Vraagjes: honden toilet, op stap gaan eerste weken

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel TovuTovu

Hi allemaal, 

Binnenkort mag ik mijn vlinderhondje verwelkomen :) 

Niet mijn eerste hond, wel eerste keer een pup. 

Nu heb ik twee vragen:

Honden toilet: ik woon in een appartementen complex en was benieuwd wat de ervaring is van een hondentoilet op het balkon. Ik heb er eentje gevonden met een grasmat en een lade eronder dat alles opvangt. 

De reden waarom ik dit overweeg is omdat ik van sommige mensen te horen heb gekregen dat kleine honden (heb het niet over de zindelijkheid periode) tot wel 5-6 keer per dag moeten plassen. Nu houd ik echt van (lang) wandelingen, maar 5-6 keer lijkt me best veel voor een wandeling. Ik hoopte met het honden toilet dat ik in de ochtend rustig kan opstarten met (thuis) werken en dan om 11:00/12:00, 19:00 en om 22:00 een leuke wandeling kan maken. Doe ik de hond dan te kort? Ik wil mijn hond duidelijk leren of op het kunstgras toilet te plassen/poepen, of op het gras buiten aan de start van een wandeling. En niet zomaar willekeurig op de stoep of tussendoor bij bezoek aan vrienden/familie in de tuin.  De hond van mijn ouders is wat groter en heeft genoeg aan 3 x wandelingen en plas/poep beurten en plast ook alleen op gras. Deze hond is alleen wel op latere leeftijd gekomen dus geen zindelijkheids proces gehad waarvan ik kon leren.

Op stap gaan in de eerste weken: ik vind het heel lastig om in te schatten hoe lang ik met de pup de deur uit kan. Ik ben bekend met het aantal slapenuren van een pup en de beperkte duur van wandelen per week leeftijd. Maar zou ik bijvoorbeeld wel in de tweede week een fiets tochtje kunnen maken van een half uur of uur? Dat ze is een fietsmand of (honden) rugzak slaapt? En kan ik wel op bezoek gaan bij mensen en dat ze daar gewoon (om en nabij) haar plas en slaap schema voortzet in de bench die ik meeneem? Of moet ik de eerste paar weken echt thuisblijven met de pup. Zo ja, vanaf wanneer kan ik dan wel mijn eigen leef ritme weer oppakken? Ik werk thuis maar ga na werk vaak op bezoek bij mensen of de hort op. Ik zal dit volledig aan de pup aanpassen maar hoe laat ik de pup aan mijn leven wennen? 

Ook heb ik een aantal keer per jaar een weekendje weg naar bijvoorbeeld de Ardennen of Duitsland etc. Ik weet dat een hond niet zo lang mag wandelen in het eerste jaar, maar hoe bouw ik dat op en hoelang kan ik de hond (vanaf wanneer) wel in een draagtas meenemen? Ik kan me voorstellen dat ik een pup van een half jaar niet vier dagen met een hike, een halve dag in een draagtas kan laten zitten. Hoe pak ik dat wel aan?

 

Bedankt voor het lezen :) 

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Wat leuk een vlinder. 

Reken maar op nog veel vaker plassen. Iedere keer na slapen eten drinken en spelen gaan de sluizen open.maar dat is inderdaad de puppie tijd.

Mijn huidige kleine hond kan het uren en uren ophouden. Ik ga drie x per dag lopen met haar en in de avond de tuin even plassen.  Mijn ervaring is wel dat reuen vaker moeten plassen, en dan bedoel ik niet markeren, dan teefjes, ik heb dus ervaring met beiden.

 

Mijn eerste hond heb ik ook eerst balkon zindelijk gemaakt,  ideaal. Binnen een paar dagen wist ze waar het balkon was. En plaste en poepte ze keurig. Een keer of 5 a 6 ging ik dan ook een klein rondje lopen met haar naar een grasveldje. En vanzelf leerde ze dat buiten plassen ook al een koekje opleverde. Maak je je hond balkonzindelijk, reken dan op wandelingen dat je hond niets buiten doet maar wel meteen doorloopt naar het balkon bij thuiskomst, geen paniek, komt goed. Mijn eerdte hond was jaren 70, van socialiseren wist ik niets, dus niet naar drukkere punten, winkels en weet ik wat,, . Maar het is een perfecte hond geworden. 

 

Je kan best je pup meenemen op visite, zeker als ze gewend is aan de bench.

 

Je doet je hond zeker niet te kort met jouw schema, van eerst opstarten en hond op balkon. Dat kan perfect. Wel ook meteen dat dan aanleren en volhouden. Mijn hondje is gewend de laatste ,,wandeling,, in de tuin te plassen.  Ze weet niet beter.

 

Hoe lang het allemaal gaat duren, het aanpassen aan de pup, dat is niet te zeggen. Mijn honden, inmiddels 5 stuks had ik snel zindelijk, en de meesten konden snel goed een tijdje alleen zijn. Maar ook dat wisselt per hond. Heb ook een hond gehad die pas laater leerde om alleen te zijn. Ze moeten daar aan toe zijn. 

 

Aan je leven laten wennen? Dat gaat vanzelf, het is jouw leven en je hondje draait daar snel in mee hoor. 

 

Opbouwen met wandelen, een kleinere hond , kan snel mee in de tas . En je ziet snel of een hondje moe wordt. Dan is de wandeling voorbij of de drukte om haar heen, genoeg geweest. Soms is dat na een half uur, soms na 5 minuten.  Als je eenmaal je hondje kent, zie je dat vanzelf.  Is je hond hondsmoe van de wandeling, lang slapen daarna, uren bv. Was het die keer te veel van het goede, de dag erna weer wat rustiger aandoen.

 

Je zal met zo,n kleintje veel kinderen aantrekken, laat die rustig blijven en niet allemaal tegelijk over je hondje heenkomen. Eentje is meer dan genoeg. Eerst even snuffen,  en dan voorzichtig met een kriebeltje onder de kin is voldoende.

 

Maar een puppy opvoeden, zindelijk maken, is topsport. Ik kan je aanraden om, als de pup eventjes haar rust neemt, zelf ook meteen voor jezelf die rust te pakken. 

honden page profiel TovuTovu

  ientje

Bedankt voor de uitgebreide reactie!

Goede tip van het zelf ook rust nemen. Heb verhalen gelezen van een puppy's die vrij makkelijk zijn tot puppies die toch wat langer nodig hadden om bijvoorbeeld de nacht door te slapen. Dan moet je jezelf inderdaad niet vergeten :)

En goed om te weten dat niet elke hond (ook de kleintjes) op latere leeftijd nog zo vaak op de dag de behoefte moeten doen. Wellicht dat ik het met de tijd het balkon plassen kan afleren als blijkt dat 3 x uitlaten voldoende is. Misschien dat als de pup/hond nerveus voor de balkon deur staat ik snel naar buiten ga om een plasje te laten doen en een wandeling te maken. Ik ga regelmatig een weekendje weg en wil dan niet afhankelijk zijn van het balkon toilet. Dus ik ga dan een balans proberen te zoeken tussen beide mogelijkheden. 

Lief hondje heb je op de foto. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Gefeliciteerd met je nieuwe huisgenootje, en welkom hier……opstarten en even op het balkon , gewoon lekker doen, maar wachten tot 11 uur nee….ga dan om een uur of 9 naar buiten met je pup, en doe dat om de twee drie uur, drie x per dag vind ik zelf veels te weinig maar dat is aan iedereen………tussendoor als je ziet dat de nood hoog is maak je gebruik van het balkon, maar wen er aan om met je pup lekker naar buiten te gaan… en meer dan drie x per dag….maak gebruik van het balkon net voor het slapen gaan, en voor de nacht, pups moeten vaak nog eens snachts….

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Tovu, mijn hond is volwassen en gaat zeker vijf x per dag er op uit, waarvan twee grote wandelingen en drie kleintjes…..pups moeten echt meer naar buiten. Tuurlijk is het fijn als je een plasplekje hebt op je balkon, en ja daar kan je zeker gebruik van maken, maar hou het voor de ochtend vroeg en avond laat en nacht……wanneer je hondje eens ziek is heeft tie een eigen plasplek….  Je wilt met de hond op stap, alleen maar goed, je hond is nog een pupje , rugzak mee of draagzak en erin als die moe wordt of de wandelingen te veel worden…..

honden page profiel TovuTovu

" Gefeliciteerd met je nieuwe huisgenootje, opstarten en even op het balkon , gewoon lekker doen, maar wachten tot 11 uur nee….ga dan om een uur of 9 naar buiten met je pup, en doe dat om de twee drie uur, drie x per dag vind ik zelf veels te weinig maar dat is aan iedereen………tussendoor als je ziet dat de nood hoog is maak je gebruik van het balkon, maar wen er aan om met je pup lekker naar buiten te gaan… en meer dan drie x per dag….maak gebruik van het balkon net voor het slapen gaan, en voor de nacht, pups moeten vaak nog eens snachts…. "

Bedankt voor je reactie! De drie keer per dag wandelen is overigens als de hond volwassen is. Maar stel de vraag nu alvast zodat ik weet of ik met de start van de opvoeding met een honden toilet moet beginnen of niet, vandaar :)

Zodra ze er met 8 weken is, laat ik haar elke twee uur, of wat ze nodig lijkt te hebben, haar behoefte doen. Zat nu te denken aan zes/zeven uur opstaan en laten plassen, en dan om de +/- 2 naar buiten of op de plasmat (buiten). 23:00 laatste keer en dan preventief de wekker zetten om 03:00 uur de eerste week? 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Bedankt voor je reactie! De drie keer per dag wandelen is overigens als de hond volwassen is. Maar stel de vraag nu alvast zodat ik weet of ik met de start van de opvoeding met een honden toilet moet beginnen of niet, vandaar :-)
Zodra ze er met 8 weken is, laat ik haar elke twee uur, of wat ze nodig lijkt te hebben, haar behoefte doen. Zat nu te denken aan zes/zeven uur opstaan en laten plassen, en dan om de +/- 2 naar buiten of op de plasmat (buiten). 23:00 laatste keer en dan preventief de wekker zetten om 03:00 uur de eerste week?  "

Helemaal goed…misschien de eerste tijd je pup bij je houden in de nacht ?   Dan geeft je pup zelf aan als die moet en dan even op het balkon en daarna weer lekker verder slapen….ik zelf heb ook een hondentoilet hoor, super fijn….en zeker als de pup net bij je is…maar naar buiten is op de dag als je de tijd hebt beter…..kan het niet dan is een eigen plasplekje fijn, maar aandacht zal je toch ook moeten geven ondanks je werk, ga je dan even naar buiten met je pup, is tie weer tevreden….   Ik zelf heb nooit tijden van wandelen aangehouden, ik heb wel een groot ras, als pup nam ik de hond gewoon de hele dag mee…..je kan ook op anderen plaatsen rusten met de pup…die vijf minuutjes aanhouden is niet nodig……trek er gerust op uit, en hou flinke pauzes aan, mee nemen op de fiets zeker kan dat, lekker veilig in een mandje voorop, met een koepel erover heen, en ga gerust een uurtje fietsen, je pup zal dat geweldig vinden en dat is geen belasting voor je pup, onderweg een veilige plek opzoeken waar die even kan lopen.   

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Je krijgt een super klein pupje, zorg dar je balkon veilig is. ze kunnen door en onder mini gaatjes heen. Ik had een balkon met spijlen, en heb er toen stevig gaas voor gespannen, tot aan de grond!  En ook best hoog, want pupjes kunnen soms ook nog klimmen. Dus gaas naar binnen toe laten buigen is ook een goede.

honden page profiel TovuTovu

" Helemaal goed…misschien de eerste tijd je pup bij je houden in de nacht ?   Dan geeft je pup zelf aan als die moet en dan even op het balkon en daarna weer lekker verder slapen….ik zelf heb ook een hondentoilet hoor, super fijn….en zeker als de pup net bij je is…maar naar buiten is op de dag als je de tijd hebt beter…..kan het niet dan is een eigen plasplekje fijn, maar aandacht zal je toch ook moeten geven ondanks je werk, ga je dan even naar buiten met je pup, is tie weer tevreden….   Ik zelf heb nooit tijden van wandelen aangehouden, ik heb wel een groot ras, als pup nam ik de hond gewoon de hele dag mee…..je kan ook op anderen plaatsen rusten met de pup…die vijf minuutjes aanhouden is niet nodig……trek er gerust op uit, en hou flinke pauzes aan, mee nemen op de fiets zeker kan dat, lekker veilig in een mandje voorop, met een koepel erover heen, en ga gerust een uurtje fietsen, je pup zal dat geweldig vinden en dat is geen belasting voor je pup, onderweg een veilige plek opzoeken waar die even kan lopen.    "

Nogmaals dank voor de uitgebreide uitleg. Heb ik veel aan! 

honden page profiel TovuTovu

" Je krijgt een super klein pupje, zorg dar je balkon veilig is. ze kunnen door en onder mini gaatjes heen. Ik had een balkon met spijlen, en heb er toen stevig gaas voor gespannen, tot aan de grond!  En ook best hoog, want pupjes kunnen soms ook nog klimmen. Dus gaas naar binnen toe laten buigen is ook een goede. "

Ah dat is een goeie van het klimmen, heb inderdaad gaas op het oog voor de balkon spijlen, maar niet aan het klimmen gedacht! 

honden page profiel Jolanda Jolanda

honden foto van Jolanda

Mijn pup ook in een appartement zindelijk gemaakt en erg klein. Hij was krantzindelijk. En legde deze bij de voordeur zodat hij leerde naar de deur lopen, dus dat ging perfect. Ik wilde niet aan een hondentoilet beginnen omdat ik dacht hoe dan als ik op bezoek ga bij mensen, maar in huis en voor mezelf was het wel rustiger geweest denk ik. Zo vaak die trap op en af geweest ????. Ik bleek een onzekere pup te hebben dus het meedraaien in mijn leven heeft even geduurd en is nog steeds soms managen. Lekker rustig aan doen en kijken naar je hond, niet teveel aan schema’s houden en je eigen gevoel volgen. En idd, ik heb mijn balkon helemaal afgezet met kippengaas tot aan de grond, daar klom hij niet tegenop hoor. 

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Met één van mijn honden (reutje) ga ik vier keer per dag uit. Met de andere ga ik ook uit maar zij is ook gewent aan puppypads. Ik heb haar zindelijk gemaakt met pads en toen ze last van blaasgruis bleek te hebben en door de speciale brokjes en extra water vaker moest plassen bleken de pads goed van pas te komen. Ik heb voor pads gekozen omdat ik bang was dat kunstgras gaat stinken, de pads gaan na gebruik in een zakje de container in dus redelijk schoon in gebruik.

Ik heb een bak/hondentoilet waar de pads op vast gemaakt kunnen worden maar die gebruik ik niet.

honden page profiel TovuTovu

" Met één van mijn honden (reutje) ga ik vier keer per dag uit. Met de andere ga ik ook uit maar zij is ook gewent aan puppypads. Ik heb haar zindelijk gemaakt met pads en toen ze last van blaasgruis bleek te hebben en door de speciale brokjes en extra water vaker moest plassen bleken de pads goed van pas te komen. Ik heb voor pads gekozen omdat ik bang was dat kunstgras gaat stinken, de pads gaan na gebruik in een zakje de container in dus redelijk schoon in gebruik.
Ik heb een bak/hondentoilet waar de pads op vast gemaakt kunnen worden maar die gebruik ik niet. "

Bedankt voor je reactie! Zo'n type honden toilet is inderdaad ook een goed idee 

honden page profiel TovuTovu

" Mijn pup ook in een appartement zindelijk gemaakt en erg klein. Hij was krantzindelijk. En legde deze bij de voordeur zodat hij leerde naar de deur lopen, dus dat ging perfect. Ik wilde niet aan een hondentoilet beginnen omdat ik dacht hoe dan als ik op bezoek ga bij mensen, maar in huis en voor mezelf was het wel rustiger geweest denk ik. Zo vaak die trap op en af geweest ????. Ik bleek een onzekere pup te hebben dus het meedraaien in mijn leven heeft even geduurd en is nog steeds soms managen. Lekker rustig aan doen en kijken naar je hond, niet teveel aan schema’s houden en je eigen gevoel volgen. En idd, ik heb mijn balkon helemaal afgezet met kippengaas tot aan de grond, daar klom hij niet tegenop hoor.  "

Bedankt voor je reactie. Op andere forums lees ik dat een honden toilet sterk wordt afgeraden. Maar lees hier dus bij jullie reacties dat dat prima kan. Het zal ook niet voor alle plas beurten gebruikt worden, meer voor in de nacht (tijdens puppy fase) en hoogstens in de ochtend of als ik ziek ben. Ik ga even naar kippen gaas kijken ook. 

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

" Bedankt voor je reactie. Op andere forums lees ik dat een honden toilet sterk wordt afgeraden. Maar lees hier dus bij jullie reacties dat dat prima kan. Het zal ook niet voor alle plas beurten gebruikt worden, meer voor in de nacht (tijdens puppy fase) en hoogstens in de ochtend of als ik ziek ben. Ik ga even naar kippen gaas kijken ook.  "

Geen grof kippengaas, waar de pootje door kunnen steken. Mijn heidewachtel, klom er in, het gaas was op een gegeven mkment van bovenaf naar beneden getrokken. Maar dat is natuurlijk weel een stevigere pup dan een vlinder. Ikmga met mijn adviezen uit van mijn huidige hondje, die klom rustig over de rand van de ren heen, 70 cm hoog, ik,heb er een dakje opgemaakt toen. Schrok er wel van. 

 

Mijn tante had een klein hondje, ze was zwaar invalide, maar had zoveel plezier van haar hondje. Ze kon een keer per dag met een rolstoel met het hondje naar buiten. ,,, Maar,, een keer per dag naar buiten de rest ging op het honden toilet, een soort grote kattenbak met kattenbakkorrels. Was dit hondje zielig? Nee totaal niet, ze hadden elkaar en ze waren blij met elkaar. Ik bedoel maar, er zijn meer mogelijkheden om een hond te houden dan vier of vijf x per dag een eind te lopen. Nam je een herder dan zou ik dit niet zeggen. Maar een vlinder is ook een super sportief hondje. Dus die drie wandelingen die je gaat maken zullen heel erg gewaardeerd worden.

 

Hiken, ik weet niet hoe dat is of gaat, maar het klinkt sportief. 

 

Jouw hondje kan, als eenmaal volwassen, rustig uren mee wandelen hoor. Dat doet mijn mini ook.

 

De draagtas, begin er als pup al mee, hoe eerder gewend, hoe beter het later gaat. Je hebt ook rugtassen voor honden, 

 

Opbouwen van het wandelen ging hier altijd geleidelijk aan, steeds iets verder. En ja dan heb je een keer te ver gewandeld, hond doodmoe, dan een dagje of twee dagen rust.  Met een jaar liepen toch alle honden al ruim een uur per keer.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Bedankt voor je reactie. Op andere forums lees ik dat een honden toilet sterk wordt afgeraden. Maar lees hier dus bij jullie reacties dat dat prima kan. Het zal ook niet voor alle plas beurten gebruikt worden, meer voor in de nacht (tijdens puppy fase) en hoogstens in de ochtend of als ik ziek ben. Ik ga even naar kippen gaas kijken ook.  "

Er wordt vaak gezegd , uitlaten buiten de tuin, een honden toilet is maar wat fijn als je hond een operatie gehad heeft of ernstig ziek is en even geen buitenwandelingen aankan, niets mis mee met een goed hondentoilet hoor…..en ook als je alleen bent en zelf eens te ziek bent en geen hulp hebt voor je hond……ik heb een verbrijzeld bekken gehad, en had een rouleersysteem voor mijn honden drie maanden lang drie x per dag, niemand die vroeg in de ochtend kwam, nou mooi op eigen toilet hoor , en ook de laatste plas…oordelen is makkelijk van niet in de tuin of balkon…ik ben er maar wat blij mee…

honden page profiel Jolanda Jolanda 3 doggies

honden foto van Jolanda

" Bedankt voor je reactie. Op andere forums lees ik dat een honden toilet sterk wordt afgeraden. Maar lees hier dus bij jullie reacties dat dat prima kan. Het zal ook niet voor alle plas beurten gebruikt worden, meer voor in de nacht (tijdens puppy fase) en hoogstens in de ochtend of als ik ziek ben. Ik ga even naar kippen gaas kijken ook.  "

Snap ik hoor, ik wilde het ook niet maar idd, soms zou het best een uitkomst zijn geweest. Hij heeft bijvoorbeeld ook een enorme hekel aan regen ????. Kippengaas kleinste variant naar kijken, die van mij is volwassen 3.6 kilo, en die kon er als pup ook niks mee. Maar niet een heel onderzoekend type in de zin van, naar boven klimmen oid ????

Volgende forumvraag: Lola is een kieskeurige eter.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^