt echt te gek dan trekken zij zich hier niets aan want hun ‘opvoeders’ gaven eerder ook niet thuis (= no respect)

De rode draad in onze maatschappij. Waarheden kunnen niet meer gezegd worden en mensen die dat nog wél durven worden verbannen. De kanselcultuur ligt altijd op de loer en de zaken worden steeds hopelozer. Wat is er toch aan de hand …

Betreffende HR Honden,

Er zijn mensen die al 5 jaar een hond hebben en het al 5 jaar fout doen en het over 5 jaar nog steeds fout doen,

1. Houdervergunning voor honden boven de 12,5 kilo (sanctie €1000)

2. Sancties betreffende vergunninghouders, (honden vanaf 12,5 kilo):

Incident 1 = boete van €1000 ongeacht veroorzaker of niet, wrong place wrong time

Incident 2 = hond herplaatsen of euthanaseren + een levenslang verbod om honden te houden

Incident 3 = gevangenisstraf



De opvoeding van de hond begint bij zijn eigenaar

honden page profiel OctaviaOctavia

" Dat ligt grotendeels aan de eigenaren maar ook aan de honden. Met een onopgevoede schoothond is de schade nou eenmaal een stuk minder en die hebben ook wat minder de neiging om andere honden te lijf te gaan. "

Dat inderdaad. Ik zie zo vaak van mensen met dit soort honden (en ook wel mensen zonder trouwens) het argument ‘maar weet je welke honden het meeste bijten? Chihuahua’s!’ Uh, ja, en als een Chihuahua mijn hond aanvliegt vind ik dat ook heel vervelend. Dan pak ik hem met één hand op en geef ik hem een schuiver. Of ik zet mijn been ertussen of zo. Er is echt geen enkele kans dat een Chihuahua of Jack Russell ooit dezelfde schade gaat kunnen aanrichten aan mijn hond of aan mij als een HR ras. Het is niet eens vergelijkbaar.

 

Ik vond ook ooit dat het wel meeviel en ik vond het sneu dat er zo over deze honden gedacht werd, maar er lopen in Nederland echt veel te veel idioten rond die gewoon eigenlijk überhaupt geen hond zouden moeten hebben en die dan tot overmaat van ramp ook nog eens zo’n ras kiezen. Ik vind het ook geen leuke honden meer want ik vertrouw het niet. Afhankelijk van de situatie loop ik ook echt meteen om als ik er een zie. Heel soms komen we er wel eens een tegen waarmee mijn jongste wil spelen, dan laat ik het even gaan en houd ik het in de gaten, zodra de aandacht genoeg is verslapt roep ik haar weer mee. Ga maar snel iets anders zoeken om mee te spelen. Ik durf er gewoon niet op te vertrouwen dat mensen hun hond van dit kaliber goed genoeg kennen om schade aan mijn hond te voorkomen. En dat vind ik heus jammer voor de mensen die zo’n hond wel op een verantwoorde manier kunnen houden, en de mensen die een exemplaar hebben dat geen vlieg kwaad doet, maar maar op zo’n moment wint mijn behoefte om mijn hond veilig te houden het van mijn will to please.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Het gaat over mens-agressief, toch, en niet over hond-intolerantie? 

Het is niet omdat een hond onverdraagzaam is naar andere honden, dat ie dat ook is naar mensen toe. 

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Alaska, helemaal mee eens. Maar hondintollerant is ook heel vervelend. Paar jaar terug is hier een york doodgebeten door een staff. Dus een hr hond.....maar de york vloog wel eerst op de staff af.... maar een mini brengt geen rot minder schade aan.

 

Moet ik toch even vertelken. Zie mijn profielfoto, lhasa apso, 7,5 kg. Paar jaar terug. We stonden aan de rand vd stoep om straat over te steken.  Komt een man op fiets aan met duitse herder. Van verre begin hij tegen mij te schreeuwen, houd die hond bij je, want die hond vliegt andere honden aan. ..??. Mijn hond zat netjes naast mij aan de lijn en ik kon alleen maar verbaasd kijken.

Tot eergisteren. Ik weet dat die kleintjes fel kunnen zijn, en veel minder schade geven dan bv een pittbull. 

Eergisteren liep ik in het park en kwam een boomer tegen. Zelfde formaat als mijn hondje. Ze laat de hond los en vervolgens duikt dit hondje gillend en agressief op mijn hondje. Geen gaten gelukkig en met een schreeuw had ik de aanvaller weggejaagd. Vrouwtje deed dus niets........ misschien was dit wel de hond die de dh aan was gevlogen? 

Dus ja kleintjes kunnen het ook, geen schade deze keer, maar een baas die er bij staat en er naar keek. Ik was woest.

honden page profiel OctaviaOctavia

" Het gaat over mens-agressief, toch, en niet over hond-intolerantie? 
Het is niet omdat een hond onverdraagzaam is naar andere honden, dat ie dat ook is naar mensen toe. 
  "

Het gaat voor deze regeling inderdaad om mensagressie. Maar voor mij is dat niet de reden waarom ik blij zal zijn als ik ze ooit niet meer tegen hoef te komen op mijn wandeling, ik vind hun hondagressie veel enger dan eventuele mensagressie.

 

Maar het probleem blijft wat mij betreft ook wel als je de hondagressie wegdenkt. Er lopen teveel mensen met zo’n hond die er gewoon niks van snappen. Hondagressie zal gezien de rassen waar het om gaat wel vaker voorkomen, maar er zijn ook gewoon teveel incidenten met mensen. Anders was de politiek er überhaupt niet eens over begonnen denk ik. Dooie honden interesseert de politiek weinig, kapotgebeten mensen iets meer.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Toch over het algemeen als je de cijfers hoort, is agressie naar de mens merendeel naar eigen baas/leden uit eigen gezin, bezoekers aan huis en zo.

Maar zelden tot nooit dat een willekeurige voorbijganger wordt aangevallen.

Daar hadden die plastisch chirurgen een onderscheid in gemaakt, en aan de bel getrokken.

De ernstige gevallen waren voor een groot deel veroorzaakt door hr honden maar ook herdershonden. 

Terwijl herdershonden niet onder de hr honden vallen.

 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Het grootste probleem vind ik inderdaad de hondagressie, toch vertrouw ik ze ook niet wanneer ik ertussen moet springen om mijn hond te redden. De hond in het eerder genoemde voorval moest ik echt in een houtgreep houden om te voorkomen dat hij mij beet uit frustratie. 

 

Verder kan inderdaad elke hond bijten, dus ook deze hoog risico honden en dan is dus de schade een stuk groter. Niet omdat ze van nature agressief zijn naar mensen maar ook deze honden hebben een grens. Ik weet niet of de kuddebewakers ook op de lijst staan bijvoorbeeld maar de kans op bijtincidenten bij dit soort honden is denk ik wel echt een stuk groter in een drukke woonwijk. 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

" Toch over het algemeen als je de cijfers hoort, is agressie naar de mens merendeel naar eigen baas/leden uit eigen gezin, bezoekers aan huis en zo.
Maar zelden tot nooit dat een willekeurige voorbijganger wordt aangevallen.
Daar hadden die plastisch chirurgen een onderscheid in gemaakt, en aan de bel getrokken.
De ernstige gevallen waren voor een groot deel veroorzaakt door hr honden maar ook herdershonden. 
Terwijl herdershonden niet onder de hr honden vallen.
  "

Ik denk dat daarin veel mensen ook een beetje tegen zichzelf beschermd zouden moeten worden maar ook de kinderen en het bezoek kiest hier niet voor. 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Dat inderdaad. Ik zie zo vaak van mensen met dit soort honden (en ook wel mensen zonder trouwens) het argument ‘maar weet je welke honden het meeste bijten? Chihuahua’s!’ Uh, ja, en als een Chihuahua mijn hond aanvliegt vind ik dat ook heel vervelend. Dan pak ik hem met één hand op en geef ik hem een schuiver. Of ik zet mijn been ertussen of zo. Er is echt geen enkele kans dat een Chihuahua of Jack Russell ooit dezelfde schade gaat kunnen aanrichten aan mijn hond of aan mij als een HR ras. Het is niet eens vergelijkbaar.
 
 "

Vlak een JR niet uit hp-wink

https://www.ad.nl/nieuws/jaloerse-hond-bijt-baby-van-acht-dagen-dood~a75cb7ac/#:~:text=In%20het%20Engelse%20Ketley%20is,na%20het%20tragische%20ongeval%20afgemaakt.

 

Maar goed, eigenlijk had ik al weinig zin om een reactie te geven, ik loop ons ras al 32 jaar te verdedigen. In al die jaren heeft er geen één ooit een ander, hond of mens (1 uitzondering onderling hier in huis), schade toegebracht. Onze eerste herplaatser was hond-intolerant en onze eerste reu was hond-intolerant, maar zij hebben bij ons nooit de kans gekregen ook maar 1 hap te geven. 

 

Dus ja, we hebben ooit een akkefietje gehad met onze 2 bullen onderling, doordat ik ze uit elkaar haalde en ja serieus dat is gelukt ondanks die enorme klapkakenhp-wink, kreeg ik toch een hapje mee. Maar zowel de honden als ik, hadden geen extreme verwondingen. Ik vind het ook enorm storend dat er altijd maar wordt gesuggereerd dat ze doorgaan tot...      

 

De andere bullen zijn en waren overigens conflictvermijdend. Onze huidige, ook nog intacte reu, loopt zelfs weg voor drukke blaffende honden. Hij is nu ruim 4 jaar, dus geloof niet dat de intolerantie nog opduikt. Al ben en blijf ik altijd alert. Maar dat zou iedereen, met welk ras dan ook moeten zijn. Tuurlijk weet ik ook dat er veel onbenullen bepaalde type rassen hebben en daar zeer onverantwoordelijk mee omgaan. Het is dus echt de baas die aangepakt moet, niet het ras!!!

 

 

Verder mag er van mij zo snel mogelijk een hondenhoudbewijs komen. Ook veel hogere boetes voor bijtincidenten.

En uiteraard bij zeer ernstige verwondingen door schuld, euthanaseren. Ook strengere controles op loslopers op plekken waar dit niet is toegestaan.    

Daarnaast mogen (risico)honden die al een waarschuwing na een incident hebben gehad en een gebod hebben gehad tot aanlijnen en/of muilkorven, in beslag worden genomen wanneer zij de regels niet nakomen. En uiteraard geen hond meer houden.

 

 

Mijn reactie is overigens niet enkel richting jou, ik haalde jouw reactie aan omdat je de JR schaart in het rijtje honden die geen ernstige schade aan kunnen richten. 

honden page profiel OctaviaOctavia

"Mijn reactie is overigens niet enkel richting jou, ik haalde jouw reactie aan omdat je de JR schaart in het rijtje honden die geen ernstige schade aan kunnen richten.  "

Ging in dit geval specifiek om mij en mijn hond, ik had even geen rekening gehouden met baby’s, dat is natuurlijk inderdaad al snel problematisch, die zijn zo kwetsbaar. Mijn punt was eigenlijk meer dat een hond van dat formaat vrij makkelijk aan de kant geschoven kan worden, of gewoon in zijn nekvel van een hond (of mens) afgetrokken kan worden. Veel van die HR-rassen zijn wat groter en ze zijn meestal als ze ervoor gaan ook wel behoorlijk volhardend, dat maakt het al snel lastiger.

 

Ik ken wel meer mensen die dit soort rassen wel gewoon verantwoord (hebben ge)houden. Zoals met alles is er gewoon een grote groep die het voor de rest verpest, want als iedereen het zo zou doen, zouden deze problemen inderdaad helemaal niet bestaan. Maar ja, ik kan vanaf een afstand ook niet altijd inschatten met wie ik te maken heb, dus omlopen doe ik toch wel. Overigens moet ik wel zeggen dat ik nog nooit ben omgelopen voor een Bull Terriër. Ik kom ze niet vaak tegen maar als ik ze wel tegenkom zijn het gewoon leuke honden en de baasjes vaak echt liefhebbers van het ras. Ik denk dat ze misschien wat te onbekend zijn om vaak in handen te komen van mensen die geen flauw benul hebben van het houden van honden, volgens mij gaan die mensen vaak voor iets wat makkelijk te vinden is, een broodfok Stafford(kruising) of zo.

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes

" Van mij mogen ze eerst eens gaan inzetten op registreren van bijtincidenten, maar dan wel graag álle rassen en de toedracht/situatie benoemd. "
 
Voor zover ik het weet, er zijn reeds enkele landen in Europa waar er verbod op het fokken en houden van HR rassen geldt. Bvb, Denemarken, Noorwegen, Zwitserland... Ik heb dan eventjes statistieken van bijtincidenten in deze landen opgezocht en ben een interessante studie van Denemarken tegengekomen. 
 
Studie met volgende conclusie: 
 "According to the results in this study, no effect of the legislation can be seen on the total number of dog bites, therefore supporting previous studies in other countries that have also shown a lack of evidence for breed-specific legislation."
 
Voor diegenen die het liefst alles wetenschappelijk onderbouwd willen hebben:
 
 

honden page profiel JessicaJessica

honden foto van Jessica

Ik vind dit een moeilijk onderwerp. Wij hebben zelf altijd honden gehad die onder de oude RAD regeling vielen. Super honden voor ons alleen lastig met andere honden. Toen viel me al op hoe goed je het zelf ook doet als eigenaar door je hond aangelijnd te houden en op rustige tijden te lopen, je vaak loslopende honden tegen kwam. Dat heeft soms voor lastige situaties gezorgd. Nu heb ik een kleine hond en ben ik zelf bang om zo 'n hond tegen te komen. Het zou zo veel makkelijker zijn als mensen hun hond aangelijnd hebben waar dat moet.

honden page profiel Nadia & MilaNadia & Mila

honden foto van Nadia & Mila

Maar goed, eigenlijk had ik al weinig zin om een reactie te geven, ik loop ons ras al 32 jaar te verdedigen. In al die jaren heeft er geen één ooit een ander, hond of mens (1 uitzondering onderling hier in huis), schade toegebracht. Onze eerste herplaatser was hond-intolerant en onze eerste reu was hond-intolerant, maar zij hebben bij ons nooit de kans gekregen ook maar 1 hap te geven. 
 
Dus ja, we hebben ooit een akkefietje gehad met onze 2 bullen onderling, doordat ik ze uit elkaar haalde en ja serieus dat is gelukt ondanks die enorme klapkaken, kreeg ik toch een hapje mee. Maar zowel de honden als ik, hadden geen extreme verwondingen. Ik vind het ook enorm storend dat er altijd maar wordt gesuggereerd dat ze doorgaan tot...      
 
De andere bullen zijn en waren overigens conflictvermijdend. Onze huidige, ook nog intacte reu, loopt zelfs weg voor drukke blaffende honden. Hij is nu ruim 4 jaar, dus geloof niet dat de intolerantie nog opduikt. Al ben en blijf ik altijd alert. Maar dat zou iedereen, met welk ras dan ook moeten zijn. Tuurlijk weet ik ook dat er veel onbenullen bepaalde type rassen hebben en daar zeer onverantwoordelijk mee omgaan. Het is dus echt de baas die aangepakt moet, niet het ras!!!
 
 
Verder mag er van mij zo snel mogelijk een hondenhoudbewijs komen. Ook veel hogere boetes voor bijtincidenten.
En uiteraard bij zeer ernstige verwondingen door schuld, euthanaseren. Ook strengere controles op loslopers op plekken waar dit niet is toegestaan.    
Daarnaast mogen (risico)honden die al een waarschuwing na een incident hebben gehad en een gebod hebben gehad tot aanlijnen en/of muilkorven, in beslag worden genomen wanneer zij de regels niet nakomen. En uiteraard geen hond meer houden.

Eens!

Vind het best vervelend om sommige berichten te lezen in dit onderwerp. En voel me ook een beetje aangesproken ofzo terwijl Mila juist een goedzak is en conflictvermijdend. Maar ze is wel een Bull Terriër. Het is helaas ook wel zo dat een hele grote groep mensen niet met honden om kunnen gaan. En dan maakt het niet uit welk ras. Een strengere aanpak voor baasjes vind ik ook wel noodzakelijk.

 

Hier in de buurt lopen trouwens hordes van die kleine keffertjes die ervoor zorgen dat mijn hond ook helemaal uit haar plaat gaat als ze elkaar zien. Mila blaft echt nooit, doet haar eigen ding en heeft haar aandacht op mij of mijn man, maar als zo'n hondje helemaal los gaat alsof hij bijna dood gaat dan zie ik haar veranderen en dan voel ik me schuldig. Helaas zal ik erop aan gekeken worden als de mijne de kans krijgt om te bijten. 

 

Zie hier veel opmerkingen als ze zo'n hond zien lopen dat ze dan omdraaien, maar ik draai om voor lompe labradors en kleine keffers. Mila is in het bos al een paar keer achterna gezeten door labradors die eerst aan komen sluipen en dan bovenop haar springen. Mila wil niet eens in de buurt komen bij zo'n hond en loopt er met een boog omheen. Ze heeft zichzelf al eens geblesseerd doordat ze weg wilde komen.

Maargoed dat is mijn hond, haar karakter. Zij zou nooit iemand kwaad doen.

 

De Bull Terriër is zo'n mooi ras, wij genieten elke dag! Haar geluidjes, het koppige, het speelse en haar maniertjes hp-heart

honden page profiel GerardGerard

honden foto van Gerard

STATEMENT OVER FOK- EN HOUDVERBOD BIJTGEVAARLIJKE HONDEN

Hierboven de reactie van de Raad van beheer waar ik helemaal achter sta. 

Er zijn genoeg rassen waar ik met een boog omheen loop. Waarom? Ik weet wat er kan gebeuren ALS het fout gaat. Het is dan ook de taak van de eigenaren om te blijven investeren in het trainen van deze honden en dat gebeurt niet vaak. Daarnaast zijn er genoeg jonge mensen die deze honden kopen omdat ze als status symbool dienen. Mensen die überhaupt niet eens een hond zouden moeten hebben! 

honden page profiel PlutoPluto

honden foto van Pluto

Bluffertjes die stoere hondjes kopen. Angstig van geest. Samen staan we sterk. Veelal veroorzaakt door een of ander trauma vanuit het verleden. Opvoeden van deze gekneusde karaktertjes is vele malen moeilijker dan het opvoeden van welke hond dan ook

En toch is het ook in het belang van de tokkie zelf dat er tegen ze opgetreden wordt

Hier hebben wij buurtwachters, verbazingwekkend om te merken hoe snel de problemen ineens verdwijnen (drugsdealende hang-tokkies weg, geen inbraak, geen vuurwerk, geen blaffende honden)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Zelf woon ik inmiddels in Duitsland, en daar betaal je sowieso (veel) meer hondenbelasting wanneer je een gevaarlijke hond hebt. Wanneer is je hond hier dan gevaarlijk?Wanneer hij heeft gebeten en schade heeft toegebracht. Makkelijk te controleren, want alle honden hebben een aansprakelijkheidsverzekering hier.Ik zou het jammer vinden wanneer een Bullterriër of een Stafford zou stoppen met bestaan, omdat mensen niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. Dan kan mijn ras ook wel stoppen met bestaan, die zijn ook gevaarlijk in onkundige handen. Ja, dat is genetisch, maar als verantwoordelijke eigenaar houd je daar rekening mee. "

Inderdaad dit is veel zinvoller. Goede voorzorgsmaatregelen door het hondenhoudbewijs. Verplichte registratie en aansprakelijkheidsverzekering. Dat maakt mensen toch veel voorzichtiger.

Na een incident is ook een zogenaamde "wesentest" plicht. En dan pas wordt bepaald of deze individuele hond wel of niet gevaarlijk is.

 

Al een paar jaren geleden had mijn vriends moeder, de rollijn niet goed gehanteerd, ze was te laat, waardoor een fietster gevallen is, haar (kleine) hond schrok, en beet die vrouw, die boos was en aangifte deed. Er is toen iemand langsgekomen die bekeek hoe het er tijdens het wandelen aan toe ging, hoe de hond reageerde, en hoe de mens daar weer op reageerde. Daaruit bleek dus dat er niets mis was met de hond, en de mens geleerd had. Als dat niet het geval geweest was, zou de hond alleen met muilkorf en uiteraard aan de lijn uitgevoerd moeten worden. 

 

Gelukkig is er dus geen rassenlijst in Nedersaksen, de reden is ook dat er helemaal geen wetenschappelijk bewijs voor zou zijn volgens minister Miriam Staude, om een hondenras op basis van grootte, gewicht, of bijtkracht als agressief of gevaarlijk in te delen.

Voor wie duits kan wat info hierover:

Kampfhunde: Warum Niedersachsen eine „Liste“ ablehnt | landundforst.de

honden page profiel Eggermont KatelijneEggermont Katelijne

honden foto van Eggermont Katelijne

Dag allen.Ik kom nog zelden op dit forum.Het overlijden van mijn hond heb ik nog niet helemaal verwerkt.Maar momenteel zit ik met een trauma.Een hondje uit de buurt is aangevallen geweest en moest ingeslapen worden.Ik was daarbij.Noem de honden zoals je wil.Intolerant,bijtgraag,agressief,….Voor mij mag die aanvallende hond ook worden ingeslapen.Hoewel het niet aan de hond alleen ligt,de baas heeft zeker ook schuld.Maar het gaat niet alleen om de honden.Heel het gebeuren grijpt mij aan.Ik durf niet meer te gaan wandelen op die plaats,een prachtig stukje natuur.Heel mijn sociaal aspect daarond is stilgevallen.Het vertrouwen is er niet meer.Politie doet niets.Je blijft achter met verschrikkelijke beelden en geluiden.Daarom zeg ik ook dat het niet alleen om de honden zelf gaat.Het gaat ook om mensen,kinderen…..Het gaat ook om het sociaal welzijn van iedereen.Elke dag heb ik een weenmomentje.Iets moet er veranderen.

honden page profiel LoetjekoeLoetjekoe

honden foto van Loetjekoe

" Ik denk, moest iedereen uitsluitend op eigen negatieve ervaring uitgaan, dan zou het lijstje van HR rassen redelijk lang zijn. Zo ongeveer bijna elk ras behalve jouw eigen natuurlijk, want 'mijn hond, schoon hond'.
  "

Kan me wel vinden in wat je zegt, maar was het anders geweest als dat meisje met een andere grote hond had gelopen? Ik vind van niet. Zelfde als jongere kinderen met een klein ras. Een kind hoort die verantwoordelijkheid niet te hebben

honden page profiel LoetjekoeLoetjekoe

honden foto van Loetjekoe

" Dag allen.Ik kom nog zelden op dit forum.Het overlijden van mijn hond heb ik nog niet helemaal verwerkt.Maar momenteel zit ik met een trauma.Een hondje uit de buurt is aangevallen geweest en moest ingeslapen worden.Ik was daarbij.Noem de honden zoals je wil.Intolerant,bijtgraag,agressief,….Voor mij mag die aanvallende hond ook worden ingeslapen.Hoewel het niet aan de hond alleen ligt,de baas heeft zeker ook schuld.Maar het gaat niet alleen om de honden.Heel het gebeuren grijpt mij aan.Ik durf niet meer te gaan wandelen op die plaats,een prachtig stukje natuur.Heel mijn sociaal aspect daarond is stilgevallen.Het vertrouwen is er niet meer.Politie doet niets.Je blijft achter met verschrikkelijke beelden en geluiden.Daarom zeg ik ook dat het niet alleen om de honden zelf gaat.Het gaat ook om mensen,kinderen…..Het gaat ook om het sociaal welzijn van iedereen.Elke dag heb ik een weenmomentje.Iets moet er veranderen. "

Ik snap dat zo'n gebeurtenis impact heeft op omstanders, maar eerlijk dit kun je overal aantreffen ook op je route naar de supermarkt of als je de container aan de weg wilt zetten. Zou dus echt de angst niet laten overheersen waardoor je geen dingen meer kan doen waar je plezier uit haalt. Snap dat het moeilijk is, maar dit is toch ook niet zo? Ben je dan bang om zelf aangevallen te worden? Of weer zo'n gebeurtenis mee te maken? Uitval naar langs wandelende mensen komt echt niet veel voor zoals hierboven al wordt gezegd, daar zou ik me dus echt geen zorgen om maken. Wat een gevecht tussen 2 honden betreft, denk dat dat ook wel mee valt en je echt pech hebt gehad door op dat moment, daar te zijn.

 

Ik ben dan ook absoluut niet van mening dat deze "hr rassen" het sociaal welzijn aantasten. Mensen moeten is wat meer op zichzelf letten en ook de mensen met een "hij doet niks" hondje kunnen eens een bochtje maken. Honden hoeven elkaar niet rakelings te passeren, beetje rekening houden met elkaar en verantwoording dragen, komen we veel verder mee.

honden page profiel gabbergabber

honden foto van gabber

" Ik snap dat zo'n gebeurtenis impact heeft op omstanders, maar eerlijk dit kun je overal aantreffen ook op je route naar de supermarkt of als je de container aan de weg wilt zetten. Zou dus echt de angst niet laten overheersen waardoor je geen dingen meer kan doen waar je plezier uit haalt. Snap dat het moeilijk is, maar dit is toch ook niet zo? Ben je dan bang om zelf aangevallen te worden? Of weer zo'n gebeurtenis mee te maken? Uitval naar langs wandelende mensen komt echt niet veel voor zoals hierboven al wordt gezegd, daar zou ik me dus echt geen zorgen om maken. Wat een gevecht tussen 2 honden betreft, denk dat dat ook wel mee valt en je echt pech hebt gehad door op dat moment, daar te zijn.
 
Ik ben dan ook absoluut niet van mening dat deze "hr rassen" het sociaal welzijn aantasten. Mensen moeten is wat meer op zichzelf letten en ook de mensen met een "hij doet niks" hondje kunnen eens een bochtje maken. Honden hoeven elkaar niet rakelings te passeren, beetje rekening houden met elkaar en verantwoording dragen, komen we veel verder mee. "

Zo is dat, rekening houden met elkaar. 

Dat wens ik ook onder de honden zelf en onder de mensen zelf.

Vanmorgen stond ik nog te kletsen met een vrouw die aangevallen is door 2 herders omdat ze het voorzien hadden op haar hond. 

Ze kan nu weer redelijk goed lopen maar niet alleen de verwondingen, maar de angst maakt wandelen haast onmogelijk. 

Ik neem aan dat iedereen zich wel in haar kan verplaatsten en begrijpen dat die angst diep zit. 

De HR lijst zou dan voor mij ook niet echt rasgebonden zijn want ook een deel van de bouviers, herders en berghonden kunnen er wat van. 

Alle honden die moeite hebben met vreemden zouden dan aan die lijst toegevoegd moeten worden. 

Dat is natuurlijk nooit haalbaar, dus een goede theorie cursus voor er überhaupt een hond aangeschaft wordt zou voor mij de voorkeur hebben. 

Een die laat zien waartoe een hond in staat is, klein of groot, en welke verantwoordelijkheid je hebt naar de hond toe en naar de buitenwereld. 

 

Ik ergen me kapot aan de mensen die 1 of meerdere honden hebben, lekker gaan werken en de honden voor een lange tijd opsluiten in de bench. Vervolgens even wandelen en de hond weer in de bench stoppen. 

Krijgen ze visite, weer in de bench. Sommige wel 20 uur van de 24 uur. Daar zou een groot verbod op moeten komen. 

Dat is geen hondwaardig bestaan. Honden zijn doorgedraaid ALS ze eens buiten komen. 

O En die mobiel-uitlaters, wat baal ik daarvan. Trekken de hond gewoon voor en letten niet op. Hond kan nog geeneens poepen of plassen. 

 

Ik hoop dat daar iets aan gedaan wordt als er een verplichte cursus komt. 

 

 

 

honden page profiel SusanneSusanne

honden foto van Susanne

Het is nu nog maar een voorstel, het zou daarom ook zomaar een vorm van aandachtstrekkerij kunnen zijn om stemmen te winnen voor het vormen van een volgend kabinet. Honden komen de laatste tijd wel vaker negatief in het nieuws, en politiek staat er wel om bekend met de trend mee te gaan om populariteit te winnen wanneer ze dat nodig hebben, maar puntje bij paaltje komt er uiteindelijk weinig terecht van hun campagne beloftes. Met zo'n voorstel als deze benadelen ze trouwens een andere macht in dit land, want de politie zet graag honden in van een ras die een lagere bijtdrempel kunnen hebben en kunnen vasthouden/schudden met flinke schade tot gevolg. Verbied je degelijke rassen, dan onthand je de politie ook en dat lijkt me juist weer net niet de bedoeling. Daarnaast blijkt dat een eerder opgelegde maatregel als deze geen enkel verschil heeft gemaakt. Ik geloof nog niet dat dit doorgezet gaat worden...

Een maatregel als een houdervergunning lijkt me ook geen oplossing, want hoe worden zulke regels bepaald, waaraan moet je dan voldoen? Kijk naar regels binnen verschillende hondenopleidingen en overal hebben ze weer andere ideeën hoe je honden moet opvoeden. Vraag aan ieder mens waaraan moet een hond volgens jou voldoen en de kans is groot dat je continue wisselende antwoorden krijgt. Ik denk dat de oplossing om de bijtincidenten tegen te gaan niet zo makkelijk gevonden is. Maar ik vind wel dat er hier in Nederland een bijzonder beeld heerst over wat een hond allemaal moet kunnen. Een hond is een heel ander soort dan de mens maar blijkbaar ligt er een vrij hoge verwachting bij mensen dat voor een hond alles in onze maatschappij net zo gewoon is als voor ons, en dat een hond dus wel overal in mee kan zonder dat je daar per se iets voor hoeft te doen. Zelfs opletten op de lichaamstaal van een hond wordt vaak genoeg niet eens meer de moeite voor genomen.. Terwijl die verwachting toch vaak al anders is is bij vrijwel elke andere diersoort. Dan heerst er veel meer begrip dat het een dier is die onze regels niet begrijpt. Hoe zou dat gekomen zijn vraag ik me wel eens af.

Misschien kan er verschil gemaakt worden in het onderwijs. Al zit je daar ook weer met de vraag welke kennis je dan introduceert... Maar het lijkt me ergens goed dat er meer bekendheid komt dat je met een dier te maken hebt dat veel meer in contact staat met diens instinct ten opzichte van de mens, en dat je daar altijd rekening mee moet houden (ongeacht welke schade ze kunnen veroorzaken met hun beet). 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Het is nu nog maar een voorstel, het zou daarom ook zomaar een vorm van aandachtstrekkerij kunnen zijn om stemmen te winnen voor het vormen van een volgend kabinet. Honden komen de laatste tijd wel vaker negatief in het nieuws, en politiek staat er wel om bekend met de trend mee te gaan om populariteit te winnen wanneer ze dat nodig hebben, maar puntje bij paaltje komt er uiteindelijk weinig terecht van hun campagne beloftes. Met zo'n voorstel als deze benadelen ze trouwens een andere macht in dit land, want de politie zet graag honden in van een ras die een lagere bijtdrempel kunnen hebben en kunnen vasthouden/schudden met flinke schade tot gevolg. Verbied je degelijke rassen, dan onthand je de politie ook en dat lijkt me juist weer net niet de bedoeling. Daarnaast blijkt dat een eerder opgelegde maatregel als deze geen enkel verschil heeft gemaakt. Ik geloof nog niet dat dit doorgezet gaat worden...
Een maatregel als een houdervergunning lijkt me ook geen oplossing, want hoe worden zulke regels bepaald, waaraan moet je dan voldoen? Kijk naar regels binnen verschillende hondenopleidingen en overal hebben ze weer andere ideeën hoe je honden moet opvoeden. Vraag aan ieder mens waaraan moet een hond volgens jou voldoen en de kans is groot dat je continue wisselende antwoorden krijgt. Ik denk dat de oplossing om de bijtincidenten tegen te gaan niet zo makkelijk gevonden is. Maar ik vind wel dat er hier in Nederland een bijzonder beeld heerst over wat een hond allemaal moet kunnen. Een hond is een heel ander soort dan de mens maar blijkbaar ligt er een vrij hoge verwachting bij mensen dat voor een hond alles in onze maatschappij net zo gewoon is als voor ons, en dat een hond dus wel overal in mee kan zonder dat je daar per se iets voor hoeft te doen. Zelfs opletten op de lichaamstaal van een hond wordt vaak genoeg niet eens meer de moeite voor genomen.. Terwijl die verwachting toch vaak al anders is is bij vrijwel elke andere diersoort. Dan heerst er veel meer begrip dat het een dier is die onze regels niet begrijpt. Hoe zou dat gekomen zijn vraag ik me wel eens af.
Misschien kan er verschil gemaakt worden in het onderwijs. Al zit je daar ook weer met de vraag welke kennis je dan introduceert... Maar het lijkt me ergens goed dat er meer bekendheid komt dat je met een dier te maken hebt dat veel meer in contact staat met diens instinct ten opzichte van de mens, en dat je daar altijd rekening mee moet houden (ongeacht welke schade ze kunnen veroorzaken met hun beet).  "

ik ben het met je eens verder. 

Maar het hondenhoudbewijs is meer dan de theorie- en praktijk cursus, waar speciaal opgeleide instructeurs voor zijn, een hondenschool kan die dan bijv. inhuren als ze zelf niet gekwalificeerd zijn. 

Ten tweede moet je hond een chip krijgen en geregistreerd worden, zowel in de woonplaats als ook landelijk. 

Er moet verplicht een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten worden.

Bij een incident moet jijzelf en de hond weer een test afleggen, en afhankelijk daarvan wordt beslist of de hond met muilkorf uitgelaten moet worden, of in uitzonderingsgevallen zelfs in beslaggenomen en ingeslapen moet worden.

 

Voordat het hondenhoudbewijs hier ingevoerd werd zag je veel "stoere" types, met "stoere" honden en dan vaak ook nog eens los rondlopen, of je nou in de stad liep of in een park of bos,  doodeng vond ik dat. Waar al die honden gebleven zijn weet ik niet, maar zulke combinaties ben ik lang niet meer tegen gekomen. Dus ik denk wel dat het helpt, al kan je natuurlijk nooit 100% alles voorkomen helaas.

 

 

 

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes

" Kan me wel vinden in wat je zegt, maar was het anders geweest als dat meisje met een andere grote hond had gelopen? Ik vind van niet. Zelfde als jongere kinderen met een klein ras. Een kind hoort die verantwoordelijkheid niet te hebben "

Uiteraard geldt het ook voor elke grote hond (en ook voor de kleine, alhoewel voor de andere redenen dan). 

Ik heb ook niks specifieks tegen rottweilers. In deze situatie vind ik juist dat de eigenaren - volwassen mensen -  een hoog risico situatie creëren. En het grootste probleem is dat ze dat dus totaal niet (willen) snappen. 

honden page profiel Patrick  Macho, Aria & NovaPatrick Macho, Aria & Nova

honden foto van Patrick  Macho, Aria & Nova

Voor iedereen die ook van mening is dat het verbannen van bepaalde hr rassen/types (ipv bijvoorbeeld hr eigenaren een houdverbod opleggen) geen gepaste oplossing is, voor de problemen waar wel degelijk iets aan- en mee moet gebeuren.

Er gaat een petitie rond, om te vragen of de huidige plannen kunnen worden herzien.


https://petities.nl/petitions/verbied-het-fokken-en-houden-van-hoogrisico-honden-niet?locale=nl&fbclid=IwAR3S_OKPFP1R7f13Reznb3T2fDKI1HjcPlnEsvLH9nSxi-QEJ3WW71RDWss

(Gedeeld in overleg met de moderators)

honden page profiel TomTom

De rode draad in onze maatschappij. Waarheden kunnen niet meer gezegd worden en mensen die dat nog wél durven worden verbannen. De kanselcultuur ligt altijd op de loer en de zaken worden steeds hopelozer. Wat is er toch aan de hand …"

Ik vind je verschrijving grappig, 'kanselcultuur' in plaats van 'cancelcultuur', want je reactie klinkt inderdaad als een preek.

 

Maar goed, on topic. Bij mij in de buurt woont een jonge Amerikaanse staffordshireterriër. Mijn hond speelde graag met hem en dat ging altijd prima; het leek mij echt een lieve lobbes. Toch heeft hij laatst zomaar, tijdens het spelen, een andere hond gebeten met ernstige gevolgen. Misschien komt dat doordat zijn eigenaar niet adequaat heeft gereageerd op bepaald gedrag of door zijn slechte start: als puppy, bij zijn vorige eigenaar, is hij slecht behandeld. Het is lastig te beoordelen in hoeverre het ras hier een rol speelt; of andere rassen met dezelfde achtergrond in dezelfde omstandigheden ook zouden zijn overgegaan tot bijten en of dat dezelfde verwondingen zou hebben opgeleverd.

 

Toen de R.A.D. werd ingetrokken, heeft Zembla daar een uitzending over gemaakt. Heel interessant en ook wel schokkend: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/de-pitbull-is-terug

pagina 2 van 3 123
Volgende forumvraag: Kijktip: De kantoorhond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^