Saar laten wennen aan nieuwe kittens oppas adres

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Lineke & Saar(tje) Lineke & Saar(tje)

honden foto van Lineke & Saar(tje)

Saar (witte herder teefje, 4 jaar) gaat naar een vast oppas adres als wij met vakantie gaan. Dat is een gezinshuis van vrienden met een eigen hond waarmee Saar dikke maatjes is. Veel ruimte, veel knuffels en haar 2e thuis. 

Nu zijn er jonge katten aan de stapel dieren toegevoegd die binnen blijven wonen. 

Dat is best een ding want Saar en katten hebben we geen positieve ervaringen mee. Katten bij de dagopvang die rustig stil blijven staan of naar Saar toelopen is prima. Begint een kat te rennen dan komt het jachtinstinct van Saar naar boven en wil ze echt gaan jagen. Nooit laten gebeuren want ze zit aan de lijn als er katten in de buurt zijn dus geen idee wat ze dan uiteindelijk zou doen (die gok ga ik niet nemen). 

 

Jonge katten zijn speels dus die rennen, wel als kitten al honden om zich heen gehad en niet bang voor honden dus dat scheelt misschien. 

Saar de hele vakantie aan de riem binnen is niet te doen in een druk gezinshuis en ook niet leuk en goed voor haar. We gaan dus tijd stoppen in ontmoeten en trainen en daar zit mijn vraag: hoe pakken we dit het beste aan?

Onze vrienden zijn heeeel relaxt, hebben een hoge vluchtroute voor de katten gecreëerd en vinden dat we Saar los kunnen laten wennen want aan de lijn geeft spanning. 

Ik ben minder relaxthp-wink. Aan de lijn creëert spanning maar ik wil niet dat ze gaat jagen en dat betekend toch ingrijpen waar nodig. Dan is een riem in het begin wel handig. Denk ik dan. 

 

Tips, ervaringen, praktische handvaten? 

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Hier was aan de lijn, rust, dus zeker geen spanning. Ik zou zeker in het begin toch aan de lijn houden als kat en hond in een ruimte zijn. . Een keer er achter aan rennen en je kan nog veel meer tijd er in gaan stoppen met alsnog aan de lijn te oefenen, als het dan nog lukt.  Kijk uit ook een kitten kan gemeen krabben en krabben op neus en in ogen is dan heel gevaarlijk. Ook een beet van een kitten is diep en 9 vd 10 x geeft dat ontsteking. Voorkomen is beter dan genezen in dit geval.

Ik zou dus op visite gaan met de hond aan de lijn, lekkere kluif voor je hond er bij geven is nog meer ontspanning.

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

Een hap van een hond en het kitten raakt gewond of erger. Als de kittens niet bang zijn voor honden is de kans aanwezig dat ze dus met open vizier er ingaan. Ik zou mijn hond ook aangelijnd kennis laten maken, puur om de reactie op elkaar te kunnen peilen.

En gewend zijn aan honden zegt soms niet veel, onze kittens waren opgegroeid met een kleine hond, maar hier binnen vonden ze de herder doodeng. Gewenning gebeurde hier dus aangelijnd, en in ons geval zaten soms de kittens even in de bench en visa versa zodat ze wat aan elkaar konden wennen.

--

Dat de oppas zoveel vertrouwen heeft in jullie hond is uiteraard top en fijn, maar zou zelf zekere voor onzekere nemen en inderdaad even langs gaan, zodat jullie hond weet dat er nieuwe huisgenoten daar zijn. EN dat je zelf kunt inschatten hoe je hond reageert.

Iemand haar hond was plots herplaatst, groot ras maar eigenlijk prima hond vond ik het eigenlijk. Dat vond de eigenaresse ook altijd en die had een kitten erbij gehaald en plompverloren neergezet. Kitten kwam blijkbaar bij bak of bot van de hond, die corrigeerde/beet van zich af en het kitten was dood, en de hond kon verkassen vanwege niet betrouwbaar.

 

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

Oh, nog een tip. Ik was ook minder relaxed, dus de lijn van de hond lag in handen van mijn vriend. Ik observeerde vooral en stuurde waar nodig, bij ook onze herplaatser.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Ik zou zelf een ander oppasadres zoeken. Als het mis gaat is de schade niet meer te repareren. Daarbij is het voor je hond niet relaxt en heb je kans dat ze meer op andere katten gaat reageren.

 

Maar anders, zo veel mogelijk er heen gaan, aan de lijn kijken hoe het gaat en de lijn steeds langer laten.

honden page profiel Lineke & Saar(tje) Lineke & Saar(tje)

honden foto van Lineke & Saar(tje)

" Oh, nog een tip. Ik was ook minder relaxed, dus de lijn van de hond lag in handen van mijn vriend. Ik observeerde vooral en stuurde waar nodig, bij ook onze herplaatser. "

Das een goede ja, ik had al bedacht dat ik in dit geval de lijn houdt en mijn man niet smile

Inderdaad heel fijn dat onze vrienden Saar zo positief inschatten maar ook wel een valkuil. Ik ben er wel uit, we gaan rustig, aangelijnd, kennis maken zodat ik de controle houdt en kan ingrijpen als het nodig is. 

Het is ook absoluut zo dat we geen verwondingen willen, zowel bij de kittens niet als bij Saar niet (helemaal gelijk ientje). 

@kees, naast dat het ons oppas adres is zijn het ook goede vrienden waar we regelmatig heen gaan. Ze wonen niet heel dichtbij dus Saar thuis laten is niet echt een goede optie. Als het echt niet lijkt te gaan dan gaan we kijken naar een compromis: kittens boven in huis als Saar er is of Saar niet toelaten in bepaalde ruimtes beneden. Er zit nog wel een stuk tussen a. Alles gaat goed en Saar kan vrij met kittens rondlopen en b. Nooit meer daarheen met Saar en een ander oppasadres zoeken. 

 

Als het echt nodig is, een ander oppasadres, dan doen we dat maar niet zonder er eerst energie en tijd in te hebben gestoken. 

honden page profiel Lineke & Saar(tje) Lineke & Saar(tje)

honden foto van Lineke & Saar(tje)

" Ik zou zelf een ander oppasadres zoeken. Als het mis gaat is de schade niet meer te repareren. Daarbij is het voor je hond niet relaxt en heb je kans dat ze meer op andere katten gaat reageren

Ik begrijp je reactie zeker hoor. Het moet uiteindelijk voor alle partijen relaxt zijn en echt goed kunnen. Ik ga de handdoek echter niet nu al, zonder er energie in te steken, in de ring gooien. Ik houdt je opmerking  wel in mn achterhoofd. 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Ik begrijp je reactie zeker hoor. Het moet uiteindelijk voor alle partijen relaxt zijn en echt goed kunnen. Ik ga de handdoek echter niet nu al, zonder er energie in te steken, in de ring gooien. Ik houdt je opmerking  wel in mn achterhoofd.  "

Dat snap ik ook hoor, zeker als het verder een fijn oppasadres is. Ik ben benieuwd hoe het gaat!

honden page profiel Lineke & Saar(tje) Lineke & Saar(tje)

honden foto van Lineke & Saar(tje)

Ik zal een update geven als het zover is. Voor nu.is het vakantie periode dus dat gaat wel een paar weken duren voordat we kunnen gaan laten wennen ????

honden page profiel Angelique, Kleine Maybe en Tess <3Angelique, Kleine Maybe en Tess <3 3 doggies

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Hier de honden ook laten wennen aan een kitten. Tess is meteen goed gegaan zonder enige moeite, maar Maybe had er overduidelijk meer moeite mee.

 

We hebben haar eerst aan de lijn gehouden en dichtbij ons gehouden en met heel veel lekkers de kitten positief associëren. Uiteindelijk toen Maybe steeds meer relaxt was hebben we haar los gelaten. We zijn van niet in dezelfde ruimte kunnen zijn met elkaar naar af en toe snuffelen aan elkaar, maar voor de rest elkaar 100% negeren. Hier heeft voor ons echt wel wat tijd ingezeten, weet ook niet of je met een paar bezoekjes getrained krijgt. Aan de andere kant, misschien reageert jouw hond net zoals Tess en is het allemaal geen probleem.

 

Even voor het beeld, als we buiten katten tegen komen willen ze er met z'n tweeën volle bak achteraan ondanks dat ze onze eigen kat gewend zijn.

honden page profiel Lineke & Saar(tje) Lineke & Saar(tje)

honden foto van Lineke & Saar(tje)

Kijk, dat laatste stukje biedt hoopsmile

Ik heb geen idee hoe Saar zal reageren en of het met een paar keer bezoeken voordat ze daar gaat logeren is opgelost. 

We gaan het beleven. Positieve associaties maken door veel lekkers is ook een idee. Het wordt een combi denk ik van positief associëren, niet laten jagen en managen. Als ik een goede update heb zal ik die hier geven. Dat duurt nog heel even ivm vakanties bij het gezinshuis nu. 

Dank voor het meedenken allemaal! 

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

" Kijk, dat laatste stukje biedt hoop. 
Ik heb geen idee hoe Saar zal reageren en of het met een paar keer bezoeken voordat ze daar gaat logeren is opgelost. 
We gaan het beleven. Positieve associaties maken door veel lekkers is ook een idee. Het wordt een combi denk ik van positief associëren, niet laten jagen en managen. Als ik een goede update heb zal ik die hier geven. Dat duurt nog heel even ivm vakanties bij het gezinshuis nu. 
Dank voor het meedenken allemaal!  "

Wonen er bij de kittens nu ook (grote) honden of dat niet? Je sprak over kittens, maar die zijn tegen de tijd dat jij daar met Skadi over de vloer komt natuurlijk ook al wat groter en de "babylook" is dan al snel verdwenen. Veel honden hebben toch wel de neiging om zeer jonge dieren wat respijt te geven over het algemeen. 

Maar bij ouder en brutaler of angstig wegrennen, uithalen bij angst kan er wel een tegenreactie komen. Hier had onze herder paar maanden geleden echt een aanvaring met 1 van de katten en ik schrok me rot. Ze deed hem blijkbaar écht pijn en dat pikte hij niet, ze had niets maar hij had haar wel even goed vast en was echt boos.

En dat is dan eigen. Zou toch nu ook wel wat rondkijken naar een ander adres om achter de hand te houden.. Als tijdens een van de bezoeken het te spannend allemaal is, zou ik persoonlijk echt dat risico niet durven/willen nemen.

 

--

Hier deden we ook positieve associatie trouwens met voerbeloning, zowel voor de jonge katten als voor de hond(en) in kwestie. Bij de een was hond beloning voor kijken en niet reageren nodig qua beloning, en bij Aki moesten we juist de kittens stimuleren met voer om dichter bij hem te durven komen. Aak zelf was qua voer daarin altijd heel betrouwbaar.. wellicht omdat we hem als pup op die manier met de toenmalige katten hebben gesocialiseerd..

Te leuk om niet te delen:

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

honden page profiel Lineke & Saar(tje) Lineke & Saar(tje)

honden foto van Lineke & Saar(tje)

De kittens zijn over 2 weken al wel wat meer kitten af inderdaad. Nog wel jong maar niet meer heel klein. 

Ze zijn opgegroeid met een Mechelse herder. Onze vrienden hebben een springer spaniel en die gaat goed samen met de kittens. Wel hond gewend dus maar de springer spaniel is wat formaat de helft van Saar dus Saar zal toch anders zijn voor ze. 

We willen ook niet te lang wachten met introductie maar vakantie geeft voor de kids van het gezinshuis flinke verandering in de structuur en dat is voor ze allemaal in het begin flink wennen. Daarnaast wordt er nu verbouwd en is het met beide dingen niet ideaal om nu langs te gaan voor hen. 

Als het echt niet gaat dan kunnen we onze dagopvang gebruiken voor de vakantie dus we hebben wel een back up plan. 

 

Heerlijke fotos trouwens hp-heart

Volgende forumvraag: Gratis Challenge Monique Bladder
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^