Loops worden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Math. & DaisyMath. & Daisy

honden foto van Math. & Daisy

Daisy, mijn Golden Retriever-puppy is nu 10 weken oud. Ze zal nog niet loops worden, maar ik probeer me er nu al op voor te bereiden.

Ik heb me er al een beetje in verdiept en heb begrepen dat het vrij makkelijk te herkennen is aan de zwelling van de tepels en vulva. Natuurlijk komt er ook bloed vrij en dat het gemiddeld elke 6 maanden gebeurt en ongeveer 3 weken lang duurt.

Natuurlijk houd ik haar uit de buurt van andere honden en ga ik op zoek naar een loopsheidbroekje. Begreep dat je er meerdere per dag nodig hebt. Ik vroeg me alleen af of ze ook rusteloos worden en of er een soortgelijke techniek is als bij katten om ze van de spanning af te helpen.

Mijn kat is momenteel weer krols en wil graag gedekt worden. Bovenaan, aan het begin van haar staart zit een kuiltje, als je er lichtjes op drukt voelt het alsof ze gedekt wordt. Dit helpt haar weer te ontspannen.

Dus misschien een rare vraag, maar hoe zit het met honden? Of werkt dit weer heel anders? Willen ze echt gedekt worden, of zijn het meer de mannetjes die dan onrustig worden?

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ik heb nooit broekjes gebruikt, Lucie hield t zelf altijd netjes schoon.

 

Een aantal dagen willen ze wel gedekt worden.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Voor zover ik weet is er bij honden niet zo'n techniek als die je beschrijft bij katten. Mijn Dobber had nooit een loopsheidbroekje aan, de meeste teven houden zichzelf goed schoon.

 

Wel continue blijven opletten tijdens de loopsheid en niet laten loslopen! Dobber heeft een oepsnest gehad omdat wij dachten dat ze niet gedekt wilde worden. Ik weet niet meer op welke dag ze zat, maar op de ene avond blafte en gromde ze de reu van mijn broer nog helemaal af en nog geen 24 uur later was het raak. Wij waren niet goed op de hoogte van loopsheden etc. en hoe snel het mis kon zijn, maar voor beide honden was het de eerste keer en het was in letterijk 10 seconden gepiept.

 

Overigens zijn er honden die zich vanaf een dag of 5 al laten dekken en honden die pas rond 4 weken dekrijp zijn. En alles er tussenin. Dus als het zover is, blijf dan alert. Vaak stopt het bloeden na een tijdje en denk je: nu zijn we veilig. Maar dat is juist de periode dat ze zich laten dekken. 

honden page profiel Math. & DaisyMath. & Daisy

honden foto van Math. & Daisy

@Dobber bedankt voor je uitgebreide reactie!

Ik had geen idee dat honden al zo snel dek-rijp konden zijn! Dat wordt dus extra goed opletten, ook als ze nog niet loops is.

En ja, ik zit hier momenteel al met een nestje van 5 kittens(wat overigens wél gepland was), maar daar gaat ook zo veel tijd en energie in zitten. Moet er niet aan denken nu al een onverwachts nestje puppy's te krijgen. Misschien wel iets voor in de toekomst, maar ben daar nog niet helemaal over uit.

honden page profiel DagmarDagmar

Ze kunnen ook allemaal verschillend reageren. Een 1ste loopsheid loopt regelmatig ook nog anders dan de keren erop (wat trager op gang, minder bloedverlies etc)

zelf deed ik bij de mijne geen broek aan, zo fris is dat immers ook niet. Er stond een emmer en dweil klaar om een paar keer per dag de ronde te doen.

ook liet ik ze nog loslopen, ze liepen zelf niet weg immers. Oo hoogdagen ga ik natuurlijk niet op drukke losloop plaatsen wandelen (maar dat doe ik anders ook niet)

ondertussen nog wel een teef die loops wordt maar geen baarmoeder heeft, bloedverlies is minimaal. 

maar goed, hoe jouw hond zal reageren, zul je dus zelf moeten ondervinden :)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Math je hebt al genoeg adviezen gehad, broekje niet doen, ze kunnen zich dan niet zelf schoon houden en zo,n broekje gaat vol met bacterieen zitten ook al zou je het genoeg verschonen, misschien kleed oprollen en anders even met traphekjes werken…….  Iedere hond reageert verschillend op de loopsheid, hier had ik er een die ging echt op gooserjacht en dan was het aan de lijn houden, normaal interesseerde ze zich niet voor reuen maar dan wel…..en een hond die de loopsheid geen aandacht gaf aan reuen, wanneer de bloeding wat minder wordt dan grote kans dat ze er vandoor gaan, dan zijn ze voor zich zelf dekrijp….maar iedere hond is verschillend, wat eten betreft er zijn honden die dr eten wat laten staan geen probleem, na de loopsheid eten ze wel weer…..en dan ook nog de schijndracht die kan er ook met wat ongemakken aankomen, wanneer dat zo is en dat is na de loopsheid , veel afleidingen geven, veel wandelen des te minder problemen hebben ze er van.

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Toevallig is mijn teefje Fudge nu loops. Is nu haar 3e loopsheid. Ik merk zelf nu zoveel aan der als ze loops moet worden.

 

Echter heb ik wel van andere gehoord dat sommige teven echt duivels kunnen worden, voor of tijdens de loopsheids. 

 

Fudge is gelukkig haar happy go lucky zelf. Ze heeft er weinig last van. Ook het opzoek gaan naar reuen merk ik niet zo. Ik heb wel loopsheidsbroekjes maar die heb je geen meerdere per dag nodig. Als je inlegkruisjes haal en die erin plakt is dat voldoende. Ik heb 4 broekjes en die wissel ik dan af om de zoveel dagen. 

 

Waarom hier wel een loopsheidsbroekje? Maylo...mijn reu. Die is wel geholpen maar dan nog en Fudge houdt zichzelf niet zo goed schoon. Ze heeft hem niet continue om trouwens hoor.

 

Verder loopt Fudge dus ook los waar het kan maar ik let wel op. Op der gewillige dagen blijft ze aan de lijn. Het is vooral zelf ontdekken wat je fijn vindt en wat voor je hond fijn is. 

 

En om de hoeveel maanden verschilt ook nog wel eens. Fudge is stipt om de 6 maanden loops. Der moeder is of om de 8 maanden dan om de 9 maanden. Teef van een vriendin was maar 1x per jaar loops. Verschilt heel erg :) 

 

Echter als ik met Fudge geen nestje wilde had ik der wel laten helpen op een gegeven moment. Echter zijn we van plan om een nestje te hebben met der, maar mocht dat dus niet zijn dan laat ik der helpen. 

 

 

 

honden page profiel Math. & DaisyMath. & Daisy

honden foto van Math. & Daisy

Bedankt voor alle reacties!

Ik kreeg van de fokker meteen al advies over het aanschaffen van loopsheidbroekjes. Dit nog niet eens wetende of ik haar wel of niet zou laten helpen, haha

Maar goed, ik ben ook niet van plan haar te laten helpen. Niet omdat ik meteen zit te denken aan een nestje, maar omdat ik niet graag aan dieren wil laten sleutelen. Ben liever een verantwoordelijke eigenaar dan dat ik voor het gemak kies. Jack werd ook pas gecastreerd toen er een weefsel/tumor om z'n niet ingedaalde teelbal was ontstaan. Vind het gewoon ook onethisch om te doen, maar dat is mijn gevoel... Er zullen genoeg mensen zijn die hier anders over denken.

Dat allemaal ter zijde, helemaal niet aan gedacht dat het misschien niet nodig hoeft te zijn en dat ze zichzelf schoon kan houden. Daarnaast heb ik ook laminaat, dus mocht ze wat achterlaten, dan kan ik het zo weer schoonmaken. ;-)

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Math, de eerste keer dat je hond loops wordt weet ze ook niet een twee drie wat haar overkomt, niet te veel aandacht aan besteden, lekker gaan wandelen, ben je ongerust wat de reuen betreft kies dan momenten uit dat er op een tijdstip minder gewandeld wordt, en hou ze dan aan de lijn….je ziet op een gegeven moment best wel hoe je teefje gaat reageren….wanneer er toch een reu op je afkomt, laat je hond op dr kont zitten tussen jouw benen, rug naar jou toe, en zeg tegen de eigenaar van de eventuele reu, mijn hond is loops, graag aanlijnen even….de meeste eigenaars houden daar rekening mee, ik ook hoor….en laat je hond even niet uit in losloopgebieden.     Je hebt spray,s om reuen van dr af te houden, nolove, zelf deed ik een paar druppels lavendel op dr broek, niet in de huid wrijven, dat werkte hier super goed….

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

" Bedankt voor alle reacties!

Ik kreeg van de fokker meteen al advies over het aanschaffen van loopsheidbroekjes. Dit nog niet eens wetende of ik haar wel of niet zou laten helpen, haha

Maar goed, ik ben ook niet van plan haar te laten helpen. Niet omdat ik meteen zit te denken aan een nestje, maar omdat ik niet graag aan dieren wil laten sleutelen. Ben liever een verantwoordelijke eigenaar dan dat ik voor het gemak kies. Jack werd ook pas gecastreerd toen er een weefsel/tumor om z'n niet ingedaalde teelbal was ontstaan. Vind het gewoon ook onethisch om te doen, maar dat is mijn gevoel... Er zullen genoeg mensen zijn die hier anders over denken.

Dat allemaal ter zijde, helemaal niet aan gedacht dat het misschien niet nodig hoeft te zijn en dat ze zichzelf schoon kan houden. Daarnaast heb ik ook laminaat, dus mocht ze wat achterlaten, dan kan ik het zo weer schoonmaken. ;-) "

Ben het met je eens wat het betreft bij reuen maar niet bij teefjes. Teven hebben een hogere kans op baarmoederontstekingen en melkkliertumoren als je ze intact laat.

 

Ik zou bij hun dan eerder kiezen om ze te laten helpen dan intact laten als je er niet mee wilt fokken. Zou mij niet om de loopsheid zelf gaan maar meer om die risico's. 

 

Bij reuen heb ik dat niet. Nu is onze reu wel geholpen omdat hij continue ziek was door de loopse teefjes in de buurt. Hij at vaak weken niet, gaf over enz. Toen wel gekozen voor castratie. 

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Ik had voor mijn labrador wel een broekje met inlegkruisjes, na elke wandeling een nieuwe erin en klaar. Zelfde als vrouwen die doorgaans bij elk toiletbezoek hun maandverband/tampon wisselen hp-wink Luna was qua gedrag gewoon zichzelf, de hitsige reutjes in de buurt vermijden was de grootste uitdaging haha. 3 maanden na haar eerste loopsheid hebben we haar wel laten steriliseren dmv laparoscopie. Dat is de minste belasting voor het lichaam en vanwege de risico's op baarmoederhalskanker e.d. en het feit dat we toch geen nestje wilden laten doen.

 

Overigens bedoelde Dobber niet dat een hond zich al wil laten dekken als ze 5 dagen oud zijn, maar op dag 5 van de loopsheid hp-shiny Luna werd pas loops toen ze bijna 1 jaar was, haar zusjes iets eerder. Zal vergelijkbaar zijn met een golden denk ik.

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Loopsheden komen in vele vormen en maten. Het verloop ervan is bij iedere teef anders (net als bij iedere vrouw).

Zo heb ik een teef in huis die alles maar gewoon liet lopen, haar motto leek ''Vrouwtje poetst wel''.
Zij ging geen gedragsverandering door en werd braaf iedere 6 maanden loops. De eerste loopsheid had ze wel wat last van buikpijntjes/diarree.

 

En ik heb een teef in huis, waarvan je geen bloed vindt, waarvan haar floef echt enorm wordt en die wel degelijk ander gedrag laat zien. Het wordt per loopsheid minder (gelukkig), maar ze kon andere teven echt niet meer uitstaan wanneer ze loops moest worden/de eerste week van haar loopsheid.
Zij flikt het ook om 1 keer in de anderhalf jaar loops te worden en dan gewoon voor 6 weken. hp-wink

 

Ik zou geen loopsheidbroekjes aan doen, deze zijn niet hygiënisch en kunnen infecties veroorzaken. Een teef houdt zichzelf over het algemeen graag schoon.
Aangelijnd houden en rekening houden met minder goed eten en evt dunnere ontlasting is ook belangrijk.

En de maanden na de loopsheid rekening houden met eventuele schijndracht: knuffels & piepspeelgoed worden ineens ''kindjes'' waar ze beschermend over wordt, en ze kan zomaar melk gaan geven.
Bij een schijndracht is er ook meer kans op baarmoederontsteking.

honden page profiel DagmarDagmar

Nou, ik ben een vrouw maar nog nooit loops geweest hoor. Ik snap niet waarom mensen dzt als gelijkaardig bekijken. Het contrast kan niet groter zijn. 

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Mijn teefje ging flink markeren in de dagen vóór haar loopsheid. Ze ging dan meerdere keren kleine plasjes doen tijdens het uitlaten. De eerste keer had ik dit niet door, maar uiteindelijk begon ik dit patroon te zien. Ook begonnen andere honden (uiteraard ook de reuen) haar interessanter te vinden tijdens het begroeten. Ze bleven dan veel langer snuffelen. Voor mij waren dit twee punten dat ik wist: het komt er weer aan.

 

Lynn hield zichzelf zó schoon tijdens haar loopsheden, dat ik het elke keer amper doorhad dat ze überhaupt loops was. Ik kon het bij haar puur op gedrag herkennen. Ik wist het zeker doordat ik af en toe met een schone tissue even langs haar achterste veegde om te kijken of er bloed aan zat. Maar zoals boven ook al staat beschreven: bij elke teef verloopt het anders, het kan zelfs per keer verschillen. Al had ik het geluk dat Lynn op den duur een patroon liet zien, wat het herkennen van haar loopsheid wat makkelijker maakte.

 

Lynn had trouwens elke keer flink last van schijnzwangerschappen, waarbij ze met knuffels begon te tutten, een nestje maakte en zelfs melk begon te geven. Inmiddels is ze gecastreerd, dus ervaart ze geen hinder meer van zowel de loopsheden als de schijnzwangerschap.

 

Ik weet niet of je van plan bent om cursussen met je hond te volgen? Bij onze vereniging waren loopse teefjes gedurende hun loopsheid niet welkom. Wellicht handig om hier rekening mee te houden en/of na te vragen hoe dit bij jouw club zit.

 

honden page profiel Math. & DaisyMath. & Daisy

honden foto van Math. & Daisy

" Ben het met je eens wat het betreft bij reuen maar niet bij teefjes. Teven hebben een hogere kans op baarmoederontstekingen en melkkliertumoren als je ze intact laat.

 

Ik zou bij hun dan eerder kiezen om ze te laten helpen dan intact laten als je er niet mee wilt fokken. Zou mij niet om de loopsheid zelf gaan maar meer om die risico's. 

 

Bij reuen heb ik dat niet. Nu is onze reu wel geholpen omdat hij continue ziek was door de loopse teefjes in de buurt. Hij at vaak weken niet, gaf over enz. Toen wel gekozen voor castratie.  "

 



Uit recent onderzoek had ik begrepen dat het laten helpen juist meer risico's geeft dan het niet laten helpen. Overgewicht, maar ook kanker en artrose komt meer voor bij honden die geholpen zijn. Mocht er bij een niet geholpen hond alsnog baarmoederontsteking ontstaan, dan is dit verder ook goed te behandelen.

Maar goed, iedereen moet daarin zelf zijn/haar keuze maken. Doe je eigen research en volg je eigen gevoel. ;-)

Mocht ik alsnog besluiten haar te laten helpen, dan wil ik kijken of een echte sterilisatie mogelijk is, zoals bij mensen. Dus geen castratie waarbij de boel wordt weggehaald.

honden page profiel Fine Fine

Of de teef ook zin heeft gedekt te worden weet ik niet maar met uitlaten blijft het oppassen. Bij mij in de buurt liepen tijdens eerste loopsheid veel reuen los. Ik zei dan altijd dat mijn hond loops was om te waarschuwen dat ze hun hond terugroepen.

Bij mijn hond (zelfde ras als de jouwe) was het bloedverlies aardig wat. Ik had maar 1 broekje maar moest die heel vaak verschonen. Daar hebben ze speciale inlegkruisjes voor in de dierenwinkel maar je kunt ook gewone er in doen. We gaan onze teef wel laten helpen zsm. Maar wilden de  eerste loopsheid afwachten 

honden page profiel User is goneUser is gone

honden foto van User is gone

Bij elke hond die loops is, kunnen de symptomen die het fenomeen bevat een beetje meer of minder zijn. De meeste zaken die voorkomen zijn ondertussen al de revue gepasseerd. Je zal het per dag moeten aanzien en daarop anticiperen.

 

Ze kunnen wat meer aanhankelijk worden, beetje pieperig, vaak maken ze zichzelf schoon zodat je nooit enig spoor van bloed vind, of heel weinig. Het bloed op stoffen kun je trouwens ook heel makkelijk uitwassen op 30 graden aangezien het nooit puur zuiver bloed is, maar vaak wat roze en waterig is. De vulva zwelt op wat een duidelijk teken is. Mannetjes hebben plots een heel ander soort van interesse in je hond. Iemand vertelde ook al de talrijke kleine en vele plasjes die ze dan op korte tijd maken om de mannetjes duidelijk te maken dat ze vruchtbaar zijn/gaan worden. Dat is inderdaad de cue dat het moment binnen de cyclus er aan zit te komen. Wanneer ze in de buurt van een mannetje hun achterzijde aanbieden en de staart opzij bewegen is het bingo.

 

Rena is het derde vrouwtje in mijn leven en is op 7 maand tijd voor het eerst loops geworden. Dat is nu 2 maand geleden. Ze is nu nog steeds/terug loops. Hoe dat kan? Wel, ze heeft een gespleten loopsheid, en het is ook voor het eerst dat ik dit meemaak. Had er nooit eerder van gehoord. Begin Juli werd ze loops. Alles normaal, ze had het volgens mij zelf niet erg door, en ik vond al dat dit een heel onzichtbare loopsheid was want ik merkte nauwelijks symptomen op na de eerste twee weken. Bleek haar loopsheid opgehouden te zijn, maar dat had ik pas 2 weken geleden door toen het reeds halverwege Augustus was. Ze liep los en was aan het spelen met een andere hond die haar plots probeerde te dekken. Ik snapte er eerst niks van en vroeg me af of er nog een geur aan haar zat van de loopsheid. Gelukkig was er niks gebeurd maar voor hetzelfde geld was ze nu gedekt geweest. Thuisgekomen merkte ik dat ze weer enorm zichzelf aan het schoonmaken was en haar vulva was ook weer groter dan de dag ervoor. Op het internet vond ik info over dit fenomeen, en de volgende dag bij de dierenarts werd een uitstrijkje gemaakt en nagekeken onder de microscoop en werd er gezien dat ze in haar laatste 2 weken loopsheid zat...nadat de loopsheid dus 6 weken geleden was begonnen. Haar hoogtepunt zat er dus nog aan te komen, en dat klopt, want sinds vandaag probeert ze op elke tien meter nog een druppel uit te wringen om haar moment aan te kondigen. Ik veronderstel, met de ervaring die ik heb, dat ze eind volgende week terug mijn onschuldige lieve meisje zal zijn haha. Nuja, lief is ze sowieso. Ik vond het wel belangrijk dit extra dingetje te posten. Het is een zeldzaam iets en als het gebeurd is het meestal bij de eerste loopsheid. De loopsheden daarna gaan dan gewoon normaal. Indien het bij een oudere hond gebeurd, is de mogelijheid dat dit veroorzaakt is door een tumor of cyste, en dat is een andere situatie.

 

Het is goed om te weten. Ik kende het niet, nooit van gehoord, en dan denk je dat de periode voorbij is, je laat je guard down, en zie je plots dat andere honden je hond proberen te bespringen. Het had anders kunnen aflopen, maar is gelukkig niet gebeurd. Wel goed om weten dat het bestaat, zeldzaam of niet.

 

 Het is fijn om te lezen hoe je begaan bent met je dier en je wil voorbereiden op zaken. Het duurt enkele weken, maar het valt allemaal reuze mee, en niks om je zorgen over te maken. Veel succes wanneer het zover is.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Lucie's eerste loopsheid was ook een gespleten loopsheid. Daarna werd ze steeds keurig om t half jaar loops, tot ik een nestje met haar wilde, toen had ze ineens weer een gespleten loopsheid. hp-sleephappy

 

Bij de eerste x gebeurt het volgens mijn da wel vaker, het was mijn eerste teefje dus ik had ook geen idee.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^